• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kangasrousku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.09.2014
20149_40859.jpg

Kangasrousku

Helppo löytää ja tunnistaa

Kangasrousku on lähinnä mäntymetsässä tavattava asukki ja sitä kasvaa lähes joka puolella. Joskus sitä näkee sekametsissä tai suolla, mutta edellytykset kasvulle antaa mänty.

Kangasrouskut kasvavat ryppäinä tai harvakseltaan, samoilla asuinsijoilla vuodesta vuoteen. Jos kesä on ollut kostea, kannattaa rouskua etsiä mäntykankailta taikka kallioilta, joilla on sammalpeite.

Elo- ja syyskuu ovat parhaita keräysaikoja.

Piparkakkurousku, kangassieni sekä kangasrousku ovat kaikki saman sienen eri nimiä.

Kangasrouskun lakki on väriltään ruskean eri sävyissä. Lakin keskellä on nuorilla sienillä huippu, muuten lakki on alaspäin kupera. Vanhemmalla sienellä lakin reuna nousee ylöspäin ja pyöreys lakista katoaa. Myös selkeä lakin huippu laskeutuu alaspäin. Kangasrouskun lakista tulee myöhemmin laakea, matalan lautasen muotoinen.

Kuivana lakin pinta on tahmean tuntuinen, sateella liukas. Kun lakki halkaistaan, se on valkoinen - ja neste on valkoista. Sienen lakin alareunassa on selvät, erottuvat heltat. Heltat ovat vaaleat; häivähdys ruskeaa niissä voi olla.

Kangasrousku seisoo tukevan jalan päällä. Jalka tulee ontoksi sienen kasvaessa ja se on joko tasaisen paksu tai keskeltä paksuuntunut. Jalka on väriltään vaalea.

Kangasrouskussa on harvoin toukkia, jolloin sitä ei paljon tarvitse putsailla.

Ps. Kangasrouskun pinnalla voi olla vaalea, jauhomainen kerros - ja kun sitä koskee, pintaan jää jälki.

Kangasrousku on siisti ja maukas sieni
Kangasrousku on siisti ja maukas sieni

Kangasrouskun valmistaminen

Kangasrouskusta käytetään ryöppäyksen jälkeen kaikki osat. Rousku on ryöpättävä, kuten kaikki muutkin rouskut. Sientä ei paljon putsailla tarvitse; lakki ja jalka puhdistetaan vain irtoliasta.

Suolauskin onnistuu, mutta sienet on ryöpättävä ennen suolausta. Kun sienet otetaan käyttöön, ne on liotettava kunnolla. Liotusvesikin on vaihdettava pariin kertaan. Keittämällä suolaa ei kannata pois yrittää, sillä keittäminen huonontaa sienen makua ja poistaa ravintoaineita.
Rouskut voi pakastaa ja liian veden saa sienistä pois kuumalla pannulla pyöräyttäen. Ruskistaakin voi, mutta säilyvyys heikkenee silloin.

Kangasrouskuista saa myös pihvejä seuraavalla tavalla:

Grillisienipihvit

- Ryöpättyjä pieneksi hakattuja kangasrouskuja
- Muutama raastettu peruna ja porkkana
- Ruohosipulia tai sipulin varsia
-Sipuli- tai yrttisuolaa
- Soijakastiketta
- Perunajauhoja ripaus
- Soijajauhoja

Kaikki ainekset sekoitetaan keskenään ja muotoillaan niistä pihvejä, pyöritellään ruisjauhoissa ja paistetaan ruskeaksi laakealla grillipinnalla (ei ritilällä tai paistinpannulla).

Kangasrousku
Kangasrousku
Huomio

Huomio

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_62396.jpg
Helmikuun vinkit
Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan ja monilla ruutupaperit ovatkin jo täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.Talvi saattaa kuitenkin pitää vielä viikkoja vallassaan monilla paikkakunnilla, joten nautitaan vielä hetki lumisista riemuista (he, joilla lunta on) – eikä unohdeta ruokkia pikkulintujakaan.
20226_78597.jpg
Kukkamullissa on eroja
Kevätauringon ensi säteet herättelevät huonekasvit uuteen kasvukauteen. Kasvaakseen ja viihtyäkseen kasvit tarvitsevat valon lisäksi kasvualustan, joka vastaa niiden tarpeita. Ei siis ole yhdentekevää, mitä multaa kasveilleen valitsee. Yleiskukkamultien lisäksi multavalikoimissa on erikoismultiaesimerkiksi kylvöksille, kaktuksille ja altakasteluruukkuihin. Eri käyttötarkoituksiin kehitetty ja valmistettu multa myös näyttää ja tuntuu erilaiselta. Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse kasveillesi parasta.
50_P_34978.jpg
Kasvikset kuuluvat joulupöytiin
Nyt loihditaan monenlaista hyvää punajuuresta, porkkanasta ja lantusta sekä palsternakasta, selleristä ja maa-artisokasta. Kannattaa kokeilla myös naurista, mustajuurta ja mausteeksi piparjuurta. Ikihyvä peruna kuuluu itseoikeutetusti koko talvikauteen ja joulun juhlapöytiin.Juurekset voi paahtaa kevyesti uunissa, höyrykypsentää tai hauduttaa pannulla mausteiden kanssa. Juuresten mausteiksi sopivat jouluiset neilikka, inkivääri, muskotti ja kardemumma, yrteistä varsinkin timjami ja rosmariini sekä kaikki sipulit. Juureksia voi kypsentää myös mikrossa, jolloin maustaminen tapahtuu kypsentämisen loppuvaiheessa.Salaatit ja marinoidut kasvikset tuovat joulupöytään raikkautta ja värikkyyttä. Muistamisen arvoisia ovat myös tuoreet sienet. Marinoidut herkkusienet sopivat jouluaterioillekin. Myös kypsennettyjä, paloiteltuja juureksia voi marinoida maustetun öljy-viinietikkaseoksen avulla.Joulunaluskiireitä helpottaa, kun valitsee jälkiruokia, jotka voi valmistaa jo hyvissä ajoin pakastimeen. Marjaisat jäädykkeet ja sorbetit maistuvat raikkailta, antavat jouluaterialle juhlavan päätöksen ja jättävät hyvän jälkimaun. Välipaloina maistuvat jouluomenat.Tämän joulukauden erikoisuutena voit valmistaa naposteltavaksi Juureslastuja.
20237_23134.jpg
Hyvä komposti ei synny vahingossa
Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Happi erottaa toisistaan kompostin ja tunkion.Komposti on ilmava kasa, jossa jäte hajoaa hajuttomasti lahoten. Tiivis ja hapeton läjä sen sijaan hajoaa mätänemällä, mikä aiheuttaa tunkion epämiellyttävän hajun.
202110_73091.jpg
Näin teet terassista syksyn lempipaikkasi
Syksy on tullut – otetaan siitä kaikki ilo irti! Lasitetulla terassilla tai parvekkeella eivät syyssateet haittaa, ja lasien läpi onkin mukava ihastella ruskan upeaa värikirjoa. Illan hämärtyessä kauniisti sisustettu ja valaistu terassi muuntuu tunnelmalliseksi keitaaksi, jolta ei malttaisi lähteä lainkaan pois.Keräsimme sinulle ideoita syksyisen lasiterassin ja parvekkeen sisustamiseen. Nappaa vinkit talteen ja tee terassistasi syksyn ehdoton lempipaikkasi!
20236_82368.jpg
Roskiinko vaan?
Jätteet ja jätteiden käsittely eivät ole mitenkään vähäpätöisiä asioita yhteiskunnassa. Aineellisen elintason kohotessa lisääntyy väistämättä myös jätteen määrä ja samalla ympäristöön kohdistuva rasitus. Jos vastuullisuutta ei löydy, olemme tuota pikaa mittavien ympäristöongelmien puristuksessa. Lisäksi jätelaki velvoittaa hyödyntämän jätteen, mikäli se on teknisesti mahdollista, eikä siitä aiheudu kohtuuttomasti lisäkustannuksia.Oikein lajiteltuna valtaosa jätteestä on hyödynnettävissä uudelleen. Yleisimpiä hyödynnettäviä jätelajikkeita ovat biojäte, paperi, pahvi, puu, metallit ja lasi. Eniten päänvaivaa aiheuttavat edelleen biojäte sekä energiajäte.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton