• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lapsiystävällisen pihan suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.04.2021
20214_69909.jpg

Pihaa suunnitellaan aina siihen elämäntilanteeseen sopivaksi, jossa sillä hetkellä ollaan. Kun lapset ovat pieniä, piha pitäisi olla pienille lapsille turvallinen ja viihtyisä leikkipaikka. Lasten kasvaessa piha muuntuu kasvavien lapsien mukaan ja lasten aikuistuttua piha muutetaan tarvittaessa aikuisten pihaksi.

Pihan suunnittelun perusteet

Pihalla lapsilla pitäisi olla tarpeeksi tilaa temmeltämiseen -pelailuun ja juoksemiseen, pyöräilyyn. Hiekkalaatikko kuuluu moneen pihaan ja toisilla myös jonkin tason kiipeilyteline. Leikkipaikka pitäisi pihalla sijoittaa niin, että keittiön ikkunasta tai siitä huoneesta, jossa eniten oleillaan, on ikkunasta suora näkyväisyys lasten touhuihin. Paikan pitäisi olla myös suojassa liikenteeltä ja liikennöidyiltä alueilta. Parhain kulku leikkipaikalle käy takaoven kautta tai talon rauhallisempaa puolta käyttäen, ei liikennöidyn alueen kautta.

Lue lisää:Lasten puutarha - lapsiystävällinen puutarha

20214_69915.jpg

Pihan kasvivalinnat

Jotta lapset saavat kiipeillä, istutetaan pihaan puita ja piiloleikkejä varten pensaita. Majankin saa rakennettua pensaiden väliin tai riippakoivun tai -pihlajan alle.

Pihan kasvivalintoihin on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Erityisesti pienet lapset ovat kiinnostuneita laittamaan suuhunsa mitä erilaisempia asioita. Varsinkin marjoja tekevät kasvit ovat suuren mielenkiinnon kohteena. Olethan tarkkana, jos pihassasi on jotakin alla mainituista kasveista, sillä pienenkin määrän syöminen voi aiheuttaa ikäviä seurauksia.

Myrkyllisistä kasveista saat lisää tietoja mm. Myrkytystietokeskuksen sivuilta.

Huomio

Huomio

Erittäin myrkylliset kasvit:

Erityisesti kaikkein myrkyllisimmät kasvit on syytä jättää pihasta pois. Tällaisia kasveja, jotka saattavat aiheuttaa vakavan myrkytyksen erittäin pieninä määrinä ovat syysmyrkkylilja (alastonimpi), jouluruusu, kultasateet, marjakuuset, näsiä, paternosterpapu, risiini, sormustinkukka, syysmyrkkylilja sekä ukonhatut.

Sormustinkukka (kuva: Pixabay)
Sormustinkukka (kuva: Pixabay)
Kielo (kuva: Pixabay)
Kielo (kuva: Pixabay)
Ohje

Ohje

Kosketusärsytystä aiheuttavat kasvit:

Helmililja (kuva: Pixabay)
Helmililja (kuva: Pixabay)

Jos epäilet myrkytystä...

Jos epäilet lapsen -tai lemmikin- syöneen näitä tai muita kasveja, joista ei ole varma, niin ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen 0800 147 111 (maksuton), 09 471 977 (normaalihintainen puhelu),
116 117 (päivystysapu).

Ensiapuna voi juottaa maitoa tai vettä ja syöttää lääkehiiltä. Paras tapa välttää väärien aineiden joutumista elimistöön on tietenkin kertoa, mistä pensaasta voi suuhunsa ottaa marjoja tai välttää niihin koskemista kokonaan. Vanhemmatkaan eivät laita ulkona suuhunsa mitään, niin lapsikin omaksuu saman tavan.

Myrkyllisistä kasveista saa tietoja mm. Myrkytystietokeskuksen sivuilta.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton