Tiedätkö mitä eroa on valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla?
Jokainen on varmasti nähnyt ja ehkä käyttänytkin sekä valkoista että ruskeaa leivinpaperia, mutta oletko koskaan miettinyt, mitä eroa niillä on? Miksi juuri valkoinen ja ruskea, mitä eroa niillä on, muuta kuin väri? Onko jompikumpi kenties toista ympäristöystävällisempi vaihtoehto? Metsä Tissue kertoo meille syyn värierolle.
Sekä valkoiset että ruskeat leivinpaperit valmistetaan ensikuidusta, eikä niissä ole painomuste- tai kemikaalijäämiä, joita löytyy mm. kierrätyspaperista. Puussa on ligniiniä, joka jäykistää puun runkoa ja auttaa puuta pysymään pystyssä. Ligniini on luonnostaan ruskeaa. Jotta paperista saadaan valkoista, puukuidut täytyy valkaista ligniinin poistamiseksi. Valkaisuprosessi on tätä nykyä pitkälle kehittynyt ja turvallinen, eikä siinä käytetä vahingollisia kemikaaleja. Metsän tiivispaperit valkaistaan alkuainekloorittomalla ECF-tekniikalla, joka täyttää tiukimmatkin hygieniavaatimukset.
Ruskeassa leivinpaperissa on enemmän puuperäisiä ainesosia kuin valkoisessa leivinpaperissa. Tämän vuoksi ruskeasta paperista voi siirtyä enemmän lievää hajua tai makua ruokaan. Tämä on harmitonta, mutta voi joskus olla epämiellyttävää ja tietyissä loppukäyttökohteissa myös epätoivottavaa. Esimerkiksi suklaata tai teetä ei suositella käärittäväksi ruskeaan leivinpaperiin pitkäksi aikaa.
Valkoista leivinpaperia suositaan ammattikäytössä
Ammattikeittiöissä ja teollisessa ruoantuotannossa on erittäin korkeat hygieniavaatimukset. Siksi on tärkeää, että mahdolliset epäpuhtaudet ja poikkeamat standardeista pystytään havaitsemaan mahdollisimman pian. Ammattikäytössä suositaan valkoista leivinpaperia, koska mahdolliset epäpuhtaudet näkyvät siinä selvemmin ja nopeammin. Myös poikkeamat standardeista on helpompi havaita, koska leivonnaiset erottuvat selkeästi valkoista paperia vasten.
Valkoisella ja ruskealla leivinpaperilla on samankaltaiset ympäristövaikutukset
Vaikka ruskea leivinpaperi saattaa vaikuttaa ympäristöystävällisemmältä valinnalta, molempien papereiden ympäristövaikutukset ovat hyvin samankaltaiset. Paperinvalmistuksen osalta valkoisella leivinpaperilla on itse asiassa pienempi vaikutus ympäristöön.
Ruskean paperin valmistukseen tarvitaan enemmän energiaa. Tämä johtuu siitä, että ruskeassa paperissa on jäljellä enemmän puuperäisiä ainesosia, mikä lisää vastusta jalostusvaiheessa ja siten laskee tuotantonopeutta. Energiankulutus tonnia kohden on jopa 20 kWh korkeampi kuin valkaistulla paperilla.
Metsä Tissue haluaa varmistaa, että leivinpapereita on aina turvallista käyttää ruoan kanssa. Siksi he valitsevat raaka-aineet huolellisesti, testaavat valmiit tuotteet ja koko tuotantoprosessi on tarkasti valvottu ja kolmansien osapuolten sertifioima.
Vastaus on siis hyvinkin simppeli: valkoinen leivinpaperi on hygieeninen ja hieman ympäristöystävällisempi valinta.
Lähde: Metsä Tissue, tiedote