• Etusivu
  • Rakentaminen

Talviaika alkaa jälleen – siirrä kelloa tunti kesää kohti

Tiina Painokallio
Päivitetty 24.10.2024
202310_83230.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kellojen siirto talviaikaan tapahtuu joka vuosi lokakuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Kellojen siirto päätettiin taannoin lopettaa vuoteen 2021 mennessä, mutta vielä saamme toistaiseksi nauttia tästä pienestä puuhasta.

Kesää kohti

Talviaika alkaa siis EU:ssa lokakuun viimeisenä sunnuntaina kello 4.00, jolloin viisarit siirretään tunti taaksepäin. Eräs vanha muistisääntö kellon siirtämisen suunnasta on "kellot käännetään kesää kohti" – siis keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin. Talviaikaan siirtyminen on päätetty tehdä aina lauantain ja sunnuntain välisenä aamuyönä, jotta se aiheuttaisi mahdollisimman vähän häiriötä arkielämän aikatauluille.

Niin sanottu talviaika, johon nyt siirrytään, on auringon mukaan mitattu normaaliaika ja kesäaika taas ihmisen kehittämä poikkeus. Talviaikana aamut ovat valoisampia, mikä vaikuttaa ihmisen sisäiseen unirytmiin positiivisesti. Eri maiden hallitukset perustelevat kesäaikaa yhä edelleen usein energiansäästösyistä. Kesäajan uskotaan vähentävän sähkövalaisun tarvetta valoisan ajan osuessa paremmin yhteen vuorokausirytmin kanssa.

Kellon aikaa siirrettyämme saamme taas nauttia valoisimmista aamuista, mutta illat pimenevät vastaavasti yhä aikaisemmin.

Talvinen maisema

Valoisammat aamut, pimeämmät illat ja vaikutukset hyvinvointiin

Talviaikaan siirtyminen tuo mukanaan monia muutoksia arkeen, jotka vaikuttavat paitsi aikatauluihin, myös ihmisen hyvinvointiin. Kellojen siirto taaksepäin merkitsee, että aamut ovat valoisampia, mikä helpottaa monien heräämistä ja antaa lisää energiaa päivän aloitukseen. Valoisa aamu voi erityisesti syksyn ja talven pimeimpinä kuukausina olla ratkaiseva tekijä siinä, miten hyvin keho ja mieli jaksavat pysyä vireänä. Pimeä aika sen sijaan alkaa iltapäivällä aiemmin, mikä voi vaikuttaa illan toimintoihin, kuten ulkona liikkumiseen tai päivänvaloa vaativiin harrastuksiin.

Vaikka kesäajan lopettaminen on ollut pitkään puheenaiheena, moni on tottunut tähän kaksivuotiseen rytmiin, jossa valoisampien iltojen aika tulee kesäisin ja aamut helpottuvat talviaikaan siirryttäessä. Kellojen siirto vaikuttaa myös ihmisten biologiseen kelloon, ja joillakin se voi aiheuttaa muutaman päivän ajan lievää väsymystä tai univaikeuksia, kun keho sopeutuu uuteen rytmiin. Tämä voi olla erityisen merkittävää lapsille ja vanhuksille, joiden unirytmi on herkempi muutoksille.

Ympäristön kannalta ajateltuna valoisammat aamut talviaikana voivat vähentää energiankulutusta, koska sähkövalaistusta tarvitaan vähemmän aamun ensimmäisinä tunteina. Silti illan pimeys lisää valaisun tarvetta, ja vaikutus energiankulutukseen voi vaihdella asuinpaikan ja ihmisten elintapojen mukaan.

Rakentaminen
aikataulut
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20076_5480.jpg
Juhannus ja liikenne
Juhannuksen ns. menoliikenne alkaa torstaina puolelta päivin ja paluuliikenne puolestaan ajoittuu pääosin sunnuntai-iltaan. Mitä muuta menoa on sitä ennen ja sen jälkeen? Jo alkuviikosta olisi viisainta mennä Alkoon, edellyttäen tietysti, että korkit pysyvät kiinni tulille tai ainakin juhannussaunaan asti. Puolessa viikkoa ja vielä torstaina ja perjantainakin mennään kauppaan ostamaan kalaa, kun omat verkot ja katiskat saattavat jäädä kokematta. Autokin on hyvä tankata jo torstai-aamuna, ettei sen menovesi lopu keskellä moottoritietä. Siinä juhlan päävalmistelut."Lähdetäänpäs liikenteeseen" ei suinkaan tarkoita aina sitä, että hypätään autonrattiin ja ajetaan pisteestä A pisteeseen B ja haukutaan matkalla jokainen hattupää, hieroskelija, ämmä ja tumpelo eli kaikki sallittua nopeutta ajavat. Lähdetäänpäs liikenteeseen –termillä on aina tarkoitettu myös kaikkea viihteelle lähtemistä. Synonyymeja ovat; lähdetään naisiin, lähdetään kapakkakierrokselle tai muuten vaan katsomaan mitä kaupungin yö tarjoaa satunnaisille ohikulkijoille tai tositarkoitukselle liikkeellä oleville.
20204_63924.jpg
Uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyys edellä muita toimialoja ja Ruotsia
Kuluttaja-asiakkaiden tyytyväisyys uudisasuntorakentamiseen pysytteli toista vuotta peräkkäin kärkisijalla eri toimialojen välisessä vertailussa. Asiakastyytyväisyysindeksi oli 77,7, mikä tarkoittaa erittäin hyvää tasoa ja on selvästi korkeampi kuin ruotsalaisrakentajien.Kuluttajat ovat tyytyväisempiä uudisasuntorakentamiseen kuin esimerkiksi henkilöliikenteeseen, sähkön vähittäismyyntiin tai pankki- ja rahoitusalaan. Mittaus perustuu EPSI Ratingin riippumattomaan kansalliseen laatuindeksiin."Uudisasuntorakentaminen Suomi sai asiakastyytyväisyydessä kaikista Pohjoismaissa tutkimistamme toimialoista kaikkein korkeimmat indeksipisteet", kommentoi EPSI Rating Finlandin maajohtaja Heidi Laitinen.Nyt neljättä kertaa tehdyssä uudisasuntorakentamisen tutkimuksessa oli tällä kertaa arvioitavana seitsemän suurimpaan lukeutuvan asuntorakentajan lisäksi ryhmä keskikokoisia ja pienempiä rakentajia. Tutkitut yritykset tuottivat valtaosan viime vuonna Suomessa valmistuneista vapaarahoitteisista kerrostaloasunnoista. Tulokset perustuvat asunnon ostaneiden kuluttajien puhelinhaastatteluihin.
202112_74200.jpg
Uudenvuoden taikoja
Tina kertoo tulevan. Uudenvuoden taioista tunnetuin on tinan valaminen. Tinakenkä sulatetaan tinakauhassa joko takan avotulella tai vaikkapa kuumalla keittolevyllä. Sula tinamassa heitetään kylmää vettä sisältävään ämpäriin, jossa massa muotoutuu uudelleen. Tuotos nostetaan vedestä, jonka jälkeen siitä ennustetaan tulevaa seinään heittäytyvän varjokuvan avulla. Tinan sijasta voit myös kokeilla valaa sokeria, steariinia tai mehiläisvahaa.
rappukäytävä
Valo ja tila sisustuksessa
Kodin ja tilan sisustamiseen ja viimeistelyyn liittyy meissä kaikissa asuva kauneuden kaipuu. Haluamme investoida elämänlaatuun parantamalla kodin laatutasoa ja viihtyisyyttä. Kodin aistikas sisustus tuo iloa arkeen.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
pimeällä ikkunalla talvella yksi kukkanen purkissa
Valoa kasveille?
Kun ulkona on pimeää päivästä ja viikosta toiseen, eikä päivän lyhyt valoisa aika riitä yhteyttämiseen, niin monet huonekasveistamme kärsivät ja riutuvat. Lämmin ja kuiva huoneilma ei myöskään auta asiaa, joten talvi voi koitua jopa kasvin kohtaloksi. Viherkasvien "kaamosmasennus" näkyy kellastuvina lehtinä ja alttiutena saada tuholaisia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton