• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasviksia nyt monipuolisesti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20108_22760.jpg

Kuivuuttakin enemmän monia avomaan kasviksia on koetellut kova kuumuus. Salaatit ja erilaiset kaalit ovat kärsineet kuumuudesta kaikkein eniten. Ahkera sadetus on auttanut, ja toisaalta varastoitavien kasvisten satokausi jatkuu vielä elo-syyskuun ajan. Jos vettä saadaan tasaisina, parhaimmillaan 15 – 20 mm:n jaksottaisina sateina, kasvikset saavat uutta puhtia ja kasvu jatkuu suotuisasti.

Maantieteelliset ja aivan paikallisetkin erot kasvuolosuhteissa ovat olleet suuria. Kovassa kuumuudessa kasvi sulkee ilmarakosensa, yhteyttäminen pysähtyy ja kasvu lakkaa, koska kasvi ei saa vettä eikä ravinteita. Touko-kesäkuussa muun muassa juurekset kasvoivat hyvin, mutta heinäkuussa kasvu oli kovin vähäistä. Toisaalta esimerkiksi Pohjanmaalta löytyy alueita, joissa sateita on saatu riittävästi. Kuivuutta puolestaan oli pisimpään Itä-Suomessa ja lounaisilla ja eteläisillä rannikkoalueilla. Rajumyrskyt eivät ole kasvisviljelmiä turmelleet.

Kasviksia jokaiseen päivään

Elokuussa kannattaa suosia monipuolisesti kaikkea, mitä maa tuottaa. Juureksia, sipuleita ja erilaisia kaaleja voi valita vaihdellen joka aterialle. Lisäksi elokuuhun kuuluvat harvinaisempina herkkuina esimerkiksi tuoreet pavut, maissi, jättisipulit, salaattisipuli, roomansalaatti, punasalaatti, lollo rosso ja muut erikoissalaatit sekä lehtikaali ja ruusukaali. Purjokausi on alkamassa ja avomaan kurkkua saadaan hyvin, samoin lehtiselleriä ja kyssäkaalia.

Kiinnostus palkokasveihin on lisääntymässä. On oivallettu, että tuoreet pavut ja herneet ovat hyviä valkuaisaineiden lähteitä ja ruoanvalmistuksessa monikäyttöisiä. Vihreät taitepavut, keltaiset vahapavut ja litteät, vihreät leikkopavut keitetään palkoineen. Härkäpavut kuoritaan ja sisältä käytetään isot siemenet keitettyinä. Papujen kanssa samoihin ruokiin sopivat hyvin sipulit, maissi ja tomaatit.

Jättisipuli ei kestä varastointia, joten lähellä tuotettuna sitä saa vain elo-syyskuussa. Jättisipuli on mietoa ja makeaa sipulia, jota voi huoletta lisätä salaatteihin ja voileiville. Se on helppoa käyttää, koska jo yhdestä sipulista riittää koko ruokalajiin. Jättisipulit voi joskus täyttää paprikoiden tapaan. Kiehauta kuorittuja sipuleita ensin sen verran, että saat poistetuksi sisäosat muuhun käyttöön, ja täytä sitten sipulit gratinointia varten.

Niin makeaa sipulia (sweet onion) kuin keilamaista jättisipuliakin ja lisäksi vielä viher- eli kevätsipulia kutsutaan usein salaattisipuleiksi. Uutuutena on nyt saatavana salaattisipulia, joka on lähellä tuotettu viher- eli kevätsipuli. Tämä makea ja rapea salaattisipuli on kokonaisuudessaan käytettävissä ja sopii salaatteihin, itämaisiin ruokiin, keittoihin ja vokkipannulle.

Vaihteeksi maissia, lehtiselleriä ja kyssäkaalia

Monena kesänä maissin kanssa on käynyt niin, että grillaajat hankkivat kaupasta esikeitettyjä maisseja aikaisesta keväästä alkaen kyllästymiseen saakka. Kun sitten lähellä tuotetut, makeat maissit valmistuvat elo-syyskuussa, niille ei olekaan kysyntää. Makeita sokerimaisseja voi syödä raakoina, raaputtaa jyväsiä salaatteihin tai grillata ilman esikeittämistä.

Lehtisellerille tuoretukku antaa oivan käyttöohjeen. Paloittele lehtisellerin varret noin kahdeksan sentin paloiksi ja poista kuori osittain. Keitä niukassa vedessä napakan kypsiksi ja lisää ruokakermaa sekä pippurituorejuustoa, rosmariinia ja ripaus suolaa. Tarjoa herkullisena lisänä aterialla.

Kyssäkaali maistuu tuoreena sellaisenaan. Hyvä kyssäkaalisalaatti syntyy esimerkiksi niin, että kuoritaan ja raastetaan kyssäkaali, samoin omena ja sekoitetaan raasteisiin makeudeksi keltaisia rusinoita, tölkillinen raejuustoa sekä kirpeydeksi punaherukoita. Tuore, hienonnettu persilja ja tilkka omenamehua kruunaavat herkun.

Sadonkorjuuviikkoja vietetään viikoilla 33 ja 34 (16. - 29.8.).

Maalaissalaatti

6 – 8 perunaa
2 munaa
2 punasipulia
15 härkäpapua, vihreitä papuja tai noin 200 g isoja, valkoisia papuja
erilaisia salaatinlehtiä: esim. tammenlehtisalaattia, lollo rossoa, rucolaa, punamangoldinlehtiä
0,5 dl kapriksia
100 g palvikinkkua
Parmesaanikastikkeeseen:
1 muna
1 valkosipulinkynsi
1 limetin mehu
1 tl dijonin sinappia
1,5 dl rypsiöljyä
8 anjovisfileetä
2 rkl parmesaanijuustoraastetta
2 – 3 rkl maustamatonta jogurttia
Lisäksi:
paahdettuja ruisleipätikkuja
parmesaanilastuja

20108_22758.jpg

Keitä perunat kypsiksi ja jätä jäähtymään. Keitä myös kananmunat.
Kuori ja viipaloi punasipulit. Voit mitata kulhon pohjalle 1 rkl viinietikkaa, 2 rkl öljyä, suolaa, pippuria ja sokeria ja lisätä punasipulit tähän seokseen marinoitumaan.
Poista härkäpavuista palko-osat ja keitä siemeniä, kunnes ne kypsyvät, noin 7 min. Paloittele vihreät tuorepavut palkoineen ja keitä kypsiksi, noin 7 min. Tuoreiden papujen sijaan voit hankkia tölkitettyjä, kypsiä papuja, esimerkiksi isoja, valkoisia papuja.
Huuhtele salaattien lehdet, valuta ja kuivaa talouspaperin avulla. Levitä nämä lautasille tai tarjoiluvadille pediksi. Lohko päälle kuorittuja perunoita, lisää sipulit ja kaprikset sekä kypsät pavut ja kinkkuviipaleet ilmavasti.
Valmista kastike tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen avulla. Valuta korkeaan astiaan muna, murskaa joukkoon valkosipulia, puserra limetin mehu, lisää sinappia ja koneen käydessä ala lisätä öljyä hyvin ohuena nauhana. Mausta lopuksi anjoviksella, juustoraasteella ja jogurtilla ainekset koneella sekaan soseuttaen. Voit nostella kastiketta salaatin päälle tai tarjota sen erikseen.
Rapeat ruistikut valmistuvat niin, että paahdat revittyjä ruisleipäpaloja valkosipulivoilla voideltuina 225-asteisessa uunissa reilun viiden minuutin ajan ja leikkaat palat saksilla suikaleiksi, jotka saavat jäähtyä ja rapeutua.

Lähde: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset kasvikset ry
Kuvat: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71290.jpg
Roundupilla hävität myös jättiputken
Suomeen on vuosien varrella tuotu monia ulkomaisia lajeja puutarhojemme koristekasveiksi. Jättiputki kuuluu näihin tulokkaisiin, jotka syrjäyttävät alkuperäistä kasvistoa ja eläimistöä, ja ovat täten uhka luontomme monimuotoisuudelle. Jotkut vieraslajit, kuten jättiputki, ovat myös haitallisia ihmisen terveydelle.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20226_78657.jpg
Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset
Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.
20233_81311.jpg
Nyt haudataan alushousut pihalle! - Toimitus testaa
Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.
202312_83324.jpg
Tulppaaneilla piristystä päivään!
Kotimaisia tulppaaneita on ollut tarjolla jo marraskuulta lähtien, mutta vasta joulun jälkeen Suomen suosituimman leikkokukan määrät alkavat kasvaa voimakkaasti.Suomalaiset ovat olleet vuosikymmeniä asukaslukuun suhteutettuna maailman ahkerimpia tulppaanien ostajia. Tulppaani on leikkokukista ylivoimaisesti kaikista tärkein viljeltävä. Meillä niitä hyödetään kukkaan vuosittain noin 60 miljoonaa kappaletta; määrä vaihtelee hieman pääsiäisen sijoittumisen mukaan.
20238_60088.jpg
Syysistutukset kannattaa tehdä nyt
Kesän vaihtuessa syksyyn voi puutarhuri jo kääntää katseensa ensi kevättä kohti. Syksy on hyvää aikaa istuttaa uusia kasveja pihaan. Lehtipuita ja pensaita voi istuttaa niin kauan kuin maa on sula. Etelässä maa on sula yleensä marraskuulle asti ja pohjoisemmassa lokakuun puoliväliin.Arkojen kasvien, menestymisensä äärirajoilla olevien sekä jaloruusujen ja alppiruusujen istuttaminen kannattaa jättää kevääseen. Maa kunnostetaan ennen istutusta samalla tavalla kuin keväälläkin. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0–6.5. Maan pH-luvun saa selville teettämällä maa-analyysin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton