• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten eroon sammaleesta?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.08.2019
20115_26026.jpg

Pihanurmikossa kasvaa ruohoa tupsu siellä, toinen täällä – mutta sammal kyllä viihtyy mainiosti. Miten sammalesta pääsisi eroon?

Sammal valtaa nopeasti paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta oikein menesty. Sammal viihtyy varjoisessa paikassa, tiivistyneessä sekä happamassa maassa. Usein maa on myös liian kosteaa ja ravinneköyhää. Valo-olosuhteita harvemmin voi parantaa, mutta muulla tavoin nurmikon kasvuolosuhteita voidaan pyrkiä parantamaan. Kun nurmikko voi hyvin, niin sammal ei sille elintilakilpailussa pärjää.

Pienehköltä alueelta sammalen voi harata pois ja kylvää paikkauskylvönä uutta nurmea tilalle. Vähän isommalta alueelta voi sammalta poistaa erityisellä sammaleenpoistoon ja maan pinnan ilmaamiseen tarkoitetulla laitteella. Maata ilmastoidaan myös tekemällä siihen reikiä talikolla tai kenkiin kiinnitettävillä piikkipohjilla. Tiivistyneelle nurmikentälle kannattaa levittää lisäksi ohut kerros hiekkaa – etenkin savimailla tästä on hyötyä. Maapohjan kuivattaminen myös muulla tavoin auttaa tilannetta (salaojat, sorapainanteet, avo-ojat). Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.

Suomen maaperä on jo luonnostaan melko hapanta ja nurmialueilla kalkkia ja ravinteita myös kuluu nopeaan tahtiin. Liian happamessa maassa ravinteet eivät myöskään ole nurmiheinille käyttökelpoisessa muodossa, mutta sammal kyllä menestyy. Maata tulee tämän vuoksi kalkita ja lannoittaa vuosittain. Myös tuhkan levittäminen nostaa maan pH:ta. Tarkemman kalkitusmäärän mittaamiseksi maa-aineksesta voi teettää viljavuustutkimuksen tai mitata itse sen happamuuden puutarhaliikkeessä myynnissä olevilla pH-liuskoilla. Jos maa on hapanta, niin kalkkia voi kulua jopa 40 – 80 kg aaria kohden!

Sammalen voi myös myrkyttää. Nurmikkosulfaatti tuhoaa viikossa kahdessa sammalen maanpäälliset osat. Kuollut sammal haravoidaan pois ja aukkopaikat paikkauskylvetään. Myrkytetty sammal palaa kuitenkin pian takaisin nurmikkoon, joten myrkyttämisestä on apua vain hetkellisesti. Sammalen menestymisen syytähän ei myrkytyksellä poisteta.

Hyvin voiva nurmikko tarvitsee menestyäkseen reilun 20 cm kerroksen hyvää, ilmavaa multaa. Tämä kannattaa ottaa huomioon perustettaessa uutta nurmikkoa etenkin tiiviillä savimaalla. Heinänsiementen valinnassakin voidaan olosuhteet ottaa huomioon: jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta. Perustamisen jälkeenkin nurmikkoa tulee hoitaa säännöllisesti, jotta se pysyisi kauniina vuosikymmenten ajan.


Mikäli kaipaat vielä lisää tietoa sammaleen poistamisesta ja nurmikon hoitamisesta,
niin lue seuraavat artikkelit:

Hyvästit sammaleelle
Viljavuustutkimus
Perusta ja hoida nurmikkoa oikeilla tuotteilla

20115_26028.jpg
Huomio

Huomio

Sammalen resepti?

Toisaalta on makuasia, haluaako sammalen pois. Sammal on pehmoista, kaunista ja helppohoitoista - eikä vaadi leikkausta. Tallausta se ei kuitenkaan oikein kestä, joten kulkureiteillä se ei pysy siistinä. Jos siis haluaa sammalta nurmikkoon, kannattaa paikaksi valita alue, jonka päällä ei kävellä. Esimerkiksi varjoisat reuna-alueet, puiden alustat sekä happamen maan kasviryhmät sopivat sammalpeitteisiksi. Myös kivien päälisiä ja kivetyksien välejä voi halutessaan sammaloittaa. Sammalta saa esim. kastelemalla sitä veteen sekoitetulla piimällä tai maidolla. Seossuhde on 1:1. Ennestään sammaloitumattomia alueita tai pintoja käsiteltäessä seokseen lisätään mukaan sammalta; rahkasammal silputtuna käy tähän mainiosti!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20116_26849.jpg
Hometta puutarhassa?
Puutarhassani vaivaa outo tauti; kuin hometta olisi kasvien lehdillä? Sitä on niin pensaissa, perennoissa kuin kesäkukissakin. Mitä se on?Puutarhakasveihin voi joskus iskeä harmaahome tai härmä - molemmat ovat sienitauteja. Home ilmaantuu etenkin kosteissa olosuhteissa, härmä kuivissa - ja molemmat mädättävät kasvinosia. Esimerkiksi leimut, mansikka, siperianhernepensas, juhannusruusu ja monet kesäkukat ovat niille alttiita.Joskus näiden sienitautien haitta on niin vähäistä, että kasvi ei ole siitä moksiskaan - ja seuraavana vuonna härmää ei esiinnykään. Toisinaan koko kasvi on sairas ja voi jopa kuolla.Pahoin saastuneet kasvit voi ruiskuttaa kesällä sienentorjunta-aineilla. Saastuneet kasvinosat kerätään syksyllä pois puutarhasta ja hävitetään sekajätteen joukossa.Katso mm. Neudo Vital sienisairauksia vastaanVoit kokeilla sienitautien torjuntaan myös kotikonstia: sekoita litraan vettä 2 tl mäntysuopaa ja 2 tl ruokasoodaa, sekoita ja ruiskuta koko kasvusto hyvin. Uusi käsittely viikon päästä ja jatkossa tarpeen mukaan. Toivottavasti kikka auttaa ja saat nauttia kukistasi vielä pitkään!Lue lisää:Tautien ja tuholaisten torjunta puutarhassa
201910_60664.jpg
Tomaattien kypsyttäminen
Kysymys, joka mietityttää edelleenkin monia: Kuinka saan tomaatinraakileeni punastumaan?Tomaattini ovat vielä vihreitä, eivätkä ota enää kypsyäkseen - ja hallayötkin uhkaavat. Mitä minä teen niiden kanssa? Mummoni piti aina ikkunalaudalla ja katossa roikkumassa... Miten saan vihreät tomaattini kypsymään?Punaposki
20116_26549.jpg
Kelluva juhannuskokko
PAROC®-kivivilla on tunnettu palamattomuudestaan. Sitä käytetäänkin lämmöneristämisen lisäksi myös vaativissa palosuojauskohteissa. Kiistattomien palo-ominaisuuksien lisäksi kivivillan suuri etu on se, että se ei ime itseensä vettä. Kastuessaankin se kuivuu muita eristemateriaaleja nopeammin.Näiden ominaisuuksien ansiosta PUNARAITA™ sopii erinomaisesti vaikka kelluvan juhannuskokon alustaksi.Lautan rakentamiseen voidaan käyttää jäykkää PAROC WAS 25t – seinälevyä. Lautan kooksi tulee tällöin 1200x1800 mm. Kaksi vähintään 50 mm paksua PAROC WAS 25t- eristelevyä laitetaan päällekkäin siten, että pinnassa oleva lasikuituhuovat ovat toisiaan vasten. PAROC WAS 25t –levyjä saa kaikista hyvin varustelluista rautakaupoista.(Toim. huom. Muilla eristelevyillä emme tiedä asiaa kokeiltaneen, joten emme suosittele.)
202012_67848.jpg
Kolme tapaa käyttää värejä joulusisustuksessa
Tummansinisiä ja viininpunaista, vanhaa metallia, ruostetta, skandinaavista minimalismia, neutraaleja hempeitä sävyjä ja puisia elementtejä. Ehkä jopa kirkkaiden värien niin kutsuttua ilotulitusta. Kestävä kehitys, kierrätys ja ekologisuus on päivän sana ja nyt myös tämänkin joulun olennainen sisustustrendi. Mitä värejä joulu voisi sisältää ja miltä se näyttää?
201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.
20176_49412.jpg
Esikasvata uudet perunat juhannuspöytään
Perunan esikasvattaminen aikaistaa ensimmäistä sadonkorjuuta parilla viikolla. Laita huhtikuun alussa kiinteämaltoista perunalajiketta Grobiootti Taimimultaan ja saat nautiskella juhannuksena itse kasvatetuista varhaisperunoista. Lajikkeista Siikli ja Ariel ovat herkullisia ja sopivat hyvin esikasvatettavaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton