• Etusivu
  • Kasvillisuus

Avomaakurkkua tuoreeltaan - tai säilöttyinä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.09.2015
20148_40512.jpg

Avomaankurkku Kuva: Ruokala.net

Avomaankurkkujen

satokausi on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka, joten elo-syyskuussa niitä onkin yleensä runsaasti tarjolla! Paljon vettä sisältävä kurkku on vähäkalorista ja sisältää muun muassa C- ja K-vitamiinia ja kaliumia. Napakat, pinnaltaan rosoiset ja väriltään vihreät, 5-15 cm mittaiset kurkut ovat parhaimmillaan tuorekäyttöön sekä säilöntään. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja väri kellastuu; eivätkä ne enää ole parhaimmillaan (maku muuttuu puisevaksi).

Kurkkuja poimitaan sitä mukaa, kun niitä avomaalla kypsyy. Ne irtoavat kevyesti kiertämällä. Sadonkorjuun jälkeen kurkut viilennetään ja suojataan auringolta sekä haihtumiselta. Säilytyspaikan tulisi olla viileä (+8 - +12 astetta), eikä lähellä kannata säilyttää etyleeniä tuottavia hedelmiä tai tomaatteja.

Avomaankurkku on aromikas, rakenteeltaan melko kiinteä ja hivenen makea (vanhat lajikkeet olivat maultaan hieman karvaampia) - ja se sopii yllättävän monenlaisiin ruokiin! Se on rapsakkaa rouskuteltavaa ihan sellaisenaan ja maistuu makoisalta leivän päällä ja salaateissa. Tuore avomaankurkku on siis hyvää ihan tavallisen kurkun tapaan käytettynä. Kokeilemisen arvoisia ovat myös vaikkapa kylmä peruna-kurkkukeitto ja jugurtti-kurkkusalaatti. Myös kuumennettavissa ruuissa, kuten keitoissa, täytettyinä tai gratinoituna avomaankurkusta saa maittavia makuelämyksiä. Netistä löytyy runsaasti erilaisia ohjeita kokeiltavaksi ja testattavaksi!
Tiesitkö? Avomaankurkkujen tuoksu ja maku tulevat hyvin esiin pilkottaessa, sillä kurkkujen sisältämä aldehydit voimistuvat hapen vaikutuksesta.

Muistoja mummolasta saattaa tarjota myös avomaankurkkujen nauttiminen hölskytyskurkkuina (käytetään myös hyrskytyskurkut -nimeä). Ne valmistetaan perinteisesti ravistelemalla kurkkusiivuja kahden lautasen välissä, mutta toki ravistelu onnistuu kannellisessa astiassa tai lasipurkissakin.

Huomio

Huomio

Hölskytyskurkut

4 avomaankurkkua
2 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 rkl hienonnettua, tuoretta tilliä

- Kuori kurkut ohuelti. Tämä on perinteinen tapa, mutta nykyään kuoriminen ei ole välttämätöntä, koska kurkut eivät ole karvaita. Leikkaa kurkut ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi terävän juustohöylän avulla.
- Siirrä kurkkuviipaleet ja muut aineet syvälle lautaselle ja sulje toisella lautasella. Voit myös käyttää kannellista lasitölkkiä. Hölskyttele kunnolla, jotta kurkku maustuu.
- Valuta irronnut neste pois ja siirrä kurkut tarjolle. Voit halutessasi pirskottaa vielä hieman viinietikkaa ja lisätä tuoretta tilliä päälle.
- Tarjoa kala- tai muun ruoan lisäkkeenä.

Vinkki: Perinteisesti kurkkuihin on käytetty väkiviinaetikkaa, useimmiten vedellä laimennettuna. Nykyään on valittavana toinen toistaan hienompia viinietikoita, kuten esimerkiksi sherryviinietikkaa.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry

Avomaakurkkujen säilöntä

Tuore kurkku sopii salaatteihin ja erilaisiin kasvisruokiin, mutta kenties enemmän niitä käytetään säilöttyinä: suolakurkkuina ja erilaisina pikkelseinä. Avomaankurkkuja säilötään hapattamalla ja suola- tai etikkaliemeen. Säilöntäohjeita erilaisine variaatioineen löytyy runsaasti esimerkiksi Ruokala.netistä. Tässä herkkukurkkujen ohje Marttojen mallia mukaillen::

Huomio

Huomio

Herkkukurkut

noin 5 kg avomaankurkkuja
mustaherukan lehtiä
(kruunun)tillin varsia ja kukintoja
(pieni pala piparjuurta)
1 - 2 rkl sinapinsiemeniä
(valkosipulin kynsiä)
liemi:
6 dl väkiviinaetikkaa
2 1/2 l vettä
400 g sokeria
2 dl suolaa
1 rkl valkopippuria
(1 rkl neilikoita)

- Pese kurkut ja valuta ne. Lado kurkut kuumennettuihin lasipurkkeihin kokonaisina tai viipaloituina ja pane niiden väliin huuhdottuja mustaherukan lehtiä, piparjuurilastuja, sinapinsiemeniä, runsaasti tillin varsia ja kukintoja sekä halutessasi valkosipulin kynsiä (viipaloituna tai murskattuna).
- Kiehauta liemen ainekset kattilassa noin 5 min ajan. Kaada liemi kurkuille ja katso, että kurkut ovat kokonaan etikkaliemen peitossa. Sulje kiehuvassa vedessä steriloidulla kansilla. Anna purkkien jäähtyä rauhassa huoneenlämmössä. Metallisista korkeista kuuluu napsahdus ja se painuu hieman sisään päin, kun korkin ja purkin sauma on tiiviisti sulkeutunut. Tällöin säilöntä on onnistunut ja kurkut säilyvät viileässä ja pimeässä paikassa monen monta kuukautta.

Lähde: Martat

Vinkki: Muokkaa reseptejä makusi ja tarpeidesi mukaan. Jos mustaviinimarjan lehtiä ei ole saatavilla, niin käytä mustaherukan makuista väkiviinaetikkaa. Myös keltasipulin tai pari voi sekaan kuutioida - ja liemeen laittaa valkopippurin sijasta maustepippureita.

Avomaankurkusta on olemassa myös sileäkuorinen, valkoinen muunnos. Valkean kurkun hedelmäliha on vihreää miedomman ja makeamman makuista. Valkoista kurkkua näkyy myynnissä vain harvoin, mutta kotipuutarhoissa sitä tietenkin voi kasvattaa!

Lisää avomaankurkuista

Puutarha.netin Keskustelupalstalla on omat, rehevästi rönsyävät viestiketjunsa avomaankurkulle sekä sadon säilönnälle. Lue ja kommentoi!

Lue myös kurkkujen kasvattamisesta, niin saat tulevana satokautena herkutella omalla kurkkusadolla...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10025.jpg
Piha-alueen sadevesiviemäröinti
Piha-alueella ja ajotiellä virtaavat sade- ja sulamisvedet ohjataan kallistusten avulla siiviläkannelliseen sadevesikaivoon. Se liitetään Uponor-sadevesiputkella perusvesikaivoon.Kaivon putkiliittymä tehdään samalla tavalla kuin salaojalle. Uponor-sadevesiputken liitokseen asennetaan kumitiiviste, jotta sadevesiviemäristä saadaan tiivis. Uponor-salaojakaivon 315 kansi ei ole tarkoitettu autoliikenteen alle, mikä pitää ottaa huomioon kaivon paikkaa valittaessa. Valurautakansistolla ja telskoopisella putkella olevia sadevesikaivoja voidaan käyttää väylillä, joissa on ajoneuvoliikennettä.
20209_66617.jpg
Akkukäyttöisellä vesipumpulla hyödynnät kätevästi sadeveden
Räystään alla oleva sadevesitynnyri täytyy vauhdilla syksyn sateiden myötä. Kertynyttä sadevettä voi hyödyntää niin pihan kasvien kastelussa, kuin esimerkiksi puutarhatyökalujen ja välineiden puhdistamisessa. Veden hyötykäyttöä ja tynnyrin tyhjentämistä helpottaa huomattavasti uusi akkukäyttöinen GardenPump 18 -vesipumppu, joka on liitettävissä helposti puutarhaletkuun.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Nurmikon kastelu
Kastelu aloitetaan 2 viikon poudan jälkeen. Jos sen aloittaa vasta kun heinä alkaa kellastua, kestää viikon pari ennenkuin kastelun tulokset näkyvät.Aurinkoisena päivänä kastellessa vedestä haihtuu yli puolet taivaan tuuliin eli kastele illalla tai yöllä siten, että maa kastuu ainakin 35 cm:n syvyyteen. Nurmikko kuluttaa vettä 2-4 litraa neliömetrillä, joten 20-30 mm:n kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi. Paras kastelutapa: harvoin mutta paljon kerralla. Usein annettava pieni vesimäärä houkuttelee heinänjuuret maan pintaosiin veden luo, mikä tekee nurmikosta entistä aremman poudalle. Nuutunut nurmikko ei kestä kulutusta niin hyvin kuin tuore.Maan pintakerrosten on ehdittävä kuivua kastelukertojen välillä. Näin ruohonjuuret saa pysymään syvällä ja siten poudankestävinä.Liikakastelu liettää maata ja huuhtoo siitä ravinteita nurmikon ulottumattomiin.Lue lisää nurmikon hoidosta
20116_26734.jpg
Valokate
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kymmenen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.Valokateasennus tv-esityksenä
20216_71332.jpg
Luonnonvarakeskus tiedottaa: maan ravinne­varannot hyötykäyttöön
Vihannekset eivät vaikuta olevan selvästi vaativampia maan fosforipitoisuuden suhteen kuin viljat tai nurmet. Normaalivuosina maan omat fosforivarannot riittävät varmistamaan sadontuoton mailla, joiden fosforipitoisuus on tyydyttävä. Hyvässä ja sitä korkeammissa maan fosforiluokissa vuotuinen fosforilannoitus ei ole taloudellisesti järkevää.
202010_67175.jpg
Minä olen poppeli - Mikä puu sinä olet?
Monet suomalaiset ovat tänä vuonna menneet kirjaimellisesti metsään ja nauttineet luonnon antimista eri intensiteetillä kuin viime vuosina. Luonto on aina ollut lähellä sydäntä ja jo muinaisista ajoista lähtien moni on ansainnut elantonsa metsistä. Metsät ovat täynnä mystiikkaa ja jos ajattelemme astrologisesta näkökulmasta, puut kuvastavat meitä. Puilla on oma luonteensa, kuten ihmisilläkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton