• Etusivu
  • Hoitotyöt

Nurmikon hoitaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.08.2013
20138_36046.jpg

eli mitä nurmikolle tehdään kylvämisen jälkeen...

Kun siemenet on jyrätty maanpintaan kiinni, niin nurmialuetta kastellaan (itäminen nopeutuu, nurmikko vahvistuu). Se tapahtuu sumuttamalla vettä pieniä vesimääriä, jottei vesi vie mennessään siemeniä.

Kastelua jatketaan niin, että maaperässä säilyy kosteutta noin 50 millimetrin verran. Kosteus pidetään koko itämisajan. Nurmikon itämisen jälkeen veden määrää voi lisätään kastelukertojen harvetessa. Illalla maaperästä haihtuu vähiten kosteutta, joten kastelu on hyvä ajoittaa siihen.

Ensimmäinen leikkaus suoritetaan, kun ruohon pituus on 60-70 mm. Sopiva pituus leikkauksen jälkeen on 20-30 mm. Juuriston vahvistumisen vuoksi muutamalla ensimmäisellä leikkauskerralla nurmikon pituus jätetään pidemmäksi kuin muilla leikkauskerroilla.

Nurmikon leikkaaminen

Nurmikkoa on leikattava säännöllisesti, jotta se näyttäisi siistiltä. Kun ruohonleikkuri on hyvä, niin leikkaus käy vaivatta!

Leikkaus suoritetaan viimeistään silloin, kun ruohon heinien päät alkavat taipua - tai nurmikolla on korkeutta kymmenisen senttiä. Nurmikosta voi kerralla leikata pois puolet (40-50 mm). Nurmikko kuitenkin heikentyy joka leikkauskerta, joten nurmikon kuntoa parannetaan leikkaamalla sitä harvoin. Myös lajikevalinta vaikuttaa leikkauskestävyyteen.

Lisää nurmikon leikkaamisesta

Kastelu

Hyvin perustettu ja hoidettu nurmikko ei tarvitse kastelua poutajaksollakaan, vaikka ruoho kellastuisi sekä harvenisi. Hyvin tehty nurmikko myös toipuu poudasta nopeasti sateen jälkeen. Mutta jos haluaa pitää nurmikon vihreänä koko ajan, niin nurmikkoa tulee kastella noin 10 sm syvyydeltä kerralla. Liian matalaan jäävä kastelu lisää matalajuuristen rikkakasvien kasvua ja nurmikon oma juuristo jää liian pintaan (ja vaarana on juuriston palaminen hellekautena).

Kastelu onnistuu parhaiten siis illalla. Lisäksi pilvinen päivä sopii kasteluun hyvin ja varsinkin sateen jälkeen maaperä on valmis vastaanottamaan lisää kosteutta. Maaperään imeytyy kasteluvesi juuri sateen jälkeen, sillä maan pinta on pehmentynyt sopivasti sateen aikana.

Lannoitus

Hieno nurmikko vaatii lannoitusta. Lannoituksen määrä ja tarve on kiinni leikkauskertojen määrästä. Lisäksi lannoitus riippuu, millaista tasoa nurmikolta vaaditaan. Jos leikkuujäte haravoidaan pois, lannoitus on paikallaan. Jos leikkuujäte jätetään paikoilleen, jätteen sisältämät ravinteet palautuvat nurmikon käyttöön. Lannoituksesta on se haitta laiskalle leikkaajalle, että nurmikon leikkuukertoja on lisättävä lannoituksen lisääntyessä.

Lannoitteena hyviä ovat puutarhalannoitteet, yleislannoitteet, PK-syyslannos, hevosvoima ja kanankakka. Eloperäiset ravinteet ovat pitkäikäisempiä kuin väkilannoitteet lannoiteajaltaan.

Kestävän ja tuuhean nurmikon salaisuus

Kevätkalkitus kannattaa

Hoitoon tarvittavat välineet

Kun nurmikko perustetaan, tarvitaan rautaharavaa. Se käy myös sammaleen ja kuolleen ruohon poistoon. Haravointiin (roskat, lehdet, leikkausjäte) tarvitaan lehtiharavaa. Kun nurmikolla kasvaa enemmän sammalta kuin ruohoa, otetaan ilmastointiharava kauniiseen käteen. Terävät ja litteät piikit menevät noin 10 mm syvyyteen maan pinnasta sillä seurauksella, että vesi, ilma ja ravinteet ovat jälleen juuriston saatavilla. Siimaleikkuri ja viikate ovat hankaliin paikkoihin tarkoitettuja ruohonleikkuuvehkeitä. Pikkutarkempaa siistimistä voi sitten tehdä käsin kitkemällä tai vaikka (ruoho)saksilla leikkaamalla.

Jos sammalta ei ihan hirveästi nurmikolla ole, mutta jotain kuitenkin, puutarhatalikolla saadaan ruohikon ilmastointi myös suoritettua. Jos taas voikukat ovat ongelma, rikkaruoho(voikukka-)rauta poistaa ainakin osittain tämän ongelman. Juuri istutetun nurmikon apuna voi käyttää sadetinta ja ruohonleikkuri on se vehje, jolla nurmikko trimmataan parhaimpaan kuosiinsa.

Huomio

Huomio

Ruohonleikkuuniksejä:

  1. Leikkurin terät teräviksi. Leikkuujälki on kuin veitsellä leikattu ja vihreä. Tylsä terä repii heinän pään ja saa nurmikon näyttämään harmaalta.
  2. Pituus leikkauksen jälkeen on oltava n. 40 mm. Liian lyhyt nurmikko tulee harvaksi ja keltaiseksi – juurten ja lehtien tasapaino järkkyy.
  3. Nurmikko toipuu hyvin hitaasti, jos kerrallaan leikataan yli 1/3 nurmikon pituudesta kerralla.
  4. Kun on hellettä, nurmikkoa ei leikata. Juuret saavat suojaa pitkästä heinästä ja nurmikon palamisen vaara ei ole niin suuri.
  5. Leikkaus tehdään niin, että ajolinjat risteävät toisiaan eikä pitkiä ruohonkorsia jää nurmikolle.
  6. Jos ollaan rinteessä leikkaamassa, käytetään poikittaissuuntaa.
  7. Ei niin usein leikattavalle ruohikolle on jäte parempi haravoida pois, ettei jäte vaurioita alle jäävää nurmikkoa.
  8. Kun alue on säännöllisen muotoinen, leikkuu on helpottuu ja nopeutuu huomattavasti.
  9. Jotta ruohonleikkuria olisi helppo käyttää, nurmikon reunan ja viereisen pinnan on liityttävä toisiinsa loivasti.

Ja eikun nurmikkoa ihailemaan...

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81663.jpg
Riipparaidan leikkaus? Asiantuntija vastaa
Ostin 120 cm riipparaidan, joka odottaa istutusta. Oksat roikkuvat nyt rungon myötäisesti. Tiedän, että leikkaamalla latvusta saa ajan myötä levitettyä. Kysymys kuuluu: leikkaanko ensimmäisen kerran heti istutuksen jälkeen? Lehdet eivät ole vielä puhjenneet, mutta puu "kukkii" parhaillaan. Vai leikkaanko vasta ensi keväänä?
20232_58396.jpg
Oman ruokalautasen kasvikset halutaan kasvattaa itse
Biolanin teettämän kuluttajakyselyn mukaan kiinnostus itse kasvattamiseen ja syötäviin kasveihin on nousussa. Liki kolme neljästä suomalaisesta innostuu puutarhanhoidosta ainakin jonkin verran. Syyt kasvattaa itse syötäviä kasveja ovat tuoreus, alkuperä ja luonnonmukaisuus. Kotipuutarhuri haluaa nähdä konkreettisen kasvun ihmeen. Multien ja lannoitteiden hankinnoissa kiinnitetään entistä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen ja kierrätysraaka-aineiden hyödyntämiseen. Ekologisia raaka-aineita puutarhassa ovat rahkasammal ja biohiili.
20236_71320.jpg
Boheemit puutarhat ovat monimuotoisia ja helppohoitoisia
Puutarhaharrastuksen merkitys on korostunut viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Harrastus tuo mielekästä tekemistä, minkä lisäksi se on luonut myös turvaa ja vakautta arkeen. Puutarhan luonnonmukaisuus on alkanut kiinnostamaan ja se onkin noussut yhä tärkeämmäksi puutarhaideologiaksi, kerrotaan Puutarhaliiton tiedotteessa.Yhä useampi puutarhuri arvostaa luonnonmukaisuutta ja pyrkii oman harrastuksensa avulla lisäämään puutarhan elinvoimaisuutta ja suojelemaan ympäristöään. Voikukkien annetaan kukkia eikä rikkaruohoja myrkytetä kulkuväyliltä. Sen sijaan lisätään luonnon biodiversiteettiä ja valitaan puutarhaan tuotteita, jotka parantavat muun muassa maan elinvoimaisuutta.Myös Lohjan asuntomessuilla päästiin ihailemaan boheemia puutarhaa. Kuvia kohteesta löydät artikkelin lopusta.
20216_71424.jpg
Pihakivillä muurit, istutusaltaat, ajotiet
Pihakivetys on ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti.Tilaa Ruduksen pihakivi -esite veloituksetta esitepalvelusta
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Matkalta mukaan; kotipuutarhurin kasvituliaiset
Voiko kukaan viherpeukalon omaava tai puutarhakärpäsen purema ihminen sanoa puhtain sydämin, ettei ole koskaan tuonut matkatuliaisena kasvin siemeniä tai alkuja? Veikkaanpa, että aika harvassa ovat tällaiset kotipuutarhurit.Tässä yksi esimerkki eletystä elämästä:Tuliaiset sukassaViime matkalla ollessani sain tullivirkailijan hämmästelemään matkamuistoksi keräämiäni kiviä; niitä kun oli useampi kilo matkalaukussani. Selittelin tarvitsevani kivet terraarioon ja ilmeisesti tämä riitti kivien maastavientiin. Matkatoverini laukun sisältöä hän ei sitten enää hämmästellytkään. Hauskinta oli kuitenkin matkatoverini hihittely, kun jatkoimme kohti lähtöporttia. "Onneksi tullimies ei tarkastanut minua, sillä sukkani on täynnä viinirypäleen siemeniä", vastasi hän ihmettelyyni ja sai minutkin nauramaan.
202210_67121.jpg
Pienten lasten halloween
Halloween on Amerikasta Suomeen rantautunut uudenlainen perinne, joka tuo jotain jännittävää ja ehkäpä vähän mystistäkin syksyn hämyisiin ja vähän viileneviinkin iltoihin. Isommat lapset perinteisesti saattoivat lähteä pienelle karkki vai kepponen -kierrokselle, mutta mitäpä nyt, kun sosiaalista kanssakäymistä tulisi tai halutaan välttää?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton