Omenapuun leikkaus

Pitkävartisella työkalulla voi harventaa latvusta
Pitkävartisella työkalulla voi harventaa latvusta
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoakaan pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.

Tärkeintä leikkaamisessa on muistaa, että väärän oksan leikkaaminen on pienempi paha kuin huono leikkausjälki. Hyvään tulokseen vaaditaan oikeat työkalut ja periaate, että oksakaulus ei saa vahingoittua. Vältä oksien repeämistä ja tasoita tuoreet sahauspinnat veitsellä. Leikkaus tehdään ennen silmujen avautumista keväällä.


Leikkaaminen sujuu hyvin oikeilla välineillä. Terävät sekatöörit eli oksasakset pienempien oksien leikkaamiseen, voimasakset isompiin oksiin ja saha kookkaampiin oksiin. Isojen puiden hoitoleikkaamisessa tarvitaan joko tikkaita tai pitempivartisia työkaluja. Ketterämpi kotipuutarhuri voi myös kiivetä vahvarunkoisempaan puuhun!

Näin leikkaat puutarhassa-artikkelissa tietoa puiden ja pensaiden leikkaamisesta.
 

Tarkastele omenapuuta ennen työn aloittamista


Omenapuun leikkauksilla pyritään siis pitämään puun latvus ilmavana ja kasvattamaan puuhun hyviä vahvoja oksia. Näin saadaan pidennettyä puuyksilön satoikää ja parannettua hedelmien laatua. Leikkaus parantaa ilmankiertoa puun latvaosissa ja näin ehkäisee mm. kosteassa viihtyvän hedelmäruven kehittymistä. Omenat värittyvät kauniimman värisiksi, kun auringon valo pääsee hellimään omenoiden pintaa.

Ennen kuin oksia poistetaan, tarkastellaan puuta ja mietitään mitä poistetaan. Pihaomenapuun esteettisyyttä ei sovi unohtaa. Leikkaus aloitetaan kuivista, repeilleistä ja toisiaan hankaavista oksista. Seuraavaksi poistetaan latvuksen sisäosiin kasvavia oksia sekä oksia, jotka kasvavat jyrkässä oksakulmassa runkoon nähden. Nämä poistetaan kokonaan tai leikataan lyhyemmäksi ulospäin suuntautuvan oksan edestä. Pienten oksien leikkaushaavat paranevat melko nopeasti, mutta suurten oksien leikkaushaavat ovat pitkään oivia kulkuväyliä lahottajasienille. Niinpä leikkaukset on viisasta tehdä hyvissä ajoin, kun oksat ovat vielä pieniä.

 Leikkaa ulospäin kasvavan silmun yläpuolelta
Leikkaa ulospäin kasvavan silmun yläpuolelta
Siistiä jälkeä sahalla
Siistiä jälkeä sahalla
 
 
Jyrkkäkulmaiset oksat ovat alttiita repeilemään omenasadon ja talvisen lumen painosta. Rungosta lähtevien oksien poistoa vältetään eteenkin vanhoista puista. Tästä jää iso, hitaasti paraneva haava puun runkoon. Jos lyhennät oksaa, varmista että viimeinen oksaan jäävä silmu osoittaa rungosta ulospäin.

Vanhoista puista ei poisteta kuin 2-3 vahvaa (rannetta vahvempaa) oksaa vuotta kohti. Isojen oksien repeilyn estämiseksi sahataan ensin (1) jonkin matkaa oksan alapuolelta ja sitten (2) oksa yläpuolelta poikki. Lopuksi (3) oksan tynkä sahataan oksankauluksen kohdalta.Pitkään hoitamattomana olleiden omenapuiden leikkaukset on syytä jakaa useammalle vuodelle. Voimakas leikkaus kiihdyttää versojen muodostumista ja ollaan leikkauskierteessä.

 Näin leikkaat isomman oksan
Näin leikkaat isomman oksan
 
 
Nämä oksat poistetaan kevät- ja hoitoleikkauksissa
Nämä oksat poistetaan kevät- ja hoitoleikkauksissa

Kevätleikkauksessa poistetaan:


  • Liian tiheässä kasvavat oksat
  • liian terävässä kulmassa kasvavat oksat ja repeämisalttiit oksat
  • latvuksen sisään kasvavat oksat
  • kuivat, sairaat ja vaurioituneet oksat
  • kulkua haittaavat oksat
  • runko- ja juuriversot.


Leikkauksessa oksat poistetaan runkoa myöten, oksankauluksen kohdalta, mitään tappeja ei jätetä. Terävällä sahalla saadaan tasainen ja sileä leikkauspinta. Haavanhoitoaineita ei viimeisimpien oppien mukaan suositella käytettäväksi kuin isommilla haavapinnoilla.
 

Perheomenapuun leikkaus


Perheomenapuuhun on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita, mikä täytyy tietysti huomioida puuta leikattaessa, ettei leikkaa vahingossa jotakin lajiketta kokonaan pois puustaan.

Kun puu on vielä nuori, nämä varrentamiskohdat on helppo huomata paksunnoksena puun rungossa tai alaoksissa. Perheomenapuu on vanhetessaan enemmän tai vähemmän maljamainen, sitä ei voi perheomenapuun ideaa säilyttäen leikkauksin ohjata runkojohteiseksi kuten tavallisia omenapuita.

Leikkaa puu, kuten leikkaisit kolme erillistä omenapuuta. Pyri pitämään jokainen lajikehaara yksilatvaisena, joten leikkaa mahdollinen kilpalatva jokaisesta haarasta pois. Leikkaa pois oksia, jotka pyrkivät kasvamaan puun sisäosiin päin. Jos näitä oksia on runsaasti eikä kaikkia voi leikata pois, voit katkaista ne puusta ulospäin suuntautuvan oksan tai silmun kohdalta poikki. Poista jyrkässä oksakulmassa kasvavia oksia. Oksakulmat ovat jossakin määrin lajikekohtainen asia.

Myöhemmässä vaiheessa perheomenapuun eri lajikkeita pidetään keskenään tasapainossa leikkaamalla. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat jopa vaarassa kuivua pois. Vanhemmiten päälajikkeen kasvua voi hillitä leikkaamalla voimakkaammin.


 Poista heikot vesiversot sekä sisäänpäin kasvavat oksat
Poista heikot vesiversot sekä sisäänpäin kasvavat oksat
Tuen on oltava kasvun mukaan säädettävä, ettei puu tämän yksilön tavoin pääse kuristumaan
Tuen on oltava kasvun mukaan säädettävä, ettei puu tämän yksilön tavoin pääse kuristumaan
 
 
 
Päivitetty
30.8.2013
Etusivulle | Kerro kaverille | Oikeudellinen tiedote | Palaute | Yhteystiedot © Sanoma Media Finland Oy