Vinkkejä pihakivien valintaan
Vanhan talon pihaan sopii perinteinen graniittinupukiveys.
Pihakivivillitys on vallannut Suomen eikä siinä ole mitään pahaa, päinvastoin! Huolellisesti suunniteltu ja rakennettu pihakiveys on kaunis ja käytännöllinen. Lisäksi se on kestävä sijoitus, joka nostaa myös talosi arvoa. Innokas pihanlaittaja törmää kivikaupassa yleensä vain yhteen ongelmaan, nimittäin valinnan vaikeuteen. Kiviä kun on tarjolla kymmeniä ja kymmeniä erilaisia, voi olla vaikea päättää mikä kivi sopii parhaiten juuri omalle pihalle. Seuraavassa muutamia vinkkejä:
1. Määritä kiveyksen tarkoitus ja pinta-ala
• Oletko rakentamassa sisäänajotietä, autopaikkaa, pihapolkua vai patiota? Suuret ja kovemmalle käytölle joutuvat alueet kannattaa yleensä toteuttaa joko betonikivestä tai isommista graniittisista noppakivistä. Näistä graniitti on luonnollisempi, mutta huomattavasti kalliimpi. Pienille, kevyellä käytöllä oleville alueille, kuten käytäville ja patiolle, sopivat myös muun muassa liuskekivet, betonilaatat ja pienet noppakivet.
2. Mieti muoto
• Kaarevia muotoja, kuten käytäviä ja polkuja, on helpompi toteuttaa pienistä, valmiiksi pyöreäkulmaisista kivistä, kun taas suorakulmaisen, tasaisen pation rakennat nopeammin isoista betonilaatoista.
3. Valitse tyyli
• Usein miellyttävin ja luonnollisin lopputulos saadaan aikaan talon ja ympäröivän pihapiiriin väreihin ja tyyliin sointuvilla kivillä ja hillityillä kuvioinneilla.
Laajoille alueille, kuten sisäänajotielle tai autopaikalle, on varminta valita rauhalliset värit ja neutraalit kuviot – etenkin monivärisestä laajasta pinnasta tulee helposti sotkuisen näköinen ja siihen voi myös kyllästyä nopeasti.
Pienille alueille, esimerkiksi poluille tai patiolle, voit valita luonnonkiviä, hieman erikoisempia betonikiviä, laattoja sekä yhdistellä eri kiviä, värejä ja muotoja.
Muista kuitenkin, että monen erilaisen kivityypin, värin ja kuvion yhdistelmästä tulee pienenäkin pintana helposti rauhaton sekamelska.
4. Rajaa, korosta ja kuvioi
• Yksinkertaiseen kiveykseen saat mielenkiintoa toisen värisellä tai erityyppisellä reunuskivellä. Esimerkiksi musta betoninen reunakivi tai graniittinen noppakivi sopivat harmaan betonikiveyksen elävöittäjäksi. Kahden värin yhdistelmä näyttää rauhalliselta, kun sävyt ovat lähellä toisiaan.
Jos valitset useita eri kokoisia kiviä ja voimakkaan ladontakuvion, toteuta koko kiveys silloin yhdellä ja samalla värillä – ladontamalleja on kymmeniä! Jos valitset kivet, joihin on mahdollista jättää leveämpi sauma (laatat, liuskekivet), saat uusia mahdollisuuksia korostaa kiveystä. Markkinoilla on erilaisia saumaukseen sopivia koristehiekkoja sekä kovettuvia saumausaineita, jotka ehkäisevät rikkaruohojen kasvun leveissäkin saumoissa. Vaihtoehtoisesti voit siirtää saumoihin sammalta, kylvää nurmikonsiementä tai istuttaa jotain matalaa maanpeiteperennaa.
5. Muoti kivikaupassa
• Tällä hetkellä suositaan pieniä, pyöristettyjä ja patinoituja kiviä, kun vielä 1980-luvulla suuret betonilaatat olivat kuuminta hottia. Jos haluat pelata varman päälle, valitse kivi talon tyylin ja rakennusaikakauden mukaan. Esimerkiksi graniittiset noppa- ja nupukivet sopivat perinnetalojen pihoihin, kun taas modernin kivitalon piha suorastaan vaatii betonikiveystä.
Kuvat kivivalmistajilta