• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin perustat kukkaniityn - OSA 2/5

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.08.2018
20122_29570.jpg

OSA 2: Maan muokkaus

Vaikka niittykasvit ovatkin melko vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen, niin niille pitää kuitenkin kunnostaa kasvupaikka; maa pitää muokata ja rikkakasvit poistaa.

Tässä Näin perustat kukkaniityn -artikkelisarjan toisessa osassa käydään läpi maan muokkaamiseen liittyvät seikat.

Niittykukkien siemeniä annospusseina ja valmiina seoksina löydät Jäsentukusta

Muokkaa kasvualusta

Muokkaa pintamaa siltä alueelta, jolle aiot niittykasvin siemeniä kylvää (katso siementen riittoisuus).
VINKKI: Jos kylvät rinteeseen, niin tee siihen vakoja vaakasuoraan koko rinteen poikki. Näin sadevesi ei vie siemeniä mukanaan alas.

Vanhaa niittyä - tai vaikka sammaloitunutta nurmikkoa - voi piristää ja täydentää uusilla kasveilla. Tällöin kasvustoon tehdään lapiolla kylvölaikkuja, joista poistetaan kaikki kasvusto (sammalet, heinä- ja ruohomättäät jne.) sekä juurakkoinen pintamaa. Kuoppa tasoitetaan lisämaalla.

20122_29738.jpg
http://www.rakentaja.fi/jasentukku/piha_ja_puutarha/siemenet/niittykukat/3647/

Poista rikkakasvit

Kylvettävältä alueelta kitketään ja poistetaan kaikki rikkaruohot aina mahdollisimman hyvin, etteivät ne valtaisi aluetta niittykasvien kustannuksella. Rikkaruohojen torjunta on tässä vaiheessa huomattavasti helpompaa, kun ei tarvitse vielä varoa mitään kukkien taimia.

Yksivuotiset rikkakasvit, kuten saunakukat, häviävät itsekseen niityltä muutamassa vuodessa, mutta monivuotiset on kitkettävä pois juurineen. Poista siis huolellisesti kaikki voikukat, leskenlehdet, juolavehnät, ohdakkeet, valvatit, horsmat, vadelmat ja pujot. Mikäli käytät kemiallisia torjunta-aineita, niin noudata huolellisesti valmistajan ohjeita.

Kesannointi ja pintamaan vaihto

Rikkaruohojen valtaamaa aluetta voi kesannoida yhden tai useamman kesän ajan ennen siementen kylvämistä. Maa muokataan aina, kun alueelle ilmestyy rikkakasvustoa - eli useampaan otteeseen kasvukauden aikana.

Pahoin rikkaruohottuneelta alueelta voi pintamaan poistaa koko juuriston syvyydeltä. Yleensä se tarkoittaa 20 - 30 cm kerroksen poistamista. Uudeksi pintamaaksi niittyä varten levitetään 5-10 cm hiekkapitoista maata.

Poista rikkaruohot juurineen - vieressä tarpeellisia työvälineitä.
http://www.rakentaja.fi/jasentukku/piha_ja_puutarha/siemenet/niittykukat/3647/
Poista rikkaruohot juurineen - vieressä tarpeellisia työvälineitä.

Niityn perustaminen lyhyesti:

Perustaminen

  • Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä tai syksyllä syys - lokakuussa.
  • kylvettävä niittyalue muokataan ja rikkakasvit poistetaan.
  • Siemenet ovat pieniä, joten sekoita ne esimerkiksi hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi.
  • Kylvä siemenet pintaan, sillä useat siemenet vaativat valoa itääkseen.
  • Siemenet itävät hitaasti. Pienet taimet kehittyvät kesän kuluessa.

Hoito ja kukinnan alku
  • Niitä alue syksyisin elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä.
  • Poista niittojäte muutaman päivän kuluttua.
  • Rehevät alueet kannattaa niittää ja niittojäte poistaa myös alkukesällä.

Kukinnan alku

Yksivuotiset kukat kukkivat jo 1. kesänä. Monivuotiset aloittavat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

Muista olla kärsivällinen; niittykukat kehittyvät hitaasti ensimmäisenä kesänä!

20122_29745.jpg
http://www.rakentaja.fi/jasentukku/piha_ja_puutarha/siemenet/niittykukat/3647/

Näin perustat kukkaniityn on artikkelisarja, jonka muut osat ilmestyvät myöhemmin:
OSA 1: Kasvien valinta
OSA 2: Maan muokkaus
OSA 3: Siementen kylvö
OSA 4: Niityn kehitys
OSA 5: Niityn hoito

Lisätietoa niittykasveista ja niityn perustamisesta: www.suomenniittysiemen.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20098_17961.jpg
Hoida nurmikkoasi oikeilla tuotteilla
Nurmikon kalkitusSuomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu nurmikon käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole nurmiheinälle käyttökelpoisessa muodossa ja sammal viihtyy. Maa kalkitaan ja lannoitetaan vuosittain tai maa-analyysin mukaan. Puutarhamaan kalkitustarpeen voit selvittää teettämällä maastasi viljavuustutkimuksen tai mittaamalla itse maan happamuuden pH-liuskoilla.
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.
20238_82778.jpg
Oikea kasvualusta orkideallesi
Orkideat kasvavat luonnossa useimmiten kiinnittyneinä puiden oksistoihin (epifyytit). Osa niistä kasvaa sammaleisten kivien päällä (litofyytit) tai maan pinnan kevyessä humuksessa (humusepifyytit). Hyvin harva trooppinen laji on siis selkeästi maaorkidea; tämän vuoksi niiden kasvualustaksi ei sovellu tavanomainen multa. Kasvualustan tulee olla lisäksi ilmavaa, sillä tropiikin runsaista sateista huolimatta orkideoiden juuret kuivuvat ilmavirtauksen seurauksena nopeasti sateiden välillä.
20208_66252.jpg
Varmista kukoistava kevät ja satoisa ensi kesä
Vaikka päivät ovat vielä kesäisen lämpimiä, alkaa luonto valmistautua talveen. Lyhenevä päivä on varma merkki, niin muuttolinnuille kuin kasveillekin, että talvea kohti ollaan menossa. Puutarhuri voi omilla toimillaan edesauttaa kasveja kestämään talven haasteet, varmistaa tulevan kevään ja kesän kukintaa ja kesän satoa.
202112_73970.jpg
Lähes puolet suoma­laisista tekee käsitöitä, nikkaroi tai raken­telee säännöllisesti
Taitoliitto selvitti yhteistyössä Taloustutkimuksen kanssa suomalaisten käsityöharrastusta laajalla Käsitöiden harrastaminen Suomessa -kuluttajakyselyllä lokakuussa 2021. Edellisen kerran vastaava kysely tehtiin 2018 ja käsityön suosio näyttää vaan kasvaneen kuluneiden kolmen vuoden aikana. Käsityöharrastus on lisääntyneen kotoilun myötä koukuttanut uusia harrastajia ja harrastus koetaan rentouttavaksi ja palkitsevaksi.
20088_12442.jpg
Huomio koululaisten kasvisten syömiseen
Lasten ja erityisesti poikien kasvisten syönti on huolestuttavan vähäistä. Lasten ja nuorten kasvisten riittävään syöntiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sen, minkä lapsena oppii niin, vanhana taitaa. Lapsena opitut terveyttä ylläpitävät ja sairauksia ehkäisevät ruokailutottumukset kantavat hedelmää pitkälle aikuisuuteen.Vanhempien esimerkki on erityisen tärkeä asia arkisten asioiden oppimisessa terveelliset ruokailutottumukset mukaan lukien. Terveyttä kasviksilla -kampanjan yhteistyötahot; Kotimaiset Kasvikset ry, Suomen Sydänliitto, Suomen Syöpäjärjestöt, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen Terveydenhoitajaliito, haastavat vanhemmat kantamaan vastuunsa terveellisten ruokailutottumusten opettamisessa. On hyvä muistaa, että vanhemmilla on tähän mahdollisuus ja velvollisuus. Lisäksi lapset suorastaan toivovat sitä, vaikka se ei aina siltä näyttäisikään. Riittävä kasvisten syönti hoituu näppituntumalla. Kasviksia puoli kiloa päivässä on kuusi kourallista. Kasvikset voi nauttia haluamallaan tavalla muodossa tai toisessa, kypsennettynä tai raakana. Helpoiten tavoite toteutuu sisällyttämällä kasviksia jokaiselle päivän aterialle ja välipalalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton