• Etusivu
  • Kasvillisuus

Minkälainen on hyvä maa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.05.2020
20065_43.jpg

Hiekkamaa ei pidätä vettä eikä ravinteita, mutta on hyvin kantavaa. Sitä voidaan parantaa lisäämällä savea (1 cm kerros) ja maatunutta turvetta ja/tai kompostia (9 cm kerros).

Hietamaa on sellaisenaan hyvää viljelymaata.

Hiesumaa tiivistyy helposti ja eliötoiminta on yleensä heikkoa. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).

Savimaa sisältää paljon ravinteita, mutta kovettuu ja tiivistyy helposti sekä on kylmää. Sitä voidaan parantaa hiekalla (1 cm kerros) ja maatuneella turpeella ja/tai kompostilla (9 cm kerros).

Turvemaa pidättää hyvin ravinteita ja vettä ja pysyy ilmavana tallaamattomilla paikoilla. Raaka turve hajoaa nopeasti ja sitoo hajotessaan kasvualustan typpeä. Sitä voidaan parantaa lisäämällä saven ja hiekan sekoitusta (n. 100 l/m2).

Millainen on hyvä maa?

Kasvien kasvualustan laadussa ja syvyydessä tehdyt laiminlyönnit näkyvät melko nopeasti. Vaatimukset tietysti vaihtelevat käyttökohteen ja kasvilajien mukaan. Hyvän maan tunnusmerkkejä ovat mm. muruinen rakenne, runsas pieneliötoiminta, huokoisuus (huokostilavuus vähintään 40 %), hyvä veden läpäisy- ja varastointikyky sekä sopiva pH.

Sopiva kasvualustan pH on n. 6. Ravinteet vapautuvat hyvin maa-aineksesta ja ovat kasveille käyttökelpoisessa muodossa. Kasvualustan happamuutta lisäävät mm. pieneliötoiminta, juuriston toiminta ja kasvualustassa olevan rikin hapettuminen.

Lue lisää maanparannuksesta

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201911_61382.jpg
Joulujuuresten viikko
Juurekset ovat kivunneet ruoan ammattilaisten ja ruokaharrastajien suosikeiksi. Juuressosekeitot, paahdetut juurekset ja juurespyreet ovat saaneet ystäviä. Juureksia on alettu nauttia juhlahetkinä hienoina terriineinä ja timbaaleina, piiraina ja gratiineina.
201911_61370.jpg
Vihannesten sadonkorjuu ja varastointi
Syksyllä sato kypsyy - mutta milloin on oikea aika kerätä satoa? Vihannesten sadonkorjuun aika on silloin, kun ne ovat tuleentuneet. Jos hallanvaara uhkaa, niin tuleentumista on mahdollista nopeuttaa poistamalla naatisto. Ensimmäisten kylmien öiden jälkeen on nimittäin paras alkaa sadonkorjuuseen; pakkanen vahingoittaa suurta osaa vihanneksista niin, ettei niitä kannata varastoida. Huom! Sadonkorjuuta ei pidä tehdä sateella.
20235_81741.jpg
Takan tehot yhdistettynä kamiinan kokoon: voiko pieni olla tehokas?
Niinhän se on, tulisija vaatii ympärilleen tilaa – vai vaatiiko? Tulikivi tuo esille malliston, jossa takan tehot on yhdistetty kamiinan kokoon. Voiko pieni olla tehokas?
202311_73229.jpg
Jouluasetelmat ikkunoiden väliin
Asuuko teillä pieniä vikkeläsormisia lapsosia tai kaikista koristeista kiinnostuneita lemmikkejä? Jos vastasit kyllä, tiedät varmasti tunteen, kun olet asetellut pöydälle kauniisti jouluasetelmaa ja käännettyäsi selän tontut porhaltavat pitkin lattioita, kävyt on pureskeltu rikki, pumpulista luodut lumet ovat pitkin sohvaa ja lapsi luulee saaneensa niistä hattaraa. Ja mitkä koristenauhat, oliko niitäkin asetelmassa? Entäpä jos siirtäisitkin asetelman ikkunan väliin, pienten sormien ja hampaiden ulottumattomiin?
202110_73147.jpg
Klassikkoruokaa uudella tapaa: kokeile tällaista uunikalaa
Uunikala, etenkin uunilohi, on klassikkoruoka. Työvaiheita on vähän, kala kypsyy uunissa ilman, että sen eteen tarvitsee tehdä juuri mitään, ja liesi pysyy vapaana lisukkeiden tekoa varten. Jos perinteinen uunilohi kuuluu arjen perusruokiin, voi siihen kuitenkin huomata kyllästyvänsä. Näillä vinkeillä ja uusilla ideoilla uunikalasta tulee taas takuuvarma kotikeittiön hitti!
20232_69149.jpg
Tietoa nurmikosta?
Yleisin pihojen päällyste lienee nurmikko. Se tuo elävyyttä, kodikkuutta ja väriä maisemaan. Se on kauniin vihreä, eloisa, tuoksuu hyvältä ja toimii hyvin leikkien, oleskelun sekä pelien alustana. Lisäksi nurmikko tarjoaa annoksen kesäistä hyötyliikuntaa leikkuun muodossa.Nurmikko toimii parhaiten juuri oleskelualueilla. Kovaa kulutusta yhdestä kohtaa se ei kestä, siksi se polkujen kohdalta kuluukin pois. Nurmikko on myös sateen jäljiltä liukas, joten se ei ole turvallinenkaan vaihtoehto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton