• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse -koriste appelsiinista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.10.2022
202011_60888.jpg

Usein jouluisissa asetelmissa näkee kuivattuja appelsiinikiekkoja. Appelsiinikiekkojen kaunis ja syvän oranssi väri sekä herkkä, lähes lasimainen keskusta ovat pirteä väriläiskä joulun kattauksissa, asetelmissa ja vaikka ovikransseissa.

Tiesitkö, että voit tehdä näitä myös itse?

Puutarha.netin toimitus päätti testata, mitenkä nuo appelsiinikoristeet oikein syntyvät. Mitään suoranaista kohta kohdalta seurattavaa ohjetta ei ollut, ainoastaan päälinjat: ohuet siivut sekä noin 50 – 70 asteen lämpötila.

Ja aloitetaan…

Ensimmäiseksi pestiin appelsiinit huolellisesti. Tässä tapauksessa käytettiin keittiötarkoituksiin tarkoitettua pesusientä ja sen karheampaa puolta. Tarkan pesun sekä kuivauksen jälkeen alkoikin seuraava vaihe.

Uunipellille levitettiin arkki leivinpaperia ja viereen otettiin leikkuualusta, terävä puukko sekä tottakai, itse appelsiinit. Koska mitään tarkempaa ohjetta ei testaajalla ollut tiedossa, vaihteli appelsiinien paksuus testimielessä noin 2 millin ja 5 millin välillä.

Pestyt appelsiinit odottavat käsittelyä.
Pestyt appelsiinit odottavat käsittelyä.
Siivuista kannattaa yrittää leikata mahdollisimman ohuita sekä tasakokoisia.
Siivuista kannattaa yrittää leikata mahdollisimman ohuita sekä tasakokoisia.

Leikkaamisen jälkeen siivut levitettiin uunipellille ja päälle ripoteltiin ohuelti tomusokeria. Miksi tomusokeria? – Jostain erilaisten ohjeiden viidakosta testaaja muisti lukeneensa, että tomusokerin avulla kuivatun appelsiinin pinta näyttäisi kiiltävältä. Tämäkin vinkki testiin, eli siivut käsiteltiin vain toiselta puolelta.

Koska testaajan kotona oli toissa päivänä lämmitetty leivinuunia, päädyttiin käyttämään sitä. Lämpötilakin oli annettujen lämpötilojen mukainen eli karvan alle 70 °C. Appelsiinit uuniin ja kellonaika ylös. Katsotaan kuinka käy. Jossain oli mainintaa, että noin 2 – 4 tuntia riittäisi, toki siinä lienee käytetty kiertoilmauunia.

Appelsiiniviipaleet tomusokerilla käsiteltynä.
Appelsiiniviipaleet tomusokerilla käsiteltynä.
Leivinuunissa oli noin 70 astetta lämmintä.
Leivinuunissa oli noin 70 astetta lämmintä.

Tick tock, tick tock…

Ja kahden tunnin kuluttua appelsiineissa ei ollut havaittavissa suuren suuria muutoksia. Ohuimmat olivat ehkä vähäsen alkaneet kuivahtaa. Uunin luukku jälleen kiinni ja odotus jatkukoon.

Neljän tunnin jälkeen kuivahtaminen oli selkeästi alkanut niissä ohuimmissa appelsiineissa. Tässä vaiheessa testaaja käänsi appelsiinit toisinpäin, jotta myös tomusokerilla käsittelemätön pinta saisi vastaavanlaista lämpökäsittelyä. Kääntäminen on ehkä suotavaa joka tapauksessa, jolloin appelsiinisiivut kuivuvat tasaisemmin.

Ja kuinkas sitten kävikään…

Kaiken kaikkiaan appelsiinit viettivät leivinuunissa aikaa 7 tuntia. Valloittava lämpimän appelsiinin tuoksu leijaili keittiössä. Ne viipaleet, jotka olivat ohuiksi leikatut, olivat juuri sellaisia mitä kuvissa sekä asetelmissa näkee. Onnistumista siis oli! Mutta… ne viipaleet, jotka lähentelivät 5 millin paksuutta olivat selkeästi vielä tahmaisia ja sisälsivät kosteutta. Ehkä sähköuunin tasaisempi lämpö olisi kuivattanut nämäkin viipaleet huomattavasti nopeammin.

Viipaleet jätettiin vielä yöksi kuivahtamaan huonetilaan. Aamulla myös nämä kosteammat viipaleet olivat hieman kuivahtaneet lisää illan tilanteesta, mutta aivan selvän johtopäätöksen voi tehdä siitä, että mitä ohuemman siivun saa leikatuksi, sitä kauniimman koristeen itsellensä saa. Tomusokerin vaikutuksesta ei oikein osaa sanoa, ehkä appelsiinin pinta on "lasimaisempi".

Testaaminen oli hauskaa ja vaivatonta, mukavaa puuhaa myös pienten lasten kanssa, sillä näiden tekemisessä ainoat vaaralliset elementit olivat puukko sekä uuni, joiden käyttöä aikuisen on helppo valvoa. Lapsille hyvää tekemistä on siivujen asettelu leivinpaperille sekä tomusokerin siivilöiminen appelsiinin päälle.

Tarkempia ja yksityiskohtaisempia ohjeita on internet pullollaan, tämä oli Puutarha.netin testi, joka toteutettiin ilman varsinaista ohjetta.
Lopputulos näytti tältä.
Lopputulos näytti tältä.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_50451.jpg
Ulkohuussista hyötykäyttöön - näin laitat ravinteet kiertoon
Kuivakäymälästä syntyy sekä kiinteää jätettä että nesteitä. Kuivakäymälästä tyhjennettävien kiinteiden käymäläjätteiden kompostoitumisaste ja siten jätteen jatkokäsittely vaihtelee käymälätyypeittäin.
20201_62243.jpg
Kevät keikkuen tulevi, lumipenkat pehmitellen… jo tammikuussa?
Yleensä aurinko paistaa kirkkaasti taivaalta ja valkoinen hanki sokaisee hohtavan valkoisena. Kirpakka pakkanen nipistelee nenänpäätä. On tammikuu, vuoden kylmimmät ajankohdat ovat nyt täällä – vai ovatko?
20237_23134.jpg
Hyvä komposti ei synny vahingossa
Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Happi erottaa toisistaan kompostin ja tunkion.Komposti on ilmava kasa, jossa jäte hajoaa hajuttomasti lahoten. Tiivis ja hapeton läjä sen sijaan hajoaa mätänemällä, mikä aiheuttaa tunkion epämiellyttävän hajun.
200712_7759.jpg
Huonekasvien kasvinsuojelu
Huonekasvit viettävät lepokauttaan nyt vuoden pimeimpänä aikana. Terveet ja elinvoimaiset kasvit eivät ole kovin alttiita ötököiden ja tautien valloitukselle. Oikean kasvupaikan valinnalla ja oikeilla hoitotoimilla voidaan siis pelastaa paljon, mutta mitä tehdä, jos kasviin kuitenkin tulee laikkua, pilkkua tai ötökkää?
20237_82615.jpg
Kukkamullassa vihreää kasvustoa? Asiantuntija vastaa
Kasvatan kukkia parvekkeella. Nyt siihen multaan ilmestyi jotain vihreää. Mitä se on ja onkohan se haitallista kukan taimelle?
202310_83201.jpg
Syysistutus-aika on käsillä
Kesän vaihtuessa alkusyksyyn alkavat kotipuutarhurit jo kääntämään ajatuksiaan kohti ensi kevättä ja tulevaa kasvukautta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton