• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tiilikaton hoito-ohjeet

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Päivitetty 02.11.2006
200610_481.jpg

Tiilikaton huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää. Tarkista katto vähintään kaksi kertaa vuodessa. Suositeltavat ajankohdat ovat keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa.

Listaan on koottu tärkeimmät asiat, joihin tarkastuskäynnillä tulee kiinnittää huomiota.

1. Katon yleiskunnon tarkistaminen

Joskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa kattotiilien rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan.

Aluskatteet tulee mielellään tarkistaa ullakon puolelta. Mikäli tämä ei ole mahdollista aluskate tarkistetaan paikoittain tiilien alta. Aluskatteet tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.

2. Läpivientien ja kattotarvikkeiden kunnon tarkastus


Myös katon läpivientien ja varusteiden kunto on aiheellista tarkastaa vuosittain, sillä vaikeat lumi- ja jääolosuhteet saattavat vaurioittaa kattorakenteita. Läpivientien osalta tarkistettavia kohtia ovat: läpivientien muoviosat, aluskatteen ja läpivientien liitoskohdat, aluskatteiden ylösnostot sekä kattoikkunat ja savunpoistoluukut (niiden kiinnikkeet ja tiivisteet). Kannattaa tutkia myös, että pellitykset ovat ehjät ja paikoillaan sekä onko niiden saumat ja tiivistykset kunnolliset.

Sadevesijärjestelmä on oleellinen katon kuntoon vaikuttava tekijä. Säännöllisen tarkistuksen yhteydessä onkin hyvä katsoa myös ovatko vesikourut ja syöksytorvet ehjät, puhtaat ja toimivat. Myös liitoskohtien tiiviys ja kaatojen riittävyys on syytä tarkistaa.

Kattoturvatuotteiden kunto on tärkeää jo yleisen turvallisuuden kannalta. Seinätikkaiden, tikasaskelmien, kattosiltojen ja lumiesteiden kunto tulee myös tarkistaa. Katso, ettei kattoturvatuotteissa ole esim. ruostevaurioita tai vääntymiä ja että ne ovat kunnolla kiinni.

3. Katon puhdistus


Tarkista aina onko katolla ylimääräisiä esineitä, roskia tai kasvillisuutta. Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto on aiheellista tarvittaessa puhdistaa puun lehdistä ja neulasista pehmeällä katuharjalla. Jos katolle on vuosien varrella kertynyt häiritsevä määrä kasvustoa tai roskia, se voidaan puhdistaa kovaa harjaa tai painepesuria käyttäen. Muista puhdistaa myös sadevesikourut ja syöksytorvet. Mekaanisten vaurioiden syntyminen ehkäistään ennalta poistamalla katolle ylemmiltä tasoita tai puista mahdollisesti putoavat jääpuikot tai puun oksat.

Pesuaineita kannattaa käyttää vain tarvittaessa. Levä, sammalet, jäkälät yms. koetaan joskus ikääntyvien katemateriaalien ongelmaksi, vaikkakin ne ovat ekosysteemin kannalta hyödyllisiä, ihmisille ja katemateriaaleille vaarattomia. Jäkälä ja sammalkasvu ovat merkkejä kateaineen vaarattomuudesta. Levät, sammalet ja jäkälät viihtyvät suhteellisen varjoisissa ja kosteissa paikoissa, eivätkä ne kestä voimakasta auringonpaistetta, mistä johtuen kasvillisuutta esiintyy yleensä vähemmän etelän tai lounaan puoleisilla kattopinnoilla. Mikäli kaikesta huolimatta halutaan puhdistaa kattopinta, se voidaan käsitellä 5 % natriumhypokloriittiliuoksella. Lisäksi on rautakaupoista saatavissa joukko valmiita pesuliuoksia.

4. Lumen poisto


Normaaliolosuhteissa lumen luonti tiilikatolta on tarpeetonta, ellei lumen putoamisen pelätä aiheuttavan vaaratilanteita. Vaikka kattorakenteet mitoitetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaan kestämään Suomen talviolosuhteet, hyvin runsaslumisina ja kosteina talvina tulee kuitenkin säännöllisesti seurata katon lumiolosuhteita.

Erityisen huolellisesti tulee seurata lumen kinostumiselle alttiita katon osia, jotta vältyttäisiin katteen, sen varusteiden ja kattorakenteiden vaurioitumiselta. Tarvittava lumen poisto suoritetaan kerroksittain vuorotellen katon eri lappeita siten, että katolle jää 15-20 cm suojalumikerros. Älä koskaan pudota lunta ylemmältä tasolta alemmalle. Lumen poistossa on noudatettava varovaisuutta, jottei aiheuteta vahinkoa katteelle.

5. Henkilöturvallisuus


Vesikaton tarkastuksen ja huollon yhteydessä kannattaa huomioida seuraavat henkilöturvallisuuteen vaikuttavat asiat:


- Vältä tarpeetonta liikkumista katolla ja noudata aina siellä ollessasi suurta varovaisuutta


- Valitse jalkineet, joissa on pitävät, pehmeät ja puhtaat pohjat, jotka eivät vahingoita katepintaa


- Nouse katolle sisäkautta aina, kun se on mahdollista. Vaihtoehtoisesti käytä kiinteitä talotikkaita ja mikäli niissä on turvakisko, käytä noustessasi valjaita ja turvatarrainta


- Käytä jyrkillä katoilla ja loivien kattojen räystäsosuudella liikkuessasi turvavaljaita ja -köyttä


- Älä kuljeta työvälineitä mukanasi käyttäessäsi ulkopuolisia nousuteitä, vaan nosta välineet erikseen esim. köydellä


- Huomio myös ulkopuolisten turvallisuus (tarvittaessa esim. rajaamalla piha- tai katualueita)


- Mikäli katon huoltoon liittyy työvaiheita, jotka vaativat ammattiosaamista, tilaa alan ammattilainen suorittamaan nämä työvaiheet teknisesti ja turvallisesti oikein

Lisätietoa tiilikatteista...

Ormax Monier Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_78146.jpg
Ruusun kiulukat terveysmarmeladiksi
Vuosittain jää melkoiset terveyspommit käytämättä, kun ruusujen kiulukat eli ruusunmarjat jäävät kuivettumaan pensaisiin. Marjat kannattaa kerätä talteen ja valmistaa niistä vaikka omenoiden kanssa hyvää ja erittäin C-vitamiinipitoista marmeladia.
20232_64836.jpg
Valitse ja hoida kesäkukat oikein
Kesäkukat ovat nopea tapa koristaa pihat ja parvekkeet. Vaikka ne kasvavat vain yhden kesän, ovat kukinnot sitäkin runsaammat. Jotta kesäkukat tuottaisivat iloa mahdollisimman kauan, täytyy niidenkin hoidossa muistaa muutama asia.
201912_61878.jpg
Lumen hyödyt ja haitat puutarhassa
"Mutta laakso ei ollut enää vihreä, se oli valkea. Kaikki liikkuva oli nyt liikkumatonta. Kaikki elävät äänet ovat poissa. Kaikki kulmikas oli muuttunut pyöreäksi.– Se on lunta, kuiskasi Muumipeikko."(Taikatalvi, Tove Jansson)
20236_82347.jpg
Sisusta huussi viihtyisäksi
Esimerkiksi loma-asunnoilla kuivakäymälä on oikein asennettuna ja tarpeita vastaavana mukava, hajuton, taloudellinen, ympäristöystävällinen ja helppo vaihtoehto vesivessan tilalle. Kuivakäymälän voi asentaa myös ympärivuotisesti käytettävälle asunnolle. Markkinoilla on paljon erilaisia käymälämalleja, joten jo laitetta valittaessa kannattaa miettiä, mitkä ovat oman käymälän käyttövaatimukset ja tärkeimmät ominaisuudet.Kuivakäymälä on viisaan valinta.
20228_79420.jpg
Pikkuvihreä: Kuivakäymälät ja jätevesiratkaisut jo lähes 30 vuoden kokemuksella
Vuonna 1993 perustettu on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
Ananas leikkulaudalla
Ananaksen kasvatus
Ananas (Ananas comosus) on makea ja mehukas, käpymäinen epähedelmä, joka muodostuu yhteen kasvaneista, paisuneista marjoista. Kypsä ananas tuntuu painettaessa joustavan pehmeältä ja tuoksuu makealta. Se on kotoisin Etelä-Amerikasta.Kasvata oma ananasKaupasta valitaan ananas, jonka lehdet ovat hyvävoimaiset ja vihreät. Lehtiruusuke leikataan irti ja kaikki hedelmäliha leikataan irti kannasta. (Hedelmäliha saattaa pilaantua ja estää juurtumisen.) Seuraavaksi lehtiruusukkeesta irrotetaan alimpia lehtiä noin 2 cm matkalta. Lehtien alta paljastuu pieniä juuria.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton