Syyskaalit kauden muotiherkkua
Syyskaalit ovat varhaiskaalia kiinteämpiä ja niiden korjuuaika on pidempi kuin varhaissadolla. Syyskaalit sopivat erityisen hyvin salaattikäyttöön ja vokkipannulle, mutta myös keittoihin, pataruokiin ja uuniin. Nyt on aika tehdä kaalisalaatteja, borssia, lammaskaalia, kaalikääryleitä ja itämaisittain maustettua kookoskaalia.
Retroruokiin ja aasialaiskokkailuun
Isoäidin keittiö ja retroruoat ovat tämän syksyn ruokamuotia aasialaisen gourmetruoan rinnalla. Molempiin näihin ruokatrendeihin kaali sopii hyvin. Kaali onkin saanut uusia ystäviä. Parsakaali tuli jo aiemmin halutuksi ns. superruokana, mutta nyt kohistaan kerivistä kaaleista. Erityisesti estradille on noussut punakaali.
Punakaalisalaattiin suositellaan kansainvälisessä ruokalehdessä puolukkasurvosta ja paahdettuja saksanpähkinöitä. Puolukat ja kaali yhdessä – sehän me osataan! Hauska kielellinen yhteensattuma, että punakaalin antosyaani-niminen antioksidantti mainitaan hyväksi aivoille. Painetaan tämä asia "kaaliin" eli aivoihin.
Hapankaalia ja ekokäärettä
Kerivät kaalit, lähinnä kiinankaali, nousivat jo alkuvuodesta trendiravintoloiden suosikiksi kimchi-nimisenä aterian alku- ja väliruokana. Kimchi on maitohappokäymisellä valmistettua, usein tulista korealaista herkkua. Chilillä ja sipulilla maustettu kimchi on levinnyt jopa amerikkalaisten hotdogien piristeeksi. Meille tuttu hapankaali sopii kotikäyttöön kimchiä paremmin.
Loistava, uusvanha käyttöalue kaalinlehdille puolestaan keksittiin ja hyväksi havaittiin Suomen Turussa. Keskiaikamarkkinoilla tarjottiin kesällä menestyksekkäästi maistuvia makkaroita ja savulohta kaalinlehdiltä ilman paperikääreitä. Varhais-, kiinan- ja savoijinkaalin lehdet irtoavat makkaran tai kalapalan syötäviksi kääreiksi ihan tuoreeltaan. Kaalin sisäosat on hyvä tarjota lisäkesalaatissa.
Hyväksi terveydelle
Kaalit kuuluvat ristikukkaisiin Brassica-suvun kasveihin, joiden tiedetään olevan hyväksi ihmisen terveydelle. Kerivistä kaaleista saa C-vitamiinia, beetakaroteenia eli A-vitamiinin esiastetta, B-ryhmän vitamiineja, muun muassa tärkeää folaattia sekä E- ja K-vitamiinia. Kivennäisaineista voi mainita kaalien kalsiumin, kaliumin, mangaanin, raudan ja seleenin. Vastustuskyvyn kannalta tärkeitä ovat kaalien flavonoidit ja glukosinolaatit. Kolesterolitasoa alentava ja suolistosairauksia ehkäisevä kuitu sekä keveys ovat kaalien valtteja nekin.