• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin perustat kukkaniityn - OSA 4/5

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.04.2012
20124_30315.jpg

OSA 4: Niityn kehitys

Kärsivällisyys on tarpeen, sillä niittykukat kehittyvät hitaasti; ensimmäisenä kesänä saattaa vasta taimettuminen tapahtua. Yksivuotiset kukat kukkivat toki jo 1. kesänä, mutta monivuotiset aloittelevat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

Kukkaniityn kehittymiseen vaikuttavat mm. kasvualustan laatu, kylvöaika, säätilat ja niiden vaihtelut, hoito, niityn kasvillisuus ja kasvien välinen kilpailu.

Alla olevista kuvapareista näet kuivan sekä tuoreen niityn kehittymisen kolmena ensimmäisenä elinvuotenaan...

Ensimmäisenä kesänä

Toisena kesänä

Kolmantena kesänä

Huomio

Huomio

Niityn perustaminen lyhyesti:

Perustaminen
Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä tai syksyllä syys - lokakuussa. kylvettävä niittyalue muokataan ja rikkakasvit poistetaan. Siemenet ovat pieniä, joten sekoita ne esimerkiksi hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi. Siemenet kylvetään pintaan, sillä useat siemenet vaativat valoa itääkseen. Siemenet itävät hitaasti. Pienet taimet kehittyvät kesän kuluessa.

Hoito ja kukinnan alku
Niitä alue syksyisin elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä. Poista niittojäte muutaman päivän kuluttua. Rehevät alueet kannattaa niittää ja niittojäte poistaa myös alkukesällä.

Kukinnan alkaminen
Yksivuotiset kukat kukkivat jo 1. kesänä. Monivuotiset aloittavat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

20124_30316.jpg

Näin perustat kukkaniityn on 5 osainen artikkelisarja:
OSA 1: Kasvien valinta
OSA 2: Maan muokkaus
OSA 3: Siementen kylvö
OSA 4: Niityn kehitys
OSA 5: Niityn hoito (ilmestyy lähiviikkoina)

Muistathan myös, että Jäsentukussa on tarjolla valikoima kotimaisia niittykukkien siemeniä; annospusseissa ja valmiina niittyseoksina!

Lisätietoa niittykasveista ja niityn perustamisesta: www.suomenniittysiemen.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
202310_83271.jpg
Siirtonurmikon hoitaminen
Nurmikko muodostaa usein ympäristöviihtyvyyden kannalta kotipihan peruskasvillisuuden, jonka tulisi viheriöidä aina myöhäissyksyyn asti. Se muodostaa myös sen osan pihaa, jolla toimitaan ja oleskellaan. Jotta siirtonurmi pystyisi täyttämään sille asetetut toiveet, kannattaa sitä – huolellisen perustamistyön jälkeenkin – hoitaa säännöllisesti. Leikkaamisen ja kastelun lisäksi säännöllinen ilmastointi, kalkitus ja lannoitus auttavat nurmikkoa pysymään kauniina vuosikymmenien ajan.
20237_82507.jpg
Viikon kysymys: Ongelmia ruusupavussa ja hopeaputouksessa
Miksiköhän ruusupavun taimien lehdistä osa käpristyy ja ruskettuu päistä, toiset taimet kuitenkin ovat virkeitä? Olen lannoittanut niitä kanankakasta tehdyllä lannoitevedellä muutaman kerran. Voisiko niitä lannoittaa joka kastelukerta vai onko liikaa?Miksiköhän sitten hopeaputous on niin kitukasvuinen tänä vuonna? Viime vuonna oli tosi komea, kun lannoitin kesäkukkalannotteella joka kerta. On istutettu kesäkukkamultaan, mutta halvempaan sellaiseen kuin viime vuonna, voisiko olla syy?
20083_9815.jpg
Tapiolan Silkkiniitty - kartanoniitystä kaupunkipuistoksi
Silkkiniitty on rakennettu vuonna 1964. Puiston on suunnitellut puutarha-arkkitehti Jussi Jännes. Hän on korostanut puiston suuren koon merkitystä. Tällöin asukkaiden puistolle aiheuttama rasitus jakaantuu riittävän laajalle. Puisto täyttää tehtävänsä aivan toisin kuin pienet, ylikuormitetut ja liikenteen syömät puistot.Tapiolan puutarhakaupungin ulkoalueiden huolellinen suunnittelu ja laadukas viherrakentaminen ovat toteutuneet Silkkiniityllä. Tarkkoja mitoitus- ja määrätietoja tärkeämpää on ollut tilallinen ratkaisu, kasvillisuuden ryhmittely ja lajivalikoima. Lopullinen mitoitus ja muotoilu on tehty rakentamisen aikana maastossa. Tässä työssä Jänneksen luotettava ja taitava yhteistyökumppani on ollut Asuntosäätiön puutarhatoimiston esimies C.J. Gottberg.Silkkiniityn laaja nurmialue hallitsee avointa maisemaa. Puiston maasto on muotoiltu hienovaraisesti. Maastonmuotoilun ansiosta puiston poikki kulkevat kävelytiet eivät ole havaittavissa, vaan nurmi näyttää yhtenäiseltä ja kaukaisuuteen jatkuvalta.
20078_6290.jpg
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Rytmitä päivä kasviksillaKoululaisen on hyvä nauttia aamupala, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllisellä syömisellä jaksaa keskittyä koulun käyntiin, harrastuksiin, läksyjen lukuun ja kavereiden kanssa puuhasteluun. Selkeä ateriarytmi vähentää turhaa, usein epäterveellistä napostelua.Hyvällä aamupalalla jaksaa aamupäivän tunnit koululounaaseen saakka. Jotta lounaan ja päivällisen väli ei veny liian pitkäksi on tarpeen syödä kunnollinen välipala. Näin jaksaa pääaterialta toiselle ja siinä välissä käydä vaikka harrastuksissa. Iltapala on loistava hetki kokoontua päivän päätteeksi perheen kanssa saman pöydän ääreen ja rupatella päivän tapahtumista.
20225_78178.jpg
Myrkyllisiä kasveja
Monet myrkyllisiksi luokitellut kasvit eivät suinkaan ole tappavan myrkyllisiä, mutta ne saattavat aiheuttaa ripulia tai muita oireita. Joillakin kasveilla voi olla esimerkiksi myrkyllisiä siemeniä, jotka yleensä menevät suoliston läpi kokonaisina eivätkä välttämättä aiheuta vakavia oireita. Tappavan myrkyllisiin pihakasveihin luetellaan kuitenkin näsiä, kultasade, kielo, ukonhattu, risiini ja sormustinkukka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton