• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ohjaa sadevedet pois pihalta tai kerää säiliöön hyödynnettäväksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.11.2013
20084_10025.jpg

Piha-alueella ja ajotiellä virtaavat sade- ja sulamisvedet ohjataan kallistusten avulla siiviläkannelliseen sadevesikaivoon. Se liitetään Uponor-sadevesiputkella perusvesikaivoon.

Kaivon putkiliittymä tehdään samalla tavalla kuin salaojalle. Uponor-sadevesiputken liitokseen asennetaan kumitiiviste, jotta sadevesiviemäristä saadaan tiivis. Uponor-salaojakaivon 315 kansi ei ole tarkoitettu autoliikenteen alle, mikä pitää ottaa huomioon kaivon paikkaa valittaessa. Valurautakansistolla ja telskoopisella putkella olevia sadevesikaivoja voidaan käyttää väylillä, joissa on ajoneuvoliikennettä.

Liikennöidylle piha-alueelle sopii esimerkiksi Uponor-sadevesikaivo 560/150, jossa on teleskooppinen kansisto.

Kaivon pohjaosa on sama kuin Uponor-pihakaivossa, ja siinä on 150 litran lietepesä. Valurautaisen kansiston kuormituskestävyys on 40 tn, ja siinä on pyöreä kehys.

Sadevesienkeräilysäiliö on valmistettu polyetyleenistä, joka on kulutusta kestävä ja kevyt materiaali. Se kestää hyvin esim. lämpötilasta johtyvia maaperämuutoksia.
Sadevesienkeräilysäiliö on valmistettu polyetyleenistä, joka on kulutusta kestävä ja kevyt materiaali. Se kestää hyvin esim. lämpötilasta johtyvia maaperämuutoksia.

Suomessa sataa keskimäärin 500 - 650 mm vuodessa. Hyödyntämällä sadevettä saat helposti ja vaivattomasti ravinteikkaan kasteluveden puutarhaan. Tai miksipä et pesisi sillä vaikka autoasi? Uponor-sadevesienkeräilysäiliö kerää katolta tulevat sadevedet turvallisesti yhteen säiliöön, josta voi käyttää vettä myöhemmin.

Keräyssäiliön toiminta

Vesi johdetaan rännikaivoista sadevesiputkella sadevesienkeräilysäliöön, johon se varastoituu. Vettä pumpataan säiliöstä ja käytetään aina tarpeen mukaan. Ylivuotoputki varmistaa, että säiliön vesimäärä ei koskaan nouse määrätyn tason yläpuolelle. Ylimääräinen vesi johdetaan hulevesiviemäriin, imeytykseen tai ojaan. Säiliöitä voidaan liittää useampi yhteen, jolloin käyttöön saadaan suurempi vesimäärä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_72374.jpg
Kasvuunlähdön varmistaminen
Puutarhamyymälät ja taimitarhat antavat yleensä kasvuunlähtötakuun. Mikäli ostettu taimi ei huolellisista istutus- ja hoitotoimista huolimatta herää kasvamaan, niin moni liike antaa kuittia ja kasvia (paakkuineen) vastaan uuden taimen.
202310_83213.jpg
Pakkanen tuo haasteita kasveille
Kasvit kasvavat ja kehittyvät omaan tahtiinsa vaihe vaiheelta. Ne reagoivat valon määrään, säähän ja vuodenaikoihin. Useimmat kasvit pitävät vuodenkierron jossakin vaiheessa lepotauon. Lämpimissä ja kuivissa maissa tämä sijoittuu kuivaan kauteen. Maapallon pohjoisosissa, jossa lämpötilavaihtelut vuoden aikana ovat suuria, lepojakso sijoittuu alhaisen lämpötilan jaksoon.
202211_80218.jpg
Mansikan mukana outo kasvi? Asiantuntija vastaa
Mansikan taimien mukana tuli oheinen kasvi. Mikähän lienee?
20237_26407.jpg
Kompostointi
Puutarhanhoidon ohessa kertyy niin risua kuin muutakin kasvijätettä runsain mitoin ja on suorastaan välttämätöntä kompostoida ne uudelleen käyttökelpoiseen muotoon. Myös kotitalouden biojätteet kannattaa kompostoida, jottei niillä turhaan kasvattaisi sekajätteen määrää.Kotitalousjätteestä noin kolmasosa on biojätettä. Kompostoimalla biojätteestä saadaan arvokasta maanparannusainetta ja samalla säästetään jätekuljetusmaksuissa.Kompostoimalla kodin ja puutarhan biojätteet saat siis ilmaiseksi ravinteikasta ja muhevaa multaa puutarhaan. Kaiken lisäksi kompostointi on myös ekoteko!
20096_17103.jpg
Kumpulan kasvitieteellinen ulkoilmalaboratorio aukeaa yleisölle
Mikä on kasvitieteellinen puutarha?Tieteellisessä puutarhassa kasvit eivät ole pelkästään silmänilona. Niihin liittyy paljon taustatietoa, joka ulkona puutarhassa näkyy lähinnä nimikilpinä. Kilpien lisäksi puutarhalla on tietokanta, johon kirjataan milloin ja mistä kukin kasvierä on saatu, sekä paljon muuta siihen liittyvää tietoa.Tieteellisessä puutarhassa tiedetään tarkasti, mikä kasvi missäkin istutuksessa kasvaa. Kun kasvi kuolee tai uusi istutetaan, niin tieto päivitetään myös sähköiseen tietojärjestelmään.
20223_77326.jpg
Kesäaika alkaa 29.03.2020
Kesäaika alkaa lauantain ja sunnuntain (26.-27.03.2022) välisenä yönä.Tällöin kelloja siirretään kohti kesää eli tunti eteenpäin kello 03:00->04:00.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton