• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syyslannoituksen aika on nyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80867.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Heinä-syyskuu on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus. Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

Suurille pensaille sekä hedelmä- ja koristepuille lannoite annetaan suoraan juuristoalueelle, mistä kasvi saa sen nopeimmin käyttöönsä. Puun aktiivisimmat juuret ovat yhtä kaukana rungosta kuin latvuksen uloimmat oksatkin. Puun ympärille maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoite sijoitetaan. Kastelu nopeuttaa lannoitteen liukenemista.

Perennoille lannoite voidaan levittää kasvin juurelle maanpintaan. Lannoitteen rakeet harataan kevyesti pintamultaan tai katetaan ohuella kerroksella puutarhamultaa. Kastelu nopeuttaa lannoiterakeiden liukenemista.

  1. Tee rautakangella reikä tai lapiolla syvä viilto maahan.
  2. Ripottele lannoiterakeet tehtyyn reikään.
  3. Polkaise jalalla reikä kiinni.
  4. Kastelu nopeuttaa lannoitteen liukenemista.
Ohje

Ohje

Lannoitteen antaminen

  1. Tee rautakangella reikä tai lapiolla syvä viilto maahan.
  2. Ripottele lannoiterakeet tehtyyn reikään.
  3. Polkaise jalalla reikä kiinni.
  4. Kastelu nopeuttaa lannoitteen liukenemista.

Syyslannoitukseen käytetään esimerkiksi rakeistettua Syksyn PK-lannoitetta. Se sisältää eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja kaliumia sekä hivenravinteita. Kaliumvahvistaa kasvia talven kylmyyttä vastaan ja fosforilisää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja siten parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Syksyn PK-lannoitteessa ja Syyspanoksissa ei ole lainkaan kasvien talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä.

Biolan Syksyn PK-lannos parantaa talvenkestoa ja parantaa tulevan kesän kukintaa. (Kuva: Biolan)
Biolan Syksyn PK-lannos parantaa talvenkestoa ja parantaa tulevan kesän kukintaa. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20165_46589.jpg
Käytä kyllästettyä puuta oikein - älä vaaranna terveyttäsi
Älä vaaranna terveyttäsi ja kuormita ympäristöä kemikaaleillaTurvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tiedote. Julkaistu: 20.05.2016
20241_83387.jpg
Avoimet Puutarhat
Avointen puutarhojen teemapäivän ideana on, että puutarhaharrastajat ympäri Suomea avaavat ovet omiin puutarhoihinsa. Teemapäivänä kuka tahansa pääsee kurkistamaan näihin puutarhoihin ja ihailemaan niitä maksuttomassa tapahtumassa. Suuria ja pieniä puutarhakohteita löytyy ihasteltavaksi niin maaseudulta kuin kaupungistakin.Valtakunnallista Avoimet Puutarhat -teemapäivää vietetään tänä vuonna 16.6.
20119_27788.jpg
Kanttarelli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kanttarelli tunnetaan myös keltavahverona, keltasienenä sekä kantarellina.
20222_77054.jpg
Topakat traakkipuut
Traakki- eli lohikäärmepuun sukuun kuuluu useita kymmeniä lajeja. Suvun esiintymisaluetta on trooppinen- ja subtrooppinen Aasia ja Afrikka. Luonnossa ne kasvavat suuriksi puiksi. Lohikäärmepuun nimi juontaa vanhaan taruun, jonka mukaan norsut ja lohikäärmeet taistelivat ja lohikäärmeen verta roiskui puihin. Kasvin maitiaisneste onkin oranssinpunaista tai keltaista.
Hiekkainen rinne
Ketunmultarinteeseen sopivat kasvit? Asiantuntija vastaa
Ketunmultarinteemme on aamu auringossa ja sen yläpuolella kasvaa pähkinäpensaita ja mustikkaa, katajaa ja sieniä. Koivun taimet häiritsevät rinteessä ja saniaiset yrittävät vallata alaa. Peurat käyvät syömässä vuorenkilpien kukat. Haluaisin sitoa rinteen niin, että ketunmulta ei talvella lumen kanssa valuisi alas, koska se saa ylhäällä olevat kivet, jotka tukevat reunaa, valumaan pihalle.En välitä kovasti leviävistä kasveista, jotka voisivat levitä metsän puolelle. En kuitenkaan halua myöskään saniaisten valtaavan alaa, vaikka ne kuihtuvatkin talveksi, mutta estävät muiden kasvien valon ja kehityksen. Olen tulppaaneja istuttanut rinteeseen, mutta haluaisin syksyllä kukkivia ja eriaikaisesti kukkivia kukkia.
20229_79585.jpg
Palmuvehka viihtyy missä vain
Moni kasviharrastaja on hankkinut tämän kauniin ja sopeutuvaisen huonekasvin jo ennen kuin se oli saanut suomenkielisen nimensä. Palmuvehka tunnettiin pitkään tieteellisen nimensä mukaisesti Zamioculcas-nimisenä. Huonekasvina vehkakasveihin kuuluva palmuvehka on tuttavuus, joka on kasvattanut tasaisesti suosiotaan 1990-luvulta lähtien.Tämä Itä-Afrikasta lähtöisin oleva, kiiltävälehtinen, helppohoitoinen, kestävä, näyttävä ja joka paikkaan sopeutuva huonekasvi on vakiinnuttanut paikkansa monenlaisissa sisustuksissa; niin kodeissa kuin julkisissa tiloissakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton