• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha on melkein valmis... Paljonko varata rahaa pihan viimeistelyyn?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.01.2024
20143_38411.jpg

Toimivassa ja kauniissa pihassa viihtyy

Pihan teko jää uudisrakentamisessa yleensä viimeiseksi. Siinä vaiheessa saattaa olla budjetti jo käytetty, vaikka suunnitelmissa vielä olisi pihagrillin tai kylpytynnyrin hankinta. Samoin saattaa käydä remontoinnissa. Muuten kiinteistö on laitettu kuntoon, mutta loppusilaus on jäänyt vaiheeseen pihan osalta.

Piharemonteissa huomioitavaa

Kuten kiinteistön korjauksissakin, niin piharemontinkin kustannukset vaihtelevat suuresti johtuen erilaisista lähtökohdista (tontin koko ja työn laajuus, maapohjan rakenne jne.), materiaalivalinnoista sekä oman ja teetetyn työn suhteesta. Oman työn osuus kannattaa laskea realistisesti; liian suureksi sitä ei kannata laskea.

Vesi- ja viemäröinti – hinta noin 6 300–8 700 €

Talon ulkopuoliset vesi- ja viemäröintityöt

Vesi- ja viemäröintiliittymien hinnat ovat paikkakuntakohtaisia ja vaihtelevat itse asiassa jopa saman kunnan eri alueilla. Tarkat hinnat selviävät kysymällä omasta kunnasta, mutta arvioissa suuruusluokkana voi kuitenkin käyttää 2 800 euron summaa.

Liittymismaksujen lisäksi tontin omistajalle aiheutuu kustannuksia tarvittavista materiaaleista; kaivoista ja KVV-johdoista kertyy kuluja suurin piirtein saman verran, eli toiset 2 800 euroa. Näiden lisäksi kaivuutöihin voidaan laskea noin 700 euroa, jolloin kustannukset ovat yhteensä noin 6300 euroa.
Mikäli alueella ei ole kunnallistekniikkaa, niin noihin kaivoihin ja KVV-johtoihin menee noin 8 000 euroa, eli kokonaiskustannukset noin 8 700 euroa.

Talon sisäpuoliset vesi- ja viemäröintityöt
Talon sisäpuolisiin KVV-putkivetoihin voi uudisrakennuksessa laskea kuluvan noin 30 €/m2, jonka päälle tulee sitten vielä itse kalusteet omien valintojen ja laatutason mukaisesti.

Taipuisan Ecoflexin asennus pihamaalle Kuva: Uponor
Taipuisan Ecoflexin asennus pihamaalle Kuva: Uponor

Perustuksen ja salaojien korjaus sekä sadevesiviemäreiden korjaus – 10 000 €

Talo seisoo perustuksiensa päällä. Mikäli nämä ovat pettäneet, niin on turha lähteä oikomaan tai korjaamaan muita rakenteita – talon perustuksen pitää siis olla kunnossa. Perustuksen osalta korjauskustannusarvioita ei oikeastaan voida edes antaa, sillä ne ovat täysin tapauskohtaiset.

Salaojitus ja sadevesiviemäröinti vanhaan rakennukseen teetettynä maksaa noin 10 000 euroa. Osa kustannuksista aiheutuu siitä että liittymät sijaitsevat tiealueella ja liittymän haltijan velvollisuuksiin kuuluu myös tiealueen kunnostus, eli sorastus tai asfaltointi entiseen kuntonsa. Mikäli samassa yhteydessä uusitaan myös runkoviemäri ja vesijohto sekä eristetään perustukset patolevyllä voivat kustannukset kellarillisessa rintamamiestalossa nousta 15– 20 000 euron tuntumaan.

Pihan sähköistys ja valaistus

Suomen kesä ei juuri keinovaloa tarvitse, mutta aikainen kevät ja etenkin myöhäinen syksy ja sysipimeä talvi kaipaavat valaistusta. Se on tärkeää turvallisen kulkemisen ja viihtyisyyden kannalta.

Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, joka voi kuulua osana pihasuunnitelmaan. Näin jo rakennusvaiheessa – eli muiden sähkötöiden yhteydessä – voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit, ja säästytään myöhemmin turhalta nurmikon auki repimiseltä.
Pihan ja julkisivun valaistussuunnitelma maksaa keskimäärin noin 600 euroa.

Ulkovalaistus lisää köyttömukavuutta - ja turvallisuutta
Ulkovalaistus lisää köyttömukavuutta - ja turvallisuutta

Valaistuksen ja sähköistyksen lisäksi käyttömukavuutta ja turvallisuutta kulkureitielle tuo niiden sulanapitotalviseen aikaan. Piha-alueen sulanapitojärjestelmän vaatima mitoitusteho kulkureiteillä on noin 300 W/m2. Sulanapitojärjestelmän kustannukset riippuvat alueen pintamateriaalista, mutta esimerkiksi kivetyksen alle laitettu järjestelmä maksaa noin 100 € /m2.

Maansiirto- ja pohjatyöt

Traktori tarpeen maansiirtotöissä
Traktori tarpeen maansiirtotöissä

Maansiirto- ja pohjatyöt ovat hyvin kohteesta riippuvaisia. Uuden hiekkatontinkin maansiirtotöihin uppoaa helposti 10 000 euroa. Vanhalla tontilla taas vaikuttaa se, ovatko pohjamateriaalit kohdallaan vai joudutaanko kaikki vaihtamaan.

Kullan arvoinen vinkki koneurakoitsijaa etsivälle:
Hyvämaineinen, kokenut kuljettaja on kalliimpi, mutta takuulla viisain valinta. Aina tulee eteen ongelma- tai muita tilanteita, jotka ammattitaitoinen kuljettaja osaa hetkessä ratkaista viisaasti ja aikaa/rahaa säästäen. Kokemattomampi kuski halvalla tuntihinnalla tulee useimmissa tapauksissa kalliimmaksi. Kannattaa ottaa myös huomioon, että takuu on näissä töissä tärkeää.

Pihasuunnitelma tai kunnostussuunnitelma

Pihasuunnitelman hintahaarukka on suuri; riippuen kohteen lähtökohdista sekä kohteen erityishaasteista. Keskimäärin pihasuunnitelma maksaa yleensä 1 000 – 3 000 euroa, kunnostussuunnitelma noin 1 000 euroa. Isommat projektit, erityishaasteet tai -rakenteet nostavat suunnitelman hintaa tätä suuremmaksi.

Nurmikon hinta alkaen 14,50 euroa/m2

Puutarhaan voi perustaa nurmikon kylvämällä sen siemenistä – tai hankkia siihen jo täydessä kasvussa olevan siirtonurmikon. Suoraan rullasta maahan levitettävä ruohomatto on nopeasti valmis ja näyttävä vaihtoehto perinteiselle kylvönurmikolle. Lopputulos on nähtävänä heti, eikä tarvitse huolehtia istuttamisesta ja odotella nurmikon kasvua.

Siirtonurmikko on edullisempi kuin uskoisikaan. Ajan säästön ja lopputuloksen varmuuden lisäksi säästöä syntyy mm. siementen, kylvökustannusten, nurmikon alkuhoidon (esim. rikkaruohontorjunnan) työvaiheiden jäädessä pois. Hintaa siirtonurmikolle pohjatöineen voidaan laskea 14,50 euroa/m2.

Siirtonurmikolla saat nopeasti valmista nurmipintaa hankalampiinkin paikkoihin.
Siirtonurmikolla saat nopeasti valmista nurmipintaa hankalampiinkin paikkoihin.

Kulkuväylät ja oleskelualueet hinta alken 175 €/m2

Pihan kulkuväylät pinnoitetaan usein betonikivillä, mutta myös kestävät ja muodoiltaan mielenkiintoisemmat luonnonkivet tai perinteinen sorakäytävä voivat olla mainioita vaihtoehtoja. Asfaltti on aika kova ja synkkä, mutta paikassaan toimiva ja helppohoitoinen pohja.

Pihan tilanjaossa on syytä ottaa huomioon myös (yhä harvinaisemmat) runsaslumiset talvet: Kulkuväyliltä pois kolattu lumi pitää saada mahtumaan omalle pihalle sellaiseen paikkaan, ettei se aiheuta harmia kasveille eikä vaikeuta pihassa liikkumista.

Betonikiven asennusta
Betonikiven asennusta

Pihan kulkuväylien ja oleskelutilojen pinnoitteiden kustannuksiin vaikuttaa luonnollisesti pohjatöiden määrä, eli minkälainen on alueen nykyinen pohja ja alueen käyttötarkoitus.

Pohjatyöt 6,00–16,00 € /m2
+ 50 mm kivituhkapinnoite, 4,50 € /m2
+ 75 mm soramurskepinnoite, 5,00 € /m2
+ 60 mm betonikivipinnoite, 35,00 € /m2
+ 100 mm nupukivipinnoite, 110,00 € /m2
+ asfalttipinnoite, 17,00 € /m2

Viherrakentaminen – valmis piha?

Viherrakentamisesta tietty syntyy kustannuksia, mutta se riippuu kasvimateriaalin määrästä ja laadusta. Mikäli omat taidot, voimat tai aika eivät riitä, niin puutarhan saa tilattua myös aivan valmiiksi asti tehtynä. Hintahaarukka on kuitenkin hyvin laaja, sillä kustannukset riippuvat täysin lähtökohdista sekä materiaaleista, joita pihaan halutaan. Periaatteessa vanhemman pihan kunnostaminen tulee maksamaan noin 5–15 000 euroa ja pihan rakentaminen täysin valmiiksi 20–40 000 euroa.

Kaikessa maanrakennus- ja viherrakennustöissä kokeneen ammattilaisen käyttäminen takaa laadukkaan lopputuloksen sekä takuun. Urakoitsijaa valitessa kannattaa siis muistaa että kokemus ja referenssit ovat tuntihintaa tärkeämmät!

Ota kesä vastaan terassilla!

Pihalla on mukava viettää aikaa myös rentoutumalla ja auringosta nauttimalla. Valitse rakennuksesi sivulta suojainen ja aurinkoinen paikka ja rakenna siihen reilun kokoinen terassi! Varaa riittävästi tilaa ulkokalusteille.

Terassin hinnaksi voit arvioida:
Terassit ilman kaiteita 70,00 euroa /m2
Terassin puukaiteet 90,00 euroa/jm

Esim. 15 m² terassi ilman kaiteita maksaa 1100 €, kaiteiden kanssa 2300 €.

Terassi viihtyy!
Terassi viihtyy!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_78239.jpg
Anopin ikkunalla: Gloksinia
Gloxinia eli suppilokukka on helppohoitoinen mukulakasvi, joka ilmestyy kauppoihin yleensä keväällä. Siitä on lukuisia jalosteita, joiden kukkien väri vaihtelee valkoisesta siniseen, punaiseen ja purppuraan sekä niiden yhdistelmiiin. Tarjolla on myös lajikkeita, joiden kukat ovat pilkullisia, juovikkaita, kerrannaisia ja hyväntuoksuisia.
20238_82725.jpg
Jurova tammi? Asiantuntija vastaa
Meille istutettiin syksyllä 2022 viisi metriä korkea tammi. Sen silmut eivät ole avautuneet lainkaan. Osa oksista on kovia ja elottoman oloisia ja osa on taipuisia. Meille on sanottu, että tammi voi juroa istutuksen jälkeen. Millainen ennuste on tällaisella tammella?
20239_82988.jpg
Edullinen, mutta arvokas porkkana
Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Riittävä A-vitamiinin saanti huoltaa ihoa, limakalvoja ja näkökykyä ja väitetäänpä vanhenemisen seurauksienkin vähenevän. Antioksidanttina beetakaroteeni suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon säteiltä.
3_P_75344.jpg
Miksi puu kaatuu?
Myräkkä kaatoi taas puita pihoissa ja teiden reunoilla. Mitkä syyt voivat altistaa puun kaatumiselle? Entä miten sitä voisi ehkäistä?VASTAUS: Mitä kookkaampi ja peittävämpi latvus on, niin sitä voimakkaampi on tuulen puuta kampeava vaikutus. Kesällä kaatumiselle ovat luonnollisesti alttiimpia lehtipuut, ja talvella taas havupuut ovat lehtensä tiputtaneita lehtipuita herkempiä koville tuulille. Puut kestävät myös paremmin jatkuvaa kovaa tuulta kuin puuskaista, vähän välillä repivää ja puuta eestaas taivuttelevaa kovaa tuulta. Ellei puun juuristo ole kyllin laaja ja ote maaperästä tiukka, niin riittävän kovissa puuskissa puhkuva tuuli saa kyllä kumoon komeammankin puun.Kovat tuulenpuuskat saattavat siis aiheuttaa sen, että puiden juuret irtoavat kasvualustastaan - ja puu alkaa kaatumaan. Usein syy puun kaatumiseen on juuri puun juuristossa ja kasvualustan laadussa. Juuriston kasvua ovat voineet haitata tiivis, kova maanlaatu tai ehkä liian lähellä olevat maanalaiset rakenteet. Juuriston pitokykyä ovat puolestaan voineet heikentää juurialueella tehdyt kaivaustyöt sekä syksyn sateissa pehmentynyt, märkä maa-aines. Maan routaantuminen auttaa puolestaan pitämään juuret tukevasti jäätyneessä maassa.Myös lajikohtaisia eroja on. Esimerkiksi kuusi on hyvin pintajuurinen; sen takia koko juurakko irtoaa helposti ja ottaa maan mukanaan. Mänty taas tekee pinnallisten juurien lisäksi myös syviä juuria, joten se harvoin kaatuu juurineen. Kalliolla tai kovin kivisessä maassa kasvaessaan tekee kyllä syväjuurisemmatkin puut kovin pinnanmyötäistä juuristoa - ja altistuvat muiden tavoin repivälle tuulelle.Myös puiden heikot kohdat saattavat kovissa tuulissa antaa periksi. Ontto kolopuu saattaa kolon kohdalta katketa tai käävän aiheuttama laho (esim. talousmetsissä ilmenevän "maannousemasienen" tai juurikäävän aiheuttama) saattaa heikentää puuta niin paljon että se katkeaa lahon kohdalla.Puut saavat myös tukea ja suojaa toisistaan. Tuuliolosuhteet muuttuvat merkittävästi harvennuksen tai avohakkuun seurauksena. Seuraavien myrskyjen aikana tulee mitä todennäköisemmin kaatumaan joku alueelle jätetyistä tai sen reunamilla kasvavista puista. Esimerkiksi tien reunaan näkösuojaksi jätettyjä tai sähkölinjojen reunoilla kasvavia puuyksilöitä kaatuu muita helpommin - ja usein sähkölinjojen päälle aiheuttaen katkoksia. Jos puuryhmästä tai metsiköstä on kaatunut puu tai puita, niin kannattaa varautua puiden kaatumiseen myös tulevissa myrskyissä.
202112_74091.jpg
Kuusi, kissat ja lapset?
Keksittekö mitään keinoja, millä joulukuusen saisi säilymään siistinä ja pystyssä, kun perheessä on vilkkaita kissoja ja vauhdikkaita lapsia?Viime vuonna heräsin aaton vastaisena yönä rysähdykseen ja silmät ristissä ampaisin tarkistamaan, mitä olohuoneessa tapahtui. Vastaan tuli kaksi säikähtänyttä kissaa - ja lattiaa pirkin valuva vesinoro. Päivällä koristeltu joulukuusemme makasi lattialla oksat katkenneena. Miten voisin estää tämän tilanteen uusiutumisen?Mainio kysymys näin joulun alla.
20235_81787.jpg
Kivikkotarhan perustaminen
Suomalaisilla pihoilla on paljon kalliota ja muita kuivia paikkoja, joihin on helppoa – ja järkevää – rakentaa kivikkopuutarha.Kivikkopuutarha voi olla suuri tai pieni; joko kokonainen puutarha tai pieni pala tontin auringonpaisteisesta nurkasta. Puutarhaan voi myös rakentaa pienen muodostelman, joka näyttää luonnon muovaamalta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton