Sipulikukkien syysistutus
Sipulien koko ja laatu
Hyvä sipuli on pullea ja kiinteä.
Sipulin koko kerrotaan yleensä myyntipakkauksessa, esim. lummetulppaanin sipulin koko 11/12 tarkoittaa, että pakkauksessa olevin sipuleitten ympärysmitat ovat 11 - 12 cm. Suurista sipuleista saadaan paras kukinta. Kukkasipulien tulee olla ostettaessa lepotilassa, jolloin mitään kasvua ei ole vielä näkyvissä. Ne ovat napakoita ja kiinteitä. Pienet pintakolhut ovat vaarattomia, mutta syviä viiltoja ei saa olla.
Tiesitkö? Kukkasipulit lajitellaan sen mukaan minkä kokoisesta täydellisestä ympyrän muotoisesta reiästä ne sujahtavat eteenpäin.
Säilytys
Kotona sipulit säilytetään viileässä ja pimeässä, kunnes ne istutetaan.
Istuttaminen
Kevätkukkijoiden istutusaika on syksyllä
: tarpeeksi ajoissa, että sipulit ehtivät juurtua, ja tarpeeksi myöhään, etteivät versot kuitenkaan nouse maan pinnalle. Sopiva istutusaika on syyskuu.
Sipulikukat pitävät aurinkoisesta paikasta ja kuohkeasta maasta, tiivis savimaa ei niille sovi. Hiekkaiseen maahan voi lisätä multaa, tiiviiseen savimaahan turvetta ja karkeaa hiekkaa. Samalla voi lisätä hitaasti liukenevaa lannoitetta, esimerkiksi hyvin maatunutta kompostia tai sarvilastua.
Istutussyvyyden perusohje on, että sipuli istutetaan kolme kertaa sipulin korkeutta syvempään, sipulin kärki ylöspäin. Sipulin päälle tulee siis kaksi kertaa sipulin korkeuden verran multaa. Syvyys riippuu kuitenkin myös maan laadusta: kuohkeassa maassa sipuli istutetaan hieman syvempään, raskaassa taas hieman matalammalle.
Istutusetäisyys on yleensä ilmoitettu sipulipussissa. Pikkusipulit istutetaan yleensä 5–10 cm välein ja isot 15–25 cm välein.
Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.
Keväthoito
Sipulikukat kukkivat ensimmäisenä keväänä sipulissa olevan vararavinnon turvin. Keväällä kannattaa kuitenkin kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.
Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.
Lue lisää kevään kukkijoista Puutarha.netin Keskustelupalstalla!
Jakaminen
Monivuotiset sipulikukkakasvustot muodostavat aikaa myöden tiheitä mättäitä, lopulta kukinta alkaa kuitenkin taantua. Tällöin kasvusto kaivetaan ylös, heti kuihtumisen viimeisten lehtien jälkeen, ja sipuliryppäät jaetaan ja istutetaan heti uusille paikoilleen.
Lisätietoja sipulikukista.
Puutarha.net suosittelee mm. näitä lajeja:
- papukaijatulppaani Rococo
- lummetulppaani Showwinner
- kerrottu tulppaani Abba
- tähtinarsissi Flower Record
- kerrottu narsissi Texas
Yhdistä eri lajeja
Erilaisia sipuli- ja mukulakasveja yhdistelemällä keväisestä kukkaloistosta saa nauttia maaliskuusta alkaen jopa kesäkuulle saakka. Maaliskuussa avautuvat lumikellot ja talventähdet, huhtikuussa krookukset, kevätkellot, sinililjat sekä jää- ja kevätkurjenmiekat. Huhti-toukokuussa avautuvat puolestaan erilaiset narsissit ja matalat sekä aikaiset tulppaanit. Samoihin aikoihin kukkivat myös vuokot, laukat, hyasintit, koiranhampaat, keisarinpikarililjat ja keskiaikaiset tulppaanit. Vielä kesäkuussa voimme ihailla korkeita, myöhäisiä tulppaanilajikkeita.
Lue lisää keväisestä sipulikukkaloistosta.
Kukkapenkkiin sopivat parhaiten korkeat tulppaanit, laukat, marskinliljat, keisarin- ja persianpikarililjat, korkeammat narsissit, isotähtihyasintit ja krookukset.
Kukkakedolla ja nurmikolla viihtyvät lehto- ja keltalaukat, lumikellot, sinililjat ja kirjopikarililjat. Muistathan kuitenkin, että nurmikko ajetaan ja niitty niitetään vasta sipulikasvien lehtien kuihduttua.
Kivikossa (kivikkoryhmissä, kallioiden päällä ja rinnepenkeissä) taas pärjäävät matalat tulppaanit (kivikko-, tähti-, buharan-, kääpiö-, metsä- ja matalat terttutulppaanit), kevät- ja jääkurjenmiekat, sini- ja helmililjat, posliinihyasintit, kirjopikarililjat, balkaninvuokot, lumi- ja kevätkellot, keltakoiranhampaat, kevättähdet, lehtilaukat ja sarjatähdikit.