• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kukkaloistoa sipuleista ja mukuloista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.10.2018
20074_4728.jpg

Avomaanfreesia (Freesia x hybrida)


Kiinnostaisiko kaunis värisekoitus tuoksuvia freesioita? Ne sopivat sekä esikasvatukseen että suoraan avomaalle istutettavaksi.

Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen, tuulensuojainen ja lämmin. Kasvualustaksi sopii läpäisevä, kalkittu ja runsasravinteinen, vähintään 30 cm syvä multamaa. Kasvu ja kukinta on huonoa kuivassa maassa.

Leikkokukat kerätään, kun pari kukkaa on auennut. Loput aukeavat nopeasti maljakossa. Varsiin leikataan viisto imupinta. Huoneenlämpöinen vesi saa ulottua varsien puoleenväliin.

Kruunuvuokko (Anemone coronaria)


Kruunuvuokolla on vahvan väriset, melko suuret kukat. Se kukkii heinä-elokuussa. Korkeus n. 30 cm. Hieno myös leikkokukkana.

Aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan, ei paahteeseen. Kasvualustaksi käy hiekkapitoinen multamaa. Sopii mainiosti kivikkotarhaan.

Mukulat ovat kovia, joten ne liotetaan kunnolla ennen istuttamista laittamalla ne haaleahkoon veteen noin vuorokauden ajaksi. Ei tarvitse esikasvatusta. Kastellaan kuivina kausina.

20084_10655.jpg

Kasvi talvehtii vain erittäin suotuisissa oloissa. Yleensä mukulat talvetetaan sisätiloissa joko kasvuturpeessa tai kuiviltaan.

Töyhtövana (Eucomis bicolor)


Töyhtövana on eksoottinen mukulakasvi. Runsaskukkainen tähkämäinen kukinto komeilee vahvan, punatäpläisen kukkavarren päässä. Koristeellinen kukka on vihertävän kermanvalkoinen, terälehtien reunat ovat viininpunaiset. Kukinnon päällä oleva lehtimätäs saa kasvin muistuttamaan ananasta (tunnetaankin nimellä ’pineapple lily’). Lehdet ovat leveät, kiiltävät ja kauniin vaaleanvihreät. Korkeus n. 40 cm.

Kasvatus auringossa tai puolivarjossa. Ravinteikas ja läpäisevä kasvualusta. Kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti.

20074_4734.jpg

Mukulat säilytetään viileässä talven yli. Voidaan lisätä myös siemenistä, mutta kasvatus vaatii kärsivällisyyttä.

Lisätietoa kasveista löydät Puutarha.netin Kasvikortistosta!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202212_80402.jpg
Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu
Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?
20081_7861.jpg
Hyötypuutarhasta ruokapöytään
Hyötykasvitarhan toteuttaminen edellyttää hieman suunnittelua. Ensin kannattaa arvioida realistisesti, onko harrasteelle riittävästi aikaa. Puuhaa riittää koko kesäksi, mutta työhuiput sijoittuvat kevääseen ja loppusyksyyn. Lisäksi kasvuolot ja kasvukauden sää vaikuttavat paljon siihen, miten helppoa kunkin kasvin hoito on. Lajivalinnalla ja esikasvatusta hyödyntämällä voidaan perustaa kasvimaa, josta saadaan satoa keväästä talven alkuun.
202111_73615.jpg
Pajun ja pihlajan leikkaaminen syksyllä
Lukija kysyy: "Ostin talon maalta. Siinä on metsikköä vieressä ja pajuja on myös levinnyt paljon talon viereisille alueille. Yritin eilen katkoa pajuja maasta puutarhasaksilla, kunnes luin, että olisi hyvä tehdä se vasta keväällä (noin maaliskuussa). Tällöin tulisi leikata oksat pois alhaalta ja antaa niiden versoa. Versojen ollessa vihreitä tulisi ne käsitellä Roundupilla? Onko tämä hyvä taktiikka?Voinko nyt syksyllä katkoa puutarhasaksilla tai sahalla edes niitä pieni vesoja, joita kasvaa siellä täällä?Samaa kysyn pihlajasta, koska niitäkin siellä on paljon, pieniä ja keskikokoisia. Voiko niistä leikata syksyllä oksia maata myöten mistä haluaa vai onko syksy huono ajankohta?"
20084_10478.jpg
Kasvikset ovat nyt Sydänmerkki-tuotteita
Kansallisten ja kansainvälisten suositusten mukaan kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä vähintään 400 - 500 grammaa päivässä. Kotimaiset Kasvikset ry on pukenut suosituksen muotoon Puoli kiloa päivässä. Näppituntumalla tämä määrä on kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna. Keskimäärin suomalaiset syövät vain kolme ja puoli kourallista kasviksia päivässä. Yhteistä haastetta siis riittää saada kasvisten kulutus lisääntymään ja tällä tavalla samalla edistetyksi kansanterveyttä.– On todella merkittävä asia, että Suomen Sydänliitto on sisällyttänyt kasvikset Parempi valinta -sydänmerkin piiriin. Näin kuluttajat helpommin sisäistävät kasvisten olevan terveyttä edistäviä. Kasviksethan ovat suorastaan luonnon omia, funktionaalisia elintarvikkeita, Kotimaiset Kasvikset ry:n ravitsemusasiantuntija Päivi Jämsèn toteaa.Luontaisesti kasviksissa ei ole lisättyä suolaa, sokeria tai rasvaa. Sen sijaan kasvikset sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja puolustuskykyä lisääviä ravintotekijöitä suhteessa vähäiseen energiamääräänsä. Lisäksi kasviksista saa nykyihmiselle tärkeää kuitua. Kasvisten käytön lisääminen on erityisen merkittävää painonhallinnassa ja monien elintapasairauksien ennaltaehkäisemisessä.
20213_69590.jpg
Muokkaa pihasi muurikivillä: ohjeita onnistumiseen
Pihoja on erilaisia ja kahta täysin samanlaista pihaa ei oikeastaan edes ole. Piha voi olla suuri, pieni, tasainen tai siinä voi olla suuriakin korkeuseroja. Koosta riippumatta, toimiva piha kaipaa suunnitelmallista alueiden jakamista esimerkiksi erilaisten pihan pinnoitteiden avulla. Muurikivillä voi hallita pihan korkeuseroja tai tasaisella piha-alueella muurikivien avulla voit luoda korkeuseroja. Muurikivet myös tekevät pihasta näyttävän, mielenkiintoisen ja turvallisen.
20231_76533.jpg
Talviviljely, mistä ihmeestä on kyse?
Joka kevät kotipuutarhureiden kämmenpohjia alkaa syyhytä ja siemenpussit kaivetaan esille laatikoista. Joko pian pääsisi istuttamaan tämän kesän kukkaloistoa sekä herkullista satoa. Nyt tulee vinkki niille, jotka eivät millään malttaisi odottaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton