• Etusivu
  • Kasvillisuus

Viherrakentaminen on muutakin kuin kasvien istuttamista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.10.2023
202310_83282.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Viherrakentamisen keskeisiä osa-alueita ovat erilaiset maanrakennustyöt, eli maan pohjatyöt (mm. mitttaustekniset toimet, pintamaan poistot, routaeristysten asentaminen, salaojitukset, kaapeleiden vedot ja kasvualustojen muokkaukset), puu- ja kivirakentaminen, olemassa olevan kasvillisuuden suojaaminen, erilaiset kylvö- ja istutustyöt sekä vesiaiheiden rakentaminen.

Viherrakennustyöt ovat sidoksissa vuodenaikojen vaihteluihin ja sulan maan aikaan – joitakin viherrakennustöitä tehdään talvellakin, mutta tällöin kustannukset nousevat selvästi. Talvikaudella viherrakentajat muun muassa kouluttautuvat sekä huoltavat kalustoaan ja kuntoaan.

Mitä viherrakentaminen maksaa?

Viherrakennuskustannuksiin vaikuttavat oleellisesti pihan koko, maaston korkeuserot ja kasvi- sekä materiaalivalinnat. Pihan rakentamisbudjettiin kannattaa varata mahdollisen pihasuunnittelun lisäksi vähintään 8 – 12 % koko kiinteistön arvosta. Huokeimman pihan saa kylvetyn nurmikon, soran ja luonnonkasvillisuuden yhdistelmällä. Kasvipainotteisen pihan hinnaksi tulee 20–25 € /m2. Toisessa ääripäässä on rakenteiltaan monipuolinen, kiveyksillä ja muureilla viimeistelty piha, jonka neliöhinta voi nousta yli 100 €. Yleisesti voi todeta, että kokonaiskustannuksista noin puolet on työn osuutta ja puolet materiaalien osuutta. Tänä päivänä tavara- ja materiaalirahdit nostavat kustannuksia yllättävän paljon.

Pihasuunnittelijalle kannattaa kertoa jo alkuvaiheessa pihaan varattu budjetti, jotta vältytään ikäviltä yllätyksiltä rakennusvaiheessa. Pihan rakentamisesta on hyvä pyytää tarjoukset useammalta yritykseltä. Tarjouksia on helppoa vertailla, kun pohjana on huolellisesti tehty pihasuunnitelma, joka sisältää määrälaskelmat ja riittävän tarkat detaljikuvat. Tarjous on myös pohjana kirjalliselle sopimukselle, joka toimii molemmin puolin sitovana dokumenttina.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Viherrakentaja on alansa ammattilainen

Viherrakentamisen ammattilaiset ovat saaneet puutarha-alan koulutuksen ja erikoistuneet viherrakentamiseen. He tuntevat alan ohjeet ja määräykset, tekniset toteutusvaihtoehdot sekä maamme kasvuolosuhteet ja maalajit. He perehtyvät säännöllisesti alan uusimpiin tuotteisiin ja ratkaisuihin ja hoitavat yritystoiminnan velvoitteet. Usein heillä on laaja kalusto, jolla työt sujuvat ja merkittävä yhteistyöverkosto, josta syntyy kustannussäätöä. Ammattilaista kannattaa käyttää ainakin niissä töissä, joihin omat taidot tai aika ei riitä.

Viherrakentamisen sisältöä muutamin valokuvin

Pihan kaatojen toteuttaminen vaatii huolellista mittaamista ja silmää. Sadevesi ei saa kertyä rakennuksen reunoille, etenkään suurilta, lähes läpäisemättömiltä pinnoilta kuten kiveykseltä tai asfaltilta. Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteutuksella voidaan sadevesikertymää vähentää ja johtaa vesi salaojitettuihin paikkoihin tai kasvillisuuden hyödyksi.

Kasvien hyvinvoinnin perusedellytyksiä ovat tarpeeksi laaja ja oikeanlainen kasvualusta sekä sopivat valo-olosuhteet. Myös istutusvälien pitää olla oikein mitoitettu. Eri kasvien tarpeet ja kasvutavat vaihtelevat suuresti, joten viherrakentajan on tunnettava kasvit ja ainakin osattava hakea niistä tarvittaessa lisätietoa, jos suunnitelmaan ei ole näitä asioita kirjattu.

(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)

Kiveysten rakentaminen on yksi eniten ammattitaitoa vaativista viherrakennustöistä. Perustukset eli erilaiset rakennekerrokset on rakennettava olemassa olevan pohjamaan ehdoilla, koska kiveyksen routavauriot ja on minimoitava ja tasaisen pinnan säilyttävä siistinä vuodesta toiseen. Vettä ja jäätä kerääviä kuoppia ei saa olla eikä tulla. Kiveysten rakentamisessa on myös huomioitava kaadot ja liittyminen muihin olemassa oleviin pintoihin ja rakenteisiin.

Nurmikon kylvö tai siirtonurmikon asennus toteutetaan lähes joka pihaan. Viherrakentajan pitää tietää nurmikon vaatiman kasvualustan minimivaatimukset ja huolehtia myös nurmikon kaadoista sekä pinnan tasaisuudesta. Hän käyttää laadukasta siemenseosta ja osaa opastaa nurmikon hoitoitoimissa. Valaisinten kaapelit vedetään hyvissä ajoin, jotta ne saadaan piilotettua maan uumeniin. Valaisinten asennus vaatii sähkömiehen koulutuksen.

(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)

Puisten rakenteiden ja pintojen rakentaminen on usein osa viherrakennusyritysten palvelutarjontaa. Terassit, aidat, jätekatokset ja erilaiset näkösuojat ovat hyvin suosittuja ja niillä pihaan saadaankin sekä toiminnallista hyötyä että esteettistä arvoa.

Luonnonkivillä saadaan pihaan luonnetta ja yksilöllisyyttä, ja niitä halutaan pihaan yhä useammin betonikiven tilalle. Luonnonkivien asentaminen on hidasta käsityötä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Vesi ja kivi kuuluvat monesti yhteen. Myös sekä pienten että suurempien vesialtaiden ja purojen suosio kasvaa edelleen. Pumpun mitoituksen pitää olla kohdallaan, jotta vesi saadaan virtaamaan sulavasti. Vesiaiheen tuotteita valitessa pitää ottaa myös puhtaanapito. Tekniikka pitää saada piiloon, joten rakentamisessa tarvitaan luovuutta.

(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)
(Kuva: viherrakentaja Marko Pilve)

Viherrakentamisen laatuvaatimukset

Viherrakentamisen yleinen työselitys VRT ´17 on tarkoitettu viherrakentamisen sopimusasiakirjaksi tilaajan, konsultin, urakoitsijan ja valvojan käyttöön. Julkaisussa esitellään keskeisimpien vihertöiden ja käytettävien materiaalien yleiset laatuvaatimukset. Muutamissa kohdin on esitelty myös rakenneratkaisuja sekä suositeltavia työohjeita. VRT '17 päivittää julkaisun Viherrakentamisen yleinen työselostus VRT '11 sisältöä tarkennuksin ja käyttökokemuksiin perustuvan palautteen pohjalta. Kokonaan uusia lukukokonaisuuksia ovat luonnonmukaiset hulevesirakenteet, kastelujärjestelmät, viherkatot sekä katto- ja kansipuutarhat.

Kasvillisuus
kasvit
aidat
katto
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

202111_73702.jpg
Etelänversosurmaa havaittu Suomessa ensimmäisen kerran tänä syksynä
Lounais-Suomessa on tänä syksynä havaittu ensimmäistä kertaa etelänversosurmasta kärsiviä mäntyjä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Taudin aiheuttaa havuparikas-niminen sieni, jonka synonyymeja ovat Sphaeropsis sapinea, Diplodia sapinea ja Diplodia pinea. Havuparikasta on aikaisemmin löydetty Suomessa piilevänä oireettomista männyn vuosikasvaimista ja kävyistä, joissa se on käyttänyt ravintonaan kuollutta orgaanista ainesta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun se löydetään tuhonaiheuttajana.
202311_18788.jpg
Kuusiaita on hyvä näkösuoja
Kuusiaidasta on monia etuja, jotka tekevät siitä suositun valinnan etenkin pihojen ja tonttien rajaamiseen. Kuusi eristää hyvin ääntä ja sitoo pölyä ja muita ilman epäpuhtauksia. Kuusiaita on pitkäikäinen ja helppohoitoinen, sille riittää yksi leikkaus vuodessa. Kuusen aitataimia on hyvä istuttaa syksyllä.
Tuija-aita
Tuija viihtyy ruukussakin
Tuijat ovat suosittuja ja monikäyttöisiä, ikivihreitä havukasveja. Kartio- ja timanttituija ovat mainioita aitakasveja, mutta soveltuvat hyvin myös ruukkuistutuksiin. Ruukuissa ja laatikoissa viihtyvät myös matalammat pallotuijat. Tuijia voi typistellä ja muotoilla ruukkuistutuksiin ja pienempään tilaan sopiviksi.
Joululahjavinkit kaiken ikäisille
Viime hetken joululahjaideat – vinkit 12-vuotiaalta Netalta
Jätitkö joululahjat viime tippaan? Ei syytä huoleen! Kysyimme joululahjavinkkejä 12-vuotiaalta Netalta ja yllätykseksemme, saimmekin loistavan koosteen kaikenikäisiä lahjansaajia ajatellen. Kokosimme kätevän lahjalistan, josta löydät sopivia ideoita kaikenikäisille ja erilaisiin budjetteihin. Jokainen lahjaehdotus on valittu ajatellen saajan iloa ja lahjan käytännöllisyyttä.
20237_82612.jpg
Saako jäniksen syömän päärynäpuun pelastettua? Asiantuntija vastaa
Talvella jänis söi päärynäpuun rungon. Vaikka laitoin haavanhoitoaineen yms syötyyn kohtaan, ei yläpuoli selvinnyt. Nyt syödyn kohdan alapuolella on uusia vihreitä oksia. Saako tästä vielä päärynäpuun, vaikka päärunko on yläpuolelta kuollut?
20209_66617.jpg
Akkukäyttöisellä vesipumpulla hyödynnät kätevästi sadeveden
Räystään alla oleva sadevesitynnyri täytyy vauhdilla syksyn sateiden myötä. Kertynyttä sadevettä voi hyödyntää niin pihan kasvien kastelussa, kuin esimerkiksi puutarhatyökalujen ja välineiden puhdistamisessa. Veden hyötykäyttöä ja tynnyrin tyhjentämistä helpottaa huomattavasti uusi akkukäyttöinen GardenPump 18 -vesipumppu, joka on liitettävissä helposti puutarhaletkuun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton