• Etusivu
  • Rakentaminen

Talviaika alkaa jälleen – siirrä kelloa tunti kesää kohti

Tiina Painokallio
Päivitetty 31.03.2025
202310_83230.jpg

Kesää kohti! – Muista vanha muistisääntö: kellot siirretään keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin. (Kuva: Adobe Stock)

Kellojen siirto talviaikaan tapahtuu joka vuosi lokakuun viimeisenä sunnuntaina, jolloin kelloa siirretään tunti taaksepäin. Kellojen siirto päätettiin taannoin lopettaa vuoteen 2021 mennessä, mutta vielä saamme toistaiseksi nauttia tästä pienestä puuhasta.

Kellon viisarit kesää kohti

Talviaika alkaa siis EU:ssa lokakuun viimeisenä sunnuntaina kello 4.00, jolloin viisarit siirretään tunti taaksepäin. Eräs vanha muistisääntö kellon siirtämisen suunnasta on "kellot käännetään kesää kohti" – siis keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin. Talviaikaan siirtyminen on päätetty tehdä aina lauantain ja sunnuntain välisenä aamuyönä, jotta se aiheuttaisi mahdollisimman vähän häiriötä arkielämän aikatauluille.

Niin sanottu talviaika, johon nyt siirrytään, on auringon mukaan mitattu normaaliaika ja kesäaika taas ihmisen kehittämä poikkeus. Talviaikana aamut ovat valoisampia, mikä vaikuttaa ihmisen sisäiseen unirytmiin positiivisesti. Eri maiden hallitukset perustelevat kesäaikaa yhä edelleen usein energiansäästösyistä. Kesäajan uskotaan vähentävän sähkövalaisun tarvetta valoisan ajan osuessa paremmin yhteen vuorokausirytmin kanssa.

Kellon aikaa siirrettyämme saamme taas nauttia valoisimmista aamuista, mutta illat pimenevät vastaavasti yhä aikaisemmin.

<p data-block-key="n0z0s">Valoisammat aamut, pimeämmät illat<b> </b>– Talviaikaan siirtyminen tuo mukanaan kirkkaampia aamuja, mutta iltaisin hämärä laskeutuu aiemmin. </p>
Valoisammat aamut, pimeämmät illat – Talviaikaan siirtyminen tuo mukanaan kirkkaampia aamuja, mutta iltaisin hämärä laskeutuu aiemmin.

Kellojen siirron myötä saapuvat valoisammat aamut, pimeämmät illat – Miten ne vaikutukset hyvinvointiin

Talviaikaan siirtyminen tuo mukanaan monia muutoksia arkeen, jotka vaikuttavat paitsi aikatauluihin, myös ihmisen hyvinvointiin. Kellojen siirto taaksepäin merkitsee, että aamut ovat valoisampia, mikä helpottaa monien heräämistä ja antaa lisää energiaa päivän aloitukseen. Valoisa aamu voi erityisesti syksyn ja talven pimeimpinä kuukausina olla ratkaiseva tekijä siinä, miten hyvin keho ja mieli jaksavat pysyä vireänä. Pimeä aika sen sijaan alkaa iltapäivällä aiemmin, mikä voi vaikuttaa illan toimintoihin, kuten ulkona liikkumiseen tai päivänvaloa vaativiin harrastuksiin.

Vaikka kesäajan lopettaminen on ollut pitkään puheenaiheena, moni on tottunut tähän kaksivuotiseen rytmiin, jossa valoisampien iltojen aika tulee kesäisin ja aamut helpottuvat talviaikaan siirryttäessä. Kellojen siirto vaikuttaa myös ihmisten biologiseen kelloon, ja joillakin se voi aiheuttaa muutaman päivän ajan lievää väsymystä tai univaikeuksia, kun keho sopeutuu uuteen rytmiin. Tämä voi olla erityisen merkittävää lapsille ja vanhuksille, joiden unirytmi on herkempi muutoksille.

Ympäristön kannalta ajateltuna valoisammat aamut talviaikana voivat vähentää energiankulutusta, koska sähkövalaistusta tarvitaan vähemmän aamun ensimmäisinä tunteina. Silti illan pimeys lisää valaisun tarvetta, ja vaikutus energiankulutukseen voi vaihdella asuinpaikan ja ihmisten elintapojen mukaan.

Rakentaminen
aikataulut
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Onnellinen pariskunta nauttii uudesta kodistaan.
Rakentaminen kallistui, mutta voiko nyt silti säästää?
Omakotitalon rakentaminen ja kodin hankinta ovat monille suomalaisille merkittäviä elämänvaiheita. Viimeaikaiset muutokset taloustilanteessa, erityisesti arvonlisäveron korotus, ovat herättäneet kysymyksiä siitä, miten tämä vaikuttaa rakentamisen ja remontoinnin kustannuksiin.
20076_5480.jpg
Juhannus ja liikenne
Juhannuksen ns. menoliikenne alkaa torstaina puolelta päivin ja paluuliikenne puolestaan ajoittuu pääosin sunnuntai-iltaan. Mitä muuta menoa on sitä ennen ja sen jälkeen? Jo alkuviikosta olisi viisainta mennä Alkoon, edellyttäen tietysti, että korkit pysyvät kiinni tulille tai ainakin juhannussaunaan asti. Puolessa viikkoa ja vielä torstaina ja perjantainakin mennään kauppaan ostamaan kalaa, kun omat verkot ja katiskat saattavat jäädä kokematta. Autokin on hyvä tankata jo torstai-aamuna, ettei sen menovesi lopu keskellä moottoritietä. Siinä juhlan päävalmistelut."Lähdetäänpäs liikenteeseen" ei suinkaan tarkoita aina sitä, että hypätään autonrattiin ja ajetaan pisteestä A pisteeseen B ja haukutaan matkalla jokainen hattupää, hieroskelija, ämmä ja tumpelo eli kaikki sallittua nopeutta ajavat. Lähdetäänpäs liikenteeseen –termillä on aina tarkoitettu myös kaikkea viihteelle lähtemistä. Synonyymeja ovat; lähdetään naisiin, lähdetään kapakkakierrokselle tai muuten vaan katsomaan mitä kaupungin yö tarjoaa satunnaisille ohikulkijoille tai tositarkoitukselle liikkeellä oleville.
Muuttovalmiiksi rakennetut Kastellit ovat energiatiiviitä ja viihtyisiä.
Laadukasta ja joustavaa asumista suomalaisille
Kastelli on jälleen osoittanut olevansa suomalaisten asumisen edelläkävijä. Uudet Verso- ja City-talomallit on suunniteltu vastaamaan nykypäivän asumistarpeisiin: elä väljästi, maksa maltillisesti. Nämä uutuusmallit yhdistävät kustannustehokkuuden, muunneltavuuden ja laadukkaan asumisen, tarjoten ratkaisuja erilaisiin elämäntilanteisiin.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
Kotkan kaupunki KE
Siintääkö haaveissa uusi koti ja tontti Kotkassa?
Kotkan kaupungin tarjoamat tontit sijaitsevat usein luonnonkauniilla asuinalueilla meren läheisyydessä tai metsien ympäröiminä. Tontteja löytyy erilaisiin budjetteihin ja elämäntapoihin, olipa toiveena moderni omakotitalo tai idyllinen kesämökki. Vakituiseen asumiseen tarkoitetut tontit ovat erikokoisia ja sopivat niin pienten kuin suurtenkin perheiden tarpeisiin.
Talo nurmikolla
Harjakaiset – vanha tapa juhlistaa uutta rakennusta
Harjakaiset ovat vanha perinne, joka liittyy rakentamisen merkkipaaluihin. Ne järjestetään, kun rakennuksen vesikatto on saatu valmiiksi, ja niiden tarkoituksena on kiittää rakentajia sekä toivottaa onnea uudelle rakennukselle. Tämä juhla on ollut osa rakentamiskulttuuria jo vuosisatojen ajan, ja se elää edelleen vahvana niin suurissa rakennushankkeissa kuin pienemmissä rakennusprojekteissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton