• Etusivu
  • Kasvillisuus

Vuoden turhake 2024 on nurmikko – vihreä pinta, joka vie luonnolta tilaa

Tiina Painokallio
Päivitetty 19.05.2025
muokhappy-children-eating-chips-in-the-park-selective

Nurmikko vaatii yllättävän paljon hoitoa – mutta tarjoaa vain vähän luonnolle. (Kuva: Envato)

Suomen Luonto -lehti on nimennyt vuoden 2024 turhakkeeksi nurmikon. Valinta nostaa esiin huolen pihapiirien ja kaupunkiviheralueiden yksimuotoisuudesta ja lajiköyhyydestä. Lehti haluaa herätellä keskustelua monimuotoisempien ja luonnonmukaisempien ympäristöratkaisujen puolesta.

Suomen Luonto -aikakauslehti on valinnut vuoden turhakkeen nyt 25. kertaa, ja vuoden 2024 valinta on herättänyt keskustelua: nurmikko. Lehden mukaan nurmikon valinnalla halutaan kiinnittää huomiota pihojen ja viheralueiden yksipuolisuuteen sekä luonnon monimuotoisuuden kaventumiseen.

Tasaisesti leikattu ja vähälajinen nurmikko nähdään yhä monissa paikoissa siistin pihan mittarina. Monimuotoisemmille vaihtoehdoille, kuten niityille, ei aina anneta mahdollisuutta – ehkä osittain siksi, että ne yhdistetään helposti punkkeihin ja muihin epämiellyttäviksi koettuihin ilmiöihin.

Nurmikko ei olekaan niin luonnonmukainen – eikä edes helppohoitoinen

Tosiasiassa vähälajinen nurmikko tarjoaa elinympäristön vain harvoille eliölajeille. Kun nurmi koostuu lähinnä heinälajeista, voidaan sitä Suomen Luonto -lehden mukaan verrata ekologisesti aavikkoon.

Päätoimittaja Heikki Vasamies muistuttaa, että nurmikko ei ole niin helppohoitoinen kuin usein ajatellaan:
– Nurmikot mielletään helppohoitoisiksi, mutta itse asiassa juuri ne tarvitsevat hoitoa: leikkausta, lannoitusta, kitkemistä, kalkitusta, ilmaamista. Lisäksi helteellä nurmi vaatii säännöllistä kastelua tai se kuivahtaa keltaiseksi.

Luonnon monimuotoisuuden näkökulmasta parannus saattaa alkaa siitä, että ei tee mitään – antaa luonnon ottaa vallan. Tällöin ympäristö alkaa vähitellen sopeutua kasvupaikkaan ja sen lajisto rikastuu.

<p data-block-key="ew5sj">Nurmikon säännöllinen leikkaaminen vie aikaa – ja samalla luonnon monimuotoisuus leikkautuu pois. (Kuva: Envato)</p>
Nurmikon säännöllinen leikkaaminen vie aikaa – ja samalla luonnon monimuotoisuus leikkautuu pois. (Kuva: Envato)

Valitettavasti suunta ei ole kaikkialla oikea. Helsingistä tehtyjen havaintojen mukaan nurmialueet ovat väistyneet laatoitettujen pintojen tieltä, ja puita on kaadettu enemmän kuin uusia on istutettu. Keinonurmien suosio on myös kasvussa, mikä herättää huolta niin luonnon kuin kestävyyden näkökulmasta.

Nurmikon valta-asema horjuu kaupunkisuunnittelussa – tilalle haetaan monimuotoisuutta

Kaupunkisuunnittelussa on kuitenkin havaittavissa muutos. Esimerkiksi Espoon viheralueiden suunnittelijat etsivät aktiivisesti ratkaisuja, joilla lisätään luonnon monimuotoisuutta. Nurmikko säilyttää edelleen paikkansa esimerkiksi urheilualueilla tai kulttuurimaisemassa, mutta yksiselitteisen hallitsevaksi elementiksi sitä ei enää haluta.

Suomen Luonto on valinnut vuoden turhakkeen vuodesta 2000 alkaen. Valintaa ohjaa tavoite herättää keskustelua kuluttamisesta ja sen ympäristövaikutuksista.

Heikki Vasamies toteaa, että tunnepohjainen kuluttaminen on erityisen haastava osa-alue:
‒ Kuluttaminen on henkilökohtaista. Monelle se on harrastus tai peräti elämäntapa. Harva turhake on kokonaan poistunut markkinoilta, ja osa on jopa kasvattanut suosiotaan. Moni niistäkin on tunnepohjaiseen kulutukseen liittyviä kulutustuotteita.

<p data-block-key="1rk08">Keinonurmien ja laatoitettujen pihojen suosio kasvaa, mutta luonnon kustannuksella. (Kuva: Envato)</p>
Keinonurmien ja laatoitettujen pihojen suosio kasvaa, mutta luonnon kustannuksella. (Kuva: Envato)

Vuoden turhake valitaan Suomen Luonnon lukijoiden ehdotusten perusteella. Lehden kustantaja on Suomen luonnonsuojeluliitto.

Ohje

Ohje

Tiesitkö?

Vuoden turhakkeet:

  • 2025: ?
  • 2024: nurmikko
  • 2023: maakuntalentojen tukeminen
  • 2022: terassilämmitin
  • 2021: liika lihankulutus
  • 2020: kertakäyttögrilli
  • 2019: korjauskelvoton elektroniikka
  • 2018: pikamuoti
  • 2017: fleecekangas
  • 2016: muovikassi
  • 2015: muovinen kananmunakotelo
  • 2014: hyönteisansa
  • 2013: hajustettu roskapussi
  • 2012: automaattinen saippua-annostelija
  • 2011: huuhtohylsy
  • 2010: turkis
  • 2009: ilotulite
  • 2008: pantiton pullo
  • 2007: mönkijä
  • 2006: tuplapuhelinluettelot
  • 2005: kaupunkimaasturi
  • 2004: juotava jogurtti -minipakkaukset
  • 2003: hampurilaisaterian kylkiäinen
  • 2002: ulkomainen pullovesi
  • 2001: vaipankätkijä
  • 2000: lehtipuhallin

Lähde: Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote 04.12.2024

Kasvillisuus
luonto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20236_82340.jpg
Heinäkuu puutarhassa ja grillissä – näin nautit lomakuukaudesta
Kesäkuukausista keskimmäinen, heinäkuu, on yleisesti vuoden lämpimin kuukausi pohjoisella pallonpuoliskollamme. Heinäkuussa Suomen luonto saavuttaa kesän kasvunsa huipun ja alkaa pian tämän jälkeen valmistautumaan syksyyn. Heinäkuussa on usein lämmintä ja kosteaa; kuurosateet ja ukkosmyrskyt ovat tavallisia Etelä- ja Keski-Suomessa – iltapäivisin lämpötilat kohoavat ainakin jossain päin Suomea hellelukemille. Lapin yöttömät yöt jatkuvat kuun lopulle saakka, mutta eteläisemmässä Suomessa huomaa jo öiden pimenemisen.
tiaisten pönttö puussa
Linnunpönttö-vinkit aloittelijalle ja konkariharrastajalle
Suomessa pesivistä lintulajeista moni on menettänyt luonnolliset pesäpaikkansa metsien käsittelyn ja rakennettujen ympäristöjen lisääntymisen myötä. Onneksi ratkaisu löytyy lähempää kuin arvaatkaan: linnunpönttö on yksi helpoimmista ja vaikuttavimmista tavoista auttaa lintuja. Oikein rakennettu ja sijoitettu pönttö voi olla kirjaimellisesti elintärkeä. Tässä artikkelissa sukellamme siihen, millainen linnunpönttö sopii eri lintulajeille, miten ja milloin pöntöt kannattaa huoltaa ja miksi juuri nyt on oikea hetki ripustaa pönttöjä omalle pihalle, puistoon tai mökkimetsään.
millennial-female-technician-ecologist-looking-up
Kestävä rakentaminen avaa ovia: Ympäristösertifikaattien merkitys
Ympäristötietoisuus on kasvussa, ja sen myötä myös rakentamisessa korostuu kestävä kehitys. Ympäristösertifikaatit ovat työkalu, jolla voidaan varmistaa rakennuksen ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus.Käymme läpi ympäristösertifikaattien hyötyjä ja mahdollisuuksia sekä niiden merkitystä niin suurille rakennusprojekteille kuin omakotirakentajillekin.
202211_80244.jpg
Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?
Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.
20099_18550.jpg
Tehokas TC-oksasilppuri ei nirsoile
Uusi Turbine Cut -järjestelmä soveltuu kaikenlaiselle puutarhasta saatavalle materiaalille. Boschin TC-oksasilppuri ei tukkeudu, vaikka syötät sille pehmeitä kasviversoja, lehtiä, risuja tai isompia ja kovempia oksia. Näin keväällä pihamaalta löytyy yllättävän paljon risuja, oksia, lehtiä ja vanhoja perennaversoja, jotka voi toki kierrättää kompostin kautta mullaksi, mutta jotka voi myös hyödyntää nopeasti katteeksi. Aiemmin erilaiset materiaalit on pitänyt erotella silppuria varten; karkea puumainen materiaali ja vihreä sekä pehmeä materiaali on silputtu erikseen. TC-oksasilppurit nostavat silppuamisen helppouden uudelle tasolle ja silppuavat kaiken lyhyeksi ja pieneksi.
Jäiset marjat
Tammikuu puutarhassa – hiljaisuutta, suunnittelua ja siemeniä
Vuoden ensimmäinen kuukausi; keskellä Suomen sydäntalvea. Yleensä on kylmää, talvista ja lumistakin – mitenköhän nyt?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton