• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syyslannoituksen aika on nyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80867.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Heinä-syyskuu on oikea aika antaa monivuotisille kasveille syyslannoitus. Syyslannoitus parantaa kasvien talvenkestävyyttä ja lisää seuraavan vuoden kukintaa ja satoa.

Suurille pensaille sekä hedelmä- ja koristepuille lannoite annetaan suoraan juuristoalueelle, mistä kasvi saa sen nopeimmin käyttöönsä. Puun aktiivisimmat juuret ovat yhtä kaukana rungosta kuin latvuksen uloimmat oksatkin. Puun ympärille maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoite sijoitetaan. Kastelu nopeuttaa lannoitteen liukenemista.

Perennoille lannoite voidaan levittää kasvin juurelle maanpintaan. Lannoitteen rakeet harataan kevyesti pintamultaan tai katetaan ohuella kerroksella puutarhamultaa. Kastelu nopeuttaa lannoiterakeiden liukenemista.

  1. Tee rautakangella reikä tai lapiolla syvä viilto maahan.
  2. Ripottele lannoiterakeet tehtyyn reikään.
  3. Polkaise jalalla reikä kiinni.
  4. Kastelu nopeuttaa lannoitteen liukenemista.
Ohje

Ohje

Lannoitteen antaminen

  1. Tee rautakangella reikä tai lapiolla syvä viilto maahan.
  2. Ripottele lannoiterakeet tehtyyn reikään.
  3. Polkaise jalalla reikä kiinni.
  4. Kastelu nopeuttaa lannoitteen liukenemista.

Syyslannoitukseen käytetään esimerkiksi rakeistettua Syksyn PK-lannoitetta. Se sisältää eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja kaliumia sekä hivenravinteita. Kaliumvahvistaa kasvia talven kylmyyttä vastaan ja fosforilisää seuraavan vuoden kukkasilmujen muodostumista ja siten parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja satoa. Syksyn PK-lannoitteessa ja Syyspanoksissa ei ole lainkaan kasvien talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä.

Biolan Syksyn PK-lannos parantaa talvenkestoa ja parantaa tulevan kesän kukintaa. (Kuva: Biolan)
Biolan Syksyn PK-lannos parantaa talvenkestoa ja parantaa tulevan kesän kukintaa. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_79948.jpg
Omenapuusta lähtee kuori? Asiantuntija vastaa
Meidän n. 25-vuotiaasta omenapuusta on lähtenyt kuorta ja aivan maan pinnan tasolla näyttää osa rungosta "kuluneen" pois. Koko rungon osuus ei ole maan sisällä, on kuin joku olisi kalvanut osan pois rungosta. Puu vaikuttaa muuten olevan kunnossa ja kukkii hyvin.
20234_81511.jpg
Grillaus kuuluu kesään: näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti
Lähestyvä juhannus tarkoittaa monille meistä grillauskauden avausta. Grillien käyttötarkoitus ja ulkonäkö eivät enää rajoitu vanhanaikaisiin ja -mallisiin kaasu- tai pallogrilleihin. Markkinoille tulee joka vuosi uusia innovaatioita ja uutta designia. Myös grillauksen trendit muuttuvat. Jos et aio hankkia uutta, kurkista vinkit vanhan huoltamiseen ennen grillauskauden aloittamista.Näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti ja kehität uusia grillausbravuureita!
Pihlajan oksia täynnä oranssisia pihlajanmarjoja
Herkkuja pihlajanmarjoista
Vuonna 2024 pihlajat notkuvat marjoista. Oranssisina hehkuvat pihlajanmarjatertut värittävät syksyistä maisemaa. Mutta tiesitkö, että pihlajanmarjoja voi hyödyntää myös keittiössä? Nappaa tästä muutama vinkki talteen.
20217_71554.jpg
Onko käävän valtaama puu vaarassa lahota nopeasti?
Kääpä on vanhentunut, mutta yleisesti käytössä oleva nimitys sienisuvuista, joiden rihmasto kasvaa puun (tai maan sisässä) ja itiöemä on näkyvissä puun pinnassa. Kääpä on hajottaja, monen muun sienilajin tapaan. Käävät siis muuttavat kuolleen eloperäisen puumassan epäorgaaniseen muotoon. Käävät kasvavat usein puun rungossa loisena ja elävissä puissa lahottavat hitaasti puuta.
MUHEVAINEN
Perennat ovat puutarhan peruskasveja
Monivuotiset kukat eli perennat ovat puutarhan peruskasveja, joiden varaan rakentuvat pitkän päälle helppohoitoiset istutusalueet ja yksilöllinen ilme. Runsas lajitarjonta lukemattomine variaatioineen mahdollistavat sen, että kaikenlaisille kasvupaikoille löytyy oikeat yhdistelmät ja oman maun mukaiset lajit. Kun penkin suunnittelussa etusijalle asetetaan kasvupaikan oloissa viihtyvät kasvit, palkitsee onnistumisen ilo kotitarhurin.
20239_59898.jpg
Kesäkurpitsa - helppohoitoinen ja runsassatoinen herkku
Kurpitsan (Cucurbita pepo) lajikkeet jaetaan neljään ryhmään: kesä-, spagetti-, koriste- ja talvikurpitsa. Miedot, pyöreät tai pitkänomaiset kesäkurpitsat ovat nopeimmin viljeltäviä. Suomeen kesäkurpitsa saapui Välimeren alueelta ja sen viljelyllä on pitkä perinne. Todellinen lajikerunsaus on peräisin 1970-luvulta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton