• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kukkanurmi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.06.2007Päivitetty 04.12.2018
25_P_14759.jpg

Kukkanurmi on nurmikko, jota ei leikata, luonnonvarainen nurmikko. Mutta leikkaamatta jätetty nurmikko ei aina kehity kukkanurmeksi, vaan ryteiköksi.

Kukkakedon perustamisessa tärkeintä on riittävän laiha kasvualusta. Sitä ei perusteta samalla tavalla kuin nurmikkoa, joka vaatii kasvaakseen perusteellisen maanparannuksen ja lannoituksen. Useimmat niittykukat eivät pidä syväänmuokatusta maasta, sellaisesta jota on lannoitettu fosforilla, kaliumilla ja jopa typellä. Maanparannuksen sijaan maata tulisi köyhdyttää, etenkin savimultamailla ja savimailla. Maan pintakerrokseen sekoitetaan runsaasti hiekkaa, jotta siinä viihtyisi myös kuivanpaikan kasvit. Painanteet täytetään.

Jos halutaan kosteaa niittyä ,savimaan pintakerrokseen sekoitetaan suomultaa ja turvetta. Myös rikkaruohoton kompostimulta sopii hyvin. Kasvien valinnassa suositaan lajeja jotka viihtyvät kosteassa kuten esikoita, kalliokieloja saniaisia ja mikseipä myös valkonarsisseja. Puiden lähelle voisi sijoittaa siko- ja mesiangervoja, ja töyhtöangervot voisivat olla taustana matalammille lajeille. Kosteilla niityillä voi lehdet jättää haravoimatta. Kun lehdet jäävät paikoilleen, ne antavat niitylle lisää kosteutta ja lisäävät multavuutta. Rehevää kasvillisuutta ei myöskään kannata niittää.

Kuivat kedot olisi hyvä haravoida keväällä ja syksyllä. Kasvusto niitetään siementen kehittymisen jälkeen. Leikkausjäte jätetään paikoilleen, jotta siemenet varisevat, ja kasvit kylväytyvät uudelleen. Leikkausjäte poistetaan vasta muutaman aurinkoisen päivän jälkeen, jos ollenkaan.
Työkalut: niittokone, viikate tai siimaleikkuri.

Kukkanurmen siemenseos:

Lampaannataa 70-80 %
Nurmirölliä 5-15 %
Valkoapilaa 5-15 %
Käytä siementä korkeintaan 1-2 kg aaria kohti.

Voit lisäksi kylvää kukkanurmeen luonnonvaraisten kasvien ja perennojen siemeniä. Niitä saa myös valmiina siemenseoksina. Sopivia ovat mm:

  • Kumina
  • Siankärsämö
  • Mansikka
  • Kissankäpälä
  • Valkovuokko
  • Unikko
  • Päivänkakkara
  • Tulppaani
  • Narsissi
  • Krookus
  • Mäkitervakko
  • Ahdelauha
  • Nuokkuhelmikkä
  • Maarianheinä
  • Kevätpiippo
  • Ruiskaunokki

Luonnonvaraisten kasvien siirto mättäänäkin käy.

Huom.! Kukkaniittyseoksia saat ostaa valmiina seoksina myös verkkokaupasta. Tutustu ja tilaa niittykukkasi tästä!

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81932.jpg
Marja-aronian leikkaus? Asiantuntija vastaa
Omakotitalomme raja-aitana on marja-aroniaa, joka on mielestäni todella kaunis. Aronia on istutettu 2004. Pitääkö marja-aroniaa leikata kokonaan alas asti?Kuulemma joitakin vuosia sitten niin on tehty (mutta ei kenenkään nykyisten asukkaiden aikana) ja taas kuulemma niin kannattaisi tehdä (useampi samanlainen talo ja piha-aita vierekkäin). Pensas on nyt mielestäni aivan ihanan tuuhea (kuva viime kesältä) ja pelkään, että jotakin peruuttamatonta tapahtuu, jos leikkaamme sen alas. Siis toki leikkaamme, jos siitä on hyötyä, mutta onko siitä mitään hyötyä vai riittäisikö harvennus? Aidasta kuulemma tulee tuuheampi alhaalta, mutta käsittääkseni aronia ei kasva täysin tuuheaksi juuresta, vaikka kuinka leikkaisi ja meidän aitamme on mielestäni todella tuuhea joka tapauksessa ja josta ei kesäisin yhtään näy läpi – paitsi ehkä aivan juuresta, jos haluaa kuikuilla.Kuinkahan kauan taas kestää alas leikkauksen jälkeen, että aita kasvaa takaisin?Ja voikohan kukinnot leikata pois ennen kasvukautta, jos ei halua että siihen kasvaa marjoja? En sitä haluaisi tehdä, mutta lapset niitä heittelevät ja ne värjäävät paikkoja ja on ilmeisesti ongelma joillekin tällä alueella.Kannattaako aronia leikata alas mihin aikaan vuodesta? Syksyllä taisi olla muilla suunnitelmissa.
20226_78547.jpg
Erikoisempia huonekasveja
Monen kukkakaupan ja puutarhamyymälän valikoimasta löytyy myös erikoisempia ja eksoottisempia huonekasveja. Selkeiden hoito-ohjeiden avulla kokemattomampikin viherpeukalo saa kasvit voimaan vehreästi. Kevättä odotellessa voi kotiaan uudistaa ja piristää myös iloisen värisillä ruukuilla.
20172_48286.jpg
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20195_58052.jpg
Miten lisätä pihan viihtyvyyttä? Lue parhaat ideamme.
Pihalla on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Se on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Millaisia odotuksia ja suunnitelmia sinulla on pihasi suhteen? Oletko vesipeto, viherpeukalo tai himogrillaaja? Nautitko helppohoitoisesta, siististä ja käytännöllisestä pihasta? Nyt on oikea aika toteuttaa pihasuunnitelmat.Santanderilta voit hakea rahoitusapua pihasuunnitelmiisi
20239_53887.jpg
Miten puutarhan hoitaminen eroaa kesällä ja syksyllä?
Kesä ja syksy ovat puutarhanhoidon kiireisimpiä ja työntäyteisimpiä kausia. Silloin puutarhasta nautitaan – samaan aikaan hoidetaan kukoistavia kasveja ja valmistaudutaan tulevaan kevääseen ennen talven tuloa. Loppukesän ja syksyn kohokohtia on sadon kypsyminen; ja kaikki luonnon tarjoamat raaka-aineet ja herkut kannattaakin ottaa talteen.Mitä puutarhassa kannattaa tehdä heinäkuussa ja mitä puutarhan hoitoon liittyy loppukesällä sekä syksyn tullessa?
202211_80186.jpg
Pähkinäsadon korjuuaika? Asiantuntija vastaa
Pihallani kasvaa komea pähkinäpensas, jonka olen joskus tuonut metsästä. Tänä kesänä näyttää tulevan ensimmäinen hyvä sato.Milloin sato tulisi korjata? Minkä väriset ovat korjuukypsät pähkinät?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton