• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesäkuussa kukkivat hopeahärkki ja kiinanlaikkuköynnös

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.02.2024
20242_83397.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Upean kirjava, puna-vihreä-valkoinen laikkuköynnös kiipeilee ylöspäin ja sen vahvasti kielolta tuoksuvat kukat tuottavat loppukesästä maukkaita, kiivin kaltaisia hedelmiä. Karun ja kuivan maan hopeahärkki puolestaan verhoaa maat ja kivimuurit sielläkin, missä vain harva muu kasvi viihtyy.

Värikäs laikkuköynnös tuottaa herkullisia hedelmiä

Kiinanlaikkuköynnöksen

(

Actinidia kolomikta

) kookkaita vihreitä lehtiä värittävät valkoiset ja punaiset läikät, joka tekevät kasvista iloisen kirjavan ja hyvin koristeellisen. Lehtilaikkuja kehittyy eniten hedekasveihin. Syksyn tullen punavalkoinen kasvusto muuttuu himmeän ruosteenpunaiseksi ennen kuin yöpakkaset lakastuttavat lehdet.

Kirjavien lehtien kätköissä, lähes näkymättömissä kukkivat kiinanlaikkuköynnöksen pienet valkoiset kukat. Vahvasti kielolle tuoksuvien kukkien paikalle kehittyy loppukesästä parin sentin kokoisia vihreitä hedelmiä, jotka maistuvat kiiville.

Yleensä hedelmien muodostumiseen tarvitaan vähintään kaksi eri sukupuolta olevaa taimea, hede- ja emitaimi. Suomalainen kiinanlaikkuköynnös ’Annikki’ on kuitenkin poikkeus tästä säännöstä. Se antaa satoa, vaikka taimia olisi vain yksi, sillä sen hede- ja emikukat ovat samassa taimessa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kiinanlaikkuköynnökset kasvavat kotiseudullaan Itä-Aasiassa valoisissa, viljavissa ja tuoreissa lehtometsissä pensaiden joukossa. Laji kestää talvet Etelä-Suomessa I-III-vyöhykkeillä, mutta kun taimi istutetaan lämpimälle kasvupaikalle ja sen juuristo suojataan lehtikasalla talveksi, köynnös menestyy jopa Oulun korkeudella V-vyöhykkeellä. Kiinanlaikkuköynnös leikataan tarvittaessa vasta elokuussa, sillä mahlavuoto on hyvin voimakasta keväällä.

Laikkuköynnösten 3–5 metriä korkeat jäykät versot eivät tartu itse tukeen, joten ne sidotaan puun rungon ympärille tai köynnöskehikkoon tai oksien annetaan valua muurilta alaspäin.

Hopeahärkki selviää ennätyskuivista kesistä


Kuumissa ja kuivissa oloissa selviää vain aniharva kasvi. Yksi tällainen on

hopeahärkki

(

Cerastium tomentosum

), joka peittää kuivat rinteet ja kivikkokasviryhmät hopeisilla versoillaan ja kesäkuussa valkoisilla kukillaan.

Kauttaaltaan nukkakarvaisen hopeahärkin versot valuvat kivimuurien päältä ja verhoavat rinteitä. Kasvi viihtyy auringon paisteessa kaikenlaisilla kuivilla ja karuilla mailla jopa muutaman sentin paksuisessa mullassa. Koska versot talvehtivat lumen alla, hopeahärkki alkaa kasvaa varhain keväällä ja peittyy valkoisiin kukkiin jo kesäkuun alussa. Se leviää nopeasti maanpäällisillä juurtuvilla versoillaan, kun se istutetaan 30 sentin etäisyyksin. Versojen leikkaus silloin tällöin uudistaa kasvin ja tekee siitä erityisen tuuhean.

Viljeltävät härkkilajit eroavat ulkonäöltään toisistaan hyvin vähän. Esimerkiksi valkohärkki ’Silberteppich’ (Cerastium tomentosum var. columnae) muistuttaa erehdyttävän paljon hopeahärkkiä, mutta tämä muunnos ei kasva yhtä vikkelästi. Erittäin kestävä tunturihärkki (Cerastium alpinum) on hyvä vaihtoehto hopeahärkille etenkin Pohjois-Suomessa.

Hopeahärkki (Kuva: Adobe Stock)
Hopeahärkki (Kuva: Adobe Stock)
Valkohärkki (Kuva: Adobe Stock)
Valkohärkki (Kuva: Adobe Stock)

Teksti: Taimistoviljelijät

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_73981.jpg
Kirjolohi on ympäristöystävällinen valinta
Arjen ruokavalintoja tehtäessä ympäristöystävällisyys on nykyään tärkeämmässä roolissa kuin kenties koskaan ennen. Lautasille halutaan kestävästi tuotettua lähiruokaa, joka tietysti myös maistuu hyvältä ja on terveellistä. Kasvatettu kala, kuten kirjolohi, vastaa nykypäivän tarpeisiin mainiosti.
202110_72859.jpg
Roosa nauhan suunnitteli maailmanmestari
Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys tukee rintasyöpätutkimuksen lisäksi myös muiden syöpien tutkimusta. Tämän vuoden teemana ovat suolistosyövät. Keräyksellä tavoitellaan vähintään kolmen ja puolen miljoonan euron pottia suomalaiselle syöpätutkimukselle. Roosa nauhan on suunnitellut ammattinyrkkeilyn maailmanmestari Eva Wahlström, joka uskoo, että rajat eivät ole meitä varten.
20194_57126.jpg
Näyttävä pihatiilipäällyste kruunasi kokonaisuuden
Järvenpään kaupunki rakennutti kaupunkilaisille hienon uuden puistoalueen, jonka helmi on verivaahteroiden reunustama keraamisilla pihakivillä päällystetty "kevyenliikenteen bulevardi".
20225_78243.jpg
Korvasieni - myrkkyä vai herkkua?
Korvasieni (Gyromitra esculenta) on suosittu ruokasieni ja yksi kevätkesän ensimmäisistä sienistä. Korvasienistä valmistetaan maittavia herkkuja, kuten muhennoksia, keittoja tai leivonnaisia. On kuitenkin syytä muistaa, että käsittelemättömänä ja väärin käsiteltynä korvasieni on tappavan myrkyllinen!
20228_79377.jpg
Miksi särkyneensydämen kukka on valkoinen? Asiantuntija vastaa
Ostin tänä vuonna särkyneen sydämen juuripaakun. Kasvi on lähtenyt hyvin kasvuun ruukussa, olen esikasvattanut sen sisällä ja taimi on vielä hyvin pieni. Kasvi tehnyt ensimmäisen kukkansa, joka valkoinen. Muuttaako kukka väriä kasvaessaan? Ostamani pitäisi olla puna-valkoinen. Pitääkö kukka leikata pois, jotta taimen kasvu ei hidastu? Pitääkö kasvia muulloin leikata paitsi lakastuneet lehdet keväällä? Ihastuin kasviin ja päätin ensimmäistä kertaa kokeilla kasvattaa kasvia parvekkeella, Joten kokemusta ei vielä kasvista ole.Miten tulisi toimia jos ostettu taimi/juuripaakku väärä? Kasviahan ei voi palauttaa, jos se on jo istutettu? Valkoinen on Dicentra spectabilis ´Alba´ ja puna-valkoinen Dicentra spectabilis (joka luki paketissa), onkohan minulle tullut väärä lajike? Otan myös mielelläni vastaan muita hoito ohjeita.
20125_30660.jpg
Kevätruiskutus?
VarhaiskevätruiskutusVarhaiskevätruiskutus tehdään ennen silmujen puhkeamista tai niiden puhkeamisen aikaan maalis-huhtikuussa.Ruiskutus hävittää lehtikirvojen, omenakempin ja hedelmäpuupunkin talvehtimisasteita hedelmäpuista, marjapensaista sekä koristepuista ja -pensaista.Lue laimennusohjeet huolella; laimennusohjeet poikkeavat silmujen ollessa turpoamisvaiheessa / hiirenkorvilla.Ruiskuta suojasäällä; ei pakkasellaRuiskuta tyvestä latvaan asti tarkasti ja niin paljon, että neste valuu puusta.Esimerkkituotteet: Rapsiöljypohjainen Cooper Bio Kevätruiskute tai parafiiniöljypohjainen Kevätruiskute Neko

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton