• Etusivu
  • Hoitotyöt

Talousjätteet kompostoituvat tehokkaasti pikakompostorissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_51951.jpg

(Kuva: Biolan)

Keskimäärin noin kolmasosa talousjätteestä on kompostikelpoista biojätettä. Keittiön biojäte on erinomaista kompostoitavaa, sillä se on monipuolista ravintoa komposti hajottajina toimiville luonnon pieneliöille. Keittiöstä kompostiin kelpaavat ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret sekä pehmopaperit kostutettuina.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Talousjätteen kompostoituminen on suhteellisen nopeaa: esimerkiksi pikakompostorissa keittiöjäte muuttuu katekompostiksi nopeimmillaan 6–8 viikon aikana. Vuoden mittaan kertyvästä talousjätteestä syntyy yllättävän suuri määrä muhevaa maanparannuskompostia puutarhan kasveille.

Mikä tahansa kompostori ei talousjätteen kompostointiin kuitenkaan sovellu. Alueellisissa jätehuoltomääräyksissä on yleensä määritelty edellytykset talousjätekompostille. Elintarvikejätettä kompostoitaessa kompostorin on oltava tuhoeläintiivis, jotta se ei houkuttele pihapiiriin jyrsijöitä. Lisäksi useimmilla alueilla ympärivuotisessa käytössä olevan kompostorin pitää olla lämpöeristetty, jotta kompostoituminen olisi mahdollista myös talvella. Kesäkautena etenkin mökillä on yleensä sallittu talousjätteen kompostointi eristämättömässä tuhoeläintiiviissä kompostorissa puutarhajätteen seassa.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Kompostoitaessa toteutetaan jätelain henkeä, sillä jäte kierrätetään materiana ja sen käsittely tapahtuu lähellä jätteen syntypaikkaa. Kun pilaantuvaa keittiöjätettä ei laiteta sekajäteastiaan, on jäteastioiden tyhjennysväliä usein mahdollista harventaa. Näin onkin mahdollista säästää kiinteistön jätemaksuissa.

Lisätietoa kompostoinnista

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20223_77323.jpg
Tulli muistuttaa kasvien tilaamiseen liittyvistä rajoituksista
Tulli haluaa muistuttaa viherpeukaloita tiedotteessaan kasvien tilaamiseen liittyvistä rajoituksista.Monen kotipuutarhurin katse on suunnattu jo kesään. Mikäli siemeniä tai taimia aikoo tilata EU:n ulkopuolelta, on tärkeää huomioida, että niiden tilaamiseen liittyy monia rajoituksia. Tilaaminen on kielletty ilman kasvinterveystodistusta, lisäksi tilaukselle pitää järjestää Suomessa tuontitarkastus.
20235_81647.jpg
Sinivaleunikon saatavuus? Asiantuntija vastaa
Mistä voisin ostaa sinivaleunikon taimia? Tai edes siemeniä?
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Rajaus
Nurmikko voidaan rajata muovisella reunanauhalla, puulla tai betonireunuksella.Muovinen reunanauhaMuovinen reunanauha on helppo asentaa. Reunanauhaa varten kaivetaan vako ja nauha upotetaan maahan. Jos kukkapenkki halutaan pitää vähän koholla, valitaan leveämpi reunanauha jolloin sitä jää enemmän näkyviin ja tukemaan mullan pysymistä kukkapenkissä. Jos kukkapenkki ja nurmikko ovat samassa tasossa ja reunanauhaa tarvitaan vain estämään nurmikon leviäminen kukkapenkkiin, voidaan reunanauhaa upottaa maahan enemmän.Reunanauhan rikkoontumisen estämiseksi vaihtoehtoina ovat, että reunanauha upotetaan leikattavan nurmikon tasolle tai että leikkurin teräkorkeutta nostetaan niin, etteivät terät silppua nauhaa päältäajettaessa. Jos reunanauha asennetaan huomattavasti koholle, pitää sen vierestä ruoho leikata nurmikoiden viimeistelijällä eli siimaleikkurilla tai nurmikon viiimeistelyyn tarkoitetuilla saksilla.PuuKäsittelemätön puinen lauta kestää kostean mullan kanssa kosketuksissa muutaman vuoden, mutta painekyllästetty lauta on huomattavasti kestävämpi. Lauta voidaan upottaa reunanauhan tavoin maahan tai siitä voidaan tehdä kehikko kukkapenkin ympärille.BetonikivetBetonikivet ovat yksi, joskin kallis vaihtoehto. Kivet pitää asentaa huolella asennushiekan tai kivituhkan päälle, jotta ne pysyvät paikallaan. Yksityiskohtaisempia asennusohjeita saa kivien myyjiltä.Lue lisää nurmikon hoidosta
20224_77680.jpg
Pääsiäinen kukkii keltaisena
Keltaiset kukat, pajunkissat ja pääsiäisruoho kuuluvat perinteisesti pääsiäiseen. Ulkona ovenpielessä hehkuvat tetenarsissit ja sisällä kukkivat ruukkukasvit. Lisää iloista pääsiäistunnelmaa kotiin saat värjäämällä luonnonväreillä syötäviä pääsiäismunia ja koristelemalla sulatetuilla vahaliiduilla persoonallisia kynttilöitä. Katso ohjeet hauskoihin pääsiäisaskarteluihin!
20238_78627.jpg
Syklaami viihtyy viileässä
Syklaami on ennen kaikkea loppusyksyn kukka, joka on säilyttänyt suosionsa monta vuotta. Ostettaessa se on yleensä täydessä kukassa ja eri-ikäisiä nuppuja on runsaasti. Syklaami kukkii pitkään silloin, kun se saa olla riittävän viileässä. Jos syklaamin saa kukkimaan uudelleen, se kukkii uskollisesti vuodesta toiseen samoin edellytyksin.
20204_64359.jpg
Kasvualustat ja katteet kesäpihaan
Pihaa viherrakennettaessa tulee huomioida eri kasvilajien vaatimukset kasvualustalle. Hyvä kasvualusta on ilmava ja ravinteikas, pidättää vettä, on sopivan hapan tai emäksinen sekä sisältää sopivia aktiivisia pieneliöitä. Kivennäisaineilla ja hiekalla saadaan kasvualustaan kestävää ja ilmavaa rakennetta sekä veden läpäisykykyä. Komposti lisää ravinteikkuutta ja turve veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Kaupallisesti valmistetuista kasvualustoista löytyy helposti eri käyttötarkoituksiin valmistettuja tuotteita aina laajoista nurmikkoalueista perennapenkkeihin, kasvihuoneisiin sekä ruukkukasvatukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton