• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tee itse kivinen pihapolku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2018
20118_27444.jpg

Astele omalla kivipolulla Kuva: Ikikivi

Kivi kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella!

Kivi on kaunis ja iätön materiaali, joka sopii niin perinnepihaan kuin modernimpaankin ympäristöön. Liuskekivillä voit siis rakentaa tasaista pintaa, kulkuväyliä ja oleskelualueita, mitä erilaisimpiin ympäristöihin. Niistä voi tehdä tasalevyisen käytävän - tai asentaa askelmitan välein poluksi. Kivipolku voi johtaa vaikkapa mökiltä rantasaunalle - tai kotiovelta pihaportille. Kiviä voi asentaa myös askelmiksi isompiin istutusryhmiin sekä kasvimaalle hoitotöitä helpottamaan.

Kivipolku sopii paikkoihin, joissa nurmi kärsii liiasta kulkemisesta. Oikein asennettuna liuskekivipolku ei tarvitse juurikaan hoitoa ja nurmikon leikkuukin onnistuu ajamalla suoraan kivien ylitse. Kivi on kaunis ja näyttävä pintamateriaali niin lattioissa, seinissä kuin muurien ja sokkeleiden verhouksessakin. Liuskekivi kestää kulutusta, kosteutta ja lämpötilojen vaihteluita, joten se sopii mainiosti kaikkeen piharakentamiseen. Käsistään kätevä pihanrakentaja tekee kiviset käytävät ja pihapolut myös itse!

Näin teet pihapolun kivestä

Pohjatyöt:

Kantavan kerroksen tarpeellisuus ja vahvuus riippuu pohjamaan rakenteesta; kantava maa-aines ei vaadi erillistä kantavaa kerrosta ollenkaan, kun taas routivalla savimaalla sen tekeminen on erittäin tärkeää. Jos siis olet aikeissa perustaa kivikäytävän tai polun savimaalle, niin poista aluksi pintamaata vähintään 20 cm syvyydeltä, levitä suodatinkangas ja lisää 10 cm:n kerros soraa tai mursketta. Tiivistä kantava kerros täryttämällä ennen asennushiekan levittämistä.

Jos taas teet kivikäytävän kantavamman maa-aineksen päälle, niin siinä tapauksessa riittää rikkaruohojen poisto käytävän levyiseltä alueelta. Suodatinkangas auttaa tässäkin tapauksessa käytävän jatkohoitoa, joten sen voi laittaa asennushiekan alle.

Mahdolliset reunakivet tai muu reunamateriaali asennetaan tässä vaiheessa.

Työn valmistelu ja kivien ladonta:

Asennushiekaksi levitetään koko käytävän alueelle 5-10 cm:n kerros kivituhkaa. Sitä ei tiivistetä.

Suunnittele polun muoto ennen työhön ryhtymistä; pura kivet lavoilta ja asettele niitä tulevan käytävän viereen. Kivet ovat kuin palapelin paloja - niiden näkeminen auttaa hahmottamaan oikeat paikat ja helpottaa sekä nopeuttaa kivien asentamista.

Ota seuraavat seikat huomioon kivien asettelussa:

  • Laita isommat kivet reunoille ja pienemmät keskelle
  • Vältä neljän kulman risteyksiä
  • Vältä pitkiä yhtenäisiä saumoja
  • Kiveykseen saa lisää arvokkuutta, jos tekee portaiden ja oven edustan sekä polun alkupään hieman leveämmäksi - ja käyttää kookkaampia paloja.
  • Ruohosaumoja varten kivien väleihin tulee jättää noin 5-7 sentin raot.

Asenna jokainen kivi erikseen niin, että tasaisempi pinta jää näkyviin. Teräviä kulmia voit muotoilla napauttamalla kiveä haluamastasi kohdasta moskalla tai reilunkokoisella vasaralla. Tee asennushiekkaan kiven keskelle pieni painanne, aseta kivi paikoilleen ja naputtele sitä kumivasaralla niin että se asettuu paikoilleen. Tiivistä sitten hieman hiekkaa kiven alle vasaran varrella tai vaikkapa istutuskauhalla. Jatka näin kivi kiveltä. Myös vedellä tiivistäminen auttaa kivien asettumista paikoilleen.

Kivipolun viimeistely:

Kun liuskekivipolun tai -käytävän jokainen kivi on paikoillaan, niin voit täyttää kivien välit. Mikäli kyseessä on askelmitan mukaan tehty liuskekivipolku, niin levitä kivien reunoille samaa multaa, kuin ympärillä on - jos taas olet tehnyt liuskekivistä käytävän, niin täytä välit kivituhkalla. Tiivistä saumat kastelemalla ja harjaa ylimääräinen aines kivien päältä pois.

Jos kivipolkusi on nurmikolla tai käytävä rajautuu siihen, niin levitä hyvää nurmimultaa kivien ympärille tai reunoille, kylvä ruohonsiemenet ja tiivistä. Etenkin kapeat ruohosaumat kuivuvat herkästi, joten muista huolehtia myös kastelusta.

Vinkki: Miltä kuulostaisi pehmeä sammal kivien välissä? Kaada kivien väleihin vedellä laimennettua maitoa tai vaikka olutta, johon olet sekoittanut hieman sammalsilppua "siemeneksi". Sammal ei juurikaan kestä kulutusta, joten tämä vinkki sopii parhaiten harvemmin käytettäville kivipoluille.

Valmis kivikäytävä kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella! Kuva: ikikivi
http://puutarha.net/otsikkosivut/TM_814_ikikivilaatua.htm
Valmis kivikäytävä kestää aikaa ja kulutusta - ja on kaunis katsella! Kuva: ikikivi
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20125_30728.jpg
Miltä pihasi nyt näyttää? Katse kokonaisuuteen
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?Sarja sisältää seuraavat osat:OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
20078_6317.jpg
Syyskalkitus kannattaa
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Kaikkien peltomaiden keskimääräinen pH-luku on n. 5,8, mutta kalkitsemattomien raivioiden pH on lähes poikkeuksetta alle 5:n. Happamuus vaihtelee maalajeittain. Alhaisimmat pH-luvut mitataan yleensä rahkaturpeesta ja korkeimmat hietasavilta. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.
20231_80725.jpg
Orkideoista kysyttyä - lue vastaukset!
Mitä orkideoja Suomessa yleisimmin kasvatetaan?Yleisimmin Suomessa myydään perhosorkideoita eli kotikasvatukseen jalostettuja, helppoja perhoskämmeköitä. Myös puikkokämmeköitä, venuksenkenkiä, ludisioita ja katleijoita löytyy kaupoista. Myös ulkomailta voivat orkideaharrastajat tilata kasveja. Kaikki kukkakaupoista ostettavat lajit on mahdollista saada viihtymään kotioloissa – osa harvinaisemmista lajeista vaativat puolestaan aivan erityiset kosteus- ja valo-olosuhteet.
20204_64291.jpg
Tällaisia hyönteishotelleja teiltä löytyy, katso kuvat!
Hyönteishotelli voi olla millainen tahansa, toisille siitä muodostuu taideteos!
Neljän vuoden viljelykierto kalenteri
Viljelykierto auttaa kasvinsuojelussa
Viljelykierrolla eli kasvinvuorotuksella tarkoitetaan samalla kasvinvuorottelua samalla kasvupaikalla. Monet tuholaiset ja taudit kiusaavat vain tiettyä kasvilajia. Kun kasvin viljelypaikka muuttuu vuosittain, niin kasvit säilyvät terveempinä. Viljelykierto liittyy oleellisena osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon. Viljelykierron ansiosta kasvisuojelutoimenpiteet kasvimaalla ovat yleensä paljon helpompia, kun taudit ja tuholaiset eivät pääse pesiytymään tiettyyn palstan kohtaan.Viljelykierron avulla parannetaan myös maan rakennetta ja viljavuutta antamalla maalle eloperäistä ainesta, joka nostaa sen humuspitoisuutta. Syväjuuriset kasvit nostavat ravinteita muokkauskerrokseen ja kuohkeuttavat maata syvältä.Tiesitkö? Kasvimaan kasvien satoa ja hyvinvointia voit parantaa myös kumppanuuskasvien avulla!Lisää vinkkejä kasvimaan perustamiseen ja hoitoon
201910_50632.jpg
Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme
Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton