• Etusivu
  • Hoitotyöt

Paikkauskylvö

Nurmikon talvivauriot

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.02.2023
20232_80943.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Talvivauriot ovat nurmikon pahimpia tuhonaiheuttajia. Parhaiten talvesta selviävät huolellisesti ja hyvällä siemenseoksella perustetut nurmikot. Tasapainoinen ja oikein ajoitettu lannoitus parantaa talvenkestävyyttä.

Talvituhosienet iskevät helpoimmin paksun lumikerroksen alla pitkäksi jätettyyn nurmikkoon routaantumattomassa maassa.

  • Lumihomeen tunnistaa vaaleanpunaisesta väristä ja pumpulimaisesta rihmastosta lumensulamisen aikaan keväällä. Lumihometta torjutaan myrkyillä. Paras torjunta on kuitenkin monilajiset siemenseokset: jos yksi laji sortuu, toiset korvaavat sen.
  • Jääpolte syntyy, kun tiivistyneen maan pinnalla seisova vesi tukahduttaa kasvillisuuden ja jäätyy talvella yhtenäiseksi jääpeitteeksi. Kasvit kuolevat kylmään ja hapenpuutteeseen.
  • Pakkasvauriot iskevät lumettomilla paikoilla arkoihin heinälajeihin.
  • Keväällä yöpakkaset ja rouste yhdessä tuulen kanssa vahingoittavat nurmikkoa kuivattamalla sitä.

Paikkaus

Paikkauksia joudutaan tekemään muistakin syistä: tallaus, maan kuluminen, liian lyhyeksi leikkaus, rikkakasvit, varjoisuus. Aukkopaikat eli kuolleet nurmikonosat pitää paikata, muuten rikkakasvit tai sammal täyttävät ne. Paikkaus tehdään vain niinä aikoina, jolloin maa pysyy kosteana koko itämisen ajan.


Paikkauksen yhteydessä poistetaan myös paikkaustarpeen aiheuttaja: heikko vesi- tai ravinnetalous ja painanteet. Siementä tavallisessa paikkauksessa käytetään 1,5-2 kiloa/aari.


  • Tavanomainen paikkaustapa: riko rautaharavalla paikattavan alueen pinta, kylvä siemen, peitä turve-hiekkaseoksella ja jyrää. Käytä samaa siementä kuin alkuperäisessä nurmikossa.
  • Toinen paikkaustapa: tee turvehiekkaseos ja sekoita siihen siemen. Käytä samaa siemenseosta kuin alkuperäisessä nurmikossa. Kylvä laikut ja pienet kuopat ja jyrää.
  • Kolmas paikkaustapa: hanki siirtonurmea. Tiivistä kuollut nurmikonpohja ja aseta siirtonurmi samaan tasoon vanhan nurmikon kanssa. Juurtuminen kestää muutaman viikon. Jos siirtonurmen heinät eivät ole samaa lajia kuin vanhan nurmikon, se näkyy nurmikolla erilaisena kasvuna.

Työkalut: rautaharava, kottikärryt, jyrä.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Nurmikon kestävyys on suorassa suhteessa sen kasvukuntoon. Mitä voimakkaammin nurmikko kasvaa, sitä enemmän se kestää kaikenlaista rasitusta.
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20163_45584.jpg
Bataatti - ruokapöytään ja koristekasviksi!
(Ipomoea batatas) Sweet potatoOlet ehkä jo aiemmin tutustunut energiapitoiseen bataattiin ruuanvalmistuksessa - mutta tiedätkö että sitä voi kasvattaa ihan koristekasvinakin?
20234_49628.jpg
Nurmikon perustaminen
Nurmikon perinteinen perustamistapa on kylväminen. Laadukasta ja kestävää kylvönurmikkoa tavoiteltaessa tärkeään rooliin nousee kaksi seikkaa: siemenseos ja kasvualusta. Näille vaatimuksia sanelevat ja valintaan vaikuttavat muun muassa nurmikon käyttötarkoitus, kulutuksen keston vaatimukset, kasvupaikan valo- ja kosteusolot sekä tulevan hoidon taso.
202211_80306.jpg
Viikon kysymys: Milloin lehmuksen voi leikata?
Pihamme lehmus on kasvanut liian kookkaaksi ja varjostavaksi. Miten ja milloin se kannattaisi leikata?
20157_43990.jpg
Salaattibaarista pöytään
Kauppojen salaattitiskit ovat kirjavanaan lajikkeita, mutta......ne eivät vedä vertoja salaattibaarille, joka sijaitsee omalla pihalla tai parvekkeella!Artikkeli julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisjulkaisussa 2014Kuvat Hanna Marttinen ja KekkiläSalaatit ovat aloittelevan keittiöpuutarhurin parhaita kavereita. Sato on lähes varma ja sitä saa koko kesän. Oman pihan viljelylaatikosta tai parvekkeelta saat aitoa lähiruokaa. Salaattia kannattaa syödä paljon, kun sato on parhaimmillaan. Korkeaksi kasvaneen tai kukintaa aloittelevan salaatin maku huononee.Tutustu eri salaatityyppeihin!
20084_10002.jpg
Valokate kesäkeittiöön
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton