• Etusivu
  • Kasvillisuus

Härkäpapu sisältää runsaasti valkuaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20099_18633.jpg

Härkäpapu (Vicia faba)

Härkäpapu (Vicia faba) on yksi vanhimmista viljelykasveista ja luultavasti maailman ensimmäinen viljelty palkokasvilaji. Se sisältää runsaasti valkuaisaineita. Härkäpapua on Suomessa aiemmin käytetty lähinnä ihmisravintona toisin kuin eteläisemmissä maissa, joissa se on ollut myös tärkeä rehukasvi. Pitkän tauon jälkeen härkäpapua on jälleen alettu viljellä Suomessa. Härkäpapu onkin maukas ja hyvä kotimaisen kasviproteiinin lähde. Luomutilat tuottavat sitä jonkin verran rehuksi.

Härkäpavun kasvatus

Härkäpapu voidaan kylvää hyvin vaatimattomaan maahan, ja koska se kestää hyvin kylmyyttä, se kylvetään keväällä ensimmäisten kasvien joukossa, heti kun maa on kylvökunnossa. Härkäpavun taimet kestävät n. - 3-4 °C:n hallaa

Hyvälaatuinen pavunsiemen kasvaa pensasmaiseksi. Kasvi sitoo ilmakehän typpeä syvässä juuristossaan elävien juurinystyräbakteerien avulla, joten typpilannoitusta voidaan vähentää. Härkäpavun siemenet ovat yleensä isokokoisia, ja kasvikin kasvaa varsin kookkaaksi. Vanhat maatiaislajikkeet pysyvät yleensä pystyssä ilman tukea, mutta voimakkaasti kasvavat saattavat tarvita tukemista.

Härkäpavusta syödään suuret siemenet tai nuoret, pikkusormen vahvuiset palot kokonaisina. Ne tulee aina keittää ennen käyttöä, sillä ne sisältävät haitallisia glykosideja, jotka hajoavat kymmenen minuutin keittämisen jälkeen. Härkäpavut tuovat maukkaan ja edullisen valkuaislisän patoihin, keittoihin ja salaatteihin.

Härkäpapulajikkeita

Suomessa suosituin härkäpapulajike lienee Kontu, joka on kehitetty aikaisempien suomalaisten lajikkeiden perusteella. Virolainen härkäpapulajike on Jõgeva. Muita lajikkeita ovat esimerkiksi Aurora, Divine, Gloria, Jõgeva, Kontu, Marcel, Maya, Mélodie, Mikko 1977- (Suomen ensimmäinen lajikeluettelon härkäpapu), Mireille, Ukko, sekä Victoria.

Härkäpavun maatiaiskannat ovat Suomessa monenkirjavia. Väritykseltään ne jakautuvat mustanvioletteihin, ruskeisiin ja kellanvaaleisiin. Kokonsa puolesta niitä on lähinnä keskikokoisia ja pieniä, suurikokoiset papukannat ovat harvinaisia. Kantojen aikaisuudessa ja maussa on myös melkoisia eroja. Kotitarveviljelyssä on tapana kylvää useammanlaista siementä samaan maahan. Hyvälaatuinen pavunsiemen pensastuu ja yhdestä siemenestä nousee kolmesta viiteen vartta.

Lue lisää:
Puutarha.netin Keskustelupalstalla

on runsaasti asiaa myös härkäpavusta -

lue viestiketjua ja osallistu!

Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_72010.jpg
Värien hehkua, syyskesän aurinkoa
Syyskasvit tarjoavat näyttävyyttä sen jälkeen, kun helteiden uuvuttamat kesäkukat ovat antaneet kaikkensa. Useimmat elokuussa syksyä varten istutettavat kukat ovat silmänilona aina pakkasiin saakka.
20199_59958.jpg
Voiko ketokatolla vähentää ilmastonmuutosta?
Ketokatolla (arkikielessä viherkatto) saa aikaan monenlaista hyötyä ja huvia. Mm. näin kevätkesän ollessa valloillaan ja sään muuttuessa alinomaa, hulevesien hallinta helpottuu kun valuntahuiput pystytään hillitsemään jo katolla. Ketokaton avulla veden valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä ketokattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan. Lue lisää hulevesien hallinnasta täältä.Ja onhan ketokatto kaunis, hyödyllinen ja luonnollisen näköinen, eikö sinustakin?
20218_72086.jpg
Mikä kuusiaitaa vaivaa?
Vuosia sitten huomasin, että kuusiaidan alaosassa oli kolme runkoa, jotka pysyivät samanlaisina aivan kuin homeisina pitkään. Pensas ei näyttänyt kärsivän. Viime kesänä samanlaisia runkoja alkoi näkyä enemmän. Mikähän niitä vaivaa ja olisiko jokin asia, millä leviämisen saisi loppumaan ja rungot tervehtymään?
202112_73976.jpg
Talvi ja liukkaus lisäävät kaatumisen riskiä
Kaatumisia tapahtuu ympäri vuoden, mutta alkutalven liukkaus usein yllättää ja lisää kaatumisen riskiä. Onneksi usein muksahduksesta selviää säikähdyksellä ja mahdollisesti pienillä mustelmilla. Pahimmillaan kaatuminen voi kuitenkin aiheuttaa kovaa kipua ja vaatia pitkää hoitoa sekä kuntoutusta. Aina leikkaukseltakaan ei vältytä.
20237_82628.jpg
Viikon kysymys: Miten isotuomipihlaja tulisi leikata?
Pihassamme on isotuomipihlaja-aita, joka on päässyt kasvamaan noin 4 metriseksi. Aita ei ole enää alhaalta tuuhea eikä toimi näkösuojana naapurin kanssa kuten sen olisi tarkoitus. Onko sitä mahdollista hoitaa kyseisestä lähtötilanteesta niin, että se pidettäisiin jatkossa noin 2 metrin korkeudessa ja se tuuheutuisi alhaalta asti, mutta sitä ei leikattaisi koskaan täysin alas vaan se säilyisi näköesteenä?
20223_77102.jpg
Hoida puutyöt tehokkaasti sähkösahalla
Pihan puusavotta on tunnetusti työlästä hommaa. Jo yksittäisen puun kaataminen tietää paljon oksien karsimista ja rungon sahaamista pätkiksi. Perinteisesti saha laulaa, paitsi että työt voi nykyään tehdä hiljaisemminkin. Sähkökäyttöisellä UniversalChain-sahalla hoituvat sahaustyöt miellyttävästi ja tehokkaasti ilman polttomoottorin katkua ja pärinää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton