• Etusivu
  • Kasvillisuus

Siirtonurmikon hoitaminen

Asennetun nurmikon jälkihoito

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.10.2023
202310_83271.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Nurmikko muodostaa usein ympäristöviihtyvyyden kannalta kotipihan peruskasvillisuuden, jonka tulisi viheriöidä aina myöhäissyksyyn asti. Se muodostaa myös sen osan pihaa, jolla toimitaan ja oleskellaan. Jotta siirtonurmi pystyisi täyttämään sille asetetut toiveet, kannattaa sitä – huolellisen perustamistyön jälkeenkin – hoitaa säännöllisesti. Leikkaamisen ja kastelun lisäksi säännöllinen ilmastointi, kalkitus ja lannoitus auttavat nurmikkoa pysymään kauniina vuosikymmenien ajan.

Siirtonurmen hoito juurtumisen aikana

Heti nurminauhojen levityksen yhteydessä nurmi kastellaan aivan litimäräksi. Nurmikkoa kastellaan säätilasta riippuen noin kaksi viikkoa siten, että juuristo pysyy kosteana. Nurminauhan ei tarvitse "uida" vedessä, mutta kostea sen pitää alapuolelta olla. Tämän pystyy toteamaan nostamalla nurminauhaa jostain kohtaa "tukasta". Syys-lokakuussa asennetun siirtonurmen kohdalla on huomioitava, että juurtuminen jatkuu seuraavana keväänä – tämä täytyy muistaa myös kastelun osalta!

Siirtonurmi leikataan ensimmäisen kerran, kun ruoho on 8–10 cm pitkää, vaikka juurtuminen olisikin vielä kesken. Älä anna nurmen kasvaa liian pitkäksi. Lannoita noin kuukauden kuluttua asennuksesta nurmikon yleislannoitteilla.

Nurmikon hoito

Miltei kaikille kasveille yleisiä vaatimuksia ovat riittävä maan ilmavuus ja hyvä veden ja ravinteiden pidätyskyky. Näin on myös nurmikon osalta. Pihat joutuvat alttiiksi varsin kovalle kulutukselle, joten pohjamaan on läpäistävä vettä: märkänä pysyvä maa tiivistyy liikaa. Kovettuessaan maa vastustaa juurten kasvua ja tiivis maa sammaloituu helposti. Syksyllä ja talvella tiivis maa on usein täysin veden (jään) kyllästämä ja seurauksena on nurmikon juuriston tuhoutuminen.

Mikäli sammal on päässyt valtaamaan nurmikkoa, on maata ilmastoimalla (esimerkiksi rankasti haravoimalla tai talikolla reikiä maahan pistellen ja hiekkaa maahan lisäämällä), kuivattamalla ja hoitolannoituksella mahdollista saada nurmikko elpymään ja tilaa varsinaisille heinälajeille.

Nurmikon leikkuukorkeus on 4–5 cm maan pinnasta. Nurmea ei saa päästää kasvamaan liian pitkäksi. Nurmikkoa ei kannata leikata pitkien kuivien kausien aikana, ettei nurmikko turhaan kuivu ja jopa pala. Tärkeä seikka nurmikon hoidossa on myös ruohonleikkurin terien terävyys. Mikäli leikkuuterä on terävä, kasvi kärsii leikkuusta hyvin vähän. Tylsä terä sen sijaan riipii kasvustoa ja aiheuttaa ylimääräistä rasitusta ja kasvun kärsimistä suuremmasta leikkuujäljen haihdutuspinnasta johtuen.

Nurmikkoa pitää kastella kuivina kausina, etteivät mehevämpänä kasvavat lajit katoa nurmikosta, kun kuivemmissa olosuhteissa viihtyvät lajit valtaavat kasvutilaa. Kuivassa viihtyvät lajit eivät yleensä pysy kovin rehevinä ja pitkäkestoisina, varsinkaan kevään ja syksyn aikaan.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: noin 100 g/m2. Kalkin tarve riippuu maan pH:sta. Normaali maa on hyvä kalkita vähintään parin vuoden välein, noin 10–20 kg /100 m². Jos maa on hapanta, kalkkia pitäisi levittää jopa 40–80 kg / 100 m². Maanäyte-analyysi kertoo tarpeen tarkasti.

Lannoitus antaa kasvustolle tuuheutta, ja vaikka se lisää kasvua, ei leikkaustarve lisäänny kovin paljon, kun siemenseoksessa on käytetty lyhytkasvuisia lajeja ja lajikkeita. Siirtonurmi lannoitetaan noin kuukauden kuluttua asennuksesta nurmikon yleislannoitteella. Vuosittaista kevyttä ylläpitolannoitusta ei kannata unohtaa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20125_30647.jpg
Katse kukkapenkkeihin; miltä näyttää?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka viidennessä osassa laitetaan kukkapenkit ja istutusryhmät kuntoon.Sarja sisältää seuraavat osat: OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
20227_78926.jpg
Kesäkukat ''talviunille''
Useat kesäkukkamme ovat kotimaissaan monivuotisia, joten niitä ei kannata heittää suin päin kompostiin. Ei kesäkukkien talvehdittaminen ole ollenkaan niin työlästä, kuin usein luullaan!Esimerkiksi pelargonit, ahkeraliisat, sinisarjat, mustasilmäsusannat ja verenpisarat voidaan siirtää kukinnan loppuessa ja hallanvaaran uhatessa viileään tilaan; viherhuoneeseen, lasikuistille, autotalliin tai vaikkapa kellariin. Lämpötila saisi olla noin 5 astetta; liian lämpimässä kasvit pyrkivät jatkamaan kasvuaan, vaikka olosuhteet eivät enää olekaan kasvulle otolliset.
202211_80125.jpg
Viikon kysymys: Nurmikon kylvö epäonnistui, miten pelastan sen?
Ilmeisesti kylvin liian tiuhaan nurmikon siemeniä, koska vain rairuoho näyttää itäneen ja hyvin tiiviisti, koska tuppaa homehtumaan. Oletan, että vahvempi, hitaammin itävä ruoho ei mahtunut kasvamaan. Myös tyhjiä, kokonaan itämättömiä paikkoja jäi. Miten ihmeessä voin korjata tilanteen? Ei kai tarvitse jyrsiä nurmea pois ja aloittaa mullituksineen alusta?
202211_80009.jpg
Istutuskuoppa sepeliin? Asiantuntija vastaa
Salaojaremontin takia pihalla on syvälti ja laajalti sepeliä. Istutuskuopan multa ei pysy, vaan valuu pois. Mikä on paras kuopan vuorauspeite: suodatuskangas, maisemointikangas, juurimatto? Minulla on jo maisemointikangasta, käykö se? Mitä ohjeita kuopan tekemiseen/pysymiseen auki mullalla täytettäessä? Pitääkö jotain muuta ottaa huomioon?
20127_31388.jpg
Kesäkuun kaunein kukka
...ken on maassa kaikkein kaunein?Kesäisen kukkaloiston hurmaamana päätimme järjestää Puutarha.netissä pienen äänestyksen. Kuvasimme kesäkuun alussa kukkivia kasveja ja kokosimme niistä finalistit äänestystä varten. Viime viikkojen ajan kesäkuun finalistien kesken oli käynnissä kova äänestyskamppailu. Vaikka jokainen finalisti saikin ääniä, niin loppujen lopuksi voittaja oli jo alusta lähtien selvillä...Voittajaa äänestäneet perustelivat valintaansa mm. seuraavasti: Ei ole kauniimpaa näkyä Suomen suvessa. Satumainen näky vailla vertaa ja mikä parasta..se on sitä aitoa suomalaista, eikä mitään jalostettua tuontikamaa! Lupaus kesästä ja maukkaasta syksystä. Kukintaa katsoessa tulee vahva tunne, että nyt kesä alkoi oikeasti! Hempeä, näyttävän huumaavaa. Onkohan enää kauniimpaa?...eli Kesäkuun kaunein -tittelin sai ylivoimaisesti OMENAPUU! Lisätietoa omenapuista ja niiden hoidosta saat täältä.
201010_23480.jpg
Raikkautta salaateista
Vaikka kylmänä kautena mielellään syödään lämmittäviä, tuhteja ruokia, on salaateille sijansa tässäkin sesongissa. Kuohkea keko salaatinlehtiä lautasella hyvän kastikkeen kanssa voi aloittaa tai päättää aterian tai sitä voi syödä lämpimän ruoan ohella. Ateria saa kylläisyyden tunnetta antavaa tilavuutta juuri salaatinlehdistä. Salaatinlehdet myös edistävät ruoansulatusta.Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton