• Etusivu
  • Kasvillisuus

Piha on melkein valmis... Paljonko varata rahaa pihan viimeistelyyn?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 31.01.2024
20143_38411.jpg

Toimivassa ja kauniissa pihassa viihtyy

Pihan teko jää uudisrakentamisessa yleensä viimeiseksi. Siinä vaiheessa saattaa olla budjetti jo käytetty, vaikka suunnitelmissa vielä olisi pihagrillin tai kylpytynnyrin hankinta. Samoin saattaa käydä remontoinnissa. Muuten kiinteistö on laitettu kuntoon, mutta loppusilaus on jäänyt vaiheeseen pihan osalta.

Piharemonteissa huomioitavaa

Kuten kiinteistön korjauksissakin, niin piharemontinkin kustannukset vaihtelevat suuresti johtuen erilaisista lähtökohdista (tontin koko ja työn laajuus, maapohjan rakenne jne.), materiaalivalinnoista sekä oman ja teetetyn työn suhteesta. Oman työn osuus kannattaa laskea realistisesti; liian suureksi sitä ei kannata laskea.

Vesi- ja viemäröinti – hinta noin 6 300–8 700 €

Talon ulkopuoliset vesi- ja viemäröintityöt

Vesi- ja viemäröintiliittymien hinnat ovat paikkakuntakohtaisia ja vaihtelevat itse asiassa jopa saman kunnan eri alueilla. Tarkat hinnat selviävät kysymällä omasta kunnasta, mutta arvioissa suuruusluokkana voi kuitenkin käyttää 2 800 euron summaa.

Liittymismaksujen lisäksi tontin omistajalle aiheutuu kustannuksia tarvittavista materiaaleista; kaivoista ja KVV-johdoista kertyy kuluja suurin piirtein saman verran, eli toiset 2 800 euroa. Näiden lisäksi kaivuutöihin voidaan laskea noin 700 euroa, jolloin kustannukset ovat yhteensä noin 6300 euroa.
Mikäli alueella ei ole kunnallistekniikkaa, niin noihin kaivoihin ja KVV-johtoihin menee noin 8 000 euroa, eli kokonaiskustannukset noin 8 700 euroa.

Talon sisäpuoliset vesi- ja viemäröintityöt
Talon sisäpuolisiin KVV-putkivetoihin voi uudisrakennuksessa laskea kuluvan noin 30 €/m2, jonka päälle tulee sitten vielä itse kalusteet omien valintojen ja laatutason mukaisesti.

Taipuisan Ecoflexin asennus pihamaalle Kuva: Uponor
Taipuisan Ecoflexin asennus pihamaalle Kuva: Uponor

Perustuksen ja salaojien korjaus sekä sadevesiviemäreiden korjaus – 10 000 €

Talo seisoo perustuksiensa päällä. Mikäli nämä ovat pettäneet, niin on turha lähteä oikomaan tai korjaamaan muita rakenteita – talon perustuksen pitää siis olla kunnossa. Perustuksen osalta korjauskustannusarvioita ei oikeastaan voida edes antaa, sillä ne ovat täysin tapauskohtaiset.

Salaojitus ja sadevesiviemäröinti vanhaan rakennukseen teetettynä maksaa noin 10 000 euroa. Osa kustannuksista aiheutuu siitä että liittymät sijaitsevat tiealueella ja liittymän haltijan velvollisuuksiin kuuluu myös tiealueen kunnostus, eli sorastus tai asfaltointi entiseen kuntonsa. Mikäli samassa yhteydessä uusitaan myös runkoviemäri ja vesijohto sekä eristetään perustukset patolevyllä voivat kustannukset kellarillisessa rintamamiestalossa nousta 15– 20 000 euron tuntumaan.

Pihan sähköistys ja valaistus

Suomen kesä ei juuri keinovaloa tarvitse, mutta aikainen kevät ja etenkin myöhäinen syksy ja sysipimeä talvi kaipaavat valaistusta. Se on tärkeää turvallisen kulkemisen ja viihtyisyyden kannalta.

Uuden talon suunnitelmiin kannattaa sisällyttää myös pihan valaistussuunnitelma, joka voi kuulua osana pihasuunnitelmaan. Näin jo rakennusvaiheessa – eli muiden sähkötöiden yhteydessä – voidaan tehdä tarvittavat putkitukset ja kaapeloinnit, ja säästytään myöhemmin turhalta nurmikon auki repimiseltä.
Pihan ja julkisivun valaistussuunnitelma maksaa keskimäärin noin 600 euroa.

Ulkovalaistus lisää köyttömukavuutta - ja turvallisuutta
Ulkovalaistus lisää köyttömukavuutta - ja turvallisuutta

Valaistuksen ja sähköistyksen lisäksi käyttömukavuutta ja turvallisuutta kulkureitielle tuo niiden sulanapitotalviseen aikaan. Piha-alueen sulanapitojärjestelmän vaatima mitoitusteho kulkureiteillä on noin 300 W/m2. Sulanapitojärjestelmän kustannukset riippuvat alueen pintamateriaalista, mutta esimerkiksi kivetyksen alle laitettu järjestelmä maksaa noin 100 € /m2.

Maansiirto- ja pohjatyöt

Traktori tarpeen maansiirtotöissä
Traktori tarpeen maansiirtotöissä

Maansiirto- ja pohjatyöt ovat hyvin kohteesta riippuvaisia. Uuden hiekkatontinkin maansiirtotöihin uppoaa helposti 10 000 euroa. Vanhalla tontilla taas vaikuttaa se, ovatko pohjamateriaalit kohdallaan vai joudutaanko kaikki vaihtamaan.

Kullan arvoinen vinkki koneurakoitsijaa etsivälle:
Hyvämaineinen, kokenut kuljettaja on kalliimpi, mutta takuulla viisain valinta. Aina tulee eteen ongelma- tai muita tilanteita, jotka ammattitaitoinen kuljettaja osaa hetkessä ratkaista viisaasti ja aikaa/rahaa säästäen. Kokemattomampi kuski halvalla tuntihinnalla tulee useimmissa tapauksissa kalliimmaksi. Kannattaa ottaa myös huomioon, että takuu on näissä töissä tärkeää.

Pihasuunnitelma tai kunnostussuunnitelma

Pihasuunnitelman hintahaarukka on suuri; riippuen kohteen lähtökohdista sekä kohteen erityishaasteista. Keskimäärin pihasuunnitelma maksaa yleensä 1 000 – 3 000 euroa, kunnostussuunnitelma noin 1 000 euroa. Isommat projektit, erityishaasteet tai -rakenteet nostavat suunnitelman hintaa tätä suuremmaksi.

Nurmikon hinta alkaen 14,50 euroa/m2

Puutarhaan voi perustaa nurmikon kylvämällä sen siemenistä – tai hankkia siihen jo täydessä kasvussa olevan siirtonurmikon. Suoraan rullasta maahan levitettävä ruohomatto on nopeasti valmis ja näyttävä vaihtoehto perinteiselle kylvönurmikolle. Lopputulos on nähtävänä heti, eikä tarvitse huolehtia istuttamisesta ja odotella nurmikon kasvua.

Siirtonurmikko on edullisempi kuin uskoisikaan. Ajan säästön ja lopputuloksen varmuuden lisäksi säästöä syntyy mm. siementen, kylvökustannusten, nurmikon alkuhoidon (esim. rikkaruohontorjunnan) työvaiheiden jäädessä pois. Hintaa siirtonurmikolle pohjatöineen voidaan laskea 14,50 euroa/m2.

Siirtonurmikolla saat nopeasti valmista nurmipintaa hankalampiinkin paikkoihin.
Siirtonurmikolla saat nopeasti valmista nurmipintaa hankalampiinkin paikkoihin.

Kulkuväylät ja oleskelualueet hinta alken 175 €/m2

Pihan kulkuväylät pinnoitetaan usein betonikivillä, mutta myös kestävät ja muodoiltaan mielenkiintoisemmat luonnonkivet tai perinteinen sorakäytävä voivat olla mainioita vaihtoehtoja. Asfaltti on aika kova ja synkkä, mutta paikassaan toimiva ja helppohoitoinen pohja.

Pihan tilanjaossa on syytä ottaa huomioon myös (yhä harvinaisemmat) runsaslumiset talvet: Kulkuväyliltä pois kolattu lumi pitää saada mahtumaan omalle pihalle sellaiseen paikkaan, ettei se aiheuta harmia kasveille eikä vaikeuta pihassa liikkumista.

Betonikiven asennusta
Betonikiven asennusta

Pihan kulkuväylien ja oleskelutilojen pinnoitteiden kustannuksiin vaikuttaa luonnollisesti pohjatöiden määrä, eli minkälainen on alueen nykyinen pohja ja alueen käyttötarkoitus.

Pohjatyöt 6,00–16,00 € /m2
+ 50 mm kivituhkapinnoite, 4,50 € /m2
+ 75 mm soramurskepinnoite, 5,00 € /m2
+ 60 mm betonikivipinnoite, 35,00 € /m2
+ 100 mm nupukivipinnoite, 110,00 € /m2
+ asfalttipinnoite, 17,00 € /m2

Viherrakentaminen – valmis piha?

Viherrakentamisesta tietty syntyy kustannuksia, mutta se riippuu kasvimateriaalin määrästä ja laadusta. Mikäli omat taidot, voimat tai aika eivät riitä, niin puutarhan saa tilattua myös aivan valmiiksi asti tehtynä. Hintahaarukka on kuitenkin hyvin laaja, sillä kustannukset riippuvat täysin lähtökohdista sekä materiaaleista, joita pihaan halutaan. Periaatteessa vanhemman pihan kunnostaminen tulee maksamaan noin 5–15 000 euroa ja pihan rakentaminen täysin valmiiksi 20–40 000 euroa.

Kaikessa maanrakennus- ja viherrakennustöissä kokeneen ammattilaisen käyttäminen takaa laadukkaan lopputuloksen sekä takuun. Urakoitsijaa valitessa kannattaa siis muistaa että kokemus ja referenssit ovat tuntihintaa tärkeämmät!

Ota kesä vastaan terassilla!

Pihalla on mukava viettää aikaa myös rentoutumalla ja auringosta nauttimalla. Valitse rakennuksesi sivulta suojainen ja aurinkoinen paikka ja rakenna siihen reilun kokoinen terassi! Varaa riittävästi tilaa ulkokalusteille.

Terassin hinnaksi voit arvioida:
Terassit ilman kaiteita 70,00 euroa /m2
Terassin puukaiteet 90,00 euroa/jm

Esim. 15 m² terassi ilman kaiteita maksaa 1100 €, kaiteiden kanssa 2300 €.

Terassi viihtyy!
Terassi viihtyy!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80267.jpg
Kukkasipulien kylmäkäsittely ja istutus vasta keväällä? Asiantuntija vastaa
Olemme muuttamassa omakotitaloon maaliskuun alussa ja sormet syyhyävät päästä keväällä puutarhan hoitoon. Syksyllä en pääse sinne kuitenkaan kukkasipuleita istuttamaan, joten haluaisinkin tietoa, pystyykö sipuleita huijaamaan? Eli laittaisin kukkasipulit multaan astioihin ja astiat kylmäkellariin. Istuttaisin sipulit maahan sitten alkukeväästä. Onnistuuko näin tai kannattaako ainakin kokeilla?
20074_4728.jpg
Siemenvesalta kukkaloistoa kesään
Avomaanfreesia (Freesia x hybrida)Kiinnostaisiko kaunis värisekoitus tuoksuvia freesioita? Ne sopivat sekä esikasvatukseen että suoraan avomaalle istutettavaksi.Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen, tuulensuojainen ja lämmin. Kasvualustaksi sopii läpäisevä, kalkittu ja runsasravinteinen, vähintään 30 cm syvä multamaa. Kasvu ja kukinta on huonoa kuivassa maassa.
20237_82501.jpg
Miksi syreeni ei kuki? Asiantuntija vastaa
Muutin ja otin mukaan myöskin syreenini. Muuton jälkeen uudessa paikassa se ei ole kukkinut. Nyt siis kaksi kukkimatonta kesää.
20118_27452.jpg
Yrittäjäksi viheralalle?
TTS tarjoaa monipuolisesti puutarha-alan kursseja. Valikoimasta löytyy niin lyhyempiä kursseja kuin pidempiäkin koulutuksia. Tarjolla on myös erilaisia korttikoulutuksia. Tällä hetkellä ajankohtainen kurssi on esimerkiksi Yrittäminen viheralalla.Tutustu koulutuskalenteriin
14_P_77005.jpg
Pihakasveista kysyttyä
Miten siirtää havupuita? Millainen pensasaita sopii näkösuojaksi? Miten leikata pihasyreeni ja istuttaa tuija? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20219_72332.jpg
Sienimetsästä suuria herkkuja
Nyt kaikenlaiset sienet työntyvät esiin maasta; putkahtelevat mitä yllättävimpiin paikkoihin.Koska sieniä löytyy usein runsaasti, voi metsään lähteä vähän kokemattomampikin sienestäjä. Helposti tunnistettavia lajeja löytyy yllinkyllin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton