• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sipulikukkien syysistutus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.08.2023
20067_333.jpg

Sipulien koko ja laatu

Hyvä sipuli on pullea ja kiinteä.
Sipulin koko kerrotaan yleensä myyntipakkauksessa, esim. lummetulppaanin sipulin koko 11/12 tarkoittaa, että pakkauksessa olevin sipuleitten ympärysmitat ovat 11 - 12 cm. Suurista sipuleista saadaan paras kukinta. Kukkasipulien tulee olla ostettaessa lepotilassa, jolloin mitään kasvua ei ole vielä näkyvissä. Ne ovat napakoita ja kiinteitä. Pienet pintakolhut ovat vaarattomia, mutta syviä viiltoja ei saa olla.

Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin.

Säilytys


Kotona sipulit säilytetään viileässä ja pimeässä, kunnes ne istutetaan.

Istuttaminen


Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä

: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Sopiva istutusaika on syyskuu.

Sipulikukat pitävät aurinkoisesta paikasta ja kuohkeasta maasta, tiivis savimaa ei niille sovi. Hiekkaiseen maahan voi lisätä multaa, tiiviiseen savimaahan turvetta ja karkeaa hiekkaa. Samalla voi lisätä hitaasti liukenevaa lannoitetta, esimerkiksi hyvin maatunutta kompostia tai sarvilastua.

Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään, sipulin kärki ylöspäin. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.

Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä 5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.

Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.

Keväthoito


Sipulikukat kukkivat ensimmäisenä keväänä sipulissa olevan vararavinnon turvin. Keväällä kannattaa kuitenkin kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.

Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.

kevätsahrami eli krookus
kevätsahrami eli krookus

Lue lisää kevään kukkijoista Puutarha.netin Keskustelupalstalla!

Jakaminen


Monivuotiset sipulikukkakasvustot muodostavat aikaa myöden tiheitä mättäitä, lopulta kukinta alkaa kuitenkin taantua. Tällöin kasvusto kaivetaan ylös, heti kuihtumisen viimeisten lehtien jälkeen, ja sipuliryppäät jaetaan ja istutetaan heti uusille paikoilleen.

Lisätietoja sipulikukista.

Puutarha.net suosittelee mm. näitä lajeja:

  • papukaijatulppaani Rococo
  • lummetulppaani Showwinner
  • kerrottu tulppaani Abba
  • tähtinarsissi Flower Record
  • kerrottu narsissi Texas
helmilija
helmilija

Yhdistä eri lajeja

Erilaisia sipuli- ja mukulakasveja yhdistelemällä keväisestä kukkaloistosta saa nauttia maaliskuusta alkaen jopa kesäkuulle saakka. Maaliskuussa avautuvat lumikellot ja talventähdet, huhtikuussa krookukset, kevätkellot, sinililjat sekä jää- ja kevätkurjenmiekat. Huhti-toukokuussa avautuvat puolestaan erilaiset narsissit ja matalat sekä aikaiset tulppaanit. Samoihin aikoihin kukkivat myös vuokot, laukat, hyasintit, koiranhampaat, keisarinpikarililjat ja keskiaikaiset tulppaanit. Vielä kesäkuussa voimme ihailla korkeita, myöhäisiä tulppaanilajikkeita.

Lue lisää keväisestä sipulikukkaloistosta.

Kukkapenkkiin sopivat parhaiten korkeat tulppaanit, laukat, marskinliljat, keisarin- ja persianpikarililjat, korkeammat narsissit, isotähtihyasintit ja krookukset.

Kukkakedolla ja nurmikolla viihtyvät lehto- ja keltalaukat, lumikellot, sinililjat ja kirjopikarililjat. Muistathan kuitenkin, että nurmikko ajetaan ja niitty niitetään vasta sipulikasvien lehtien kuihduttua.

Kivikossa (kivikkoryhmissä, kallioiden päällä ja rinnepenkeissä) taas pärjäävät matalat tulppaanit (kivikko-, tähti-, buharan-, kääpiö-, metsä- ja matalat terttutulppaanit), kevät- ja jääkurjenmiekat, sini- ja helmililjat, posliinihyasintit, kirjopikarililjat, balkaninvuokot, lumi- ja kevätkellot, keltakoiranhampaat, kevättähdet, lehtilaukat ja sarjatähdikit.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20208_66094.jpg
Villiintyivätkö etanat puutarhassa tänä vuonna?
Kaikki eivät ole tyytymättömiä kosteina ja sateisina kesinä. Märkä ja kostea kesä mahdollistavat tappajaetanoiden eli espanjansiruetanoiden joukkoesiintymisen. Ne syövät lähes kaiken mitä puutarhassa vastaan tulee. Sille kelpaa yhtä hyvin mansikat, kaalit ja perennat, syövätpä ne lopulta vaikkapa havupuita. Tämä kesä on valitettavasti ollut monin paikoin Etanoille ja kotiloille hyvin suotuisa.
20224_73557.jpg
Ovatko ruskistuneet tuijat kuolleet?
Tänä syksynä ovat raja-aitana olevat tuijat muuttuneet osittain ruskeaksi. Ovatko tuijat nyt menetetty? Tuijat ovat kuivassa savirinteessä, johon ne on istutettu aikanaan maan päälle rakennettuihin laatikoihin (istutettu jo varmaan 10 vuotta sitten). Laatikoissa on uutta ostomultaa ja havupuumultaa sekoitettuna.Tuijat ovat kasvaneet hyvin – tosin aika harvoja ovat, kun en ole ymmärtänyt niiden oksia leikata, jotta tuuheutuisivat.Mennyt kuiva kesä on varmaan vaikuttanut asiaan. Välillä yritin niitä kastellakin, mutta koska ovat rinteessä, niin kasteleminenkin on vähän hankalaa.Talvella niihin ei voi mitään ravinteita laittaa eikä enää näin syksylläkään, mutta miten niitä sitten keväällä alkaisin hoitaa ja milloin on oikea aika?Voiko tuijia leikata mihin vuodenaikaan tahansa?
20239_7649.jpg
Huonekasvien siemeniä - vaikka lahjaksi
Siemenen itämisprosessi tarvitsee vettä, happea ja lämpöä. Vettä saadessaan kuivunut siemen imee kosteutta ja turpoaminen alkaa. Turvonnut alkio alkaa erittää gibberelliiniä, jonka seurauksena varastoravinto siirtyy alkion kasvusolukkoon ja mahdollistaa kasvun. Vettä tarvitaan edelleen runsaasti, jotta solujen laajentumiseen tarvittava nestejännitys saavutetaan. Kolmas tärkeä tekijä on oikea lämpötila.
kuusenalla joululahjoja
Joululahja aikuiselle, lapselle ja luonnolle
Joulu on tavaroiden aikaa. Tavaraa heitetään ensin pois joulusiivouksessa, sitä ostetaan mummeille, sedille, naapureille, kummeille ja kaimoille, ja sitten sitä saadaan lisää senkin edestä, mitä ollaan heitetty pois. Lahjat ovat toki kivoja ja kuuluvat jouluun, mutta onko sen sitten pakko olla aina sitä tavaraa, mitä monella on jo liikaa?
202312_79675.jpg
Huonekasvien kukkaiskieli
Kukkaiskieli polveutuu jo 1700-luvun keskieurooppalaisista porvarispiireistä. Tuolloin miesten ja naisten välinen kanssakäyminen oli hyvin rajattua, niinpä keksittiin keino, jolla tunteita saattoi viestiä (lähes) muiden huomaamatta vastakkaiselle sukupuolelle. Nykyään näitä perinteitä levittävät lähinnä kukkakauppiaat. Kukkaiskieli on yhdistelmä kasvin fyysisiä ominaisuuksia, kansanperinnettä, mytologiaa ja uskontoa.
20122_29570.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 3/5
Niittysiementen kylväminenKasvien valinnan ja maan kunnostamisen jälkeen on aika kylvää siemenet. Tarvittava siemenmäärä on hyvin pieni; 1 dl niittysiemeniä painaa noin 50 g ja se riittää 100 m2 eli aarin niittyalalle!Niittysiemenet kannattaa sekoittaa väliaineeseen, esimerkiksi hiekkaan, sahanpuruun tai möyhennettyyn kasvuturpeeseen, jotta pieni siemenmäärä saadaan levitettyä tasaisesti ja helposti isolle alueelle. Kylvöseosta tarvitaan 10-20 litraa/ 100 m2.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton