• Etusivu
  • Rakentaminen

Suuria tekoja yllättävän helposti

Ympäristöystävällisempää elämää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.05.2022
201912_61715.jpg

Ekoteot voi aloittaa pienestäkin. Tee yksi muutos elämääsi viikossa ja vuodessa olet tehnyt jo 52 hyvää päätöstä.

Havahdutko sinäkin välillä maailmaan, jossa kaikki tehdään yhtäkkiä bambusta, jota sitäkin pitäisi suojella, etteivät pandat kärsi? Ihan sama ostatko kasvorasvaa, teepaitaa vai vihanneksia, niin tuntuu, että joku kauhistelee tekojesi vaikutuksia. Ajatus taustalla on kaunis. Vihdoin on havahduttu siihen, ettei maapallon huonovointisuus olekaan huhupuhetta, ja samalla on ymmärretty, kuinka paljon tuhoa on ehditty saamaan aikaiseksi.

On tietenkin hienoa, että moni ympäristöystävällisempään elämään havahtunut pyrkii kantamaan kortensa kekoon ja korjaamaan, mitä ennen on tietämättömyyttään tehnyt väärin. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, miten paljon on aina tehty väärin. Usealla tavallisella tallaajalla voi olla vaikeuksia hahmottaa uusia sääntöjä. Näin ollen, vaikka mielenkiintoa olisi, tuntuu aloittaminen liian suurelta elämänmuutokselta. Tai sitten ei yksinkertaisesti enää tiedä keneen luottaa, kun toisistaan poikkeavia mielipiteitä löytyy joka lähtöön.

Merkittävän positiivisen muutoksen voi kuitenkin saada aikaan helposti, pienillä teoilla.

Jatkuvasti tehdään ekologisuuteen pyrkiviä innovaatioita. Mitä tuotteita ja tapoja pitäisi/voisi korvata ja millä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse kerralla muuttaa radikaalisti, vaan alkuun pääsee pienemmilläkin teoilla. Lisää vaikka lukulistalle jokin itseäsi kiinnostava ekologisuutta käsittelevä blogi tai kirja, tai ala seuraamaan sosiaalisessa mediassa asiaa käsitteleviä sivustoja. Näin saat jatkuvasti pienissä annoksissa tietoa aiheesta itse valitsemastasi lähteestä. Tietoisuuden kasvaessa myös motivaatio usein nousee.

Seuraavaksi luetelluilla helpoilla teoilla saat hyvän alun ympäristöystävällisempään elämiseen ilman suurempia elämänmuutos remontteja.

15 naurettavan helppoa tekoa ympäristön hyväksi

Hiilidioksidikulutusta vähentämällä teet palveluksen niin luonnolle kuin omalle lompakollekin. Jokainen tavallinenkin tallaaja pystyy näistä suurimpaan osaan. Pyri valitsemaan aluksi vaikka viisi tekoa ja lisää niitä innostuksen kasvaessa.

1. Vaihda palaneet hehkulamput LED-lamppuihin.
2. Vähennä suihkuaikaa puolella tunnilla viikossa ja hanki vettä säästävä suihkupää.
3. Kierrätä ja kompostoi.
4. Osta vain sen verran, mitä käytät.
5. Osta hävikkiruokaa (esim. fiksuruoka.com, resq-club.com, ym.)
6. Kasvata itse syötävää, esimerkiksi yrttejä.
7. Investoi lasi-, metalli-, ja bambuastioihin.
8. Pidä vähintään yksi kasvispäivä viikossa.
9. Vaihda tiivisteet ikkunoihin lämmönkarkaamisen estämiseksi.
10. Laske huonelämpötilaa yhdellä celsiuksella.

20225_78251.jpg

11. Peru mainospostit ja iske ulko-oveen tai postilaatikkoon "ei mainoksia, eikä ilmaisjakelua"-tarra.
12. Korvaa riisi ja talven kasvihuonevihannekset kotimaisilla juureksilla, sekä maito kauramaidolla.
13. Vähennä muovikelmun kulutusta käyttämällä kannellisia kestoastioita tai peitä astiat kangaspalalla.
14. Osta tavarat käytettynä ja myy tai lahjoita tavarat, joita et tarvitse.
15. Suosi paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä.

20225_78252.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_69334.jpg
Kaunis ja toimiva piha
Kompostointialue on tärkeä osa toimivaa puutarhaa. Alueen ei tarvitse olla pihan perimmäisin ja pimein nurkka – maatuvien jätteiden viimeinen leposija, vaan siitä voi luoda juuri omaan puutarhaan sopivan monikäyttöisen, toimivan ja jopa ihanan ja virkistävän sopukan.Itse kompostoimiseen voi luontosieluinen jopa hullaantua niin, että kevään merkiksi lintujen laulun lisäksi muodostuu Pikakompostorista talven aikana tulleen mustan aarteen levittäminen puiden ja pensaiden juurelle. Tunne siitä, että saa palauttaa jotain takaisin luontoon ja levittää "omatekemää" kompostimultaa on riemastuttava!
20228_79397.jpg
Selviääkö omenapuu pupun jäljiltä? Asiantuntija vastaa
Pupu on syönyt rungon kuoren. Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi?
201910_60664.jpg
Tomaattien kypsyttäminen
Kysymys, joka mietityttää edelleenkin monia: Kuinka saan tomaatinraakileeni punastumaan?Tomaattini ovat vielä vihreitä, eivätkä ota enää kypsyäkseen - ja hallayötkin uhkaavat. Mitä minä teen niiden kanssa? Mummoni piti aina ikkunalaudalla ja katossa roikkumassa... Miten saan vihreät tomaattini kypsymään?Punaposki
20219_72569.jpg
Nyt vietetään valtakunnallista huonekasviviikkoa
Huonekasvi-innostus on vienyt monen mukanaan kevään ja kesän aikana. Syksyn saapuessa siirrytään hiljalleen sisätiloihin, missä kesäkausi jatkuu viihtyvyyttä lisäävien -jopa trooppisten- kukkivien ja vihreiden kasvien avulla. Syksyn valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään 20.‒26.09.21.
20085_10698.jpg
Uskomattoman kätevät ja kevyet Isio-ruohosakset
Nyt on nurmikon reuna-alueiden siistiminen ja pensaiden muotoilu helppoa ja miellyttävää: Boschin Isio-akkuleikkurissa on ruohoterä nurmikon reunojen leikkaamiseen ja pensasterä täydelliseen muotoleikkaukseen. Isio-ruohosakset ovat 50 % kevyemmät ja 40 % pienemmät kuin perinteiset akkuruohosakset ja kahvan pinta on pehmustettu, joten niiden käyttäminen on vaivatonta ja mukavaa.Lisätarvikkeina on saatavissa mm. säädettävä teleskooppivarsi, joka mahdollistaa pystysuoran ja vaakasuoran reunojen leikkaamisen miellyttävässä asennossa ja säästää sekä selkää että polvia.Laserhiotut laatuterät takaavat tarkan leikkaamisen kohdassa kuin kohdassa. Terien vaihtaminen onnistuu Bosch-SDS:n ansiosta ilman työkaluja, vain napin painalluksella, joten ruohosaksien vaihtaminen pensasleikkuriterään on nopeaa, helppoa ja turvallista.
20231_80696.jpg
Upeat tulppaanit
Tulppaanin uljas ja säännöllinen muoto näyttää mahtinsa suurissa ryhmissä. Ryhmä voi olla muodoltaan säännöllinen soikio tai rivistö tai epäsäännöllisen ameebamainen. Pysty, sotilaallisen ryhdikäs ja melko säännöllisen korkuinen kukkavarsi nostaa kukkameren upeiksi, tasaisiksi kasvustoiksi. Yksinkertaisen tyylikäs ryhmä muodostuu jo yhdestä lajikkeesta, mutta lisää loistokkuutta saa yhdistämällä kahta tai useampaa lajiketta, jotka sointuvat väriltään sekä korkeudeltaan yhteen – ja tietysti kukkivat samaan aikaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton