• Etusivu
  • Kasvillisuus

Mehevät, makeat punajuuret

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20088_12710.jpg

Punajuuren käsittely kotona on yhtä helppoa kuin porkkanan. Tarvitset leikkuulaudan ja terävän veitsen. Leikkaa naatit pois niin, että varrentynkää jää vähän jäljelle. Tämän jälkeen punajuuret ovatkin jo valmiita kattilaan, missä ne kypsyvät kiehuvassa vedessä itsekseen. Nyt syksyllä keittoajaksi riittää alle tunti, keskikokoisille noin 40 minuuttia.

Kastikkeeksi öljytilkka

Kuori pitää keiton ajan punajuuren värin ja ravintoaineet tallessa. Leikkaa jäähtyneistä punajuurista molemmista päistä pois siivut ja liu'uta kuori irti. Kuoriminen sujuu siististi, kun sujautat juuren muovipussiin. Jos kädet tai leikkuulauta värjäytyvät, ei hätää, vesiliukoisena väri lähtee vedellä huuhtoen.

Keitetyt punajuuret ovat herkkua sellaisinaan lämpimänä kasvislisäkkeenä. Klassinen tapa on tarjota lisänä sitruunavoivaahtoa, mutta nykyään voin tilalle on saatavana laadukkaita, pippurisia tai pähkinäisen aromikkaita kylmäpuristettuja öljyjä, joista mieleistään voi pirskauttaa punajuurelle.

Suikaloi tai soseuta ruokiin

Kypsät punajuuret valmiiksi keitettyinä jääkaapissa houkuttavat jatkojalostukseen. Niitä voi raastaa kasvislettuihin ja lindströminpihveihin. Niitä voi suikaloida kaalin joukkoon kattilaan ja saada kätevästi borssia. Soseutettuina punajuurista syntyy samettinen sosekeitto. Ja pieni määrä punajuurisosetta muuttaa perunamuusin tai risoton suloisen vaaleanpunaiseksi.

Paahda uunissa

Yksi upeimmista punajuuriruoista ovat uunissa paahdetut punajuurilohkot. Helpommin ruoanvalmistus ei juuri voisi sujua. Kuori punajuuret leikkuulaudalla ja paloittele lohkoiksi. Siirrä lohkot uunivuokaan ja pyöräytä niille käsin öljyä, suolaa, pippuria ja tilkka hunajaa. Valkosipuli ja timjami viimeistelevät maun täydelliseksi. Anna lohkojen paahtua uunissa itsekseen kypsiksi. Nauti piparjuurella maustetun ranskankermakastikkeen kanssa!

Marinadiin raakana

Aina punajuuria ei tarvitse kypsentää. Ne voi kuoria ja sen jälkeen joko viipaloida, suikaloida tai raastaa. Tämän jälkeen punajuuri kaipaa vain tilkan öljyä ja jotain hapokasta: viinietikkaa, sitruunaa, balsamicoa, omenaa tai puolukkaa. Mausteeksi voi rouhaista suolaa ja pippuria ja tehostaa makeutta ripauksella sokeria tai tilkalla hunajaa. Hienonnettu tuoreyrtti aateloi raakamarinadinkin. Kokeile minttua, salviaa tai rosmariinia.

Täyttä ravintoa

Ravitsemuksellisesti punajuuri lunastaa paikkansa ruokalautasella. Se sisältää monipuolisesti kivennäisaineita, esimerkiksi kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, sinkkiä ja rautaakin. Vitamiineja siitä saa mukavasti: beetakaroteenia, C- ja E- vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja, joista etenkin punasolujen uudistajaa foolihappoa löytyy runsaasti. Juurikkaan kuitu on hyödyksi elimistölle. Vahva väri kertoo punajuuren bioaktiivisista aineista. Energiaa punajuuresta kertyy suunnilleen sama määrä kuin porkkanasta.

Lajikkeita on runsaasti...
Lajikkeita on runsaasti...

Ajankohtaisfaktaa:

  • Punajuurta viljellään Suomessa tänä vuonna noin 380 hehtaarin alalla. Viljelyala on vähentynyt reilussa kymmenessä vuodessa noin kolmanneksen verran.
  • Tämän vuoden satonäkymät punajuuresta ovat normaalit, paikoitellen jopa hyvät. Punajuurta riittää kattamaan kysynnän.
  • Koska punajuuri kylvetään keväällä myöhemmin kuin esimerkiksi porkkana, punajuuri ei kärsinyt kevään viileydestä yhtä paljon kuin porkkana. Tuholaisten kannalta kulunut kesä on ollut punajuurellle edellisvuotta helpompi.

Punajuuritorttu

Pohjaan

:


200 g (18 palaa) hapankorppuja


1 dl pullomargariinia


1 dl kuumaa vettä


Täytteeseen

:


1 punajuuri (keskikokoinen)


puolikas omena (tai yksi pieni omena)


pala purjon valkoista osaa (noin viiden sentin verran)


3 liivatelehteä


600 g (noin 6 dl) tuorejuustoa


1 tl sitruunamehua ja 1 - 2 rkl vettä


suolaa, mustapippuria


tilkka hunajaa


Koristeeksi

:


herneenversoja ja tuoretta timjamia

20088_12709.jpg

Hienonna hapankorput karkeaksi, tasaiseksi jauheeksi. Helpoiten tämä onnistuu paloitelluista hapankorpuista sähkökäyttöisellä kahvi- tai viljamyllyllä, mutta myös käsin isossa huhmaressa tai kaulimen tai puunuijan avulla minigrip-pussissa. Siirrä hapankorppumurska kulhoon ja sekoita joukkoon juokseva margariini ja kuuma vesi.
Leikkaa irtopohjavuokaan pohjan ja osin reunat peittävä pala leivinpaperia. Taputtele pohjalle hapankorppuseos ja siirrä vuoka jääkaappiin.
Kuori ja raasta hienoksi raasteeksi punajuuri ja omena. Hienonna purjo. Sekoita kasvikset keskenään. Anna liivatelehtien liota väljässä, kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Kuumenna sitruunamehu ja vesitilkka pieneen kattilaan ja liuota kuumaan nesteeseen puserretut liivatteet. Lisää liivateseos tuorejuustoon sekoittaen. Mausta suolalla, pippurilla ja tilkalla juoksevaa hunajaa.
Yhdistä tuorejuustoseos kasvisraasteeseen. Levitä punajuuritäyte hapankorppupohjalle ja siirrä vuoka peitettynä jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua. Korista punajuuritorttu herneenversoin ja tuoreella timjamilla.

Tarjoa tee- tai kahvipöydässä. Punajuuritorttu sopii myös alkuruoaksi tai välipalaksi.
Vinkki: Hapankorppupohjan sijaan voit tehdä pohjan ruisvuokaleipäviipaleista. Leikkaa kuoret pois ja asettele pohjan peitoksi leipäviipaleita tiiviisti, paloiteltuina, kuin kokoaisit palapeliä.


Lähde: Pirjo Toikkanen, viestintäpäällikkö, Kotimaiset Kasvikset ry
Resepti: Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson, Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
200810_13619.jpg
Vuoden porkkana 2008 -tunnustus Päivittäistavarakauppa ry:lle
Kotimaiset Kasvikset ry näkee kaupan roolin merkittävänä, kun kuluttajaa halutaan ohjata terveellisiin valintoihin. Parempi valinta -Sydänmerkki on jo tullut tunnetuksi teollisista elintarvikkeista, jotka omassa tuoteryhmässään ovat kunnostautuneet rasvan määrän ja laadun sekä suolan määrän perusteella. Sydänmerkin asiantuntijaryhmä sisällytti tänä vuonna myös kasvikset merkin piiriin, joten kauppa on voinut viestittää kasviksista luonnon omina sydänmerkkituotteina.PTY toteutti sydänmerkkihankkeen yhteistyössä Sydänliiton, Kotimaiset Kasvikset ry:n ja omien jäsenyritystensä kanssa. Rahoitusta saatiin Sitran elintarvike- ja ravitsemusohjelma ERA:lta. Sydänmerkki tuli viime keväänä käyttöön 2500 päivittäistavarakaupan hedelmä- ja vihannesosastoille. Mukana ovat S-ryhmän kaupat, K-ruokakaupat, Tradekan kaupat, Stockmann, M-ketjun kaupat, Tarmo-kaupat, Tokmanni ja Minimani.
202312_83325.jpg
Viikon kysymys: Onko tämä paju?
Onkohan tämä paju? Mietin voiko sen kaataa.
20237_82507.jpg
Viikon kysymys: Ongelmia ruusupavussa ja hopeaputouksessa
Miksiköhän ruusupavun taimien lehdistä osa käpristyy ja ruskettuu päistä, toiset taimet kuitenkin ovat virkeitä? Olen lannoittanut niitä kanankakasta tehdyllä lannoitevedellä muutaman kerran. Voisiko niitä lannoittaa joka kastelukerta vai onko liikaa?Miksiköhän sitten hopeaputous on niin kitukasvuinen tänä vuonna? Viime vuonna oli tosi komea, kun lannoitin kesäkukkalannotteella joka kerta. On istutettu kesäkukkamultaan, mutta halvempaan sellaiseen kuin viime vuonna, voisiko olla syy?
201110_28036.jpg
Trimmerin käytöstä
Hankin trimmerin ja reippaana kierrättäjänä vein pakkauksen keräykseen - ohjeineen päivineen. Voitteko antaa nopeat käyttö- ja huolto-ohjeet?Tarkat merkkikohtaiset käyttö- ja huolto-ohjeet saa varmasti myös suoraan laitteen myyneestä liikkeestä tai vaikka valmistajan kotisivuilta. Esimerkiksi Boschin valmistamista tuotteista voit kätevästi ladata PDF -muodossa olevat ohjeet suoraan Boschin kotisivuilta. Näiden seuraavien ohjeiden pohjana on käytetty Bosch ART 23 - 25 -trimmerisarjan käyttöohjetta:
202211_80244.jpg
Mitä kannattaa huomioida pihan valaistuksessa?
Mitä tarvitaan onnistuneeseen pihavalaistukseen? Miksi ulkovalaistukseen pitäisi satsata? Ulkopistokkeeseen kiinnitetty jatkojohto ei enää riitä kattamaan 2020-luvun pihan sähkötarpeita. Lue pihavalaistuksen sekä sähköistämisen mahdollisuuksista ja poimi olennaisimpia asioita pihavalaistuksesta helposti ymmärrettävässä muodossa.(Artikkelin kirjoittaja on Jaani Turunen, asiakasryhmäpäällikkö ja maisemasuunnittelija, gsm +358 40 8484 255, jaani.turunen@rudus.fi)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton