• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kukkanurmi – Helppo ja kaunis vaihtoehto perinteiselle nurmikolle

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.03.2025
a-tractor-cutting-a-swathe-through-tall-grasses-an-2023-11-27-05-21-11-utc

Kukkakedon perustamisessa tärkeintä on riittävän laiha kasvualusta. Sitä ei perusteta samalla tavalla kuin nurmikkoa, joka vaatii kasvaakseen perusteellisen maanparannuksen ja lannoituksen. (Kuva: Envato)

Kukkanurmi on luonnollinen, kukkiva nurmikko, jota ei leikata säännöllisesti kuten perinteistä nurmikkoa. Se houkuttelee pölyttäjiä, vähentää hoitotarvetta ja tuo pihaan väriloistoa. Kaikki leikkaamatta jätetyt nurmikot eivät kuitenkaan muutu kauniiksi kukkaniityiksi, vaan voivat kehittyä hallitsemattomaksi ryteiköksi. Siksi kukkanurmen perustaminen vaatii hieman suunnittelua ja oikeanlaisen kasvualustan.

Useimmat niittykukat eivät pidä syväänmuokatusta maasta, sellaisesta jota on lannoitettu fosforilla, kaliumilla ja jopa typellä. Maanparannuksen sijaan maata tulisi köyhdyttää, etenkin savimultamailla ja savimailla. Maan pintakerrokseen sekoitetaan runsaasti hiekkaa, jotta siinä viihtyisi myös kuivanpaikan kasvit. Painanteet täytetään.

Kukkanurmen perustaminen

Perinteinen nurmikko vaatii maanparannusta ja lannoitusta, mutta kukkanurmi tarvitsee päinvastaista käsittelyä. Kasvualustan tulee olla mahdollisimman laiha, jotta niittykasvit menestyvät ja nurmikon kasvu ei tukahduta niitä.

Sopiva kasvualusta

  • Kuiville kedoille: Sekoitukseen lisätään runsaasti hiekkaa, mikä parantaa kuivanpaikan kasvien viihtyvyyttä.
  • Kosteille niityille: Savimaan pintakerrokseen sekoitetaan suomultaa, turvetta tai rikkaruohotonta kompostimultaa.

Kasvivalinnat kosteille niityille: Esikot, kalliokielot, saniaiset, valkonarsissit, siko- ja mesiangervot sekä töyhtöangervot viihtyvät kosteilla alueilla.

Kasvivalinnat kuiville kedoille: Kuivilla alueilla menestyvät esimerkiksi päivänkakkarat, unikko, mäkitervakko, ahdelauha ja kissankäpälä.

Kukkanurmen hoito

Kukkanurmi vaatii hoitoa, mutta huomattavasti vähemmän kuin perinteinen nurmikko.

  • Kosteilla niityillä lehdet voi jättää maatumaan, sillä ne säilyttävät kosteutta ja lisäävät maaperän multavuutta.
  • Kuivat kedot kannattaa haravoida keväällä ja syksyllä, jotta kasvualusta pysyy köyhänä.
  • Niittäminen tapahtuu siementen kypsyttyä. Jätä leikkausjäte muutamaksi päiväksi, jotta siemenet varisevat maahan.
  • Työkaluina voi käyttää viikatetta, siimaleikkuria tai niittokonetta.
<p data-block-key="o4p1l">Kaksi lasta kirmaa iloisesti kukkanurmella, jossa luonnonkukat huojuvat kevyessä tuulessa –Kukkanurmi toimii elävänä ja ekologisena leikkipaikkana luonnon helmassa. (Kuva: Envato)</p>
Kaksi lasta kirmaa iloisesti kukkanurmella, jossa luonnonkukat huojuvat kevyessä tuulessa –Kukkanurmi toimii elävänä ja ekologisena leikkipaikkana luonnon helmassa. (Kuva: Envato)

Kukkanurmen siemenseos

Kukkanurmen perustamisessa käytetään erityistä siemenseosta, joka takaa kestävän ja luonnonmukaisen lopputuloksen:

  • Lampaannataa 70–80 %
  • Nurmirölliä 5–15 %
  • Valkoapilaa 5–15 %

Siementä suositellaan käytettäväksi enintään 1–2 kg aaria kohti. Lisäksi kukkanurmeen voi kylvää luonnonvaraisten kasvien ja perennojen siemeniä, kuten:

  • Kumina
  • Siankärsämö
  • Mansikka
  • Kissankäpälä
  • Valkovuokko
  • Ruiskaunokki
  • Kevätpiippo
  • Maarianheinä

Luonnonkasveja voi myös siirtää mättäinä suoraan kukkanurmelle, mikä nopeuttaa alueen kehittymistä monimuotoiseksi ja kauniiksi.

Kukkanurmi on kestävä ja kaunis vaihtoehto

Kukkanurmi on ekologinen ja helppohoitoinen vaihtoehto perinteiselle nurmikolle. Se ei ainoastaan säästä aikaa ja vaivaa, vaan myös tukee luonnon monimuotoisuutta ja pölyttäjien hyvinvointia. Oikein perustettuna kukkanurmesta saa nauttia vuosikymmeniä ilman jatkuvaa leikkaamista ja lannoitusta.

Jos halutaan kosteaa niittyä, savimaan pintakerrokseen sekoitetaan suomultaa ja turvetta. Myös rikkaruohoton kompostimulta sopii hyvin. Kasvien valinnassa suositaan lajeja, jotka viihtyvät kosteassa kuten esikoita, kalliokieloja, saniaisia ja mikseipä myös valkonarsisseja. Kosteilla niityillä voi lehdet jättää haravoimatta. Kun lehdet jäävät paikoilleen, ne antavat niitylle lisää kosteutta ja lisäävät multavuutta. Rehevää kasvillisuutta ei myöskään kannata niittää.

Kuivat kedot olisi hyvä haravoida keväällä ja syksyllä. Kasvusto niitetään siementen kehittymisen jälkeen. Leikkausjäte jätetään paikoilleen, jotta siemenet varisevat, ja kasvit kylväytyvät uudelleen. Leikkausjäte poistetaan vasta muutaman aurinkoisen päivän jälkeen, jos ollenkaan.

Hoitotyöt
puutarhuri
nurmikko
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Ilmastointi
Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta
20193_56728.jpg
Kasvit luovat pihan tunnelman - vuodenajat vaihtavat pihan ilmeen
Piha on joka talon ympärillä, mutta viihtyisäksi keitaaksi se muutetaan oikein valituilla ja sijoitetuilla kasveilla. Rehevyyttä ja tunnelmallisuutta luodaan kerroksellisen kasvillisuuden eri elementeillä. Ne muuttavat pihan puutarhaksi.
20226_62396.jpg
Helmikuun vinkit
Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan ja monilla ruutupaperit ovatkin jo täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.
Kateviljely on helppoa.
Vinkkejä maanpeitteisten viljelymenetelmien käyttöön
Ryytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5‒10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Rajaus
Nurmikko voidaan rajata muovisella reunanauhalla, puulla tai betonireunuksella.Muovinen reunanauhaMuovinen reunanauha on helppo asentaa. Reunanauhaa varten kaivetaan vako ja nauha upotetaan maahan. Jos kukkapenkki halutaan pitää vähän koholla, valitaan leveämpi reunanauha jolloin sitä jää enemmän näkyviin ja tukemaan mullan pysymistä kukkapenkissä. Jos kukkapenkki ja nurmikko ovat samassa tasossa ja reunanauhaa tarvitaan vain estämään nurmikon leviäminen kukkapenkkiin, voidaan reunanauhaa upottaa maahan enemmän.Reunanauhan rikkoontumisen estämiseksi vaihtoehtoina ovat, että reunanauha upotetaan leikattavan nurmikon tasolle tai että leikkurin teräkorkeutta nostetaan niin, etteivät terät silppua nauhaa päältäajettaessa. Jos reunanauha asennetaan huomattavasti koholle, pitää sen vierestä ruoho leikata nurmikoiden viimeistelijällä eli siimaleikkurilla tai nurmikon viiimeistelyyn tarkoitetuilla saksilla.PuuKäsittelemätön puinen lauta kestää kostean mullan kanssa kosketuksissa muutaman vuoden, mutta painekyllästetty lauta on huomattavasti kestävämpi. Lauta voidaan upottaa reunanauhan tavoin maahan tai siitä voidaan tehdä kehikko kukkapenkin ympärille.BetonikivetBetonikivet ovat yksi, joskin kallis vaihtoehto. Kivet pitää asentaa huolella asennushiekan tai kivituhkan päälle, jotta ne pysyvät paikallaan. Yksityiskohtaisempia asennusohjeita saa kivien myyjiltä.Lue lisää nurmikon hoidosta
20232_49043.jpg
Siirtonurmi voidaan asentaa myös syksyllä!
Pihanurmikon kasvattaminen kylvämällä kulutusta kestäväksi viheriöksi vaatii pitkän alkukasvatuksen.Moni meistä kuitenkin haluaisi pihansa nopeasti ja vaivattomasti käyttökuntoon. Siirtämällä valmiin nurmikon uudelle kasvupaikalle ohuena nurmirullana, saadaan heti syntymään näyttävä nurmikko, joka jo varsin lyhyen ajan kuluttua on tallausta kestävä. Siirtonurmi on tiheä, rikkaruohoton, vahvajuurinen ja tasainen nurmimatto, jota on ilo katsella!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton