• Etusivu
  • Hoitotyöt

Paikkauskylvö

Nurmikon talvivauriot

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.02.2023
20232_80943.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.

Talvituhosienet iskevät helpoimmin paksun lumikerroksen alla pitkäksi jätettyyn nurmikkoon routaantumattomassa maassa.

  • Lumihomeen tunnistaa vaaleanpunaisesta väristä ja pumpulimaisesta rihmastosta lumensulamisen aikaan keväällä. Lumihometta torjutaan myrkyillä. Paras torjunta on kuitenkin monilajiset siemenseokset: jos yksi laji sortuu, toiset korvaavat sen.
  • Jääpolte syntyy, kun tiivistyneen maan pinnalla seisova vesi tukahduttaa kasvillisuuden ja jäätyy talvella yhtenäiseksi jääpeitteeksi. Kasvit kuolevat kylmään ja hapenpuutteeseen.
  • Pakkasvauriot iskevät lumettomilla paikoilla arkoihin heinälajeihin.
  • Keväällä yöpakkaset ja rouste yhdessä tuulen kanssa vahingoittavat nurmikkoa kuivattamalla sitä.

Paikkaus

Paikkauksia joudutaan tekemään muistakin syistä: tallaus, maan kuluminen, liian lyhyeksi leikkaus, rikkakasvit, varjoisuus. Aukkopaikat eli kuolleet nurmikonosat pitää paikata, muuten rikkakasvit tai sammal täyttävät ne. Paikkaus tehdään vain niinä aikoina, jolloin maa pysyy kosteana koko itämisen ajan.


Paikkauksen yhteydessä poistetaan myös paikkaustarpeen aiheuttaja: heikko vesi- tai ravinnetalous ja painanteet. Siementä tavallisessa paikkauksessa käytetään 1,5-2 kiloa/aari.


  • Tavanomainen paikkaustapa: riko rautaharavalla paikattavan alueen pinta, kylvä siemen, peitä turve-hiekkaseoksella ja jyrää. Käytä samaa siementä kuin alkuperäisessä nurmikossa.
  • Toinen paikkaustapa: tee turvehiekkaseos ja sekoita siihen siemen. Käytä samaa siemenseosta kuin alkuperäisessä nurmikossa. Kylvä laikut ja pienet kuopat ja jyrää.
  • Kolmas paikkaustapa: hanki siirtonurmea. Tiivistä kuollut nurmikonpohja ja aseta siirtonurmi samaan tasoon vanhan nurmikon kanssa. Juurtuminen kestää muutaman viikon. Jos siirtonurmen heinät eivät ole samaa lajia kuin vanhan nurmikon, se näkyy nurmikolla erilaisena kasvuna.

Työkalut: rautaharava, kottikärryt, jyrä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Nurmikon kestävyys on suorassa suhteessa sen kasvukuntoon. Mitä voimakkaammin nurmikko kasvaa, sitä enemmän se kestää kaikenlaista rasitusta.
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20137_35626.jpg
Joko pihassasi on pökkelö?
Jos jäärästä tulee mieleen vain tapoihinsa kangistunut ihminen, kannattaa kurkistaa puunkuoren alle. Jäärien toukat näet elävät kirjaimellisesti puun ja kuoren välissä ja syövät puuta. Aikuisena jäärät ovat värikkäitä ja kauniita niittyjen kukissa ruokailevia kovakuoriaisia. Nämä niittyjen kaunokaiset tarvitsevat toukkavaiheessa mieluiten ison lahoavan lehtipuun tai rungonpätkän lähelle kukkaniittyä. Samaa runkoa asuttavat myös mesipistiäisten toukat. Ne ovat aikuisena tärkeitä pölyttäjiä.
20104_21221.jpg
Huhtikuu tuo kevätkurkut
Kurkku saa keväällä kasvaakseen yllin kyllin luonnonvaloa. Se edustaa nyt aurinkoviljeltyä kasvista, jolla on vahva, raikas lataus. Rouskuvan rapea, runsaasti vettä sisältävä kurkku on mitä parhainta evästä mukaan otettavaksi minne vain. Nuorison tapaan kannattaa ottaa tuorekurkku reippaalla otteella haltuun ja haukata siitä kunnon suupaloja. Virkistävä vaikutus ei voi olla tuntumatta, kun on rouskuttanut koko 300 – 400-grammaisen kurkun päästä päähän.Kurkku kuuluu vesipitoisiin vihanneksiin samaan tapaan kuin melonit, salaatit, lehtiselleri, kesäkurpitsa, munakoiso, parsa ja retiisi. Näissä kaikissa on paljon raikasta vettä ja makua, kohtuullisen paljon ravintoaineita, mutta vain vähän kaloreita. Kurkkua ei tarvitse edes kypsentää, vaan se on valmista pureskeltavaa ihan sellaisenaan. Kurkku antaa sopivasti työtä hampaille ja kylläisyyden tunnetta vatsalle. Painonhallinta-asiantuntijat ovat todenneet, että ruoan muodossa saatava vesi todella pitää nälkää toisin kuin pullosta tai lasista juotu.Kurkun ravintoaineista kannattaa mainita kalium, joka tuo apua korkeaan verenpaineeseen. Soseutettuna juomana kurkun on todettu auttavan turvotukseen. Ulkoisestikin kurkkuviipaleita voi käyttää kasvoille levitettynä naamiona poistamaan silmäluomien ja kasvojen turvotusta. Kurkun väitetään edistävän hiusten kasvua, parantavan suolen toimintaa ja ehkäisevän kynsien haurastumista.
202211_80309.jpg
Porkkanan lannoitus? Asiantuntija vastaa
Kuinka paljon puuntuhkaa porkkanamaahan kg/m2? Entä kuinka paljon boorilannoitetta neliölle?
20232_66881.jpg
Uutuus 2016: Biolan Puutarhan Talvisuoja
Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.
20232_80867.jpg
Nyt on aika huolehtia syyslannoituksesta
Heinä-syyskuu on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus. Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.
20174_48833.jpg
Kanittaako kukkapenkin reunus?
Pihan kunnostajalla on yleensä valtava tarve saada hallintaansa luonnon entropia eli epäjärjestys. Tämä tarve näkyy tarpeena eritellä ja rajata pihan erilaisia toiminnallisia alueita omaksi, paremman järjestyksen tilaksi. Oletteko samaa mieltä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton