• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse -koriste appelsiinista

Mariana Ravonius
Päivitetty 13.03.2025
202011_60888.jpg

Usein jouluisissa asetelmissa näkee kuivattuja appelsiinikiekkoja. Appelsiinikiekkojen kaunis ja syvän oranssi väri sekä herkkä, lähes lasimainen keskusta ovat pirteä väriläiskä joulun kattauksissa, asetelmissa ja vaikka ovikransseissa.

Tiesitkö, että voit tehdä näitä myös itse?

Puutarha.netin toimitus päätti testata, mitenkä nuo appelsiinikoristeet oikein syntyvät. Mitään suoranaista kohta kohdalta seurattavaa ohjetta ei ollut, ainoastaan päälinjat: ohuet siivut sekä noin 50 – 70 asteen lämpötila.

Ja aloitetaan…

Ensimmäiseksi pestiin appelsiinit huolellisesti. Tässä tapauksessa käytettiin keittiötarkoituksiin tarkoitettua pesusientä ja sen karheampaa puolta. Tarkan pesun sekä kuivauksen jälkeen alkoikin seuraava vaihe.

Uunipellille levitettiin arkki leivinpaperia ja viereen otettiin leikkuualusta, terävä puukko sekä tottakai, itse appelsiinit. Koska mitään tarkempaa ohjetta ei testaajalla ollut tiedossa, vaihteli appelsiinien paksuus testimielessä noin 2 millin ja 5 millin välillä.

<p data-block-key="k5w6e">Pestyt appelsiinit odottavat käsittelyä.</p>
Pestyt appelsiinit odottavat käsittelyä.
<p data-block-key="st4c0">Siivuista kannattaa yrittää leikata mahdollisimman ohuita sekä tasakokoisia.</p>
Siivuista kannattaa yrittää leikata mahdollisimman ohuita sekä tasakokoisia.

Leikkaamisen jälkeen siivut levitettiin uunipellille ja päälle ripoteltiin ohuelti tomusokeria. Miksi tomusokeria? – Jostain erilaisten ohjeiden viidakosta testaaja muisti lukeneensa, että tomusokerin avulla kuivatun appelsiinin pinta näyttäisi kiiltävältä. Tämäkin vinkki testiin, eli siivut käsiteltiin vain toiselta puolelta.

Koska testaajan kotona oli toissa päivänä lämmitetty leivinuunia, päädyttiin käyttämään sitä. Lämpötilakin oli annettujen lämpötilojen mukainen eli karvan alle 70 °C. Appelsiinit uuniin ja kellonaika ylös. Katsotaan kuinka käy. Jossain oli mainintaa, että noin 2 – 4 tuntia riittäisi, toki siinä lienee käytetty kiertoilmauunia.

<p data-block-key="v7bs1">Appelsiiniviipaleet tomusokerilla käsiteltynä.</p>
Appelsiiniviipaleet tomusokerilla käsiteltynä.
<p data-block-key="zpp5w">Leivinuunissa oli noin 70 astetta lämmintä.</p>
Leivinuunissa oli noin 70 astetta lämmintä.

Tick tock, tick tock…

Ja kahden tunnin kuluttua appelsiineissa ei ollut havaittavissa suuren suuria muutoksia. Ohuimmat olivat ehkä vähäsen alkaneet kuivahtaa. Uunin luukku jälleen kiinni ja odotus jatkukoon.

Neljän tunnin jälkeen kuivahtaminen oli selkeästi alkanut niissä ohuimmissa appelsiineissa. Tässä vaiheessa testaaja käänsi appelsiinit toisinpäin, jotta myös tomusokerilla käsittelemätön pinta saisi vastaavanlaista lämpökäsittelyä. Kääntäminen on ehkä suotavaa joka tapauksessa, jolloin appelsiinisiivut kuivuvat tasaisemmin.

Ja kuinkas sitten kävikään…

Kaiken kaikkiaan appelsiinit viettivät leivinuunissa aikaa 7 tuntia. Valloittava lämpimän appelsiinin tuoksu leijaili keittiössä. Ne viipaleet, jotka olivat ohuiksi leikatut, olivat juuri sellaisia mitä kuvissa sekä asetelmissa näkee. Onnistumista siis oli! Mutta… ne viipaleet, jotka lähentelivät 5 millin paksuutta olivat selkeästi vielä tahmaisia ja sisälsivät kosteutta. Ehkä sähköuunin tasaisempi lämpö olisi kuivattanut nämäkin viipaleet huomattavasti nopeammin.

Viipaleet jätettiin vielä yöksi kuivahtamaan huonetilaan. Aamulla myös nämä kosteammat viipaleet olivat hieman kuivahtaneet lisää illan tilanteesta, mutta aivan selvän johtopäätöksen voi tehdä siitä, että mitä ohuemman siivun saa leikatuksi, sitä kauniimman koristeen itsellensä saa. Tomusokerin vaikutuksesta ei oikein osaa sanoa, ehkä appelsiinin pinta on "lasimaisempi".

Testaaminen oli hauskaa ja vaivatonta, mukavaa puuhaa myös pienten lasten kanssa, sillä näiden tekemisessä ainoat vaaralliset elementit olivat puukko sekä uuni, joiden käyttöä aikuisen on helppo valvoa. Lapsille hyvää tekemistä on siivujen asettelu leivinpaperille sekä tomusokerin siivilöiminen appelsiinin päälle.

Tarkempia ja yksityiskohtaisempia ohjeita on internet pullollaan, tämä oli Puutarha.netin testi, joka toteutettiin ilman varsinaista ohjetta.

<p data-block-key="kqifz">Lopputulos näytti tältä.</p>
Lopputulos näytti tältä.
Rakentaminen
koti
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20202_62562.jpg
Tee se itse hyönteishotelli
"1.4.2020 käynnistyvä Hyönteishotellit2020-kampanja kannustaa suomalaisia pystyttämään hyönteishotelleja omistamilleen pihoille, parvekkeille ja poluille. Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta, ja sen taustalla on huoli maailmanlaajuisesta hyönteiskadosta: ilman sopivia majapaikkoja koloissa pesivät pölyttäjät eivät selviydy eivätkä lisäänny, jolloin ruokakasvit katoavat."Lähde: Maa- ja metästalousministeriön tiedote.
tummaksi käsitelty sauna
Pitääkö saunan paneelit ja lauteet suojata?
Kotien saunoja halutaan sisustaa luomalla niihin erilaisia tunnelmia. Materiaalivalintoihin ja valaistukseen kiinnitetään erityistä huomiota. Perinteisen vaalean puun rinnalle on tullut paljon erilaisia puulajeja ja saunan puuosien sävyttämistä uskalletaan kokeilla erikoisemmillakin väreillä. Kokosimme perusohjeet, joilla selviät saunan käsittelyurakasta. Joukosta löytyy myös pitkällä rakennustarvikkeiden myyntiuralla vastaan tulleita erikoisuuksia ja kokemuksia.
kipsilevyn mittaus ja leikkaus, kulmaviivaimella suora leikkausviiva
Ennen levytystyön aloittamista...
Rakennus- tai remontointiprojektisi alkaa olla siinä vaiheessa että seuraavaksi tarvitsee suunnitella kipsilevyjen hankkimista ja levytystyötä. Mitä kaikkea tarvitseekaan huomioida? On tärkeää että käytät oikeaa tuotetta oikeassa paikassa ja oikein, ota siis huomioon seuraavat seikat niin levytystyösi onnistuu…
202110_73189.jpg
Itselle tai lahjaksi: näyttävä itse tehty Rosee-valaisin
Kuvan valaisin on tehty jo muutama vuosi sitten paikallisessa taitokeskuksessa, mutta se koristaa edelleen tasaisin väliajoin kodin keittiötä vuorotellen muiden värien kanssa. Kuvan lähettänyt henkilö kertoo innostuneensa valaisimien teosta niin paljon, että teki niitä muun muassa limen, mustan ja pinkin värisenä. Muutama on lähtenyt myös koristamaan sukulaisten koteja.
20213_68979.jpg
Mikä on Bokashi?
Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvuaKotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.
20224_77680.jpg
Pääsiäinen kukkii keltaisena
Keltaiset kukat, pajunkissat ja pääsiäisruoho kuuluvat perinteisesti pääsiäiseen. Ulkona ovenpielessä hehkuvat tetenarsissit ja sisällä kukkivat ruukkukasvit. Lisää iloista pääsiäistunnelmaa kotiin saat värjäämällä luonnonväreillä syötäviä pääsiäismunia ja koristelemalla sulatetuilla vahaliiduilla persoonallisia kynttilöitä. Katso ohjeet hauskoihin pääsiäisaskarteluihin!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton