• Etusivu
  • Hoitotyöt

Herukoiden ja karviaisten leikkaaminen

Tunnista uusien taimien leikkaustarve

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.09.2024
20239_83029.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Tarkista uusien taimien leikkaustarve ja tee istutusleikkaus tarvittaessa. Istutusleikkaus tehdään aina keväällä, jolloin se edistää mainiosti pensaan juurtumista ja haaroittumista. Karviais- ja herukkapensaissa pitäisi olla ainakin viisi vahvaa oksaa, jotka leikataan ennen istutusta 15 sentin pituisiksi, terveen silmun yläpuolelta. Vioittuneet ja erittäin ohuet versot leikataan kokonaan pois. Jos taimi on jo hyvin haaroittunut, sitä ei tarvitse leikata.

Hoitoleikkaus

Pensaat leikataan keväällä ennen silmujen puhkeamista tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Syysleikkausta ei saa jättää liian pitkälle syksyyn, jotta leikkuuhaavat ehtivät parantua ennen talvea. Leikkaaminen kannattaa aloittaa poistamalla kuivuneet, repeilleet, maahan painuneet sekä liian kauas nousseet versot. Seuraavaksi poistetaan vanhimpia versoja. Ne tunnistaa tummemmasta väristä ja mahdollisesta kuoren hilseilystä ja lohkeilusta.

Poistettavat versot leikataan maan tasalta saakka – ei siis jätetä lahoavia oksatappeja, jotka voivat myöhemmin levittää sienitauteja. Uudempia, heikompia versoja voi myös lyhentää ensimmäisen silmun yläpuolelta. Pensasta leikataan kerralla vain noin 1/6 sen koosta, jotta se säilyttäisi elinkelpoisuutensa ja satoisuutensa. Leikkauksen jälkeen pensaaseen pitää jäädä noin 7 vahvinta, uutta versoa ja noin 20 eri-ikäistä vahvaa versoa. Raivaus- eli voimasakset ovat kätevä työväline vanhoja, paksuja versoja pensaan keskeltä poistettaessa.

<p data-block-key="eam6y">Punaherukka (Kuva: Pixabay)</p>
Punaherukka (Kuva: Pixabay)

Viher- ja mustaherukka tuottavat parhaan sadon 4-vuotiailla tai sitä nuoremmilla versoilla. Tätä vanhemmat versot kannattaa leikata pois, jotta uutta satoa tuottavaa versostoa pääsee kasvamaan. Puna- ja valkoherukka muodostavat kukka-aiheet kolmannen vuoden versoihin eli se tuottaa vanhemmilla versoilla satoa, ja näin ollen sen hoitoleikkaukset voidaan aloittaa pensaiden ollessa 6‒7 vuotta vanhoja. Karviaiset leikataan kuten puna- ja valkoherukat.

Ohje

Ohje

VINKKI: Leikattuja versoja ei kannata heittää heti pois, vaan niitä voi lyhentää ja viedä sisälle maljakkoon. Ne puhkeavat sisällä lämpimässä pian lehteen ja kukkaan.

Esimerkki: vanhojen pensaiden harvennus

Esimerkkikohteessa oli kaksi punaherukkaa ja kaksi karviaispensasta, jotka olivat saaneet kasvaa vapaasti useamman kymmenen vuoden ajan. Satoa etenkin herukkapensaat tuottivat yhä kiitettävästi, mutta kooltaan pensaat olivat valtavia. Sadon kerääminen sekä nurmikonleikkuu olivat jo hankalia suorittaa ja karviaset olivat voimakkaasti jäkälöityneet ja kaljuuntuneet.

Sadonkorjuun jälkeen ja lehtien jo hieman tuleennuttua olikin oiva hetki päästää puutarhuri työkaluineen kasvustojen kimppuun.

<p data-block-key="nhzkl">Vuosikymmenet vapaasti kasvaneet pensaat. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Vuosikymmenet vapaasti kasvaneet pensaat. (Kuva: Puutarha.net)

Puutarhurimme joutui kirjaimellisesti uppoutumaan työhön, sillä pensaat olivat todella kookkaita. Herukkapensaita tulisi harventaa säännöllisesti, joten näiden pensaiden harventaminen kävi kyllä työstä. Maaperä on kuitenkin selvästi hyvänlaatuista ja lämpimän sekä kuivan kesänkin jälkeen kaikki kasvoi tontilla rehevänä ja vihreänä. Hyvässä maassa hoitamattomat herukkapensaatkin olivat säilyneet satoisina ja hyvässä voinnissa.

Esimerkkikohteen kasvustoja harvennettiin voimakkaasti, jotta saataisiin pensaille lisää uutta, voimakasta kasvua. Herukkapensaiden paksuja oksanhaaroja poistettiin mahdollisimman läheltä maanpintaa. Karviaispensaat olivat jo hyvin jäkälöityneitä ja vähälehtisiä, joten niitäkin harvennettiin reilusti. Jäljelle jätettiin nuorempia ja hyvävointisen näköisiä versoja. Ravinteikkaan kasvualustan ja voimakkaan leikkauksen takia ensi syksynä/seuraavana keväänä voikin olla tarvetta harventaa uutta kasvustoa.

Lisää tietoa hyötypuutarhan kasveista löydät Kasvikortistosta

Hedelmä- ja marjakasveista on viestiketjunsa myös Keskustelupalstalla

<p data-block-key="wul23">Puutarhuri työssä. (Kuva:Puutarha.net)</p>
Puutarhuri työssä. (Kuva:Puutarha.net)
<p data-block-key="csaqq">Pensaat voimakkaan harventamisen jälkeen. Nyt pääsee ruohonleikkurillakin kiertämään. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Pensaat voimakkaan harventamisen jälkeen. Nyt pääsee ruohonleikkurillakin kiertämään. (Kuva: Puutarha.net)
Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20234_81445.jpg
Milloin puiden ja pensaiden taimet kannattaa istuttaa?
Kevään kurkkiessa nurkan takaa alkaa puutarha taas heräilemään. Raskaan talven jälkeen se saattaa tarvita hieman apua päästäkseen taas loistoonsa. Kun kevään lumi ja routa sulavat, voidaan istutukset aloittaa. Vaikka kevään istutuskausi jatkuu juhannuksen tienoille asti, aikaa ei ole hukattavaksi. Jotkut taimilajit kannattaa istuttaa jo hyvissä ajoin.
20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
202111_73626.jpg
Minkälainen oli halloween vuonna 2021? Kuvista päätellen karmiva
Emme tällä kertaa keränneet kauheimpia kokemuksia halloweenin vietosta, vaan pyysimme kuvaa pelottavimmasta, kauheimmasta, perusteellisesti mietitystä tai pikkutarkasti tehdystä halloween-koristelusta. Kuva sai olla sisältä tai ulkoa. Saimme runsaasti kuvasatoa Halloweenista, kiitos siitä. Tässä artikkelissa esittelemme muutaman kauhukuvan kommentteineen. Arvonnan voittajille on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton