• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hoida nurmikkoasi oikeilla tuotteilla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.01.2024
20098_17961.jpg

Paikattaviin kohtiin levitetään Multaa Nurmikolle.

Nurmikon kalkitus

Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu nurmikon käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m². Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole nurmiheinälle käyttökelpoisessa muodossa ja sammal viihtyy. Maa kalkitaan ja lannoitetaan vuosittain tai maa-analyysin mukaan. Puutarhamaan kalkitustarpeen voit selvittää teettämällä maastasi viljavuustutkimuksen tai mittaamalla itse maan happamuuden pH-liuskoilla.

Kalkkia voi levittää nurmikolle keväällä tai syksyllä. Kastelu nopeuttaa rakeiden liukenemista. Liitukalkki on peräisin liitukauden aikana merenpohjaan muodostuneista kalkkikerrostumista. Se on rakenteeltaan huokoista ja koostuu lähinnä mikroskooppisten kalkkikuoristen pieneliöiden kuorista.

Sopiva käyttömäärä puutarhan ylläpitokalkituksessa on 10–30 kg/100 m² joka toinen tai kolmas vuosi. Kun nurmikko lannoitetaan Biolan Nurmikkolannoitteella, erillistä ylläpitokalkitusta ei tarvita lainkaan, koska Nurmikkolannoiterakeesa on mukana kalkki.

Peruskalkitukseen happamille maille suositellaan 40–100 kg /100 m². Happamuuden poisto savi- ja multamailla vaatii enemmän kalkkia kuin keveillä hiekka- ja hietamailla.

Erikoismultaa nurmikolle

Nurmikon perustaminen: Ennen uuden nurmikon perustamista varmistetaan pohjamaan riittävä vedenläpäisy ja kantavuus sekä tasoitetaan vettä keräävät painanteet. Uutta multaa levitetään pohjamaan laadusta riippuen 10–25 cm kerros.

Multa tasoitetaan ja tiivistetään ennen kylvämistä. Siemenet kylvetään ristikkäisistä suunnista, 200–300 g/10 m². Kylvön jälkeen siemenet peitetään kevyesti haravoimalla ja kylvös jyrätään.

Nurmikon paikkaus: Paras aika nurmikon paikkaukseen on keväällä tai syyskesällä, kun maassa on luontaista kosteutta. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta. Päälle levitetään kerros Biolan Multa Nurmikolle –kasvualustaa, jonka pinta tasataan haravalla. Siemenet kylvetään ja sekoitetaan haravalla kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään kevyesti. Kylvöstä kastellaan kunnes siemenet ovat itäneet.

Nurmikon elvyttäminen: Tiivistyneen nurmikon kasvua voidaan elvyttää Biolan Multa Nurmikolle –katteella. Kate lisää nurmiheinien versomista ja parantaa kulutuksenkestoa. Kate levitetään varhain keväällä tai syksyllä leikatun ja haravoidun nurmikon päälle. Sopiva katteen paksuus on noin 1 cm. Katteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen.

Biolan Multa Nurmikolle on kompostilannoitettu ja kalkittu erikoismultaseos nurmikon paikkaukseen ja elvyttämiseen sekä uuden pihanurmikon perustamiseen. Multa säilyttää rakenteensa kovassakin kulutuksessa.

Nurmikon syyslannoitus

Syyslannoituksen ansiosta nurmikkokin talvehtii paremmin.
Syyslannoituksen ansiosta nurmikkokin talvehtii paremmin.

Nurmikko kestää parhaiten kulutusta, jos se on kasvussa koko ajan eli mm. sen ravinnetila on hyvä. Lannoitus lisää leikkauskertoja, mutta samalla nurmikon kestävyys paranee ja se on kauniimpi.

Syyslannoitus: Typpipitoista lannoitetta ei anneta enää heinäkuun puolivälin jälkeen, koska se haittaisi nurmikon (tuleentumista) valmistautumista talveen. Elokuussa annettu syyslannoitus parantaa nurmikon talvenkestävyyttä. Syyslannoitukseen sopii Biolan Syksyn PK-lannoite, joka sisältää sopivasti eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja runsaasti kaliumia sekä hivenravinteita. Oikea annostus on 7 litraa Syksyn PK-lannoitetta 100 m²:lle.

Nurmikon perustaminen: Nurmikkoa perustettaessa maa kalkitaan ja lannoitetaan. Sopiva peruslannoitus on 20–40 litraa Biolan Nurmikkolannoitetta 100 m²:lle. Lievästi happamalle peltomaalle käytetään 40–100 kg Biolan Puutarhakalkkia 100 m²:lle. Kun uuden nurmikon kasvualustana käytetään Biolan Multaa Nurmikolle, erillistä lannoitusta tai kalkitusta ei tarvita.

Kokeiden perusteella on todettu, että säännöllisesti kalkitun ja lannoitetun nurmikon peittävyys, väri, yleisvaikutelma eli kauneus ja talvehtiminen ovat selvästi paremmat, kuin hoitamattomalla nurmella. Ruohon värin muuttuminen vaaleaksi keväällä on usein merkki puutteellisesta lannoituksesta.

20098_17963.jpg
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10477.jpg
Viherkallion asukaspuisto
Vihervuoteen liittyvässä Viikon Puistot -hankkeessa on tällä viikolla (21.4. alkaen) esittelyvuorossa Viherkallion asukaspuisto. Viherkallion puiston tarinan voi kuulla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi soittamalla puhelinnumeroon 020 690 090. Tarinat löytyvät myös kaupunkien (Espoo, Helsinki ja Vantaa) verkkosivuilta.
202211_79924.jpg
Minkä puun taimi tämä on? Asiantuntija vastaa
Vanhan remontissa olevan talon pihalta, vanhasta kukkapenkistä, kaivoin tämän puun taimen ennen kaivinkoneen tuloa. En tunnista millään mikä tämä on. Tätä samaa oli pieni vieressä. Missään muualla pihalla en tätä nähnyt. Pajuhan leviää nopeasti. Lehdet näyttävät pajun lehdiltä, mutta puu minusta ei näytä pajulle. Jouduin latvomaan sen, että se saa voimaa juurtumiseen. Aivan kuin jokin hedelmäpuu. Vai olenko kepittänyt pajun arvopaikalle kukkapenkkiin?
20237_82645.jpg
Voiko kuusen juuristo vahingoittaa perustuksia? Asiantuntija vastaa
Pihallamme kasvaa iso kuusi vain muutaman metrin päässä talostamme. Mieheni on huolissaan, että myrskyn mahdollisesti kaataessa kuusen, kuusen juuristo voisi vahingoittaa talomme perustuksia. Voiko näin käydä?
20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista yms. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.
20069_443.jpg
Istuta pihapuu
Puut ovat pihan peruskasvejaPihapuuta valitessa yksi tykkää kauniista kukinnasta, toiselle on tärkeintä upea syysväri ja kolmas halajaa isoja lehtiä ja peittävyyttä. Talvenkestävyys ja tuholaisarkuus on otettava huomioon joka tapauksessa. Myös kävyt ja hedelmät saattavat vaikuttaa valintaan. Uudelle pihalle kannattaa istuttaa ensimmäiseksi puut, koska osa on hyvinkin hidaskasvuisia.Pieneen pihaan ei kannata valita tammia (Quercus robur) tai metsävaahteroita (Acer platanoides), jotka varjostavat laajoilla latvuksillaan koko pihan. Sinne sopivat mm. pilarikatajat (Juniperus communis f. suecica), muita kuusia kapeampi serbiankuusi (Picea omorika), pilarituija (Thuja occidentalis ’Columna’ tai ’Fastigiata’), kartiotuija (Thuja occidentalis ’Brabant’, ’Holmstrup’ tai ’Pyramidalis’), marjakuuset (Taxus), pylväspihlaja (Sorbus aucuparia ’Fastigiata’), pylväshaapa (Populus tremula ’Erecta’) ja siivosenlehmus (Tilia x vulgaris ’Siivonen’). Myös puiden riippamuodot ovat hyviä valintoja: esimerkiksi riippapihlaja (Sorbus aucuparia ’Pendula’), riippajalava (Ulmus glabra ’Pendula’), sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’), riippahernepensas (Caragana arborescens 'Pendula') ja riipparaita (Salix caprea ’Pendula’).Suureen pihaan tuovat uljautta mm. balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum), lehmukset (Tilia), salavat ja pajut (Salix), poppelit (Populus), saarnit (Fraxinus), männyt (Pinus), kuuset (Picea), pihdat (Abies) sekä lehtikuuset (Larix).
201112_28951.jpg
Tunnelmallinen loma on paloturvallinen
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK toivoo suomalaisten huolehtivan paloturvallisuudesta joulun aikaan, erityisesti kynttilöitä poltettaessa. Näin vältytään ikäviltä ja jopa kohtalokkailta palovahingoilta. Kynttilän ja ulkoroihun valo tuo tunnelmaa. Siitä voi huoletta nauttia, kunhan muistaa noudattaa käyttöohjeita ja kiinnittää huomiota kynttilöiden ja ulkoroihujen turvalliseen sijoitteluun.Monissa kodeissa joulun ajan kynttilöiden polttaminen alkaa ensimmäisestä adventista jatkuen läpi itsenäisyyspäivän ja ohi uuden vuoden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton