• Etusivu
  • Kasvillisuus

Viherrakentaminen on muutakin kuin kasvien istuttamista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202310_83282.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Viherrakentamisen keskeisiä osa-alueita ovat erilaiset maanrakennustyöt, eli maan pohjatyöt (mm. mitttaustekniset toimet, pintamaan poistot, routaeristysten asentaminen, salaojitukset, kaapeleiden vedot ja kasvualustojen muokkaukset), puu- ja kivirakentaminen, olemassa olevan kasvillisuuden suojaaminen, erilaiset kylvö- ja istutustyöt sekä vesiaiheiden rakentaminen.

Viherrakennustyöt ovat sidoksissa vuodenaikojen vaihteluihin ja sulan maan aikaan – joitakin viherrakennustöitä tehdään talvellakin, mutta tällöin kustannukset nousevat selvästi. Talvikaudella viherrakentajat muun muassa kouluttautuvat sekä huoltavat kalustoaan ja kuntoaan.

Mitä viherrakentaminen maksaa?

Viherrakennuskustannuksiin vaikuttavat oleellisesti pihan koko, maaston korkeuserot ja kasvi- sekä materiaalivalinnat. Pihan rakentamisbudjettiin kannattaa varata mahdollisen pihasuunnittelun lisäksi vähintään 8 – 12 % koko kiinteistön arvosta. Huokeimman pihan saa kylvetyn nurmikon, soran ja luonnonkasvillisuuden yhdistelmällä. Kasvipainotteisen pihan hinnaksi tulee 20–25 € /m2. Toisessa ääripäässä on rakenteiltaan monipuolinen, kiveyksillä ja muureilla viimeistelty piha, jonka neliöhinta voi nousta yli 100 €. Yleisesti voi todeta, että kokonaiskustannuksista noin puolet on työn osuutta ja puolet materiaalien osuutta. Tänä päivänä tavara- ja materiaalirahdit nostavat kustannuksia yllättävän paljon.

Pihasuunnittelijalle kannattaa kertoa jo alkuvaiheessa pihaan varattu budjetti, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä rakennusvaiheessa. Pihan rakentamisesta on hyvä pyytää tarjoukset useammalta yritykseltä. Tarjouksia on helppoa vertailla, kun pohjana on huolellisesti tehty pihasuunnitelma, joka sisältää määrälaskelmat ja riittävän tarkat detaljikuvat. Tarjous on myös pohjana kirjalliselle sopimukselle, joka toimii molemmin puolin sitovana dokumenttina.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Viherrakentaja on alansa ammattilainen

Viherrakentamisen ammattilaiset ovat saaneet puutarha-alan koulutuksen ja erikoistuneet viherrakentamiseen. He tuntevat alan ohjeet ja määräykset, tekniset toteutusvaihtoehdot sekä maamme kasvuolosuhteet ja maalajit. He perehtyvät säännöllisesti alan uusimpiin tuotteisiin ja ratkaisuihin ja hoitavat yritystoiminnan velvoitteet. Usein heillä on laaja kalusto, jolla työt sujuvat ja merkittävä yhteistyöverkosto, josta syntyy kustannussäätöä. Ammattilaista kannattaa käyttää ainakin niissä töissä, joihin omat taidot tai aika ei riitä.

Viherrakentamisen sisältöä muutamin valokuvin

Pihan kaatojen toteuttaminen vaatii huolellista mittaamista ja silmää. Sadevesi ei saa kertyä rakennuksen reunoille, etenkään suurilta, lähes läpäisemättömiltä pinnoilta kuten kiveykseltä tai asfaltilta. Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteutuksella voidaan sadevesikertymää vähentää ja johtaa vesi salaojitettuihin paikkoihin tai kasvillisuuden hyödyksi.

Kasvien hyvinvoinnin perusedellytyksiä ovat tarpeeksi laaja ja oikeanlainen kasvualusta sekä sopivat valo-olosuhteet. Myös istutusvälien pitää olla oikein mitoitettu. Eri kasvien tarpeet ja kasvutavat vaihtelevat suuresti, joten viherrakentajan on tunnettava kasvit ja ainakin osattava hakea niistä tarvittaessa lisätietoa, jos suunnitelmaan ei ole näitä asioita kirjattu.

(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)

Kiveysten rakentaminen on yksi eniten ammattitaitoa vaativista viherrakennustöistä. Perustukset eli erilaiset rakennekerrokset on rakennettava olemassa olevan pohjamaan ehdoilla, koska kiveyksen routavauriot ja on minimoitava ja tasaisen pinnan säilyttävä siistinä vuodesta toiseen. Vettä ja jäätä kerääviä kuoppia ei saa olla eikä tulla. Kiveysten rakentamisessa on myös huomioitava kaadot ja liittyminen muihin olemassa oleviin pintoihin ja rakenteisiin.

Nurmikon kylvö tai siirtonurmikon asennus toteutetaan lähes joka pihaan. Viherrakentajan pitää tietää nurmikon vaatiman kasvualustan minimivaatimukset ja huolehtia myös nurmikon kaadoista sekä pinnan tasaisuudesta. Hän käyttää laadukasta siemenseosta ja osaa opastaa nurmikon hoitoitoimissa. Valaisinten kaapelit vedetään hyvissä ajoin, jotta ne saadaan piilotettua maan uumeniin. Valaisinten asennus vaatii sähkömiehen koulutuksen.

(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)

Puisten rakenteiden ja pintojen rakentaminen on usein osa viherrakennusyritysten palvelutarjontaa. Terassit, aidat, jätekatokset ja erilaiset näkösuojat ovat hyvin suosittuja ja niillä pihaan saadaankin sekä toiminnallista hyötyä että esteettistä arvoa.

Luonnonkivillä saadaan pihaan luonnetta ja yksilöllisyyttä, ja niitä halutaan pihaan yhä useammin betonikiven tilalle. Luonnonkivien asentaminen on hidasta käsityötä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Vesi ja kivi kuuluvat monesti yhteen. Myös sekä pienten että suurempien vesialtaiden ja purojen suosio kasvaa edelleen. Pumpun mitoituksen pitää olla kohdallaan, jotta vesi saadaan virtaamaan sulavasti. Vesiaiheen tuotteita valitessa pitää ottaa myös puhtaanapito. Tekniikka pitää saada piiloon, joten rakentamisessa tarvitaan luovuutta.

(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)

Viherrakentamisen laatuvaatimukset

Viherrakentamisen yleinen työselitys VRT ´17 on tarkoitettu viherrakentamisen sopimusasiakirjaksi tilaajan, konsultin, urakoitsijan ja valvojan käyttöön. Julkaisussa esitellään keskeisimpien vihertöiden ja käytettävien materiaalien yleiset laatuvaatimukset. Muutamissa kohdin on esitelty myös rakenneratkaisuja sekä suositeltavia työohjeita. VRT '17 päivittää julkaisun Viherrakentamisen yleinen työselostus VRT '11 sisältöä tarkennuksin ja käyttökokemuksiin perustuvan palautteen pohjalta. Kokonaan uusia lukukokonaisuuksia ovat luonnonmukaiset hulevesirakenteet, kastelujärjestelmät, viherkatot sekä katto- ja kansipuutarhat.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20176_49449.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen SIOO:X-tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon. Sioo:x vaikuttaa mekaanisesti ilman myrkkylä. Pinta pysyy tuulettuvana ja Sioo:x ehkäisee sekä halkeilua että tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen, peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan.
20232_69133.jpg
Taimikasvatuksella aikaistamaan kasvukautta
Taimikasvatus on keino, jolla aikaistetaan ja pidennetään kasvukautta. Suomen kesä on niin lyhyt, etteivät kaikki meillä viljeltävät vihannekset ehtisi tuottaa satoa tai kukat kukkia ennen pakkasia, ellei taimia esikasvatettaisi sisällä. Onneksi valoisa ikkunalauta sopii hyvin taimikasvatuspaikaksi. Liian aikaisin ei kuitenkaan kannata siemeniä kylvää, sillä liian vähäisessä valossa taimista kasvaa pitkiä ja honteloita.Maalis–huhtikuussa on aika kylvää pitkää taimikasvatusaikaa vaativat kasvit, kuten tomaatti. Nopeakasvuisten vihannesten kylvö jätetään toukokuunalkuun, etteivät taimet ehtisi venyä sisällä liikaa. Tarvittaessa lisävaloa voi antaa erityisellä kasvilampulla.
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.
20234_81511.jpg
Grillaus kuuluu kesään: näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti
Lähestyvä juhannus tarkoittaa monille meistä grillauskauden avausta. Grillien käyttötarkoitus ja ulkonäkö eivät enää rajoitu vanhanaikaisiin ja -mallisiin kaasu- tai pallogrilleihin. Markkinoille tulee joka vuosi uusia innovaatioita ja uutta designia. Myös grillauksen trendit muuttuvat. Jos et aio hankkia uutta, kurkista vinkit vanhan huoltamiseen ennen grillauskauden aloittamista.Näillä vinkeillä saat grillikaudesta enemmän irti ja kehität uusia grillausbravuureita!
20233_24934.jpg
Näin leikkaat puutarhassa
Periaatteessahan mitään kasvia ei ole pakko leikata, mutta hienovaraisin hoito- ja kasvatusleikkauksin niiden kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata tiettyyn suuntaan; esimerkiksi hedelmäpuut hyötyvät suuresti latvuksen pitämisestä ilmavana ja kohtuukorkuisena. Leikkaamalla saadaan ränsistynyt kasvusto myös uuteen kukoistukseen ja sillä voidaan edesauttaa myös kukintaa ja satoa. Turhaa leikkaamista tulee kuitenkin aina välttää, sillä leikkauskohdat ovat aina alttiina sienitaudeille.
20179_50277.jpg
Lampaankääpä
Helposti löydettävä ja tunnistettava sieniTämä sieni on helppo löytää metsästä, eikä tunnistamisessakaan liene vaikeutta. Kääpiin kuuluvat myös vuohen- ja typäskääpä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton