• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin perustat kukkaniityn - OSA 2/5

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.08.2018
20122_29570.jpg

OSA 2: Maan muokkaus

Vaikka niittykasvit ovatkin melko vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen, niin niille pitää kuitenkin kunnostaa kasvupaikka; maa pitää muokata ja rikkakasvit poistaa.

Tässä Näin perustat kukkaniityn -artikkelisarjan toisessa osassa käydään läpi maan muokkaamiseen liittyvät seikat.

Niittykukkien siemeniä annospusseina ja valmiina seoksina löydät Jäsentukusta

Muokkaa kasvualusta

Muokkaa pintamaa siltä alueelta, jolle aiot niittykasvin siemeniä kylvää (katso siementen riittoisuus).
VINKKI: Jos kylvät rinteeseen, niin tee siihen vakoja vaakasuoraan koko rinteen poikki. Näin sadevesi ei vie siemeniä mukanaan alas.

Vanhaa niittyä - tai vaikka sammaloitunutta nurmikkoa - voi piristää ja täydentää uusilla kasveilla. Tällöin kasvustoon tehdään lapiolla kylvölaikkuja, joista poistetaan kaikki kasvusto (sammalet, heinä- ja ruohomättäät jne.) sekä juurakkoinen pintamaa. Kuoppa tasoitetaan lisämaalla.

20122_29738.jpg
http://www.rakentaja.fi/jasentukku/piha_ja_puutarha/siemenet/niittykukat/3647/

Poista rikkakasvit

Kylvettävältä alueelta kitketään ja poistetaan kaikki rikkaruohot aina mahdollisimman hyvin, etteivät ne valtaisi aluetta niittykasvien kustannuksella. Rikkaruohojen torjunta on tässä vaiheessa huomattavasti helpompaa, kun ei tarvitse vielä varoa mitään kukkien taimia.

Yksivuotiset rikkakasvit, kuten saunakukat, häviävät itsekseen niityltä muutamassa vuodessa, mutta monivuotiset on kitkettävä pois juurineen. Poista siis huolellisesti kaikki voikukat, leskenlehdet, juolavehnät, ohdakkeet, valvatit, horsmat, vadelmat ja pujot. Mikäli käytät kemiallisia torjunta-aineita, niin noudata huolellisesti valmistajan ohjeita.

Kesannointi ja pintamaan vaihto

Rikkaruohojen valtaamaa aluetta voi kesannoida yhden tai useamman kesän ajan ennen siementen kylvämistä. Maa muokataan aina, kun alueelle ilmestyy rikkakasvustoa - eli useampaan otteeseen kasvukauden aikana.

Pahoin rikkaruohottuneelta alueelta voi pintamaan poistaa koko juuriston syvyydeltä. Yleensä se tarkoittaa 20 - 30 cm kerroksen poistamista. Uudeksi pintamaaksi niittyä varten levitetään 5-10 cm hiekkapitoista maata.

Poista rikkaruohot juurineen - vieressä tarpeellisia työvälineitä.
http://www.rakentaja.fi/jasentukku/piha_ja_puutarha/siemenet/niittykukat/3647/
Poista rikkaruohot juurineen - vieressä tarpeellisia työvälineitä.

Niityn perustaminen lyhyesti:

Perustaminen

  • Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä tai syksyllä syys - lokakuussa.
  • kylvettävä niittyalue muokataan ja rikkakasvit poistetaan.
  • Siemenet ovat pieniä, joten sekoita ne esimerkiksi hienoon hiekkaan kylvön helpottamiseksi.
  • Kylvä siemenet pintaan, sillä useat siemenet vaativat valoa itääkseen.
  • Siemenet itävät hitaasti. Pienet taimet kehittyvät kesän kuluessa.

Hoito ja kukinnan alku
  • Niitä alue syksyisin elo-syyskuussa kasvuston ränsistyttyä.
  • Poista niittojäte muutaman päivän kuluttua.
  • Rehevät alueet kannattaa niittää ja niittojäte poistaa myös alkukesällä.

Kukinnan alku

Yksivuotiset kukat kukkivat jo 1. kesänä. Monivuotiset aloittavat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.

Muista olla kärsivällinen; niittykukat kehittyvät hitaasti ensimmäisenä kesänä!

20122_29745.jpg
http://www.rakentaja.fi/jasentukku/piha_ja_puutarha/siemenet/niittykukat/3647/

Näin perustat kukkaniityn on artikkelisarja, jonka muut osat ilmestyvät myöhemmin:
OSA 1: Kasvien valinta
OSA 2: Maan muokkaus
OSA 3: Siementen kylvö
OSA 4: Niityn kehitys
OSA 5: Niityn hoito

Lisätietoa niittykasveista ja niityn perustamisesta: www.suomenniittysiemen.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20237_82591.jpg
Kukkien kerääminen ja kuivaaminen
Leikkoruusuja tulee kuivattua ja säilytettyä ilman sen kummempia pohdiskeluita, mutta kukkapenkeissä kasvaa muitakin kuivattaviksi sopivia kukkia. Myös luonnonkasvit kelpaavat kuivakukiksi siinä missä kuivaamistarkoitukseen kasvatetut kasvitkin. Kuivattuja kukkia voi käyttää koristeena sellaisenaan, muistona menneestä tai kertomassa kuluneesta kesästä. Voipa niitä käyttää vaikkapa askartelumateriaalinakin.
20148_40512.jpg
Avomaankurkkua tuoreena - tai säilöttynä
Avomaankurkkujen satokausi on heinäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin saakka, joten elo-syyskuussa niitä onkin yleensä runsaasti tarjolla! Paljon vettä sisältävä kurkku on vähäkalorista ja sisältää muun muassa C- ja K-vitamiinia ja kaliumia. Napakat, pinnaltaan rosoiset ja väriltään vihreät, 5-15 cm mittaiset kurkut ovat parhaimmillaan tuorekäyttöön sekä säilöntään. Ylikypsissä kurkuissa pinta sileytyy ja väri kellastuu; eivätkä ne enää ole parhaimmillaan (maku muuttuu puisevaksi).Kurkkuja poimitaan sitä mukaa, kun niitä avomaalla kypsyy. Ne irtoavat kevyesti kiertämällä. Sadonkorjuun jälkeen kurkut viilennetään ja suojataan auringolta sekä haihtumiselta. Säilytyspaikan tulisi olla viileä (+8 - +12 astetta), eikä lähellä kannata säilyttää etyleeniä tuottavia hedelmiä tai tomaatteja.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20124_30569.jpg
Apua pihasuunnitteluun
Uuden talon tontti on vielä alkutekijöissään. Voisitteko Te auttaa pihan suunnittelussa jotenkin?Rakentamiseen ja remontointiin keskittyvän Rakentaja.fi:n sisarportaali Puutarha.net on täynnä tietoa pihan ja puutarhan rakentamisesta! Ylävalikosta avautuu monipuolisia infosivuja rakentamisen eri vaiheista aina suunnittelusta pihan varusteisiin. Tutustumalla niihin saatte jo hyvän kuvan kaikesta, mitä pihan rakentamiseen liittyy.* Puutarha.netin Jäsenpalveluista löytyy apua omatoimiseen suunnitteluun. Kaikki jäsenpalvelut saat käyttää hyödyksesi veloituksetta - kunhan vain kirjaudut sisään! Samat tunnukset käyvät kaikkiin Rakentaja.fi-konseptin portaaleihin (Rakentaja.fi, Puutarha.net ja Omataloyhtiö.fi).- Esimerkiksi lähes 1400 kasvilajia ja -lajiketta sisältävä Kasvikortisto on monipuolinen apu. Sieltä voit hakea sopivia vaihtoehtoja vaikka kasvuolosuhteisen, kasvin korkeuden, kasvutavan tms. perusteella.
20233_69705.jpg
Maista, nauti kevätkurkku
Kurkku yksi suosituimpia vihanneksiamme. Siitä on monenlaisia muunnoksia, joista pitkä kasvihuonekurkku on tavallisin. Kurkkusesonki onkin pian parhaimmillaan. Toki kasvihuoneiden suotuisissa olosuhteissa valmistuu tuoretta ja puhdasta, vastuullisesti tuotettua satoa läpi koko vuoden, mutta keväällä luonto palkitsee viljelijää tarjoamalla ihanteellisesti valoa ja lämpöä.
20119_27788.jpg
Kanttarelli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kanttarelli tunnetaan myös keltavahverona, keltasienenä sekä kantarellina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton