• Etusivu
  • Kasvillisuus

Herkuttele metsäsienillä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.08.2011Päivitetty 12.02.2024
20238_79332.jpg

Kantarelli, haavanpunikkitatti, herkkutatti. (Kuva: Adobe Stock)

Sienimetsässä samoojia palkitaan joinakin syksyinä jopa runsaalla kädellä. Koriin on ehkä kertynyt kaikenlaisia metsäsieniä; haaparouskuja,karvarouskuja, kangassieniä... Mitäs niillä sitten tehdään?

Nopeasti käsittelyyn

Poiminnan jälkeen sienet kannattaa käsitellä mahdollisimman nopeasti etteivät ne pilaantuisi. Elävässä sienessä tapahtuva soluhengitys jatkuu myös poiminnan jälkeen, joten niiden kiinteys heikkenee nopeasti ja väri- sekä makuvirheitä saattaa tulla. Poiminnan jälkeen jatkuu myös sienten ravinnonsaannin takaava entsyymitoiminta (entsyymit ovat valkuaisaineita, joten ne tuhoutuvat riittävästi kuumentamalla; vasta noin viiden minuutin kuumennus riittää pysäyttämään sienten koko entsyymitoiminnan).

Kylmävarastointi hidastaa soluhengitystä ja säilyvyysaika pitenee. Tuoreen sienen pakastaminen ei kuitenkaan lopeta kaikkea entsyymitoimintaa, joten sienet voivat pakastettunakin tummua ja saada muutaman kuukauden jälkeen karvaan sivumaun. Ennen pakastamista sienet kannattaakin kuumentaa; siten haihdutetaan pois suurin osa sienten sisältämästä vedestä. Jäähdytyksen jälkeen sienet säilötään ilmatiiviisiin rasioihin (mieluiten kerta-annoksina). Näin käsitellyt sienet säilyvät pakastettuina, ja vievät huomattavasti vähemmän tilaa.

Kannattaa muistaa, että myös bakteeritoiminta ja homesienet ovat ruokasienten uhkana. Sienten käsittelyastioiden ja käsittelytilojen tulee olla varmasti puhtaita. Säilyvyyteen vaikuttaa lisäksi säilöliemen liian alhainen suolapitoisuus sekä liian lämmin säilytystila – tai sienet ovat voineet homehtua joutuessaan säilytyksen aikana kosketuksiin ilman kanssa.

Kuivaus on suositeltava säilöntäkeino monille sienille. Niiden maku vain paranee kuivattaessa. Esimerkiksi tateille kuivaus soveltuu hyvin. Kuivattaessa sienet leikataan noin 5 mm:n paksuisiksi suikaleiksi; lakki leikataan pystysuuntaan ja jalka poikkisuuntaan.

<p data-block-key="lipvr">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Sienten suolaus

Sienten suolaaminen on vanha ja perinteinen säilöntämuoto. Suolattaviksi soveltuvat parhaiten rouskut, mutta myös muut lajit, joiden malto on kiinteä ja kova (esimerkiksi haperot, valmuskat ja vahakkaat). Parasta sienten suolaamiseen on merisuola.

Tee näin:

  • Puhdista, paloittele ja käsittele tarpeen mukaan. Huuhdo, valuta ja jäähdytä. Sienet, joita ei tarvitse kiehauttaa (esim. lampaankäävät) voit suolata tuoreina.
  • Punnitse sienet ja mittaa tarvitsemasi suolan määrä (noin 150–180 g / sienikilo).
  • Lado puhtaaseen tölkkiin tai sankoon kerroksittain sieniä ja suolaa. Painele tiiviiksi, jotta ilma poistuu. Aloita ja lopeta suolalla.
  • Laita paino sienten päälle (lautasen päälle vaikka pussissa oleva kivi). On tärkeää, että sinet peittyvät suolanesteeseen.
  • Halutessasi voit panna tölkkeihin mausteita, esim. pippureita, laakerinlehtiä, tillinsiemeniä, kuminoita, valkosipulia ja niin edelleen.
  • Säilytä melko kylmässä (+2…+5) jääkaapissa tai kellarissa.
  • Tarkkaile sienten säilymistä. Lisää tarvittaessa keitettyä ja jäähdytettyä suolaliuosta (9 dl vettä + 1 dl suolaa).

Suolasienten käyttö:

Mitä kauemmin aikaa suolasieniä säilytetään, sitä enemmän ne imevät suolaa itseensä. Syyspuolella suolaisuuden saa yleensä poistettua muutaman tunnin liotuksella tai sienten kiehauttamisella. Kevättalvella liian suolan poistaminen käy kätevimmin keittämällä. Pane tarvittava sienierä ensin siivilään ja huuhdo pintasuola juoksevalla vedellä pois. Siirrä sienet runsaaseen kiehuvaan veteen ja keitä noin 10 minuutin ajan. Kumoa takaisin siivilään ja jäähdytä kylmällä vedellä. Valuta. Maista ja arvioi, käytätkö lainkaan suolaa sieniä ruoaksi valmistaessasi. Paloittele, hienonna tai jauha sienet tämän jälkeen.

Jos suolasienesi ovat päässeet homehtumaan, älä käytä niitä. Älä kuitenkaan erehdy pitämään haaparouskujen harmaanvihreitä läikkiä tai lampaankäävän kuumennuksessa kehittynyttä, luonnollista kellanvihreyttä homeena!

Ohje

Ohje

VINKKI!

Tatteja ei kannata suolata, sillä niistä tulee helposti limaisia. Tatit ovat parasta kuivattuna.

Mitä siis pitikään tehdä?

Puhdista ja pilko sienet (esimerkiksi rouskut) pienemmiksi palasiksi – eli halkaise ja paloittele. Laita palaset kattilaan reiluun veteen ja ryöppää (keitä nopeasti) kertaalleen noin 10 minuutin ajan (vaahto kannattaa poistaa ja vesi vaihdetaan ryöppäyskertojen välillä). Valuta, pussita ja pistä sitten pakkaseen. Kaikki sienet eivät ryöppäystä tarvitse, joten ne voit vaikka käyttää kuivalla pannulla ennen pakastamista (esim. tatit). Voit toki suolata rouskuja myös ja kuivata muita metsäsieniä.

Suolassa säilytetyt sienet pitää sitten muistaa liottaa ennen käyttöä.

Muutama mukava sieniresepti:

Sieniruukku

320 g metsäsieniä

100 g sipulikuutioita

3 dl kasvis- tai sienilientä

2 dl vispikermaa

1 dl smetanaa

40 g voita

4 rkl maissijauhoa

tuoretta kirveliä

mustapippuria

  1. Kuullota sienet ja sipulikuutiot voissa
  2. Lisää kasvis- tai sieniliemi ja keitä noin 1/2 tuntia
  3. Lisää kerma ja smetana, kiehauta
  4. Suurusta maissijauholla, joka on liotettu tilkkaan kylmää vettä
  5. Lisää tuore kirveli ja mustapippuri
  6. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita

Tarjoa esimerkiksi uuniperunan kera.

<p data-block-key="dr36a">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Metsäsienikeitto

1 sipuli
2 dl sekasieniä tai suppilovahveroita
1 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
9 dl maitoa
100 g sulatejuustoa
1 kasvisliemikuutio
1/3 tl rakuunaa
1/3 tl yrttisuolaa
1 dl kermaa
persiljaa

  1. Ruskista hienonnetut sipulit ja sienet kevyesti rasvassa
  2. Ripottele päälle vehnäjauhot
  3. Lisää maito hitaasti samalla sekoittaen
  4. Lisää sulatejuusto, liemikuutio ja mausteet
  5. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes juusto on sulanut
  6. Lisää lopuksi kerma ja persilja
<p data-block-key="jgycr">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Sienirisotto

2 dl risottoriisiä
5 dl kantarelleja tai muita metsäsieniä
puolikas sipuli
5 dl hyvää kasvislientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl tuoretta parmesaania raastettuna
hivenen suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria

  1. Kuullota sipuli tilkkasessa oliiviöljyä
  2. Lisää pilkotut sienet
  3. Lisää risottoriisi ja kuullota vielä hetki
  4. Yhdistä kasvisliemi ja viini; lisää vähän kerrallaan antaen nesteen välillä imeytyä
  5. (jos keität kasvisliemen itse, jätä selleri pois; sen maku saattaa riidellä sienten aromin kanssa)
  6. Hauduta risotto kypsäksi ja lisää lopuksi parmesaanijuusto
  7. Sekoita hyvin ja tarjoa heti

Annosten päälle voit ripotella parmesaanista vuoltuja lastuja.

<p data-block-key="dkons">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Sienisalaatti

Ohjeiden mukaan valmistat 7–8 dl sienisalaattia. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

5 dl (n. 350 g) sekasieniä
1 pieni sipuli
2 dl ruokakermaa tai 1 prk ranskankermaa
ripaus mustapippuria

Koristeeksi tuoretta persiljaa tai tilliä

  1. Jos käytät suolasieniä, liota tai kiehauta niistä liika suola pois
  2. Hienonna sienet veitsellä silpuksi
  3. Leikkaa sipuli hyvin pieniksi kuutioiksi
  4. Yhdistä aineet
  5. Koristele
<p data-block-key="z9rog">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokaisenoikeudet?

Ohje

Ohje

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokaisenoikeudet?

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20226_78648.jpg
Sipulin tuholaiset ja taudit
Monet sipulia kasvattaneet kotipuutarhurit haluavat runsaan ja terveen sipulisadon, mutta sipulia pitää osata hoitaa oikein. Sipulien kasvua tulee seurata ja tunnistaa ajoissa alkavat sipulitaudit sekä huomata tuholaiset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton