• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kalkitus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.01.2024
verkkolehtiautomaatti_P_9688.jpg

Kalkitus on yksi maanparannuksen kulmakivistä. Liian happamassa maassa ravinteet eivät ole kasville käyttökelpoisessa muodossa. Suomen maaperä on luonnostaan melko hapanta, ja lisäksi kalkkia kuluu kasvien käyttöön maasta vuosittain hurja määrä: n. 100 g/m2. Ei siis turhaan puhuta säännöllisen kalkituksen tärkeydestä.

Kalkin tarve riippuu maan pH:sta. Normaali kasvialusta on hyvä kalkita vähintään parin vuoden välein, n. 10–30 kg / 100 m2. Jos maa on hapanta, kalkkia pitäisi levittää jopa 40-100 kg / 100 m2. Tarkemmat ohjeet löytyvät aina kunkin tuotteen pakkauksista. Happamuuden poisto savi- ja multamailla vaatii enemmän kalkkia kuin keveillä hiekka- ja hietamailla.

Maan pH:n voi mitata itse ostamalla pH-liuskoja puutarhamyymälöistä tai apteekista tai lähettämällä maasta näytteen (Viljavuuspalvelu Oy, PL 500, 50101 Mikkeli p. 015-320 400). Näytteitä otetaan useammasta kohdasta kasvimaata ja tästä näytteiden sekoituksesta otetaan analysoitavaksi lähetettävä näyte. Perustutkimukseen sisältyy maalaji- ja multavuusmääritys, pH ja johtoluku, sekä pääravinteista kalsiumin, fosforin, kaliumin, magnesiumin ja rikin liukoisten, ts. kasveille käyttökelpoisten osien määritys.

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät maassa, jonka pH on 6.0-6.5. Happamassa viihtyvät esim. alppiruusut, hortensiat, pensasmustikat, havupuut, ja kanervat. Perennojen kalkintarve kannattaa aina tarkistaa ennen istutusta. Peruna ja punajuuri tulevat runsaasti kalkitussa maassa helposti rupisiksi.

Kalkki kannattaa levittää keväällä lumen päälle, ennen muiden lannoitteiden levitystä. Näin kalkki sulaa nopeasti kosteaan maahan. Jos lumi on jo ehtinyt hävitä, kannattaa odottaa sadetta, ja levittää kalkki juuri ennen sadetta. Kalkita voi myös syksyllä.

Pölyävä hienojakoinen kalkki, ns. dolomiittikalkki on nopeavaikutteista ja edullisinta, mutta levitystyö on epämukavaa. Myynnissä on myös rakeisia kalkkeja, jotka eivät pölyä. Jotkut kalkkiseokset sisältävät myös muita ravinteita. Tutustu tuotteisiin myymälöissä.

Kevätkalkitus kannattaa
Happaman maan kasvit

Syyskalkitus

Syyskalkitus kannattaa tehdä syys-lokakuussa ennen lumen tuloa. Kasvimaan syyskalkitus tuo monia etuja: Ennen maan muokkausta levitetty kalkki sekoittuu tasaisesti muokkauskerrokseen, jossa se talven aikana parantaa maan rakennetta ja neutraloi happamuutta niin, että maan kunto on laadukas heti seuraavaa satokautta varten. Sammal viihtyy liian happamassa nurmikon pohjassa. Maa kannattaa kalkita vuosittain.

Puuntuhka

Puuntuhka sisältää kalsiumia, kuten kalkkijauheet ja -rakeet. Sen lisäksi tuhka sisältää fosforia, magnesiumia, booria ja kobolttia. Jos peruskalkitus halutaan tehdä tuhkalla, pitää tuhkaa levittää 10–25 kg aarille. Määrään vaikuttaa maan lähtötilanne: mikä on pH perustettaessa kasvimaata tai istutettaessa kasveja ja mitä kasveja aiotaan kasvattaa.

Jos tuhkalla halutaan pitää maan pH tietyllä tasolla, riittää ylläpitokalkitukseksi muutama kilo aaria kohti. Ylläpitokalkitus aloitetaan muutaman vuoden kuluttua peruskalkituksesta. Kun halutaan kalkitusaineena käyttää tuhkaa, pitäisi sen olla käsittelemättömästä puusta syntynyttä tuhkaa.

Jos joukossa on poltettu paperia tai pahvia, vältetään tuhkan levittämistä hyötykasvimaalle syötävien kasvien käyttöön. Tällainen tuhka voidaan käyttää koristekasveille mm. painomusteen mahdollisesti sisältämien haitallisten aineiden vuoksi. Tuhkaa levitettäessä lumen päälle pitää myös muistaa, että osa tuhkasta kulkeutuu muille maille sulamisvesien ja kevätsateiden mukana.

Tuhkan käyttö puutarhassa

Maanäyte

Maan pH:n voi mitata itse ostamalla pH-liuskoja puutarhamyymälöistä tai apteekista tai lähettämällä maasta näytteen (esim. Viljavuuspalvelu Oy, PL 500, 50101 Mikkeli). Näytteitä otetaan useammasta kohdasta, ja tästä näytteiden sekoituksesta otetaan analysoitavaksi lähetettävä näyte.

Paljonko kalkkia laitetaan?

Hyvin kalkitussa maassa kasvisi viihtyvät. Oikealla pH-alueella kasvit hyödyntävät sekä maan luontaiset että siihen lannoittamalla lisätyt ravinteet parhaiten. Kalkitustarve riippuu maan pH-luvusta, maalajista, multavuudesta ja kasvilajista. Siksi tarkan määrän selvittämiseksi tarvitaan aina viljavuustutkimus. Ellei sitä ole tehty, voidaan käyttää seuraavia ohjeellisia määriä:

Nurmikko

Paras kalkitusajankohta on keväällä lumen päälle, jolloin kalkki imeytyy sulamisvesien mukana maahan. Jos kalkitus tehdään lumen sulamisen jälkeen, kannattaa käyttää sadetinta tai kasteluletkua. Näin vältetään kalkin pölyäminen ja kulkeutuminen kenkien mukana.

  • Peruskalkitus nurmikon perustamisen yhteydessä: 60–75 kg/100 m²
  • Ylläpitokalkitus kolmen vuoden välein: 30 kg/100 m²

Erittäin vaateliaat puutarhakasvit (pH-tavoite 6-7)

Avomaankurkku, herne, kaali, lanttu, palsternakka, papu, porkkana, punajuuri, purjo, päärynä, raparperi, sipuli, tomaatti ja tulppaani.

  • Peruskalkitus: 70–100 kg/100 m²
  • Ylläpitokalkitus kolmen vuoden välein: 30 kg/100 m²

Vaateliaat puutarhakasvit (pH-tavoite 6,0-6,5)

Marja- ja hedelmäkasvit, vihannes- ja koristekasvit.

  • Peruskalkitus: 60–75 kg/100 m² tai 2–3 kg/pensas
  • Ylläpitokalkitus kolmen vuoden välein: 30 kg/100 m²
Muut
  • Alppiruusuille (pH-tavoite 5,5) ja pensasmustikalle kalkitusta ei suositella ollenkaan
  • Ruokaperunalle (pH-tavoite 5,8–6,1, Ca-tavoite yli 1000 mg/l)
  • Peruskalkitus: 45–60 kg/100 m²
  • Ylläpitokalkitus kahdeksan vuoden välein: 30 kg/100 m²
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77766.jpg
Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään ja lisätilaa kasveille ja yrteille
Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?
20237_64566.jpg
Perinnekasvi: Iltahelokki
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on iltahelokki(Oenothera biennis). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.
20227_78197.jpg
Oletko jo leikannut talvehtineet pelargonisi?
Talven aikana harvoiksi ja pitkiksi venähtäneet pelargonit suorastaan huutavat typistämistä, joten pistokkaita syntyy ihan itsestään. Typistetyt pelargonit haarautuvat ja tuuheutuvat kevään edetessä ja versoista lisätyt pistokkaat juurtuvat nopeasti uusiksi yksilöiksi.
20236_82369.jpg
Kompostorissa muhii muheva multa
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
20202_62562.jpg
Tee se itse hyönteishotelli
"1.4.2020 käynnistyvä Hyönteishotellit2020-kampanja kannustaa suomalaisia pystyttämään hyönteishotelleja omistamilleen pihoille, parvekkeille ja poluille. Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta, ja sen taustalla on huoli maailmanlaajuisesta hyönteiskadosta: ilman sopivia majapaikkoja koloissa pesivät pölyttäjät eivät selviydy eivätkä lisäänny, jolloin ruokakasvit katoavat."Lähde: Maa- ja metästalousministeriön tiedote.
20239_83132.jpg
Aiheuttaako aronia ripulia? Asiantuntija vastaa
Olen syönyt uusia aronian marjoja joka aamu. Voiko se aiheuttaa viikoksi mustat, vetiset ulosteet? Lähellä kasvoi muumiotaudin vaivaama luumupuu, mutta huuhdeltiin ja pakastettiin marja-aroniat. Onko joku kokenut samaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton