• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kesän makuja yrteistä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.03.2021
20213_69272.jpg

Salvia

Hienovaraisuus kuuluu yrttimaustajan perushyveisiin, koska yrtit ovat aromaattisia rohdoskasveja. Rotevia yrttejä voi hauduttaa ruoassa pitkäänkin, mutta hentoja kannattaa lisätä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa. Osa yrteistä on hyvä silputa ruokaan aivan lopuksi, jotta ruokailija saa nauttia yrteistä vapautuvista eteerisistä öljyistä.

Yleensä samaan ruokalajiin riittää yksi tai kaksi tuoretta yrttiä. Tukimakuna toimii hyvin persilja ja sitä kannattaakin suosia tasapainottamaan toista, ehkä voimakkaanmakuista yrttiä. Myös sipulit, mukaan luettuna ruohosipuli, tarjoavat yrttiaromeille hyvän taustan.

Yrttivalikoima on laajentunut ja monipuolistunut kasvihuoneviljelyn ansiosta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tuoreyrttien käyttö on peräti nelinkertaistunut. Käyttömäärät ovat kuitenkin edelleen vähäisiä, koska liikkeelle on lähdetty todella pienistä luvuista.

Yrttiaapinen

timjami
timjami
basilika
basilika
Basilika, tavallinenVälimeren keittiö, salaatit, tomaatti, sipuli, munakoiso, vaalea liha, kala, juustot, öljy, pasta, pesto
Japanilainen persiljaSalaatit, kala- ja lihakeitot, porkkana, kesäkurpitsa, palsternakka
KanelibasilikaJauheliha-, kasvis- ja vokkiruoat, curryt, omena, raparperi, salaatit
KirveliKasvisruoat, sienet, peruna, kala, broileri, levitteet, munakas
KorianteriIntialainen, thai- ja meksikolainen keittiö, kana, lammas, kala, kastikkeet, porkkana, jogurtti, tahnat, tomaatti, sitrukset
KynteliKorvaa suolaa ja pippuria; kasvisruoat, kaali, papu, broileri
LipstikkaKorvaa liemikuution; keitot, liemet, pataruoat, kastikkeet
MeiramiMaksa-, kaali- ja makkararuoat, hernekeitto, sieni- ja papuruoat
MinttuJälkiruoat, lammas, kana, jogurtti, lihapadat, kala, salaatit, suklaa
OreganoVälimeren keittiö, pizza, pasta, tomaatti, grillattu liha, öljy, lammas
PerillaSalaatit, keitot, muna- ja kalaruoat, kiinalainen ja japanilainen keittiö
PersiljaKeitot, padat, liemet, salaatit, liha- ja kasvisruoat, voileivät
PiparminttuSalaatit, tee, peruna, porkkana, omena, rahka, boolit/juomat
Punainen basilikaVälimeren keittiö, pastat, salaatit, tomaatti, kala, vaalea liha
RakuunaKala, kana, porkkana, kastikkeet, sienet, kasvikset, muna, maustevoi, viinietikka, salaatit, pinaatti, parsa
Ranskalainen rakuunaMaustetut öljyt, kasvisruoat, grillattu kala, broileri, peruna
RosmariiniPadat, lammas, riista, liha, kala, peruna, uunijuurekset, hedelmät
SalviaKala- ja liharuoat, pasta, tomaatti, kastikkeet, levitteet, munaruoat
SitruunabasilikaSalaatit, kastikkeet, viinietikat, kala, riista, jälkiruoat, leivonta
SitruunamelissaSalaatit, jälkiruoat, kala, leivonta, tee, vesi
Thai-basilikaItämaiset ruoat kuten vietnamilainen ja thaikeittiö, salaatit, tomaatit, keitot, voileivät
TilliPerunat, uudet perunat, kala, äyriäiset, kalan kastikkeet, tilliliha
TimjamiKeitot, lihapadat, kasvisruoat, punajuuri, peruna, riista, uuniruoat
oregano
oregano
rosmariini
rosmariini

Tunnetko viinisuolaheinän?


Viinisuolaheinä tuo uuden ja odotetun tuulahduksen yrttipalettiin. Hieman hapokkaan ja kirpeähkön viinisuolaheinän maku muistuttaa vanhan ajan ketunleipää. Salaateissa viinisuolaheinä näyttää koristeelliselta punaisine lehtiruoteineen. Se tuo piristävän maun myös esimerkiksi kylmiin kalan kastikkeisiin, vaikkapa tuttuun kermaviilikastikkeeseen. Lämpimiin ruokiin viinisuolaheinän lehdet kannattaa lisätä vasta lopuksi.

  • Teelusikallinen kuivayrttiä vastaa yhdestä kolmeen ruokalusikallista tuoretta yrttiä. Useimpia yrttejä saa sekä tuoreina että kuivattuina.
  • Säilytä muut tuoreyrtit jää- tai viileäkaapissa, mutta jätä basilikat ja sitruunamelissa huoneenlämpöön ja pidä ruukun turve kosteana.
  • Ruukkuyrtistä voit käyttää koko yrtin varsineen ja lehtineen.
Ohje

Ohje

Vinkit:

  • Teelusikallinen kuivayrttiä vastaa yhdestä kolmeen ruokalusikallista tuoretta yrttiä. Useimpia yrttejä saa sekä tuoreina että kuivattuina.
  • Säilytä muut tuoreyrtit jää- tai viileäkaapissa, mutta jätä basilikat ja sitruunamelissa huoneenlämpöön ja pidä ruukun turve kosteana.
  • Ruukkuyrtistä voit käyttää koko yrtin varsineen ja lehtineen.

Faktat:

  • Tuoreiden yrttien kulutusluvut ovat selkeässä nousussa. Tuoretta tilliä suomalainen käyttää vuodessa 100 g, persiljaa 40 g ja muita tuoreyrttejä yhteensä 60 g, josta puolet basilikaa.
  • Tuoreyrttien osuus vihannesostoista kasvaa tulotason mukaan. Eniten yrttejä ostetaan pääkaupunkiseudulla. Niitä suosivat etenkin alle 35-vuotiaat ja yksinasuvat.

Teksti: Pirjo Toikkanen, Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Sanna Peurakoski
20213_69273.jpg
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20104_21574.jpg
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Viheraluerakentajat Ry:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin pihan rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan tutkimuksessa ilmi tulleisiin kiinteistönvälittäjien nimeämiin pihan alueisiin.Kauppatieteiden maisteri Inari Janssonin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin piharakentamisen vaikutusta kiinteistön arvoon. Lisäksi tutkittiin, mitkä pihan ominaisuudet nostavat ja laskevat kiinteistöhintaa tehokkaimmin. Tutkimuksen kohteena olleen omakotikiinteistön arvo nousi laadukkaan piharakentamisen ansiosta 11,5%, mikä on enemmän kuin rakentamisen aiheuttamat kustannukset.Tutkimustulosten mukaan kiinteistöhintaa nostavia pihan ominaisuuksia omakotipihoilla ovat erityisesti pihan sisääntulon kiveykset ja istutukset sekä oleskelupaikalle rakennettu viihtyisä terassi ja sen suojaaminen katseilta. Kerrostalopihoilla arvonnousua tuottavat kulkureittien laadukkaat pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue ja hoidetut istutukset erityisesti sisääntulon yhteydessä.
20233_24934.jpg
Näin leikkaat puutarhassa
Periaatteessahan mitään kasvia ei ole pakko leikata, mutta hienovaraisin hoito- ja kasvatusleikkauksin niiden kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata tiettyyn suuntaan; esimerkiksi hedelmäpuut hyötyvät suuresti latvuksen pitämisestä ilmavana ja kohtuukorkuisena. Leikkaamalla saadaan ränsistynyt kasvusto myös uuteen kukoistukseen ja sillä voidaan edesauttaa myös kukintaa ja satoa. Turhaa leikkaamista tulee kuitenkin aina välttää, sillä leikkauskohdat ovat aina alttiina sienitaudeille.
2308_449370055_201311195141.jpg
Tee itse tuikkulyhtyjä - ja anna vaikka lahjaksi
Kauniiksi päällystettyjä lasipurkkeja voi käyttää tuikkulyhtyinä ja erilaisina säilytyspurkkeina. Koristellut lasipurkit soveltuvat kynien, askartelutarvikkeiden tai vaikka makaronien säilytykseen. Niitä voi käyttää maljakkoina ja toki niihin voi päällystämisen jälkeenkin säilöä syksyn satoa.Tuikkulyhdyt ovat erityisen näyttäviä ryhminä ja niitä voi ripustaa kauniiksi kokoelmaksi myös puutarhaan. Kynttilän kaveriksi lyhtyihin voi laittaa koristekiviä tai -hiekkaa. Kiva lahja syntyy itse tehdystä tuikkulyhdystä ja kauniilla paperilla päällystetystä tulitikkurasiasta yhdessä.Ps. Lyhtyyn voi kynttilän sijasta laittaa myös jouluvalosarjan tai led-kynttilän. Turvallisuussyistä led-kynttilää kannattaa käyttää etenkin pienemmissä lasipurkeissa. Pienellä suuaukolla olevassa lasipurkissa lämpö nimittäin nousee nopeasti ja siksi aina on olemassa räjähdysvaara. Myös parafiini- ja steariinikynttilät leimahtavat helposti lämmön noustessa.
202310_83273.jpg
Kylvö- vai siirtonurmi?
Talo on jo valmistumassa, joten katseet siirtyvät pihatöiden pariin. Mitkä ovat siirtonurmen edut kylvönurmeen verrattuna?
20239_82988.jpg
Edullinen, mutta arvokas porkkana
Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Riittävä A-vitamiinin saanti huoltaa ihoa, limakalvoja ja näkökykyä ja väitetäänpä vanhenemisen seurauksienkin vähenevän. Antioksidanttina beetakaroteeni suojaa soluja ulkoisilta rasitteilta, esimerkiksi ihosoluja auringon säteiltä.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton