• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pihanurmikko

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.04.2023
20234_49628.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.

Pihanurmikon siemenseoksessa arvostetaan yleisesti nopeaa vihertymistä sekä matalakasvuisuutta, jotta liian tiheältä leikkaustahdilta vältytään. Nurmikon on silti kestettävä vuosia kovaakin kulutusta. Nurmikkoheiniä on jalostettu kauan, että ne vastaisivat näitä vaatimuksia. Koska lajeissa on suuria eroja, on tärkeää valita oikeanlainen seos kulloiseenkin kasvualustaan ja kasvupaikkaan.

Vaatimuksia nurmikkoheinille

  • Monivuotisia, eli ainakin 75 % on talvehdittava hyvin
  • vihreitä varhaiskeväästä myöhäissyksyyn
  • hidaskasvuisia
  • tiheitä ja rikkaruohottomia
  • poudankestäviä
  • leikkauksenkestäviä
  • mieluiten suomalaista alkuperää
  • väri kirkas ja syvänvihreä
  • muodostettava maanalaisia rönsyjä
  • maanpäälliset osat joustavia ja hienorakenteisia
  • ei mätästäviä.

Nurmikon pohjatyöt

Nurmikon perustaminen kannattaa tehdä huolellisesti. Pohjamaa siivotaan: suuret kivet, oksat ja maatuvat jätteet poistetaan. Jos pohjamaa on tiivistynyt esimerkiksi traktorin pyörien alla, on tiivistynyttä alusrakennetta rikottava ennen kasvualustan levittämistä. Sen jälkeen pohjamaa muotoillaan tasaiseksi ja tiivistetään jyrällä. Vettä kerääviä painanteita ei saa jäädä. Kaadot tehdään vähintään 2 % rakenteista pois päin.

Kasvualustaksi tarvitaan vähintään 22 cm multakerros(huomaa, että se tiivistyy noin 20 % eli 2 cm). Puiden juuristoalueiden täyttö saa olla korkeintaan 20 cm.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Mullan on hyvä olla rikkaruohotonta, seulottua, peruslannoitettua ja kalkittua. Liian happamassa maassa viihtyy vain sammal. Mullan toimittajalta kannattaa vaatia tuotteesta tuoteseloste. Hietamailla viihtyvät kaikki heinälajit. Kosteilla ja tiiviillä mailla ei menesty kunnolla mikään heinälaji. Tällaisen maan rakennetta ja läpäisevyyttä on parannettava tai alue on jopa salaojitettava.

Uusi kasvualusta tasataan ja tiivistetään. Pinnan tasaisuuden oltava 2 m matkalla +/- 30 mm. Tiivistys hoituu esimerkiksi vedellä täytetyllä jyrällä (sopiva paino 60–100 kg). Pintaan ei saa käveltäessä jäädä selviä jalan painaumia. Pienen alueen voi tiivistää polkemalla.

Ennen kylvöä maa kalkitaan ja lannoitetaan. Kalkki parantaa maan rakennetta ja vapauttaa ravinteita nurmiheinien käyttöön. Peruskalkitukseen käytetään esimerkiksi nopeavaikutteista puutarhakalkkia maan happamuudesta riippuen 40–100 kg/100 m². Seuraa valmistajan ohjeita.

Sopiva peruslannoitus on puolestaan 30–50 litraa luonnonlannoitetta tai 10–20 litraa nurmikolle tarkoitettua lannoitetta100 m²:lle. Seuraa tässäkin valitsemasi lannoitteen valmistajan ohjeita. Kalkitus- ja lannoitustarpeen voi selvittää teettämällä maasta viljavuustutkimuksen ennen nurmikon perustamista.

Nurmikon kylväminen

Maan lämpötilan on oltava vähintään + 8 astetta. Suositeltavimmat kylvöajankohdat ovat varhaiskevät ja elo-syyskuu, jolloin kosteus- ja lämpöolosuhteet ovat parhaimmillaan. Siemeniä ei kannata kylvää kovin tuulisella säällä.

Sopiva siemenmäärä on 1,5–2,5 kg/100 m2. Siemenet kylvetään ns. ristiinkylvönä, jolloin siemenmäärä jaetaan kolmeen osaan ja kylvetään ensin kahteen kertaan ristikkäin. Lopuksi reuna-alueet kylvetään vielä huolellisesti erikseen. Siemenet peitetään kevyesti haraamalla ja jyrätään vielä kerran. Kun nurmikko on itänyt, aloitetaan kastelu ja kastellaan aina kerralla kunnolla, jotta kasvualusta kastuu tarpeeksi syvältä.

Kosteilla ja tiiviillä mailla ei menesty kunnolla mikään heinälaji. Hietamailla taas viihtyvät kaikki heinälajit. (Kuva: Adobe Stock)
Kosteilla ja tiiviillä mailla ei menesty kunnolla mikään heinälaji. Hietamailla taas viihtyvät kaikki heinälajit. (Kuva: Adobe Stock)

Nurmikkoheinälajeja

Niittynurmikka (Poa pratensis)
Kauniin vihreä, leveälehtinen, maanalaisia rönsyjä muodostava, kulutusta kestävä ja yleinen nurmikkolaji. Se on luonnonvarainen Suomessa. Maanalaisilla rönsyillään se täyttää nurmikon aukkopaikat nopeasti. Sillä on voimakas elpymiskyky ja se vastustaa tauteja tehokkaasti. Niittynurmikka ei kestä jatkuvaa leikkausta alle 4 cm:n. Hienossa hyvin matalaan leikattavassa koristenurmikossa se ei siis kauaa menesty. Kaikista heinistä niittynurmikka kestää eniten kulutusta. Sillä on tiheä kasvutapa ja hyvä talvenkestävyys. Se on matalakasvuinen ja leveälehtinen laji. Niittynurmikka on ainoa, joka täyttää kaikki nurmikkoheinälle asetettavat vaatimukset. Se on paras ja eniten käytetty nurmikkoheinä siemenseoksissa.

Punanata (Festuca rubra)
Voimakkaasti rönsyilevä, kapealehtinen, kuivuutta kestävä, yleinen nurmikkolaji. Pysyy keväällä pitkään ruskeana, eikä kestä kovaa kulutusta. Luonnonvarainen, 40-50 cm korkea ja säilyttää värinsä lumentuloon asti. Kestää hyvin kuivuutta ja ravinteiden puutetta. Punanadan syvä juuristo sitoo maata tehokkaasti ja tyytyy vaatimattomiin oloihin. Kestää matalaakin leikkausta.

Nurmirölli (Agrostis capillaris)
Muodostaa tiheitä nurmikkoja, on leveälehtinen, kasvaa hitaasti ja tulee 30-40 cm korkeaksi. Luonnonvarainen koko Euroopassa. Kestää matalaa leikkausta, mutta ei kulutusta. Sopii esim. golfkenttien greeneille, edustusnurmikoille ja ns. samettinurmikoihin.

Lampaannata (Festuca ovina)
Kestää varjoa, kuivuutta ja tallaamista. Kasvaa mättäinä. Heinistämme vaatimattomin. Kasvaa 30-40 cm korkeaksi. Sopii karuihin oloihin ja alueille, missä nurmikkoa ei hoideta.

Valkoapila (Trifolium repens)
Matala, rönsyilevä ja kestävä. Kaunis kukkiessaan, mutta houkuttelee mehiläisiä. Liukas, heikkolehtinen ja tahraa vaatteita. Sopii karuille alueille, mutta ei yksinään pysty täyttämään alueita.

Timotei (Phleum pratense)
Kestävä, mutta liian karkea nurmikoihin. Luonnonvarainen. Sopii suojakasviksi siemenseoksiin eli muiden heinien alkuunlähdön helpottajaksi. Viihtyy paremmin kuin mikään muu heinä savimaalla.

Englannin raiheinä (Lolium perenne)
Nopeakasvuinen, leveälehtinen, mutta talvenkestävyydeltään heikko heinä. Sitä käytetäänkin suojakasvina: Raiheinä vihertyy nopeasti ja suojaa arvokkaampien heinien hitaampaa orastumista.

Valmiita nurmikkoheinäseoksia
Kaupassa myydään valmiita nurmikkoheinäseoksia eri tarkoituksiin. Oikean seoksen valinta vaikuttaa ratkaisevasti nurmikon menestymiseen hyvän kasvualustan ohella. Kaupan seoksissa on yleensä 2–4 heinälajia varmuuden vuoksi. Vähempikin riittäisi. Heinänsiementä voi ostaa myös siten, että sekoittaa itse seoksensa, kunhan tietää, mitä tekee.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lisätietoa nurmikosta, niitystä ja niiden perustamisesta sekä hoitamisesta

Nurmikon ja niityn perustaminen
Kukkanurmi
Nautinnollista ruohonleikkuuta
Nurmikon hoitaminen

Ohje

Ohje

Kaipaatko lisää tietoa?

Lisätietoa nurmikosta, niitystä ja niiden perustamisesta sekä hoitamisesta

Nurmikon ja niityn perustaminen
Kukkanurmi
Nautinnollista ruohonleikkuuta
Nurmikon hoitaminen

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20221_74384.jpg
Talviunilta heräilevät ruukkukasvit
Useat kesäkukkamme ovat kotimaissaan monivuotisia, joten niitä kannattaa yrittää säilyttää myös talven yli. Kesäkukkien talvehdittaminen ei edes ole niin työlästä, kuin usein luullaan; riittää, että niille on tarjota sopivan viileä tila ja pientä huolenpitoa myös talven aikana. Esimerkiksi pelargonit ja verenpisarat saa talvetettua melko helpostikin.
20089_12770.jpg
Paprikassa on runsaasti flavonoideja
(Capsicum annuum)Paprikat ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. Niitä on viljelty jo 3000-5000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Kolumbus toi paprikat Eurooppaan. Euroopassa espanjalaiset ja unkarilaiset alkoivat yleisesti viljellä paprikoita. Sitä kutsuttiin Espanjan pippuriksi. Paprika ei ole vihannes, vaan yksivuotinen marjahedelmä. Se viihtyy hyvin samankaltaisissa oloissa kuin tomaatti. Ne eroavat vain lämpötilan suhteen: paprika tarvitsee hieman enemmän lämpöä eli viljelylämpötila on n. 20 astetta, yölläkin lämpötilan on oltava yli 8 astetta. Ne ovat hieman helpompia kuin tomaatit: Paprika kasvaa helpommin tanakaksi, se on terveempi eikä siitä tarvitse poistaa varkaita.
20236_78253.jpg
Varo punkkeja, niitä on jo paljon
Kesän saapuessa myös punkit lähtevät liikkeelle ja voivat tarttua metsissä ja heinikoissa kulkijoihin. Leudot talvet, kosteat ja pitkät syksyt edesauttavat punkkien lisääntymistä ja levittäytymistä.
202112_73998.jpg
Ihanat ideat pakettien kääreiksi - nappaa viime hetken vinkit
Joulupaketit sekä lahjojen käärintä kauniisiin lahjapapereihin ovat taas ajankohtaista puuhastelua. Vaikka marketit ovatkin pullollaan mitä värikkäimpiä sekä glitterillä että metallinhohteella varustettuja lahjapaperirullia, niin mitäpä jos siirtyisimmekin hieman ehkä ekologisempaan tai ainakin persoonallisempaan paketointiin?
20_P_56146.jpg
Huussista ravinteet kiertoon
Mökin huussista saisi tuhtia tavaraa - mutta miten siitä tekisi "puutarhakelpoista"?Ulkokäymälästä eli huussista kertyy tosiaan lannoitteeksi kelpaavaa tavaraa. Sitä pitää kuitenkin kompostoida vähintään vuoden verran ennen käyttämistä puutarhassa. Voit sekoittaa tätä ainesta mainiosti suljetussa kompostorissa (etteivät ravinteet huuhtoudu sadeveden mukana) olevaan puutarhajätteeseen. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia. Kompostoimalla käymäläjätteesi ja käyttämällä sitä lannoitteena ja maanparannusaineena saat palautettua ravinteet takaisin luonnon kiertokulkuun!
201710_50535.jpg
Talvella on aikaa suunnitella
Haaveiletko piharemontista vai jäikö pihalla tai mökillä töitä tekemättä viime kesänä? Mitä, jos suunnittelisit tarvittavat työt hyvissä ajoin ennen kesää ja palkkaisit keikkatyöläisen avuksesi? Ei alkaisi hommat ahdistamaan kevään korvalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton