• Etusivu
  • Rakentaminen

Suuria tekoja yllättävän helposti

Ympäristöystävällisempää elämää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.05.2022
201912_61715.jpg

Ekoteot voi aloittaa pienestäkin. Tee yksi muutos elämääsi viikossa ja vuodessa olet tehnyt jo 52 hyvää päätöstä.

Havahdutko sinäkin välillä maailmaan, jossa kaikki tehdään yhtäkkiä bambusta, jota sitäkin pitäisi suojella, etteivät pandat kärsi? Ihan sama ostatko kasvorasvaa, teepaitaa vai vihanneksia, niin tuntuu, että joku kauhistelee tekojesi vaikutuksia. Ajatus taustalla on kaunis. Vihdoin on havahduttu siihen, ettei maapallon huonovointisuus olekaan huhupuhetta, ja samalla on ymmärretty, kuinka paljon tuhoa on ehditty saamaan aikaiseksi.

On tietenkin hienoa, että moni ympäristöystävällisempään elämään havahtunut pyrkii kantamaan kortensa kekoon ja korjaamaan, mitä ennen on tietämättömyyttään tehnyt väärin. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu se, miten paljon on aina tehty väärin. Usealla tavallisella tallaajalla voi olla vaikeuksia hahmottaa uusia sääntöjä. Näin ollen, vaikka mielenkiintoa olisi, tuntuu aloittaminen liian suurelta elämänmuutokselta. Tai sitten ei yksinkertaisesti enää tiedä keneen luottaa, kun toisistaan poikkeavia mielipiteitä löytyy joka lähtöön.

Merkittävän positiivisen muutoksen voi kuitenkin saada aikaan helposti, pienillä teoilla.

Jatkuvasti tehdään ekologisuuteen pyrkiviä innovaatioita. Mitä tuotteita ja tapoja pitäisi/voisi korvata ja millä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse kerralla muuttaa radikaalisti, vaan alkuun pääsee pienemmilläkin teoilla. Lisää vaikka lukulistalle jokin itseäsi kiinnostava ekologisuutta käsittelevä blogi tai kirja, tai ala seuraamaan sosiaalisessa mediassa asiaa käsitteleviä sivustoja. Näin saat jatkuvasti pienissä annoksissa tietoa aiheesta itse valitsemastasi lähteestä. Tietoisuuden kasvaessa myös motivaatio usein nousee.

Seuraavaksi luetelluilla helpoilla teoilla saat hyvän alun ympäristöystävällisempään elämiseen ilman suurempia elämänmuutos remontteja.

15 naurettavan helppoa tekoa ympäristön hyväksi

Hiilidioksidikulutusta vähentämällä teet palveluksen niin luonnolle kuin omalle lompakollekin. Jokainen tavallinenkin tallaaja pystyy näistä suurimpaan osaan. Pyri valitsemaan aluksi vaikka viisi tekoa ja lisää niitä innostuksen kasvaessa.

1. Vaihda palaneet hehkulamput LED-lamppuihin.
2. Vähennä suihkuaikaa puolella tunnilla viikossa ja hanki vettä säästävä suihkupää.
3. Kierrätä ja kompostoi.
4. Osta vain sen verran, mitä käytät.
5. Osta hävikkiruokaa (esim. fiksuruoka.com, resq-club.com, ym.)
6. Kasvata itse syötävää, esimerkiksi yrttejä.
7. Investoi lasi-, metalli-, ja bambuastioihin.
8. Pidä vähintään yksi kasvispäivä viikossa.
9. Vaihda tiivisteet ikkunoihin lämmönkarkaamisen estämiseksi.
10. Laske huonelämpötilaa yhdellä celsiuksella.

20225_78251.jpg

11. Peru mainospostit ja iske ulko-oveen tai postilaatikkoon "ei mainoksia, eikä ilmaisjakelua"-tarra.
12. Korvaa riisi ja talven kasvihuonevihannekset kotimaisilla juureksilla, sekä maito kauramaidolla.
13. Vähennä muovikelmun kulutusta käyttämällä kannellisia kestoastioita tai peitä astiat kangaspalalla.
14. Osta tavarat käytettynä ja myy tai lahjoita tavarat, joita et tarvitse.
15. Suosi paikallisia yrityksiä ja yrittäjiä.

20225_78252.jpg
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_79951.jpg
Kaalien esikylvö? Asiantuntija vastaa
Esikylvimme noin 3 viikkoa sitten lehti-, parsa-, kukka- sekä punakaalta. Kylvimme taimimultaan ohjeiden mukaisesti, ja olemme pitäneet siitä lähtien mullan koko ajan kosteana. Kylvökset ovat saaneet olla koko ajan huoneenlämmössä, muovikannen alla. Mistään ei näytä pilkistävän vielä taimen alkuja. Voiko olla, että niiden kasvussa menee vieläkin kauemmin? Vai onko jokin mennyt pieleen? Ja jos, niin mitä syitä voi olla? Ensimmäistä kertaa kylvän kaaleja, joten ollaan ihan uuden äärellä. Yrttien, kukkien, kurkkujen ja kurpitsojen taimet kasvavat iloisina, mutta kaaleista ei mistään näy minkäänlaisia merkkejä. Kiitos jo etukäteen, oli mahtava löytää paikka mistä voi kysyä neuvoja ja opastusta.
201911_61286.jpg
Joulukukkia myös ulos
Joulukukkia pidetään pääasiassa sisäkukkina. Monet kukat kuitenkin käyvät mainiosti myös ulos jouluiseksi koristeeksi. Jos joulun aikaan on suojasäätä, niin hyasintti ja tulppaani viihtyvät mainiosti ulkona, lasitetulla parvekkeella tai vaikkapa verannalla. Näin tuoksuherkkäkin ihminen pääsee nauttimaan hyasintin kauniista kukinnasta! Jos taas on luvassa pakkasta, niin kukkia voi tuoda ulos muillakin tavoin.
20065_125.jpg
Sipulikukkia nurmikolle
Vanhaa nurmikkoa voidaan piristää kukilla. Puiden varjossa harventunut nurmikko on otollista kasvualustaa helposti leviäville sipulikasveille. Varjoisassa paikassa sipulikasvit kukkivat pidempään. Varjossa viihtyviä aluevaltaajia ovat mm. idänsinililja (Scilla siberica) ja espanjansinililja (Hyacinthoides hispanica) sähkönsinisine kukintoineen sekä valkoiset lumikello (Galanthus nivalis) ja kevätlumipisara eli kevätkello (Leucojum vernum).
202210_73683.jpg
Tunnetko maalajit?
Maalajit jaetaan kivennäismaalajeihin ja eloperäisiin maalajeihin. Kivennäismaalajit ovat muodostuneet kallioperästä. Eloperäiset maalajit ovat syntyneet kasvien ja pieneliöiden jäänteistä.
20172_48287.jpg
Puutarhamyymälä Muhevainen
Puutarhamyymälä Muhevaisen monipuolisista valikoimista löydät kaikki pihan ja parvekkeen kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistä löytyvät myös siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut - eli kaikki, mitä puutarhassasi tarvitset. Muhevaisen palveluvalikoimaan kuuluvat lisäksi myös pihasuunnitelmat ja neuvontakäynnit. Anna asiantuntijan auttaa! 
20233_69705.jpg
Maista, nauti kevätkurkku
Kurkku yksi suosituimpia vihanneksiamme. Siitä on monenlaisia muunnoksia, joista pitkä kasvihuonekurkku on tavallisin. Kurkkusesonki onkin pian parhaimmillaan. Toki kasvihuoneiden suotuisissa olosuhteissa valmistuu tuoretta ja puhdasta, vastuullisesti tuotettua satoa läpi koko vuoden, mutta keväällä luonto palkitsee viljelijää tarjoamalla ihanteellisesti valoa ja lämpöä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton