Vadelmakausi alkanut
Kun vadelman kukinta-aika on melko pitkä, myös satokaudesta ennustetaan normaalia pidempää. Arvio kuitenkin muuttuu, jos säät viilenevät tai tulevat helteisiksi. Myös oikukas talvi verottaa vadelmasatoa. Talven aiheuttamat vauriot näkyvät satoikäisten versojen kuivumisena.
Viljelty vadelma lisännyt suosiotaan
Vadelma on tullut kuluttajille yhä tutummaksi vuosien varrella, ja kulutus on tasaisesti kasvanut. Tuore vadelma on monen mielestä hienoaromisin puutarhamarja, joka on parhaimmillaan sellaisenaan. Talven varalle vadelmia kannattaa pakastaa jälkiruokia ja leivonnaisia varten. Vadelmaa voi myös käyttää hilloihin ja mehusekoituksiin esimerkiksi mustikan ja herukoiden kanssa. Vadelman viljelyala on yli kaksinkertaistunut viime vuosikymmenen aikana. Vadelmaa viljellään ammattimaisesti noin 770 tilalla, yhteensä 460 hehtaarin alalla. Tärkeimpiä viljelyalueita ovat Savo, Varsinais-Suomi ja Pohjois-Karjala. Sato menee lähes kokonaan tuorekulutukseen yksityisille kotitalouksille.
Vadelman päälajikkeet ovat kartiomaisia, kirkkaanpunaisia marjoja tuottava' Ottawa' ja pyöreitä, tummanpunaisia marjoja tuottava 'Muskoka'. Tuoremarjoiksi sopivat parhaiten 'Preussen', 'Veten' ja ensimmäinen suomalainen lajike 'Ville'.
Vadelmanektari
2 l vadelmia
0,5 l vettä
1,5 dl sokeria
0,5 dl sitruunamehua
Perkaa vadelmat paksupohjaiseen kattilaan. Lisää vesi ja sokeri. Kuumenna seos kiehumispisteeseen kattilaa välillä ravistaen. Lisää sitruunamehu ja soseuta marjat liemineen sauvasekoittimella. Jäähdytä nektari.
Jos tarjoat nektarin tervetulojuomana, ohjeesta riittää 10 hengelle. Voit myös pakastaa sakean juoman. Älä täytä rasioita aivan piripintaan, vaan muista jättää hieman laajenemisvaraa.
Kuva: Sanna Peurakoski