• Etusivu
  • Hoitotyöt

Orvokki - kevään värejä ja kestävyyttä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2018
20145_39235.jpg

Orvokkien värikästä valikoimaa

Orvokit puhuttelevat omalla tavallaan meistä jokaista; johtuuko se sitten kukkien muodosta, tuoksusta vai jostain muusta. Orvokin kukka on tutulla tavalla vastakohtainen. Orvokkimaisia, lievästi peilisymmetrisiä kukkia on toki monissa muissakin kasviheimoissa.

Orvokit (viola) kuuluvat orvokkikasvien sukuun, johon kuuluu 400-500 lajia. Suomessa kasvaa luonnonvaraisena 17 orvokkilajia sekä lukuisia risteytyksiä. Uhanalaisiakin orvokkilajeja meillä on 5 - ja kaikki ne ovat erittäin uhanalaisia;luhtaorvokki (Viola uliginosa), mäkiorvokki (Viola collina), pahtahietaorvokki (Viola rupestris ssp. relicta), pyökkiorvokki (Viola reichenbachiana) ja rantaorvokki (Viola persicifolia).

Viljeltyjä orvokkilajeja Suomessa on 3 kpl;
Sarviorvokki, Viola cornuta (monivuotinen puutarhakukka)
Tarhaorvokki, Viola x wittrockiana (yksivuotinen parveke- ja kesäkukka)
Tuoksuorvokki, Viola odorata (perinteinen monivuotinen puutarhakukka)

Sarviorvokki on melko pitkään kukkiva, monivuotinen orvokkimme. Se kasvaa noin 15-20 cm korkeaksi ja viihtyy ravinteikkaalla multa- ja hiekkamaalla, varjosta aurinkoon (ei paahteeseen). Sarviorvokit leviävät hitaasti suikertelemalla - sekä siemenistä pitkin puutarhaa! Sarviorvokin lehdet ovat soikeat ja alta harvakarvaiset; suuret korvakkeet ovat sahalaitaiset. Kukat ovat 2-4 cm leveät ja tuoksuvat - ja sieltä kukan takaa löytyy kannus; se nimen "sarvi". Kukinta-aika toukokuusta jopa lokakuuhun asti.
Laji muistuttaa jonkin verran kesäkukkana kasvatettua tarhaorvokkia

Huomio

Huomio

Sarviorvokki (Viola cornuta)

Korkeus: 15-20 cm
Kukinta: touko-lokakuu
Kasvupaikka: aurinkoinen, puolivarjoinen
Talvenkestävyys: melko kestävä
Kukan väri: sininen, valkoinen, keltainen, violetti
Kasvualusta: tuore, keskiravintein, hyvin vettä läpäisevä
Istutusväli: noin 25 cm

Sarviorvokki kukkii koko kesän, jos kuihtuneet kukat poistetaan säännöllisesti. Syksyllä koko kasvusto leikataan alas ja suojataan havuilla maan routaantumisen jälkeen. Sarviorvokit ovat arkoja talvikosteudelle. Kasvusto nuorennetaan jakamalla muutaman vuoden välein.

Sarviorvokista lisää Kasvikortistossa

Tarhaorvokista on tullut erityisen suosittu kevään kukka, sillä se kestää viileään totutettuna jopa 7 asteen yöpakkaset. Tarhaorvokkia istutetaan myös syksyllä muiden syyskasvien seuraan.

Orvokki on kauneimmillaan aurinkoisella paikalla tasaisesti kasteltuna. Se kestää lajisukulaistensa tapaan myös kuivuutta, mutta ei palaudu rankan kuivan jakson jälkeen aivan entiseen loistoonsa. Orvokki on helppohoitoinen, mutta kuihtuneet kukat pitää nyppiä pois. Muuten orvokki kehittää siemeniä ja suuntaa voimavaransa kukkimisen sijaan niihin.

Tarhaorvokki on siis kaksivuotinen, kotipuutarhoissa yleensä kesäkukkana kasvatettu laji. Tarhaorvokit on jalostettu risteyttämällä keto-orvokkeja ja muita orvokkilajeja keskenään. Kotipuutarhoissa siemenet kylvetään loppukesällä, suojataan talveksi ja ne kukkivat seuraavana kesänä.

Tarhaorvokin kukassa on 5 terälehteä ja kukan halkaisija on 3-8 cm. Kaksi ylintä terälehteä menevät osin päällekkäin ja sivulle osoittavat terälehdet menevät osaksi näiden eteen. Alimmainen terälehti on muita isompi. Lehdet ovat munuaisenmuotoiset ja aaltoreunaiset.

VINKKI: Sateisena kesänä venähtäneet orvokit saa komeiksi, kun leikkaa kaikki varret viiden sentin mittaisiksi. Orvokki alkaa kukkia uudelleen kahdessa viikossa.

Ps. Tarhaorvokkikin onnistuu usein nyppimisestä huolimatta yleensä kypsyttämään muutaman siemenkodan, minkä voi seuraavana vuonna huomata lähistölle syntyneistä pikkutaimista!

Huomio

Huomio

Tarhaorvokki (Viola Wittrockiana-hybr.)

2-vuotinen. Saatavana pieni- ja suurikukkaisia sekä pystykasvuisia ja riippuvia lajikkeita.

Korkeus: 20 - 30 cm, riippuvien lajikkeiden versot voivat olla pidemmät.
Kukan väri: Laaja värivalikoima.
Kasvupaikka: Aurinkoinen, puolivarjoinen.

Tiesitkö? Osa pienikasvuisista orvokkilajikkeista kuuluu monivuotisiin sarviorvokkeihin, mutta näitä ei yleensä mitenkään eritellä myyntipaikoissaan.

Tarhaorvokista lisää Kasvikortistossa

Tuoksuorvokki on näistä kolmesta meillä viljellystä lajista pienin; vain noin 5-10 cm korkea. Tuoksuorvokin maavarsi on lyhyt ja siitä lähtevät niin lehdet, kukkavanat kuin rönsytkin; kasvutapa ruusukkeellinen. Kukat ovat pieniä (noin 1,5 cm leveä, tumman sinipunainen) ja niissä on lyhyet kannukset. Lehdet munuaismaisia-herttamaisia ja tummanvihreitä.

Tuoksuorvokkia kasvaa luonnonvaraisena kaikkialla Euroopassa ja Suomessakin koristekasveista villiytyneenä. Tuoksuorvokkia kasvatetaan yleisesti puutarhoissa ja se aloittaa kukintansa toukokuussa - ja uusii sen vielä elo-syyskuussa. Alustaksi tuoksuorvokille sopii parhaiten kostea, humuspitoinen ja huokoinen maa puolivarjoisalla paikalla.

Tuoksuorvokin kukkien tuoksua pidetään yhtenä kaikkien hienoimmista kasvimaailman aromeista – ei ihme, että se on löytänyt tiensä myös moniin parfyymeihin!

Huomio

Huomio

Tuoksuorvokki (Viola odorata)

Korkeus: 5-10 cm
Kukinta: Toukokuu, elo-syyskuu
Kasvupaikka: varjoisat, sammaloituneet puutarhanurmikot

Tiesitkö? Tuoksuorvokin siemenet ovat muurahaislevintäisiä; niiden valkea, rasvainen lisäke houkuttelee hyönteiset nappaamaan ne mukaansa ja raahaaman ympäriinsä, kunnes muurahaiset lisäkkeen syötyään hylkäävät taakkansa – toivottavasti hyvälle kasvupaikalle!

Tuoksuorvokista lisää Kasvikortistossa


Tutustu myös

aho-orvokkiin

(

Viola canina

) ja

keto-orvokkiin

(

Viola tricolor

) -

Puutarha.netin Kasvikortistossa

!

Värikirjoa välttävällekin löytyy orvokeista tyylikkäät vaihtoehdot
Värikirjoa välttävällekin löytyy orvokeista tyylikkäät vaihtoehdot
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202311_79767.jpg
Tähtianis tuo ruokaan lakritsan makua
Rusotähtianis (Illicium verum), tunnetummin tähtianis, on monelle tuttu jouluinen mauste. Tähtianiksen maku on pippurinen ja lakritsainen. Se on tavallista anista voimakkaampi. Se on lähtöisin Kiinasta ja Pohjois-Vietnamista. Se kuuluu kiinalaisen keittiön perusmausteisiin ja sitä käytetään myös lääkeaineena.
verkkolehtiautomaatti_P_9688.jpg
Kalkitus maanparannuksen kulmakivenä
Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m2. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.
20214_70345.jpg
Lippu salkoon
Taloyhtiöissä liputus on monesti kirjattu kiinteistöhuoltosopimukseen, mutta liputusvuorot voidaan myös jakaa asukkaiden kesken. Milloin liputetaan ja mitä siitä on säädetty?
202211_80218.jpg
Mansikan mukana outo kasvi? Asiantuntija vastaa
Mansikan taimien mukana tuli oheinen kasvi. Mikähän lienee?
20241_83364.jpg
Toukkia akileijassa
Akileijan nuput kuihtuvat tai kukat avautuvat epämuodostuneina. Mikä ihmeen toukka kiusaa kukkiani? Viime vuonna kävi ihan samoin...
20125_30728.jpg
Miltä pihasi nyt näyttää? Katse kokonaisuuteen
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?Sarja sisältää seuraavat osat:OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton