• Etusivu
  • Hoitotyöt

Varastolannoitus helpottaa kesän hoitotöitä!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2023
20232_38378.jpg

(Kuva: Biolan)

Varastolannoituksessa koko kasvukauden aikainen ravinnetarve voidaan antaa kasville kerralla. Esimerkiki puikkoina annosteltavat ravinteet sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti.

Varastolannoitukseen soveltuvat muutkin hidasliukoiset lannoitteet, kuten kanankakkarakeet. Koska kerralla annettava ravinnemäärä on kuitenkin suuri, niin lannoitepanos jätetään yhtenäiseksi osioksi kasvualustaan. Jos sama määrä lannoitetta sekoitettaisiin koko multamäärään, kasvualustan ravinnepitoisuus nousisi liikaa. Kasvin juuret hakevat ravinteita varastolannoiteosasta ja vettä laimeammasta kasvualustaosasta.

Ryhmäkasvien varastolannoitus heti istutuksen yhteydessä

Kasvaakseen ja kukkiakseen koko kesän ryhmäkasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Muista siis lainnoittaa purkeissa kasvavia kukkia ja kasveja säännöllisesti.

Kiinnostaako yrttien kasvatus? Lue lisää tästä

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Varastolannoitteesta ravinteita riittää koko taimikasvatusajaksi

Pitkän taimikasvatusajan vaativat lajit tarvitsevat lisäravinteita taimikasvatusaikana. Omissa ruukuissaan kasvaville taimille, kuten tomaateille ja chileille, varastolannoitus sopii erinomaisesti.

Kun taimiin ilmestyy sirkkalehtien jälkeen ensimmäiset kasvulehdet, taimet koulitaan omiin ruukkuihinsa. Taimien juurtuminen kestää noin kaksi viikkoa minkä jälkeen taimiruukkuihin lisätään varastolannoite. Lannospuikkoa varten ruukun reunaan tehdään niin syvä kolo, että puikko peittyy kokonaan multaan.

Tomaatin juuret ovat hakeutuneet varastolannoitteeseen. (Kuva: Biolan)
Tomaatin juuret ovat hakeutuneet varastolannoitteeseen. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77948.jpg
Onko omenapuu menetetty? Asiantuntija vastaa
Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi? Pupu on syönyt rungon kuoren.
20238_82718.jpg
Tulilatva on kaunis kukkivana - ja kukinnan jälkeenkin!
Tulilatva(Kalanchoë blossfeldiana) on luontaisesti Madagaskarilla ja Itä-Afrikassa kasvava mehikasvi, joka on saanut suosiota myös huonekasvina. Tulilatvaa myydään usein kukkivana kausikasvina, jonka monet heittävät pois kukinnan jälkeen. Tulilatva on kuitenkin viehättävä ja helppo huonekasvi ilman kukintojakin, joten sitä voi kasvattaa ympäri vuoden.
20083_9276.jpg
Tuliaisorkideoille on tuontivaatimuksia
Moni haluaa tuoda ulkomailta matkamuistoksi leikko- ja ruukkuorkideoja. Ikävien yllätysten välttämiseksi kannattaa etukäteen selvittää, mitä kasveja Suomeen saa tuoda ja millä ehdoin.Kasvien vientiä ja tuontia säätelee vienti- ja tuontimaan lainsäädäntö. Suomen kansallinen lainsäädäntö pohjaa EU-tason säädöksiin.Euroopan unionin alueelta orkideojen tuonnille ei ole asetettu varsinaisia tuontirajoituksia eikä niillä tarvitse olla kasvien terveystodistusta. Orkideoissa ei kuitenkaan saa olla vaarallisiksi luokiteltuja kasvien tuholaisia tai kasvitauteja.
20227_63824.jpg
Kevätsahramit eli krookukset valloittavat
Sahramit ovat puutarhan A ja O – kevään ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita. Sahramit kannattaakin istuttaa paikkoihin, joista kuljetaan ohi tai jotka näkyvät ikkunaan. Ne ilahduttavat kukinnallaan yleensä aikaan, jolloin puutarhassa ei paljon oleskella.
20178_49997.jpg
Sipulikukkia keväästä syksyyn
Kukkasipulikuume johdattelee puutarhakautta syyspuolelle. Vielä on jäljellä monia hetkiä kuulaassa, kypsyvässä puutarhassa ennen oikean syksyn tuloa. Siksi nyt onkin hyvä hetki pysähtyä miettimään ensi kevättä ja suunnitella puutarhan talven jälkeistä ilmettä.
202112_73970.jpg
Lähes puolet suoma­laisista tekee käsitöitä, nikkaroi tai raken­telee säännöllisesti
Taitoliitto selvitti yhteistyössä Taloustutkimuksen kanssa suomalaisten käsityöharrastusta laajalla Käsitöiden harrastaminen Suomessa -kuluttajakyselyllä lokakuussa 2021. Edellisen kerran vastaava kysely tehtiin 2018 ja käsityön suosio näyttää vaan kasvaneen kuluneiden kolmen vuoden aikana. Käsityöharrastus on lisääntyneen kotoilun myötä koukuttanut uusia harrastajia ja harrastus koetaan rentouttavaksi ja palkitsevaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton