• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvimaan syystyöt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
Vehreä puutarha

Kasvimaalta on jo kerätty runsaasti satoa, mutta varastoitavien vihannesten nostamista kannattaa viivyttää niiden säilyvyyden parantamiseksi vielä mahdollisimman pitkään. Esimerkiksi purjon, talvikaalin, lantun ja mustajuuren sadonkorjuuta voi viivästyttää ensipakkasiin asti. Kannattaa myös muistaa, että persiljat ovat kaksivuotisia ja saattavat suotuisissa oloissa talvehtia avomaalla.

Kunnosta kasvimaa heti sadonkorjuun jälkeen

Sadonkorjuun jälkeen kasvimaa kitketään ja muokataan, jotta kylvö- ja istutustöihin päästään taas varhain seuraavana keväällä. Syysmuokkauksen yhteydessä on hyvä lisätä myös tarvittavat maanparannusaineet, jotta keväällä maan kunnostamiseen riittäisi pelkkä kevyt pinnan haraaminen. Näin kasveille tärkeä kevätkosteus säilyy kasvualustassa.

Eloperäisillä maanparannusaineilla, kuten luonnonmukaisesti lannoitetulla ja kalkitulla Kasvuturpeella tai kompostimullalla parannetaan liian karkeiden kivennäismaiden sekä huonorakenteisten hiesu- ja savimaiden viljelyominaisuuksia.

Turvetta levitetään tarpeen mukaan 3-5 cm ja kompostia 2-5 cm kerros. Syksyllä maahan muokattava komposti voi olla puoliraakaa eli ns. katekompostia. Kuihtuvat, terveet kasvit ja kasvien jäänteet voidaan myös kääntää maatumaan multaan tai kerätä kompostiin. Kasvitautien vaurioittamat taimet tulee toki kerätä pois kasvimaalta.

Mikäli omaa kompostoria ei ole, niin mehevää kompostia saa myös pussitavarana kaupan hyllyltä. Hevonkakka Komposti on luonnonmukainen ja hygieninen, kompostoidusta hevosenlannasta valmistettu maanparannuskomposti. Se sisältää myös runsaasti pitkäaikaisia ravinteita, joten kasvien lannoitustarve vähenee.

Kasvimaan muokkaaminen syksyllä kannattaa; maa on heti keväällä harausta ja hoitolannoitusta vaille valmis uusiin kylvö- ja istutustöihin ja syksyllä parannetussa kasvualustassa riittää voimaa sekä kosteutta uuden sadon kasvattamiseen!

201010_23587.jpg

Varastoi porkkanat, punajuuret, mukulasellerit ja nauriit turpeen seassa, niin ne säilyvät nahistumattomina kellarissa tai kylmiössä. Levitä säilytyslaatikon pohjalle kerros Perusturvetta. Lado kerros juureksia ja peitä ne ohuella turvekerroksella. Vihanneskerrosten välissä oleva turve estää myös varastotautien leviämisen.

Perusturpeessa säilyvät hyvin myös kukkamukulat ja -juurakot. Juurakoiden ja mukuloiden annetaan kuivahtaa kevyesti ja sen jälkeen ne peitetään kauttaaltaan Perusturpeella.

Ohje

Ohje

Juuresten varastointivinkki:

Varastoi porkkanat, punajuuret, mukulasellerit ja nauriit turpeen seassa, niin ne säilyvät nahistumattomina kellarissa tai kylmiössä. Levitä säilytyslaatikon pohjalle kerros Perusturvetta. Lado kerros juureksia ja peitä ne ohuella turvekerroksella. Vihanneskerrosten välissä oleva turve estää myös varastotautien leviämisen.

Perusturpeessa säilyvät hyvin myös kukkamukulat ja -juurakot. Juurakoiden ja mukuloiden annetaan kuivahtaa kevyesti ja sen jälkeen ne peitetään kauttaaltaan Perusturpeella.

Hoitotyöt
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78579.jpg
Vihreää voimaruokaa versoista
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
20225_52788.jpg
Kaivokin tarvitsee huoltoa
Suomen hapan pohjavesi on käyttövesikaivojen suurin ongelma. Oman talousvesikaivon kunto tulisikin tarkastaa aina ennen mökkikauden alkua ja varmistaa juomaveden laatu. Suomessa on arvioitu olevan noin puoli miljoonaa yksityistalouden kaivoa. Näistä suurin osa on rengaskaivoja, joista noin puolet on käytössä vakituisesti ja puolet kesämökeillä. Kaivoihin virtaavan pohjaveden merkittävin ongelma on happamuus, sillä Suomen maaperässä on vain vähän neutraloivaa kalkkikiveä. Suositeltu pH:n alaraja talousvedelle on 6,5.
201912_61882.jpg
Lumi on jo peittänyt
Ajatuksena nykyisin on, ettei lumi kovasti peittele. Ettei nykyään enää saada kunnon lumipeitettä, niin kuin vanhaan hyvään aikaan. Totta varmasti onkin, että runsaslumiset talvet ovat harventuneet, mutta totta myös on, etteivät ne ole kokonaan vielä kadonneet. Onhan vanhaan hyvään aikaankin ollut niitä vähälumisia talvia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton