• Etusivu
  • Rakentaminen

Suuria tekoja yllättävän helposti

Ympäristöystävällisempää elämää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.05.2022
201912_61715.jpg

Ekoteot voi aloittaa pienestäkin. Tee yksi muutos elämääsi viikossa ja vuodessa olet tehnyt jo 52 hyvää päätöstä.

Havahdutko sinäkin välillä maailmaan, jossa kaikki tehdään yhtäkkiä bambusta, jota sitäkin pitäisi suojella, etteivät pandat kärsi? Ihan sama ostatko kasvorasvaa, teepaitaa vai vihanneksia, niin tuntuu, että joku kauhistelee tekojesi vaikutuksia. Ajatus taustalla on kaunis. Vihdoin on havahduttu siihen, ettei maapallon huonovointisuus olekaan huhupuhetta, ja samalla on ymmärretty, kuinka paljon tuhoa on ehditty saamaan aikaiseksi.

On tietenkin hienoa, että moni ympäristöystävällisempään elämään havahtunut pyrkii kantamaan kortensa kekoon ja korjaamaan, mitä ennen on tietämättömyyttään tehnyt väärin. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, miten paljon on aina tehty väärin. Usealla tavallisella tallaajalla voi olla vaikeuksia hahmottaa uusia sääntöjä. Näin ollen, vaikka mielenkiintoa olisi, tuntuu aloittaminen liian suurelta elämänmuutokselta. Tai sitten ei yksinkertaisesti enää tiedä keneen luottaa, kun toisistaan poikkeavia mielipiteitä löytyy joka lähtöön.

Merkittävän positiivisen muutoksen voi kuitenkin saada aikaan helposti, pienillä teoilla.

Jatkuvasti tehdään ekologisuuteen pyrkiviä innovaatioita. Mitä tuotteita ja tapoja pitäisi/voisi korvata ja millä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse kerralla muuttaa radikaalisti, vaan alkuun pääsee pienemmilläkin teoilla. Lisää vaikka lukulistalle jokin itseäsi kiinnostava ekologisuutta käsittelevä blogi tai kirja, tai ala seuraamaan sosiaalisessa mediassa asiaa käsitteleviä sivustoja. Näin saat jatkuvasti pienissä annoksissa tietoa aiheesta itse valitsemastasi lähteestä. Tietoisuuden kasvaessa myös motivaatio usein nousee.

Seuraavaksi luetelluilla helpoilla teoilla saat hyvän alun ympäristöystävällisempään elämiseen ilman suurempia elämänmuutos remontteja.

15 naurettavan helppoa tekoa ympäristön hyväksi

Hiilidioksidikulutusta vähentämällä teet palveluksen niin luonnolle kuin omalle lompakollekin. Jokainen tavallinenkin tallaaja pystyy näistä suurimpaan osaan. Pyri valitsemaan aluksi vaikka viisi tekoa ja lisää niitä innostuksen kasvaessa.

1. Vaihda palaneet hehkulamput LED-lamppuihin.
2. Vähennä suihkuaikaa puolella tunnilla viikossa ja hanki vettä säästävä suihkupää.
3. Kierrätä ja kompostoi.
4. Osta vain sen verran, mitä käytät.
5. Osta hävikkiruokaa (esim. fiksuruoka.com, resq-club.com, ym.)
6. Kasvata itse syötävää, esimerkiksi yrttejä.
7. Investoi lasi-, metalli-, ja bambuastioihin.
8. Pidä vähintään yksi kasvispäivä viikossa.
9. Vaihda tiivisteet ikkunoihin lämmönkarkaamisen estämiseksi.
10. Laske huonelämpötilaa yhdellä celsiuksella.

20225_78251.jpg

11. Peru mainospostit ja iske ulko-oveen tai postilaatikkoon "ei mainoksia, eikä ilmaisjakelua"-tarra.
12. Korvaa riisi ja talven kasvihuonevihannekset kotimaisilla juureksilla, sekä maito kauramaidolla.
13. Vähennä muovikelmun kulutusta käyttämällä kannellisia kestoastioita tai peitä astiat kangaspalalla.
14. Osta tavarat käytettynä ja myy tai lahjoita tavarat, joita et tarvitse.
15. Suosi paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä.

20225_78252.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78547.jpg
Erikoisempia huonekasveja
Monen kukkakaupan ja puutarhamyymälän valikoimasta löytyy myös erikoisempia ja eksoottisempia huonekasveja. Selkeiden hoito-ohjeiden avulla kokemattomampikin viherpeukalo saa kasvit voimaan vehreästi. Kevättä odotellessa voi kotiaan uudistaa ja piristää myös iloisen värisillä ruukuilla.
20223_77440.jpg
Vanhan nurmikon hoito
Vanha nurmikko kaipaa muutakin hoitoa ja huolenpitoa kuin satunnaisen ruohonleikkauksen.Keräsimme listan huoltotoimenpiteistä, joita toistamalla pihanurmikon saa voimaan ja näyttämään hyvältä. Myös retuperälle jääneen pihanurmen pelastaminen on mahdollista.
20228_79365.jpg
Vanha huonekasvi kaipaa tunnistusta – Asiantuntija vastaa
On ollut meillä jo vuodesta 1970 lähtien. Jouduttu katkaisemaan jokusen kerran, kun kasvaa niin isoksi.Tekee poikasia ja hikoilee aina välillä.
20226_78590.jpg
Mullanvaihto piristää huonekasveja
Kasvaakseen ja viihtyäkseen huonekasvi tarvitsee uuden, ravinnepitoisen mullan. Mullanvaihdon tarpeen ratkaisee yleensä juurten kunto. Osalle huonekasveista multa on vaihdettava vuosittain, toiset viihtyvät samassa mullassa useita vuosia. Mullanvaihdon yhteydessä ruukun voi vaihtaa suurempaan tai sovittaa ruukun sisustukseen sopivaksi.
20206_65234.jpg
Kasvien selviytymisleiri loman yli
Tyly totuus on, että pihan ja parvekkeen ruukkuistutukset eivät selviydy hengissä pitkästä poissaolosta ilman huolenpitoa. Hellesäällä jo pari päivää ilman huolenpitoa saattaa olla ruukkuistutuksille kohtalokas. Maahan istutetut kasvit selviävät paremmin ennen lomaa tehdyn, syvälle ulottuvan kastelun avulla.
202211_80037.jpg
Araukaria, tutummin huonekuusi
Kapteeni James Cook löysi pitsimäisillä viuhkaversoilla koreilevan kaunottaren Tyynen valtameren alueelta, Norfolkin ja Philipin saarilta, vuoden 1775 tienoilla. Ainavihannan havupuun lehdet ovat neulasmaiset ja oksat kasvavat säännöllisinä kiehkuroina. Araucaria-suku käsittää 18 lajia, joista suurimmalla osalla oksat muodostavat selviä kerroksia. Hede- ja emikukat ovat yleensä eri kasveissa ja araukaria kukkii vasta hyvin suurikokoisena. Luonnossa araukaria kasvaa jopa 70 m korkeaksi puuksi, mutta ruukussa se jää yleensä alle 1,5 metriseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton