• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tomaatti erityinen kesäkauden herkku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.12.2018
20075_5095.jpg

Kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

Yllättävää kyllä, myös sää säätelee tomaatin menekkiä: Sateisella ja kolealla ilmalla tomaatin kysyntä laskee, mutta aurinko ja lämpö lisäävät tomaattien menekkiä. Kesäisinä päivinä tomaatit päätyvät todennäköisimmin salaatteihin ja grillattaviksi ja maistuvat mehukkaina myös aivan sellaisinaan. Viljelmiltä kerrotaan, että tomaatin kannalta alkukevät on ollut suosiollinen ja kasvustot ovat hyvät. Luvassa on laadukas tomaattisato.

Värit, muodot ja koot tuovat vaihtelua


Tavalliseksi tomaatiksi kutsutaan punaisia, keltaisia ja oransseja tomaatteja, joista poikkileikattuna erottaa kaksi tai kolme lokeroa. Tavallinen tomaatti maistuu miedolta ja pehmeältä.

Pienet kirsikkatomaatit ovat vakiinnuttaneet asemansa. Niissä on aromia ja makeutta, ja niitä on helppo nauttia sellaisinaan vaikka suoraan rasiasta. Pieni tomaatti sopii hyvin lapsenkin käteen. Keltainen kirsikkatomaatti tuo vaihtelua punaisen rinnalle.

Miniluumutomaatit muistuttavat kirsikkatomaatteja. Maku on mieto ja makea. Cocktailtomaatti puolestaan sijoittuu kokonsa puolesta tavallisen ja kirsikkatomaatin väliin. Rakenne on kiinteä ja maku kirpakka.

Irtotomaattien lisäksi voi valita valmiiksi rasioihin pakattuja tomaatteja tai terttutomaatteja. Valmiiksi pakattujen tomaattien suosio lisääntyy. Niitä on helppo poimia ostoskärryyn, ja rasioissa kuljetettuina ne säilyvät hyvin kolhiintumattomina.

Kirsikkatomaatti
Kirsikkatomaatti
Luumutomaatti
Luumutomaatti
Pisaratomaatti
Pisaratomaatti

Jätä tomaatit huoneenlämpöön


Tomaatti säilyy parhaimmillaan huoneenlämmössä. Jääkaappiin tomaatti ei saa missään vaiheessa kotonakaan päätyä. Jo alle +12 asteen lämpötila saa tomaatissa aikaan epäedullisia muutoksia, joten viileäkaappikin on liian kylmä paikka. Huoneenlämmössä tomaattien ominaismaut tulevat esiin.

Käytä tomaatteja monipuolisesti

  • Kun keittiön pöydällä on aina tarjolla vadillinen tomaatteja, niitä tulee syöneeksi sellaisinaan, käytetyksi lähes ruokaan kuin ruokaan ja lisätyksi voileipien päälle.
  • Grillin ääressä tomaatteja kannattaa myös suosia. Pienet tomaatit voi pistellä vartaisiin ja isommat paahtaa puolikkaina. Suihkauta leikkauspintaan öljyä, jauha suolaa ja pippuria ja lisää tuoreyrttejä.
  • Kesäisissä salaateissa tomaatti maistuu yrttien, öljytilkan ja balsamicon saattelemana.
  • Pizzan päälle ja lämpimille leiville tomaatti, kuten jokainen on voinut todeta, sopii yhdessä juuston kanssa. Juuston ja tomaatin yhdistelmä toimii muissakin ruoissa.
  • Italialainen bruschetta syntyy helposti: Paahda hiivaleipäviipale ja mausta oliiviöljyllä, valkosipulilla ja merisuolalla. Lisää päälle runsaasti hienoksi leikattua tomaattia ja muutama basilikanlehti.
  • Keitot ja kastikkeet, risotot ja padat, uuniruoat ja piiraat ehostuvat tomaateista maultaan, ulkonäöltään ja ravintoarvoltaan. Tomaatti sopii yhtä hyvin kalan ja äyriäisten kuin kanan, lihan ja kasvistenkin kanssa samoihin ruokiin. Tomaatti rakastaa sipulia, valkosipulia ja yrttejä.
  • Soseutettu tomaatti on hyvää myös kylmänä, esimerkiksi juomissa, kastikkeissa ja kotiketsupissa.

Tomaattia - terveydeksi!


Tomaatin tulisi kuulua jokaisen päivittäiseen ruokavalioon erinomaisen ravintosisältönsä takia. Tomaatista saa hyvin A-vitamiinin esiastetta sekä C-vitamiinia ja kivennäisaineita, muun muassa kaliumia. Tomaatin erityinen eliksiiri on sen sisältämä lykopeeni, josta tomaatti saa värinsä. Tämä antioksidantti suojaa ihmisen elimistöä ja hidastaa verisuonten kalkkeutumista. Kun veren lykopeenitaso on korkealla, riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin vähenee. Tomaattien säännöllinen syönti tulisi taata erityisesti miehille, koska lykopeeni tunnetusti ehkäisee eturauhassyöpää. Erityisen hyvin lykopeeni imeytyy soseutetusta, kypsennetystä tomaatista.

Tomaattifaktaa:

  • Suomalainen syö tomaatteja 11 kg vuodessa, mikä tekee pari kolme tomaattia viikkoa kohden. Hyvä tavoite olisi syödä tomaatti päivässä, mutta jo nyt tomaatti on suosituin vihanneksemme.
  • Tomaattien käyttö lisääntyy kesällä. Esimerkiksi maaliskuussa tomaattien kokonaiskulutusluku on 2,5 miljoonaa kiloa, mutta kesäkuussa melkein 7 miljoonaa kiloa.
  • Paras tomaattisesonki kestää toukokuulta syyskuulle. Jokaisena näistä kuukausista suomalaiset syövät keskimäärin 5–6 miljoonaa kiloa tomaatteja. Marras- ja joulukuussa kulutus jää puoleen tästä.
  • Syinä tomaattien suosioon kesäkautena pidetään lähellä tuotettujen tomaattien tuoreutta, makua, turvallisuutta ja hintaa. Hinta on noin kaksinkertainen silloin, kun tuontitomaatti hallitsee markkinoita. Kun kotimainen tomaatti valtaa markkinat, kuluttajahinta putoaa noin puoleen.
  • Kotimaista tomaattia saa nykyään kautta koko vuoden. Talvikautena kotimaisen markkinaosuus on noin viidennes.

Marinoitu tomaatti-mozzarellasalaatti


250 g kirsikkatomaatteja


250 g pieniä mozzarellapalloja


100 g tummia (kalamata)oliiveja

Marinadi:
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoista balsamicoa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
tilkka juoksevaa hunajaa
0,5 dl hienonnettua tuoretta basilikaa
0,5 dl hienonnettua tuoretta persiljaa

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry/Teppo Johansson

Huuhtele ja kuivaa tomaatit. Voit käyttää ne joko kokonaisina, jos ne ovat hyvin pieniä tai puolittaa ne. Valuta oliivit. Mittaa marinadin ainekset kulhon pohjalle ja sekoita huolellisesti. Kääntele marinadiin tomaatit, juustopalloset ja oliivit kevyesti käännellen.
Anna salaatin maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia ennen tarjoamista.
Vinkki: Tämä salaatti sopii erinomaisesti noutopöytätarjoiluun isollekin joukolle.

Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry
Teksti ja ruokaohje: Pirjo Toikkanen
Kuvat: Sanna Peurakoski
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Ilmastointi
Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta
20238_82865.jpg
Sipulikukkien istutusaika parhaimmillaan
Sipulikukat ovat näyttäviä isoina ryhminä, eli mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sen näyttävämmän ryhmästä saa. Niillä saa väriä myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden, kuten pensashanhikin ja syyshortensian, ympärille. Huomioi sipuleita valitessasi erilaiset kukinta-ajat. Kun istutat aikaisia, keskiaikaisia ja myöhäisiä lajeja ja lajikkeita yhteen, saat nauttia kukkasipuleiden väriloistosta maaliskuun lopulta aina heinäkuulle saakka.
20236_78660.jpg
Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.
20228_79386.jpg
Niityn perustaminen nurmikon tilalle? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, noin 30-40 neliötä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viimekesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?
Maljaköynnös on köynnöskasvi.jpg
Maljaköynnös (Mandevilla) kukkii taukoamatta pitkään
Maljaköynnös on oleanterikasvien heimoon kuuluva, kauniin kiiltävälehtinen köynnöskasvi, joka kukkii taukoamatta alkukeväästä syksyyn näyttävillä, trumpettimaisilla kukilla. Kukat voivat olla valkoisia, vaalean- tai tummanpunaisia ja niissä on yleensä keltainen nielu. Maljaköynnöstä pidetään usein kesäkukkana, mutta sen voi mainiosti talvettaa viileässä.Näyttävä maljaköynnös on monivuotinen ja runsaasti kukkiva – ja viihtyy kasvukaudella niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Hoidon suhteen kasvi on melko vaativa, mutta menestyessään se kyllä palkitsee upealla ulkonäöllään.
20241_83373.jpg
Ajankohtaista
Vanha kansa tietää, että "Mitä enemmän juhannuksena sataa, sitä huonompi tulos hedelmäpuista, mutta juurikasvit menestyvät". Kukin toivokoon tämän perusteella, tarpeensa mukaan, joko sadetta tai poutaa…Pääasia, että herkkuja saadaan ruokapöytään, jos ei omasta maasta, niin kaupan hyllyiltä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton