• Etusivu
  • Kasvillisuus

Retiisi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.06.2006Päivitetty 17.07.2018
20066_191.jpg

(Raphanus sativus)


Retiisi

on kasvi, joka antaa makua ja väriä kasvisruokiin. Retiisi on yksivuotinen ristikukkaisiin (Brassicaceae) kuuluva kasvi. Retiisi on nopeakasvuinen ja sen viljely on helppoa.


Ohje

Ohje

Kylvä ulos mahdollisimman aikaisin 1 cm syvään. Maan pH 7. Pitää muhevasta mullasta. Uusi kylvö joka toinen viikko.

Taimettumisaika 5 - 8 päivää. Kasvuaika 35 päivää. Lehtiä voi syödä salaattina. Kitkeröityvät kuivuudessa. Puutuvat vanhetessaan.

Retiisin taudit ja tuholaiset

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20233_77298.jpg
Huonekasvien lannoituskausi alkaa
Lannoittaminen aloitetaan varovasti keväällä, kasvun alkaessa. Uudessa, juuri vaihdetussa mullassa elelevät kasvit eivät tarvitse lannoitusta ainakaan ensimmäiseen kuukauteen. Kasvun kiihtyessä ja nuppu- sekä kukintavaiheessa lannoitusta lisätään. Elokuussa lannoitusta jo vähennetään, syyskuussa se vähitellen lopetetaan. Eräät kasvit eivät edes pidä ravinteista, esimerkiksi kaktusten ja mehikasvien kasvu saattaa vääristyä liikalannoituksesta.
20231_80729.jpg
Saniaiset huonekasvina
Tropiikista ja subtropiikista peräisin olevat saniaiset herättävät huomiota monimuotoisilla ja -värisillä lehdillään. Ne ovat suosittuja ja kauniita, mutta melko vaateliaita huonekasveja. Saniaisissa on useita eri lajeja: herkän siroja ja höytyväisiä sekä leveälehtisiä ja vahvarakenteisia.
20241_83363.jpg
Lehtipuiden istutussyvyys ja -etäisyydet
Lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen. Kasvit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen.
20142_37874.jpg
Kevyt kate terassille, autoille, työvälineille
Pimenevissä kesäilloissa pidetään rapukestejä, mitä mukavampia juhlia tai istuskellaan muuten vaan. Auringon paahteella on mukava siirtyä valokatteen alle viilenemään. Valokate mahdollistaa suojaisat illanistujaiset, tähdenlentojen katselut ja vaikkapa retkeilyn kuivana omalla terassilla. Kirkas valokate päästää valon lävitseen, mutta suojaa sateelta, tuuleltakin. Kovan sateen sattuessa tai hallan uhatessa kasvit saa suojaan valokatteen alle - pyykitkin voidaan kuivata sen alla. Autolle ja muille menopeleille voidaan rakentaa valokatteella suoja.
202312_62210.jpg
Luonnossa elää monia hassun nimisiä kasveja
Kasvien kansanomaiset nimitykset ovat syntyneet eri tavoin. Ne kertovat paitsi kasvien ulkonäöstä ja kasvupaikasta myös uskomuksista ja käyttötavoista.
20219_72443.jpg
Varmista kasvien menestyminen - lue vinkit tästä
Pohjoisen puhuri ja maan routaantuminen saattavat helposti koitua kohtaloksi monille herkimmille kasvilajeille sekä Keski-Euroopassa jalostetuille kasvikannoille. Kovina talvina tututkin kasvimme saattavat olla vaarassa. Miten sitten voisimme auttaa niitä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton