• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kanttarelli

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20119_27788.jpg

Kantarelli, keltavahvero, keltasieni

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kanttarelli tunnetaan myös keltavahverona, keltasienenä sekä kantarellina.

Esiintyminen

Ensimmäisiä kanttarelleja on voitu nautiskella jo kesäkuulla, mikäli kosteutta on ollut tarpeeksi. Satokausi kestää lokakuulle asti. Sienen parhaita kasvupaikkoja ovat sekametsät, joissa kasvaa enimmäkseen koivuja sekä muita lehtipuita. Kantarelli kasvaa useamman kasvukauden samoilla paikoilla, järvien rantamilla sekä saarissa. Kasvu tapahtuu usein ryppäissä, kun yhden sienen löytää, on yleensä kavereita lähellä. Sientä ei ole helppo löytää, se maastoutuu aluskasvillisuuteen, jolloin tarvitaan salapoliisin kykyjä, jotta se löydetään.

Tunnistaminen

Keltavahvero on helposti tunnistettava sieni. Se on kokonaisuudessaan väriltään oranssinkeltainen. Suppilomainen lakki voi olla kovinkin mutkainen reunaltaan. Vanhemmalla sienellä lakin reuna taittuu ylöspäin muuttuen terävämmiksi.
Vahverolla näyttää myös olevan heltat, jota ne eivät kuitenkaan ole. Koko sieni on yhtenäinen, siitä ei pysty erottamaan, milloin lakki päättyy ja jalka alkaa.

Käyttö

Keltavahverossa on harvoin toukkia. Se on syötävä vähän vanhempanakin vaikka sitkeähkö olisikin. Se voidaan pakastaa, kuivata tai syödä tuoreeltaan. Vahverossa säilyy myös jääkaapissa muutaman päivän.
Jos kantarelleja pakastaa, on ne hyvä käyttää kuumalla paistinpannulla (ilman rasvaa), jotta mikrobi- ja entsyymitoiminnat loppuvat. Lisäksi tarpeeton neste kiehahtaa pois. Samalla saadaan makuominaisuudet pysymään hyvinä. Mutta, jos pakastus on lyhytaikaista, ei em. käsittely ole välttämätön.
Kuivaus onnistuu parhaiten, kun sienet pilkotaan tarpeeksi pieniksi palasiksi ja annetaan niiden kuivahtaa miedossa lämmössä. Tämän jälkeen on vuorossa kunnon kuivaus. Kuivattu vahvero voi olla voimakkaan makuinen, joten annostelun tärkeys on muistettava.

Parasta sieni on kuitenkin tuoreena laitettuna esim. seuraavanlaisesti:

Kantarellimuhennos
1 sipuli
0,5 l puhdistettuja kantarelleja
2 rkl margariinia tai voita
suolaa, pippuria
1 rkl vehnäjauhoja
1 dl kasvislientä
2 dl kermaa

Sipuli hienonnetaan. Kuullotetaan rasvassa sipuli ja sienet. Maustetaan suolalla ja pippurilla. Ripotellaan jauhot rasvaan ja sekoitetaan. Lisätään liemi ja kerma koko ajan sekoittaen. Keitetään muhennosta n. 10 min välillä sekoittaen. Maustetaan tarvittaessa.

Lue lisää sienistä!

Suppilovahvero
Kangasrousku

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset kaiken tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83216.jpg
Talviomenat talteen
Talviomenat ovat hedelmätarhan viimeisiä kypsyjiä. Ne kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.
202310_79683.jpg
Suojaa kasvit jäniksiltä ja rusakoilta
Jänikset ja rusakot käyvät mielellään hakemassa itselleen pientä naposteltavaa omenapuun oksista sekä puun kuoresta, etenkin talviseen aikaan, kun ruoka on vähissä. Siitä alkaakin jännitysnäytelmä, selviääkö puu näistä hämärään aikaan tapahtuvista salaisista ruokailuhetkistä. Miten pihan puut ja pensaat kannattaisi suojata, jotta keväällä ei tarvitsisi jännittää niiden selviytymistä?
20222_77052.jpg
Jukkapalmu on helppohoitoinen viherkasvi
Jukka on eteläamerikkalainen, kuivilta alueilta kotoisin oleva kasvi, joka kasvaa kotiseudullaan jopa 14 metrin korkuiseksi. Viherkasvina myytävät jukat ovat alun perin katkaistuja rungon kappaleita. Runko ei enää kasva korkeutta istuttamisen jälkeen, vain latvassa olevat lehtiruusukkeet kasvavat. Hinta määräytyykin rungon pituuden ja lehtiruusukkeiden määrän mukaan.
20231_80681.jpg
Huonekasvit poistavat ilmasta haitallisia aineita
Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista, sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia orgaanisia yhdisteitä – ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä).
20213_69470.jpg
Heräävä kevät innostaa pihapuuhiin
Talvikauden kääntyessä kevääksi käynnistyvät silmälle näkymättömät energiavirrat kasveissa jo paljon ennen silmujen pullistelua. Suomen keikkuva kevät onkin kasveille herkkää aikaa, sillä ylös ja alas sahaavat lämpötilat saattavat arimmat kasvit alttiiksi paleltumille. Lumi on ollut hyvä pakkassuoja monelle kasville, mutta samalla se on saattanut suojata myös jyrsijöiden puuhia.
20122_29570.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 3/5
Niittysiementen kylväminenKasvien valinnan ja maan kunnostamisen jälkeen on aika kylvää siemenet. Tarvittava siemenmäärä on hyvin pieni; 1 dl niittysiemeniä painaa noin 50 g ja se riittää 100 m2 eli aarin niittyalalle!Niittysiemenet kannattaa sekoittaa väliaineeseen, esimerkiksi hiekkaan, sahanpuruun tai möyhennettyyn kasvuturpeeseen, jotta pieni siemenmäärä saadaan levitettyä tasaisesti ja helposti isolle alueelle. Kylvöseosta tarvitaan 10-20 litraa/ 100 m2.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton