• Etusivu
 • Talo

Suojaudu legionella-bakteerilta lämminvesivaraajan avulla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Bosch Home Comfort
Päivitetty 08.03.2024
20196_58812.jpg

Legionella-bakteeri pääsee lisääntymään putkistoissa, putkien liitoksissa ja tiivisteissä, jos lämmin käyttövesi on alle 50 astetta.

Legionellatartunta, eli legionelloosi on Legionella pneumophilan aiheuttama vakava keuhkokuume, jonka voi saada esimerkiksi pisaratartuntana suihkusta, porealtaasta tai kukkamullan käsittelystä. Bakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa lämmin käyttövesi on alle 50 astetta. Ympäristöministeriö on määrittänyt lämpimän käyttöveden suositusasteen, mutta siitä huolimatta markkinoilla on laitteita, jotka eivät ole kyllin tehokkaita nostamaan veden lämpötilaa vaaditulle tasolle. Asentamalla itsellesi Bosch Tronic 4500T lämminvesivaraajan varmistut, ettei tämä haitallinen bakteeri elä sinun käyttövedessäsi.

Huomio

Huomio

Tiesitkö? Legionella-bakteeri

 • Aiheuttaa vakavaa hengityselinsairautta, joka edellyttää sairaalahoitoa ja antibiootteja.
 • Lisääntyy lämminvesijärjestelmissä, joiden lämpötila on liian alhainen.
 • Tarttuu hengitysilman mukana.
 • Ei tartu suoraan vedestä, eikä ihmisestä toiseen.

Ongelmana alitehoiset käyttöveden lämmitysjärjestelmät

Legionelloosi ei ole yleinen, mutta Kansanterveyslaitoksen mukaan tartuntoja saadaan Suomessa vuosittain. Pääasiallinen syy on alitehoisen lämpimän käyttöveden lämmitysjärjestelmä.

Legionellaa vastaan ei ole rokotetta, mutta riskin voit minimoida esimerkiksi varmistamalla, että käyttövetesi ei sisällä bakteeria. Lämpimän käyttöveden tulee olla 55-65 °C. Alle 50 asteisessa käyttövedessä legionella-bakteerit voivat päästä lisääntymään vesijärjestelmissä, putkistoissa, putkien liitoksissa ja tiivisteissä, joista ne kulkeutuvat aerosolien mukana hengitysilmaan. Veden lämpötila on syytä testata mittaamalla se pintalämpömittarilla lämpökeskuksesta silloin, kun vettä valutetaan erityisen paljon.

Lämpötila on tärkeä vaikuttaja legionella-bakteerin kasvussa. Legionella-bakteerien ongelmallisuus terveydenhuollossa perustuu niiden pesiytymiseen ja lisääntymiseen teknisten järjestelmien vesissä. Laitteiden vesissä muodostuvien aerosolipisaroiden mukana bakteerit leviävät luontoon ja saattavat kulkeutua pitkiäkin matkoja ilmavirtojen ja tuulen mukana. Lämminvesijohtojen lämmönvaihtimet ovat yksi tärkeimmistä epidemian aiheuttajista.

Bosch Tronic 4500T sisältää anti-legionella-toiminnon

Tasaisesti 60 °C lämpöinen vesiympäristö ei enää sisällä eläviä legionellabakteereja. Tronic 4500T lämminvesivaraaja nostaa käyttöveden lämpötilan automaattisesti riittävän korkeaksi ehkäistäkseen legionella-bakteerin muodostumisen.

Laadukas Tronic 4500T on kevyt, tyylikäs ja helposti asennettava lämminvesivaraaja, joka suojelee sinua haitalliselta bakteerilta. Tämän lisäksi Tronic 4500T lyhentää lämmitysaikaa ja parantaa asumisviihtyvyyttä helppokäyttöisten ja luotettavien ominaisuuksiensa avulla. Se vastaa hyvin myös täydellisesti loma- tai vapaa-ajanasuntojen tarpeisiin, esimerkiksi jäätymissuoja-toimintonsa vuoksi.

20196_58811.jpg
Info

Info

Bosch Tronic 4500T

 • Helppokäyttöinen laite tyylikkäällä muotoilulla
 • Power Boost -toiminto lyhentää veden lämmitysaikaa
 • Digitaalinäyttö – tyylikäs ja käyttäjäystävällinen muotoilu
 • Kevyt, helposti asennettava laite
 • Anti-legionella-toiminto estää legionella-bakteerin muodostumisen
 • Jäätymissuoja-toiminto
 • Saatavilla kolme eri kokoluokkaa käyttötarpeen mukaan: 50l, 100l ja 150l
 • Kevyt (Malli 100l painaa vain 39kg)
 • Sisältää syöttösekoitusventtiilin
Bosch Home Comfort
Talo
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20194_57400.jpg
Riittävästi lämmintä käyttövettä mökille - nopeasti ja vaivatta
Kesän lähestyessä heräävät myös ajatukset tarvittavista parannuksista mökille. Jotta lomalla vietetty aika olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa, on käytännön varustelutason oltava kunnossa. Lämminvesivaraaja tarjoaa erinomaisen ratkaisun lämpimän käyttöveden tuottamiseen myös kesäasunnolla. Nopean asennuksen jälkeen laite on heti käytettävissä ja lämmintä vettä riittää isommallekin porukalle.
20194_57400.jpg
Riittävästi lämmintä käyttövettä mökille - nopeasti ja vaivatta
Kesän lähestyessä heräävät myös ajatukset tarvittavista parannuksista mökille. Jotta lomalla vietetty aika olisi mahdollisimman helppoa ja mukavaa, on käytännön varustelutason oltava kunnossa. Lämminvesivaraaja tarjoaa erinomaisen ratkaisun lämpimän käyttöveden tuottamiseen myös kesäasunnolla. Nopean asennuksen jälkeen laite on heti käytettävissä ja lämmintä vettä riittää isommallekin porukalle.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton