• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rajaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.06.2018
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg

Nurmikko voidaan rajata muovisella reunanauhalla, puulla tai betonireunuksella.

Muovinen reunanauha
Muovinen reunanauha on helppo asentaa. Reunanauhaa varten kaivetaan vako ja nauha upotetaan maahan. Jos kukkapenkki halutaan pitää vähän koholla, valitaan leveämpi reunanauha jolloin sitä jää enemmän näkyviin ja tukemaan mullan pysymistä kukkapenkissä. Jos kukkapenkki ja nurmikko ovat samassa tasossa ja reunanauhaa tarvitaan vain estämään nurmikon leviäminen kukkapenkkiin, voidaan reunanauhaa upottaa maahan enemmän.

Reunanauhan rikkoontumisen estämiseksi vaihtoehtoina ovat, että reunanauha upotetaan leikattavan nurmikon tasolle tai että leikkurin teräkorkeutta nostetaan niin, etteivät terät silppua nauhaa päältäajettaessa. Jos reunanauha asennetaan huomattavasti koholle, pitää sen vierestä ruoho leikata nurmikoiden viimeistelijällä eli siimaleikkurilla tai nurmikon viiimeistelyyn tarkoitetuilla saksilla.

Puu
Käsittelemätön puinen lauta kestää kostean mullan kanssa kosketuksissa muutaman vuoden, mutta painekyllästetty lauta on huomattavasti kestävämpi. Lauta voidaan upottaa reunanauhan tavoin maahan tai siitä voidaan tehdä kehikko kukkapenkin ympärille.

Betonikivet
Betonikivet ovat yksi, joskin kallis vaihtoehto. Kivet pitää asentaa huolella asennushiekan tai kivituhkan päälle, jotta ne pysyvät paikallaan. Yksityiskohtaisempia asennusohjeita saa kivien myyjiltä.

Lue lisää nurmikon hoidosta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20194_57446.jpg
Oppisopimus on mahdollisuus puutarha-alalla
Kun työpaikalla tarvitaan uusia osaajia, toimenkuvaa laajennetaan tai tutkinto omaan ammattiin puuttuu, oppisopimus voi olla sopiva ratkaisu.
20235_81663.jpg
Riipparaidan leikkaus? Asiantuntija vastaa
Ostin 120 cm riipparaidan, joka odottaa istutusta. Oksat roikkuvat nyt rungon myötäisesti. Tiedän, että leikkaamalla latvusta saa ajan myötä levitettyä. Kysymys kuuluu: leikkaanko ensimmäisen kerran heti istutuksen jälkeen? Lehdet eivät ole vielä puhjenneet, mutta puu "kukkii" parhaillaan. Vai leikkaanko vasta ensi keväänä?
20096_17436.jpg
Hyötypuutarhaa taulukkoina
Hyötytarha elää kesä toisensa jälkeen tietyssä rytmissä. Lajivalinnalla ja esikasvatusta hyödyntämällä voidaan perustaa kasvimaa, josta saadaan satoa keväästä talven alkuun.Alla olevassa taulukossa on keskeisten hyötykasvien kylvö- ja sadonkorjuuaikoja.
20238_79332.jpg
Herkuttele metsäsienillä
Sienimetsässä samoojia palkitaan joinakin syksyinä jopa runsaalla kädellä. Koriin on ehkä kertynyt kaikenlaisia metsäsieniä; haaparouskuja,karvarouskuja, kangassieniä... Mitäs niillä sitten tehdään?
202112_74266.jpg
Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta
Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.
20203_61735.jpg
Humala (humulus lupulus)
Jo keskiajalla Suomeen levinnyt, hamppukasvien heimoon kuuluva humalakasvaa nykyisin niin viljeltynä kuin luonnonvaraisena Rovaniemen korkeudella asti. Ruohovartisen humalan versot kuihtuvat talven tullen - mutta kasvavat taas tukeen kiertyen jopa usean metrin korkeuteen!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton