• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hyvällä hoidolla talvikompostointi onnistuu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_69949.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kompostointi on luonnollinen tapa palauttaa eloperäinen maatuva jäte takaisin luontoon. Lämpöeristetyllä kompostorilla keittiöjätteen kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Kompostoinnin aloittamista ei tarvitse siirtää kevääseen, vaan sen voi aloittaa vaikka saman tien, kunhan huomioi talvikompostoinnin erityispiirteet.

Perusedellytys kompostoinnille talviaikaan on kunnollinen, myös pohjastaan lämpöeristetty talousjätekompostori. Kompostorin talvitoimivuusominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota laitetta hankittaessa. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki takaa, että kompostorin toimivuus on testattu pohjoisen talvioloissa.

Biolan Pikakompostori 220 todettiin toimivimmaksi lämpökompostoriksi Kuluttaja-lehden testissä, jossa testattiin ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja kompostoreita.

Riittävän lämpöeristyksen lisäksi tärkeitä kompostorin ominaisuuksia ovat lämpömittari ja tehokas, säädettävä ilmastointi. Näiden avulla voi seurata kompostin toimintaa ja säädellä kylmän ilman sisäänpääsyä kompostoriin.

Säännöllinen ruokinta kasvattaa hyvän pieneliökannan

Kompostissa luonnon omat pieneliöt, kuten bakteerit, sädesienet ja homeet hajottavat eloperäistä jätettä ravinnokseen. Ihmisen tehtäväksi jää hoitaa kompostia ja luoda näille pienille hajottajaeliöille mahdollisimman hyvät elinolot, jolloin kompostoituminen on tehokasta. Erityisesti talvikaudella on tärkeää viedä keittiön biojätettä kompostoriin säännöllisesti, jotta kompostin pieneliöt saavat riittävästi energiaa toimintaansa ja voivat tuottaa lämpöä.

Kompostin lämpötilat ovat talvella luonnostaan alhaisemmat kuin kesällä. Kun uutta tai juuri tyhjennettyä kompostoria on täytetty vähintään puolet tilavuudestaan ja jätettä edelleen lisätään säännöllisesti, kompostoituminen lähtee vauhtiin. Kompostin hajotustoimintaa voi tehostaa lisäämällä jätteen sekaan kompostiherätettä, joka tasapainottaa kompostin ravinnetaloutta.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
Talvella kompostin voimakasta sekoittamista vältetään, jotta kompostimassan viileämmät ja lämpimämmät osat eivät tarpeettomasti sekoitu keskenään alentaen koko massan lämpötilaa. Kovilla pakkasilla kompostoriin kaadettua vettä huomattavasti parempi keino riittävän lämpötilan ylläpitämiseksi ovat kuumavesipullot.

Kompostin korkeimmat lämpötilat ovat yleensä tuoreen jätetäytön keskiosassa lämpötilojen ollessa alhaisemmat kompostin reunoilla ja pohjalla. Jäähtyvässä kompostissa jätteen hajoaminen hidastuu ja kompostimassan lämpötilan laskiessa alle +15 Cº ei toiminta ole enää tehokkaimmillaan, mutta kompostoitumista tapahtuu silti. Kylmässäkään kompostissa ei jätteen hajotustoiminta ole täysin pysähtynyt, sillä osa kompostin pieneliöistä hajottaa jätettä vielä -5 asteen pakkasessa. Mahdollinen jäätyminen ei vahingoita talvioloihin tarkoitettua kompostoria, eikä huononna syntyvän kompostimassan laatua. Jos jätettä kertyy alkuvaiheessa liian vähän, tehokas hajotustoiminta käynnistyy viimeistään keväällä auringon lämmittäessä.

Kompostikuiviketta ei pidä unohtaa

Kompostiin viedyt talousjätteet tulee peittää aina kerroksella kompostikuiviketta. Paras kuivike on turpeen ja kuorikatteen seosta. Oikeanlainen seosaine pitää kompostin ilmavana, tasaa sen kosteutta ja toimii myös lämpöeristeenä. Kuivikkeen käytön merkitys korostuu talvella, kun kompostin lämpötilat luonnostaan laskevat. Hajotustoiminnan vilkastuessa komposti tuottaa paljon kosteutta kompostoriin, jolloin tarvitaan kosteutta imevää ja ilmavan karkeata ainesta jätekerrosten välissä.

Talvikäytön kannalta on eduksi, jos kompostorin pohjalta voi poistaa kypsemmän kompostin osuutta, sillä pakkassäillä kompostiin ei kannata tehdä liikaa kylmää ilmatilaa. Ensimmäisen kerran kompostori tyhjennetään vasta, kun jätettä on jo niin paljon, ettei uutta enää mahdu. Alin kerros, jossa kompostimassa on jo jäähtynyt, kannattaa poistaa kompostorista talvellakin. Tiheästi toistettu tyhjennys parantaa kompostin happioloja ja piristää kompostin toimintaa. Noin kolmasosa kompostorin tilavuudesta kerrallaan on yleensä sopiva tyhjennysmäärä.

Perusedellytys kompostoinnille talviaikaan on kunnollinen, myös pohjastaan lämpöeristetty talousjätekompostori. (Kuva: Biolan)
Perusedellytys kompostoinnille talviaikaan on kunnollinen, myös pohjastaan lämpöeristetty talousjätekompostori. (Kuva: Biolan)

Kompostin ravinteiden huuhtoutumisen estämiseksi kannellinen puutarhakompostori tai pressulla peitetty kasa on oikea paikka talvella talousjätekompostorista tyhjennettävälle katekompostille. Keväällä maan sulaessa katekomposti levitetään pihassa koristekasvien juurelle katteeksi, jolloin maan humuspitoisuus paranee ja kasvit saavat ravinteita käyttöönsä.

>> Lisää kompostoinnista

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80865.jpg
Lannoituksella puutarha kukoistamaan!
Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.
20227_30054.jpg
Pääsiäinen lähestyy - kylvä rairuoho
Mikä onkaan parempi kesän merkki, kuin vastaleikatun ruohon tuoksu. Hieman vastaavan, keväisen tunteen saat koskettelemalla, maistelemalla, haistelemalla ja leikkaamalla rairuohoa. Ihanan vihreää, elävää ja tuoksuvaa ruohoa, josta nauttivat myös perheen pikku lemmikit. Esimerkkinä kerrottakoon lemmikkikanista, jonka parhaimmat riemuloikat nähtiin siinä vaiheessa, kun rairuohoastia laskettiin sen eteen. Siihen asti vain perheen kissat olivat saaneet herkutella tuoreella ruoholla.VINKKI! Piristä kylvöstäsi laittamalla joukkoon myös muita siemeniä: kauraa, ohraa tai vaikka auringonkukan siemeniä. Hauskoja voisivat olla myös herneet ja pavut.
20235_78247.jpg
Keittiöpuutarha ruukussa
Ruukkuviljelyä voi harrastaa melko monenlaisissa astioissa. Ruukkujen lisäksi kauniita vaihtoehtoja ovat muovitetut korit ja puiset laatikot, jopa vanhat emalipotat. Myös ämpärit, saavit ja säilyketölkit sopivat astiaksi, kunhan koko on riittävän suuri. Juurille ja mahdolliselle salaojitukselle on oltava tarpeeksi tilaa.
20188_54262.jpg
Tiesitkö, että myös syksy on hyvä aika kalkita puutarhassa?
Kotipuutarhuri pyrkii luomaan kasveille parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet. Tämä onnistuu parhaiten muokkaamalla kasvualustan maaperätekijöitä kunkin kasvin vaatimusten mukaisesti. Maaperätekijöitä ovat maan ravinteisuus, suolapitoisuus, rakenne, pieneliöstön toiminta sekä maan pH eli happamuus.
20072_3585.jpg
Yrttien kertomaa
Yrtit ovat nykyään erittäin käytettyjä kasveja sekä mausteina että rohtoina. Vahvat tuoksut ovat kiehtoneet jo pitkään, ja yrtit ovatkin saaneet menneinä aikoina symbolisia merkityksiä. Niiden välityksellä on kerrottu mielialoista ja tunteista sekä viestitetty erilaisia toivotuksia. Eri maiden ja eri aikakausien tulkinnat eroavat hieman toisistaan.Tässä muutamia tärkeimpiä yrttejä ja niiden viestit:
20069_443.jpg
Istuta pihapuu
Puut ovat pihan peruskasvejaPihapuuta valitessa yksi tykkää kauniista kukinnasta, toiselle on tärkeintä upea syysväri ja kolmas halajaa isoja lehtiä ja peittävyyttä. Talvenkestävyys ja tuholaisarkuus on otettava huomioon joka tapauksessa. Myös kävyt ja hedelmät saattavat vaikuttaa valintaan. Uudelle pihalle kannattaa istuttaa ensimmäiseksi puut, koska osa on hyvinkin hidaskasvuisia.Pieneen pihaan ei kannata valita tammia (Quercus robur) tai metsävaahteroita (Acer platanoides), jotka varjostavat laajoilla latvuksillaan koko pihan. Sinne sopivat mm. pilarikatajat (Juniperus communis f. suecica), muita kuusia kapeampi serbiankuusi (Picea omorika), pilarituija (Thuja occidentalis ’Columna’ tai ’Fastigiata’), kartiotuija (Thuja occidentalis ’Brabant’, ’Holmstrup’ tai ’Pyramidalis’), marjakuuset (Taxus), pylväspihlaja (Sorbus aucuparia ’Fastigiata’), pylväshaapa (Populus tremula ’Erecta’) ja siivosenlehmus (Tilia x vulgaris ’Siivonen’). Myös puiden riippamuodot ovat hyviä valintoja: esimerkiksi riippapihlaja (Sorbus aucuparia ’Pendula’), riippajalava (Ulmus glabra ’Pendula’), sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’), riippahernepensas (Caragana arborescens 'Pendula') ja riipparaita (Salix caprea ’Pendula’).Suureen pihaan tuovat uljautta mm. balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum), lehmukset (Tilia), salavat ja pajut (Salix), poppelit (Populus), saarnit (Fraxinus), männyt (Pinus), kuuset (Picea), pihdat (Abies) sekä lehtikuuset (Larix).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton