• Etusivu
  • Kasvillisuus

Haperot

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.09.2014
20149_40848.jpg

Isohapero

Haperot viihtyvät kaikkialla

Nämä erinomaisiksi luokitellut ruokasienet viihtyvät kaikkialla Suomessa, kaikenlaisissa metsissä sekä puustoisissa pihapiireissä. Haperot ovat runsassatoisia satokauden ulottuessa heinäkuulta syyskuulle.

Haperoita on helpohko löytää kirkkaiden ja kiiltävien lakkiensa puolesta sammalen, ruohon ja pudonneiden lehtien seasta. Tosin auringonpaiste ja sade saattavat haalistaa lakin väriä.

Ps. Haperot muistuttavat rouskuja sillä erotuksella, että haperoissa ei ole maitiaisnestettä!

Haperoiden tunnistaminen

Haperoiden pintakelmu on kirkas ja lakin väri kirkkaan pintakelmun alla on keltainen, punainen tai vihreä. Jalka on punertava tai valkoinen. Lakin malto on juustomaisesta halkeavaa ja väriltään valkoista. Sienen lakin alla ovat vaaleat heltat.

Yhtenä hyvänä tunnusmerkkinä voidaan pitää vahingoittuneesta kohdasta muutamassa minuutissa harmaantuva malto. Voit siis vahvistaa tunnistamisesi rapsuttamalla hieman sienen jalkaa!

Haperot ovat sikäli turvallinen sieniryhmä, että joukossa ei ole myrkyllisiä sieniä – syötäväksi kelpaamattomia kylläkin. Syötäviä haperoja ovat mm. kelta-, iso-, koivu-, kangas-, viini-, häive-, kulta-, manteli-, muna-, paltero-, silli-, ja tyttöhapero.

Syötäväksi kelpaamattomia ovat haisu-, kuusi-, ja suppilohapero. Vaikka edellä mainittiin, ettei olisi myrkyllisiä haperoita, poikkeus vahvistaa säännön. Tulipunahapero on lievästi myrkyllinen, vatsanväänteitä aiheuttava. Tulipunahaperon tunnistaa helposti: kirkkaanpunainen lakki ja puhtaanvalkoiset heltat sekä jalka.

Koivuhapero
Koivuhapero
Palterohapero
Palterohapero

Haperoiden valmistaminen

Isohapero
Isohapero

Osa haperoista voidaan käyttää sellaisinaan ilman ryöppäystä tai liotusta kuten iso-, kelta-, viini- ja kangashapero. Loput ovat ryöpättäviä.

Haperot sopivat salaatteihin, keittoihin, kastikkeisiin ja suolasieniksi. Pakastuskin onnistuu.

Reseptejä löytyy yhtä monta kuin haperoakin, mutta kokeilkaapa vaikka tätä:

Haatajan sienilotina

Tarvitset:
- Sieniä, rasvaa, vehnäjauhoja ja vettä. Mausteeksi suolaa.

Puhdistetut ja noin vuorokauden vedessä lionneet sienet käristetään ruskeiksi rasvan ja mahdollisten vehnäjauhojen kanssa. Lisätään vettä ja suolaa. Annetaan kiehua jonkin aikaa.

Näin yksinkertaista - Hyvää ruokahalua!

Kangashapero
Kangashapero
Kangashaperot
Kangashaperot
Huomio

Huomio

Lue lisää sienistä!

Herkuttele metsäsienillä

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_64997.jpg
Vaadi palvelua ja laadukkaita taimia
Onnistunut taimiostos tuottaa iloa parhaimmillaan jopa vuosikymmenien ajan kannustaen pihan ja puutarhan hoitoon. Valinnan lähtökohtana pitäisi aina olla oikea kasvi oikealle paikalle. Kun tämä onnistumisen perusedellytys on kunnossa, voidaan aloittaa hinta-laatu-koko-vertailu. Pelkkä korkea hinta ei välttämättä takaa laatua. Hyvin hoidettu taimi on tukeva, tuuhea, luonnollisen värinen, elinvoimainen ja terve – myös juuristoltaan.
20219_72569.jpg
Nyt vietetään valtakunnallista huonekasviviikkoa
Huonekasvi-innostus on vienyt monen mukanaan kevään ja kesän aikana. Syksyn saapuessa siirrytään hiljalleen sisätiloihin, missä kesäkausi jatkuu viihtyvyyttä lisäävien -jopa trooppisten- kukkivien ja vihreiden kasvien avulla. Syksyn valtakunnallista huonekasviviikkoa vietetään 20.‒26.09.21.
202111_73709.jpg
Kansalliset kaupunkipuistot haluavat tunnetuiksi
Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin 20 vuotta sitten Hämeenlinnaan. Tänä päivänä kaupunkipuistoja on jo yhdessätoista suomalaiskaupungissa.
202211_80244.jpg
Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?
Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.(Artikkelin kirjoittaja on Jaani Turunen, asiakasryhmäpäällikkö ja maisemasuunnittelija, gsm +358 40 8484 255, jaani.turunen@rudus.fi)
20225_78138.jpg
Ympärivuotista vehreyttä ikivihreillä kasveilla
Ikivihreiden kasvien erikoismuodot tuovat tervetullutta vaihtelua puutarhaan. Erikoinen väritys tai kasvutapa tekevät näkymästä mielenkiintoisemman. Hyvin ryhmitellyillä ikivihreillä voi myös kätevästi kätkeä esim. rakennusten seinässä olevia vesihanoja, tuuletusluukkuja ja pehmentää rakennuksen kulmaa tai tyhjää seinää.Värien monotonisuutta ja yksitoikkoisuutta torjutaan yhdistelemällä eri vihreän värisiä, kokoisia ja muotoisia kasveja samaan ryhmään. Yhdistämisessä piilee kuitenkin aina vaaransa: jollei tunne kasvin luontaista kasvutapaa, saattaa käydä niin, että joku kasvi jättää vierustoverinsa täysin varjoonsa ja jopa tukahduttaa tämän kasvun. Kannattaa myös muistaa, että kasvien erikoismuodot ovat yleensä arempia kuin alkuperäinen laji tai lajike.
20122_29570.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 2/5
OSA 2: Maan muokkausVaikka niittykasvit ovatkin melko vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen, niin niille pitää kuitenkin kunnostaa kasvupaikka; maa pitää muokata ja rikkakasvit poistaa.Tässä Näin perustat kukkaniityn -artikkelisarjan toisessa osassa käydään läpi maan muokkaamiseen liittyvät seikat.Niittykukkien siemeniä annospusseina ja valmiina seoksina löydät Jäsentukusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton